2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Fogorvos mizéria...

Írta: | Kulcsszavak: fogorvos . orvos . fájdalom . segítség . kérés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, előbb leírom az előzményeket, aztán pedig, hogy miben is kérném a segítségeteket.

Előrebocsátom, világéletemben mindig normálisan napi 2x minimum mostam fogat, 3 havonta cserélem a fogkefém, használok szájvizet, fogselymet, úgymond minden ilyen hülyesget betartok... mégha az utóbbi időben úgy is éreztem, hogy hiába...
Szóval a történetem a 2009-ben kezdődik, amikor is az addig egyetlen rossz fogam elkezdte megkeseríteni az életem. 1. legnagyobb hiba, hogy nem mentem időben fogdokihoz, csak amikor baj volt.
Mindig is féltem a fogorvostól, így húztam halasztottam, hogy a kialakult lyukkal elmenjek a fogorvoshoz. Semmi jót nem hallottam az SZTK-s mészárosról, szóval emiatt különösen féltem. Aztán egyszercsak a lyuk igen mély lett, és elkezdett fájni a fog... én meg hülye voltam és ekkor se mertem elmenni a fogdokihoz. Több mint egy hónapig éltem fájdalomcsillapítón, majd a fájdalom elmúlt magától. Tapasztaltabbak sejthetik, igen, elkezdett kihalni az ideg a fogból. Én meg örültem magamban, hogy jajj de jó, nem kell fogorvoshoz menni... Mivel a fájdalom elmúlt, de a fogérzékenység hidegre/melegre megmaradt végül 2010 nyarán csak rászántam magam, elmentem a mészároshoz aki betömte. Semmi fúrás, csiszolás, fogta és a lyukba belekente a tömőanyagot. Jó volt végre minden. 3 napig. Aztán újra érzékeny lett. Vissza is mentem, hogy hát ez van, közölte, ne foglalkozzon vele, elmúlik. És fogott egy hegyes eszközt és végigkapargatta a fogaimat az ínyemnél több helyen. Nem tudom ez mi volt, fogkövem soha nem volt, szóval nem volt mit eltávolítani, nem tudom mit csinált, nem mondta, de kegyetlenül fájt és több helyen felsértette véresre az ínyem. Ezek után nem mertem fogorvosnak a közelébe se menni jó sokáig...
És itt nagy ugrás, 2012 február. Az a sz*r tömés rég kiesett, a fog meg tovább romlott. Egy vacsora közben a fog széttört. Rémület, ijedtség, magánfogorvos keresés. Másnap elmentem, lecsiszolta, gyökértömte, csinált egy felépítményt rá (számomra furcsamód csap nélkül) majd levette a mintát és készült egy korona. 9500,-+23000,-. Későbbi alkalommal kiderült, másik oldalon ugyanaz a fog lyukas, tömés 6500,-. Később korona felrak, mindenki boldog. 1 hónapig, mikoris korona a felépítménnyel együtt letörik. No para, garancia van, vissza a dokihoz. Nézinézi, baj van, mert a fogból is tört le még, de visszarakjuk hátha. Visszarakta, új felépítmény, korona vissza. Ismét öröm és boldogság lenne, ha nem lett volna magas... másnap vissza, lecsiszolás belőle. Ezután jó volt. Egy hónapig. Amikor ugyanúgy letört.
Baj van baj van, mert ennek nincs értelme, újra le fog törni, ki kell húzni, előtte mögötte lévőt le kell csiszolni, híd. Mondtam, hogy én ezt nem szeretném, mégha baromi sok pénz is én implantátumos fogpótlást szeretnék. Meggyőzött, hogy felesleges annyit kifizetni, meg egy fog miatt nem is nagyon szoktak ilyet... + 2 fog, 2x 23000,-És itt követtem el a 2. legnagyobb hibát, hogy hagytam magamat meggyőzni. Első fog lecsiszol, hátsó fog lecsiszol. Pár nap múlva egyre erősödő fogfájás, vissza a dokihoz. Baj van baj, gyökértömni kell itt és most. Injekció 1, 2 döfés, injekció 2, 2 döfés, injekció 3, 3 döfés. Azaz 3 injekcióból 7 adag érzéstelenítő. Ennyi kellett, hogy végre ne érezzek semmit. Minden alkalommal alapból 2-3 kellett, de ide az se volt elég. Ott helyben kifúrás, idegölés, röntgen, gyökértömés.
Utána fájdalom elmúlik, de a fog érzékeny maradt a hidegre-melegre. Na baj van baj, így nem lehet felrakni a hidat, várjunk. 1 hetet.... aztán mégegyet.... közben antibio... mégtöbb várás... majd egy hónappal később, na ne várjunk többet, felrakjuk a hidat, ideiglenes ragasztóval és ha minden panasz elmúlik, leszedjük, és felrakjuk véglegessel... Ez megtörtént. És a további bajok: a híd magas. 2x lett lecsiszolva belőle, tovább nem lehet, de még mindig magas. A fogak túl nagyok. Szemmel láthatóan másfélszer akkorák mint a túloldalon ugyanazok a fogak. Az egész balhé 3 hónap alatt majd 90 ezer forintomba került. Ez lehet, hogy valakinek nem sok, de nekem mint önfenntartó fősulis diáknak igencsak kimerítette mