2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Dell Optiplex 3020

Írta: | Kulcsszavak: Dell . Optiplex . 3020 . Intel . Core i3 . 4160 . AMD . Athlon II . X3 . 405e

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ritkán írok kocka témában, most azonban mégis összedobtam egy gyors összehasonlítást egy otthoni gépcsere kapcsán:
Alkatrészekből összelegózott öreg consumer gép, vagy fiatalabb brand PC? Közel 10 éves AMD, vagy néhány évvel fiatalabb Intel platform? A válasz egyértelmű, de azért menjünk végig a részleteken is.

Az elmúlt hetekben cserélték az irodánkban az utolsó néhány "lassú" Dell Optiplexünket. Lassú, mert a webalkalmazások pillanatok alatt megeszik a 4 GB ramot és főleg azért lassú, mert a relatív kevés ram miatt megnövekedett jelentőségű lapozófájlt megölte a lassú HDD.

Önmagában már egy SSD is elég lett volna a gépekbe pont a lapozófájl gyorsítása miatt, de azért a plusz ram még jobb lett volna. Sokgépes multi környezetben azonban nem fognak egyesével gépet bővíteni, amúgy is lejárt a 3-4 éves könyvelési "élettartam", így cserélték a gépeket kisebbre, gyorsabbra, alacsonyabb fogyasztásúra.


Már az otthoni környezetben a régi és az új gép

A lecserélt gépekre több helyen is (kedvező áron) vásárlási lehetőséget kínálnak fel dolgozóknak, így lényegében a cég is megszabadul a "problémától" és talán még egy jelképes bevételt is realizálhatnak. Így lett ez nálunk is. Két éve, előző munkahelyen például így jutottam hozzá kb. 9300 Ft-ért HP Elitbook 8460p-hez (8GB ram, 128 GB SSD...). Na ez egy nagyon jó vétel volt, azóta is tökéletesen teszi a dolgát a családban a 6 éves üzleti gép.

De térjünk rá végre cikkünk főszereplőjére, a Dell Optiplex 3020-ra, amelyhez 15 000 Ft-ért sikerült hozzájutnom a munkahelyemen (a fent említett laptophoz hasonlóan) számlával, adásvételivel, jogtiszta Windows 7-tel, de garancia nélkül.

Amikor megtudtam, hogy eladóak, rögtön gondoltam a szülőkre, hogy kicsit felfrissítsem az otthoni technikát. Nem volt semmi baj az otthoni géppel, mégis szerettem volna egy kisebb, csendesebb, alacsonyabb fogyasztású és modernebb vasat. Nézzük hát, mit kaptunk:

Processzor: Intel Core i3 4160 3,6 GHz 2 mag és 4 szál HT-val, másik link
Alaplap: Dell SFF alaplap, H81-es chipset
Videokártya: Intel HD Graphics 4400, ami a processzor elengedhetetlen része
Memória: 1*4 GB Micron 1600 MHz DDR3 (11-11-11-28)
Háttértár: WD 500 GB 7200 rpm SATA-III WD5000AAKX
WIFI: Dell Wireless 1540 802.11a/g/n (2.4GHz/5GHz)
Processzorhűtő: gyári egyszerű
Ház+táp: Dell SFF ház kb 255 W-os 80 Plus Gold minősítésű táppal
Oprendszer: Windows 7 Pro SP1 64 bit


Zsúfolt, de jól tervezett belső és masszív, jó minőségű gépház

Kis fejlesztést igényel, de ilyen áron kihagyhatatlan vétel. A fejlesztést pedig szinte minimális befektetéssel el tudtam végezni, hiszen amúgy is volt kéznél egy 1 éves A-Data SP920 128 GB-os SSD kb 1 TB írással, amivel cseréltem a régi gépben lévő, 7 TB írásnál járó és kb 3 éves Hyperx Fury-t. Az adattárolásra használt kis 2,5"-es 500-as Scorpio Black is jön át a régi gépből és cseréli az új gépben a 3,5"-es nagytesót. A memóriát pedig a régi gépből tettem volna át mind a 8 GB-ot, de mint utólag kiderült, a meglévő 1333-as Kingmax ramok nem kompatibilisek, így végül maradt a gyári 4 GB. Majd keresek megfelelőt később és bővítem a cikket.

Az egyetlen plusz költséget lényegében egy sata tápelosztó jelentette, amire később ki is térek majd.

A cserére kerülő otthoni gép fő paraméterei:

Processzor: AMD Athlon II X3 405e 2,3 GHz 3 mag, de akár a 4. is feloldható (X4 B05e)
Videokártya: AMD/ATI HD4200 (785G chipsetbe integrált)
Alaplap: Gigabyte GA-MA785GT-UD3H (rev 1.0)
Memória: 2*4 GB Kingmax 1333 MHz DDR3 (9-9-9-24)
Háttértár: Hyperx Fury 120 GB (SHFS37A) + WD Scorpio Black 500 GB WD5000LPLX
Processzor hűtő: Thermaltake TR2-R1 92 mm
Ház+táp: valami régi Codegen + FSP 350PNF
Oprendszer: Windows 10 Pro 64 bit


A meghajtók cseréje miatt már megmozgattam a kábeleket, de így is sokkal nagyobb a légtér a régi házban. A hőmérsékleten egyértelműen alacsonyabbak, de a hangerő a régi alkatrészek miatt nem

Az alaplapot, a ramokat, az ssd-t és a procihűtőt is én használtam éveken keresztül első tulajként, így otthon megbízható alapot jelentettek, amikor másfél éve hazavittem. Az X3-as proci talán csak pár napig járt nálam, azt másfél éve direkt az alacsony fogyasztása, de a több mag miatt vettem otthonra. A kb. 10 éves FSP 350 PNF táp is kezdettől fogva nálunk szolgál megbízhatóan, de az utóbbi időben már kissé hangosodott. A ház pedig a szokásos régi Codegen (még a régi IDC-ből az Oskola utcából, ha ez mond valakinek valamit).

Az AM3-as Athlon II X3 405e procit 2009 októberében jelentették be, de az alapjait adó K10-es architektúra még ennél is régebbi. A Core i3 4160 pedig 2014 júliusában jelent meg, míg a Haswell alapok és azzal a 1150-es platform 2013 júniusi. Egyik sem ma volt.


Egyszerű processzorhűtő 80 mm-es ventilátorral és pucér PCH-val

Amit tudtam, azt előre lefényképeztem/mértem, de otthon már alig egy napot voltam csak. A gép cseréje mellet így csak pár szintetikus tesztet és a hőmérsékletek miatti terheléstesztet tudtam elvégezni. Másra egyszerűen nem volt időm.

A méréseket 3 konfigurációval, de mindegyiknél két processzor beállítással végeztem el 3-3-szor. A kapott eredményekből átlagoltam, ezeket az átlagokat láthatjátok a lenti képen.
- Az Optiplex gyári változata (Win 7, 4 GB, HDD), be- és kikapcsolt HT-val
- A lecserélésre kerülő otthoni gép (Win 10, 8 GB, SSD), 3 mag (405e) és feloldott 4. mag (B05e)
- Az Optiplex bővített változata (Win 10, 4 GB, SSD), be- és kikapcsolt HT-val
A harmadik opciónak eredetileg akkor lett volna értelme, ha tudom cserélni a ramokat és bővíteni dual channelre. Ez végül elmaradt és bár sok jelentősége nincs, legalább összehasonlítható a Win 7-es és Win 10-es eredmény.

Az utóbbi hónapokban nem volt egyértelműen lassú, vagy darabos a régi gép, mégis éreztem az egész működésében valami "megfontoltságot" ha lehet ilyen nevetségesen mondani. Az ideálisnál pont annyival lassabb, hogy már éppen érezhető volt valami, de nem volt egyértelműen lassú. Nem tudom ennél jobban megfogalmazni.

Másfél éve váltottam a két magos, de magasabb, 2,9 GHz-es órajelű X2 245e-ről a 2,3 GHz-es X3-ra. A TDP ugyan úgy 45 W és úgy voltam vele, hogy a többszálú feldolgozás az alacsonyabb órajel ellenére is praktikusabb lehet, főleg ha a 4. magot is bekapcsolom (X4 B05e). Másfél éve még Windows 7 volt a gépen és a rendszer még a fenti listában látható 2,5"-ös WD Scorpio Blackről futott. SSD-t és Win 10-et csak 3 hónappal később kapott a gép.

Annak idején le is mértem a különbséget, de bejegyzést nem írtam róla. Most előkapartam az eredményeket és ide egy link mögé be is teszem a képet, csak hogy ne keveredjen az új gép adataival.

A furcsa az, hogy a szintetikus tesztek alapján látható különbség ellenére érzésre nem volt gyorsabb a gép az X2-ről X3/X4-re váltással, de nem is éreztem úgy lassúnak, mint most. Aztán jött az SSD és a Win 10 és akkor sem tűnt fel olyan jelentős gyorsulás, mint reméltem volna az SSD-től.

Ezt az egészet a teljes platform számlájára írnám. Egyrészt lényegesen alacsonyabb órajelű és magonként fele akkora, 1 MB helyett csak 512 kB L2 cache memória van az X3-ban. Másrészt még SATA 2-es az alaplap és az IGP-nek is lehet némi hatása.

Nos, a lényegesen fiatalabb Optiplexszel megszűnt ez a megmagyarázhatatlan lassú érzés. Nyilván erősebb a processzor, ott a SATA 3, frissebb a teljes platform. Fürge, azonnal reagál, nem erőlködik. Minek ide a 8 giga ram? (kell majd az) A legfontosabb, hogy édesanyámnak is azonnal feltűnt az egyértelműen pozitív különbség!

Ilyen idős AMD is tökéletes lenne! Félreértés ne essék, nem akarom az Intelt fényezni. Távol álljon tőlem!

3D/grafikus teljesítmény:

Nem teszteltem. Otthoni körülmények között nincsen szükség komoly teljesítményre, nem játszanak a gépen a szülők és egyelőre az unokák sem, így idő híján nem volt prioritás a mérés. Évek óta elegendő volt a 785G chipsetbe integrált AMD/ATI HD4200-as, aminél csak erősebb lehet az Intel HD Graphics 4400-as. Amúgy mindössze egy 1440*900-as felbontású monitort kell meghajtania analóg csatlakozón keresztül, arra bőven elég.

Multimédia:

Ez már fontosabb felhasználási területe a gépnek, de nem vittem túlzásba így se az összehasonlítást. Hangok terén kell kétcsatornás hangkártya, egy mikrofon bemenet és ennyi. Nem kell sokpontegy, így ha multimédia, akkor egyszerű videó lejátszásról van szó. Youtube rendben volt FullHD-ig mindkét gépnél, nagyobb felbontást nem néztem. Azon kívül igazából csak a PH! bővített médialejátszó tesztcsomagjából válogattam ki néhány, jellemzően nagyobb bitrátájú, vagy nagyobb felbontású videót. A lejátszás VLC-vel történt (utolsó 3.0.6-os verzió):

H.264_1080p High bitrate - Killa - mindhárom konfigon hibátlan
H.264_1080p High bitrate - Jellyfish - Optiplex OK, X3 és X4: az első pár másodperc akad, aztán OK
10bit H.264 1080p - Suzumiya - mindhárom konfigon hibátlan
H.264 2160p_- Seven_Wonders - Optiplex OK, X3 és X4: hang van, kép fehér
H.265-HEVC_4K_120fps_- Beauty - Optiplex OK, X3 és X4 nem játsza le
VP8 4K - timelapse - mindhárom konfigon hibátlan
VP9 4K - Test Footage - Optiplex OK, X3 és X4: szétesik a kép, nem jó

A videókat egymás után próbálgattam. A 120 Mbit-es Jellyfish igencsak megterhelte az öreg HD4200-as IGP-t, mert első körben az X3-as és az X4-es konfigon is kékhalálba kergette az ATI driver a gépet. Újraindítás után már nem halt meg a gép, de az első néhány másodperc akadt, aztán lejátszotta a VLC a Jellyfisht.


Az alacsony motorerejű, 80 mm-es rendszerhűtő a fix, kb 1050 rpm-es fordulaton szinte hangtalan

Hőmérséklet és hangerő:

Bevallom, nagyon kíváncsi voltam a hőmérsékletekre és a hangerőre, hiszen nagyon hasonló fogyasztású rendszerről, de két nagyon eltérő méretű házról és hűtőrendszerrel rendelkező konfigurációról van szó. Mind a 4 mérést 21 ºC-os szobában végeztem el zárt gépházzal és 10 perc elteltével készítettem a lenti képeket, majd leállítottam a tesztet.

Bevallom, meglepődtem az Optiplex eredményein.


Optiplex gyári állapotban, 10 perc után

A zsúfolt gépházzal elsőre látszott, hogy terhelésnél elég magas lesz az átlaghőmérséklet. Kb. 3 perc alatt el is érte a processzor 70-80 ºC közötti tartományt és szépen így is maradt. A ház elején a gumi rezgéscsillapítókra szerelt rendszerhűtő kényelmes 1050 rpm-es tempóban hangtalanul lehelte be a házba a friss levegőt. A processzorhűtő pedig szépen, kényelmesen emelte a fordulatszámot 1950 rpm-ig. Meglepően csendes volt a gép. Kicsit magasabb, zúgós hangja van a hűtőnek nagy fordulaton, de vállalható. Összegzés


Régi konfig, X3 405e, 10 perc után

A nagy gépházban az egyszerű TR2-R1-es hűtő kényelmesen hűvösen tartotta az X3 405e-t. Kicsit morgósabb a hangja, de nagyjából 8 éven keresztül hallgattam korábban. Én szerettem. A minimális hőtermelés miatt 48 fokig melegedett a processzor és 1270 rpm körül állt meg a max fordulatszám. Összegzés


Régi konfig, X4 B05e, 10 perc után

Feloldva a 4. magot sem volt jelentősebb változás. A plusz 1 működő mag miatt 10 perc alatt egészen hihetetlen 52 fokig emelkedett az X4 B05e proci max hőmérséklete. A ventilátor pedig 1370-es fordulatszámig gyorsult még megfelelő hang mellett. Összegzés


Optiplex átépítve, 10 perc után

A PCH furcsa módon nem kapott semmi hűtőbordát. Nyilván nincs rá szükség, de én azért tettem rá egy apró bordát, hogy nyugodtabb legyen a lelkem. Az üresjárati hőmérséklet rögtön 5 fokkal volt alacsonyabb és utána is lassabban melegedett fel a korábbinál alacsonyabb hőmérsékletre. Összegzés

A processzor max hőmérsékletében nem vártam változást, de mégis egy kicsivel lassabban érte az "üzemi" tartományt. A nagy 3,5"-es HDD-t ugyanis cseréltem két 2,5"-es méretűre. Az egyik ugye az Adata ssd, a másik az adattárolásért felelős WD Scorpio Black. Mindkettőnek kisebb a hőtermelése és kevesebb helyet foglal, így egy minimálisan nagyobb a légtér a házban. Ez a plusz levegő érződik a terhelés elején, de ha elfogyott, ugyan úgy a 80 fokot nyaldossa a proci és akkor még csak a CPU volt terhelve, az IGP nem.

Jobban belegondolva amúgy még normálisnak is mondható ez az állapot. Irodai környezetben, ahová szánják ezt a gépet, ritkán van huzamosabb ideig teljes terhelés alatt a gép. Sokkal fontosabb a csend, mint az, hogy fölöslegesen alacsonyabb hőmérsékleten maradjon a proci. Ez van, nyilván a költségeket sem emelik a bonyolultabb hűtővel.

Figyelembe véve a környezeti zajokat is, normál használat során (minimális terhelés) szinte hangtalan a gép, amiben a két új meghajtónak is szerves része van..

Bővíthetőség:

A kicsi, de még nem teljesen apró SFF méret miatt a kis Dell Optiplex gyakorlatilag nem bővíthető. Amúgy meg mire is lenne szükségünk?
Gyárilag egy 3,5"-es meghajtónak van benne hely és egy slim optikai meghajtónak. Ehhez való tápkábel és milliméterre kiszámolt hosszúságú sata kábel van csak, semmi több.

A két darab 2,5"-es meghajtót sikerült is bepréselni ezek helyére (kiegészítés a 6-os hozzászólásban) Szerencse amúgy, hogy az SSD nem igényli a rögzítést. Az optikának fenntartott tápkábel kevés volt, így az egyetlen csatlakozó miatt szükség volt egy sata Y tápkábelre. A sata->sata+sata tápelosztó viszonylag ritka, többségében ugyanis a 4 pines molex csatival találni sata elosztót, így az időhiány miatt az első utamba eső 2690 Ft-os elosztót kénytelen voltam megvenni. Gyakorlatilag ennyi volt az összes plusz költségem.


Még nincs rá szükség, de hasznos a wifi, még az egyedi antennacsatlakozóval is

Az egy darab x16-os PCI-E foglalatban van pillatnyilag a wifi bővítőkártya, amihez tartozik egy nem túl elegáns antenna is. A wifire (egyelőre) nincsen szükség, de jó, hogy van. Amúgy x1-es csatlakozója van, átrakhatnám a másik foglaltba is, de fölösleges.

Az integrált HD4400-nál nagyobb teljesítményű grafikára nem lesz szükség. Ha mégis úgy alakul, aprópénzért lehet majd találni valami egyszerű videokártyát. Jelenleg csak VGA és Displayport kimenet van. Ha a jelenlegi monitor véletlenül le lesz cserélve nagyobb felbontásúra, akkor vagy kap egy DP->X átalakítót, vagy eleve olyat veszek, amin már DP bemenet is van.


Elegendő csatlakozó és szellőzés

És ennyi. Ennél többre otthon nincsen szükség. USB csatlakozó van elegendő, a hűtés pedig így is elegendő, mint fentebb látható. Optika nem kell. Évek óta nem volt használva. Ha kell egy harmadik fizikai meghajtó? Lesz USB rack kéznél. Hangkártyából is elegendő a két csatornás. A webkamera mikrofon csatlakozóját is van hova bedugni.

Megérte? Egyértelműen igen.

Oké, könnyű dolgom van, mert 15 ezerért szinte ajándék a gép. A használt piaci kb 40 ezres vételár esetén már nem lenne ilyen egyszerű a válaszadás, de akkor is sok tényező miatt hajlanék az igenre.

Ha önmagában csak a teljesítményt szerettem volna növelni, akkor néhány ezresért vadászok valami erősebb Phenom II-t a Hardveraprón és még annyit sem kellett volna költenem, mint így. De nem csak ez volt a lényeg.

Régóta szerettem volna egy kisebb és jobb minőségű gépházat. Szeretett AMD platformomon azonban elég ritka a megfelelő ITX lap legyen szó AM3, vagy frissebb foglalatról. Ha pedig ebbe az irányba indulok, akkor új gépház, tápegység, hűtő... kellett volna, nem álltam volna néhány tízezer alatt még használt cuccokkal sem.

Fontos volt az alacsony fogyasztás is, mivel sokat megy a gép. Sokszor csak üresjáratban, de ha használják is a szülők, akkor sem nagy terhelésen. Itt a modernebb architektúra és a nagy hatásfokú tápegység tovább javít a helyzeten. Ezzel pedig csökkent a fogyasztás és a hangerő.

Az egyedi SFF méretek miatt ugyan a bővíthetőségről és az egyszerű alkatrész cseréről korlátozottan, de le kellett mondanom. A következő 2-3 évben azonban nem lesz szükség érdemben belenyúlni a gépbe (ramot kell pótolni), így ezt nem veszem problémának.

Szóval így a végére a fenébe a számokkal vagy mérésekkel, a felhasználói élmény a fontosabb és az egyértelműen javult!

Hozzászólások

(#1) Samus


Samus
addikt

Egy ilyen gépből szívesen csinálnék HTPC-t...ennyiért nagyon megérte, az biztos.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#2) Picco válasza Samus (#1) üzenetére


Picco
addikt

Akkor keress USFF/USDT kulcsszora, sokkal kissebbek, halkabbak. Vagy Lenovo Tiny, ugyanaz a kategoria.

It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo

(#3) wetomi válasza Samus (#1) üzenetére


wetomi
aktív tag

(#1) Samus: A legfontosabb paraméter nyilvánvalóan a vételár volt. De ezzel párhuzamosan az általánosan piszok jó minőség is fontos volt.

Ha a Displayporton, vagy akár egy külön VGA-val meg tudod oldani a manapság elterjedt multimédiás kimeneteket, akkor egy jó HTPC alapról van szó ilyen felszereltségről.

(#2) Picco: Igen, kisebb formátumban is találni piszok jó brand gépeket. Sőt... Nálam a meglévő hardverek (ram, SSD, HDD) miatt egyértelmű volt az SFF. Annál kisebb kategóriára váltva mindent cserélni kellett volna.

Ha valaki újonnan/használtan jut hozzá ilyen gépekhez, akkor piszok jó minőségeket és megfelelő teljesítményt kap. A kérdés, hogy milyen vételáron kapja ezeket meg.

Az utóbbi pár hétben megszaporodtak a használt üzleti gépeket javasló cikkek/fórium hsz-ek.

Én egyértelműen nem foglalnék állást ezek mellett sokmindentől függ az ésszerű választás. De mind a napi tapasztalatokat tekintve, mint az eddig megvásárolt két gépet tekintve maximálisan jó tapasztalataim vannak a használt üzleti gépekkel.

(#4) Picco válasza wetomi (#3) üzenetére


Picco
addikt

En ilyen refurbok erketesitesevel foglalkozom regota, akinek egy csicsa-sallang mentes megbizhato gep kell, annak ajanlom nezzen szet ebayen. Otthon is van jopar ceg akik ezekkel foglalkoznak, bar az araikat nem ismerem.

It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo

(#5) wetomi válasza Picco (#4) üzenetére


wetomi
aktív tag

Így már értelek.

(#6) wetomi


wetomi
aktív tag

Annyiban kiegészíteném még a bejegyzést (így is elég hosszú, ezért csak itt a hsz-ek között), hogy a merevlemezek beépítése kicsit trükkös, de megoldható.

Az SSD mozgó alkatrész nélkül nem problémás, azt csak betettem az optikai meghajtó helyére, így a fekete rögzítő keret meg is fogja. Kis lötyögés nem árt neki.

Az adattároláshoz való 2,5"-es WD Scorpio Blacket benne hagytam a 3,5"-ös beépítő keretben mert anélkül esélytelen rögzíteni. A 3,5"-ös meghajtókat egy hajlékony műanyag keretbe kell beletenni, majd ezt egy fém vázba. Ezt lehet kivenni egészben a gépházból.

A hajlékony műanyag keretbe nem kell becsavarozni a meghajtót, hanem egy rezgéscsillapító gumiba illesztett fém pöcök rögzíti őket. Így még a hagyományos 3,5-ös HDD rezgései is elég jól csökkennek és csendesebb a gép az asztalon.

Ez a fém pöcök viszont éppen annyival volt vastagabb, hogy éppen ne férjen bele a 2,5/3,5-ös beépítőkeret furataiba. A megoldás az volt, hogy kicseréltem arra a csavarra, ami megfelelő hozzá. Ez azonban rövid volt, éppen csak átért rezgéscsillapító gumi másik oldalára. Végül némi erőkifejtés segítségével annyira összenyomtam a gumibetétet, hogy 3-4 menetig bele tudtam hajtani a furatba a csavart a csatlakozók felőli oldalon.

A két csavar éppen elegendően stabilan fogja a meghajtót, maradt rezgéscsillapítás is. Elfordulni pedig nem fog, mert a sata csatlakozókban a vezetékek is elég stabilan tartják. Szinte elveszik a nagy keretben a kis meghajtó.

(#7) #92063744


#92063744
törölt tag

Alma-b*ziként mondom, hogy a számítástechnikai ipar legjobb szerkezetei a Dell Optiplexek. Halk, alacsony fogyasztású, és elképesztően megbízható szerkezetek. Több cégről is tudok, ahol 100+ van belőlük, több helyen a régi, 2007 körüliek már a termelésre száműzve, ahol csak évi egyszer vannak kifújva. És bírják, nem kapcsolnak ki, nem melegednek túl, nem mennek tönkre.

Nekem is van kettő (lásd az aláírásomban), de egyszerűen képtelen vagyok megszabadulni tőlük. Pedig a Windows egyre gyűlöletesebb szerintem. :) És már szerverre sincs okvetlen szükségem.

(#8) Silεncε


Silεncε
őstag

Én egy 7010 MT-t használtam egy ideig fő gépnek (kb 3-4 hónap), sajnos laphibás lett (illetve nem tudom pontosan mi lett a baja, vagy táp vagy lap, valszeg nem bírta a 1050-et amit beletettem). A többi alkatrésze elvileg jó, tervezek is venni még egyet, amibe majd átpakolom a döglött gép alkatrészeit, második asztalinak tökéletesen elég lenne az i5 3470 ami benne van 8 giga rammal.

(#9) Picco válasza Silεncε (#8) üzenetére


Picco
addikt

Pedig birni szoktak a low profile 1050Ti-t, persze ezek sem csidagepek, nehanapjan megmurdel egy. Altalaban tap amugy.

It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo

(#10) JHC


JHC
tag

Elég jók az i3-4xxx procik, a bene levő VGA mát támogat minden szükséges gyorsítást. A céghez én Fujitsu használt gépeket vettem, hasonló konfiggal. Bár Dell buzi vagyok amúgy, de ez egyetlen ok amiatt nem azt vettem, hogy egyedül a Fujitsu ad DVI kimenetet, (jó bár az Acer is ad, de az nem játszik). Mind a HP mind a Dell, csak a béna VGA csatit rakja ki hátulra. Nekem számít hogy milyen a kép a monitoron, és bizony észrevehető, mert élesebbek a betűk is. Én a Fujitsu-k közül az E420 E520 P720 típusúakat vettem. Sajna néha előfordult hogy zöld WD meghajtó volt a gépben, és bizony eléggé visszafogja a gépet. Egyetlen félelme a Fujitsu-kkal a tápegység volt, mert az ő gépeikben láttam először ilyen kiosztású tápot, de most már a HP 800-as gépeiben is ilyen van.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.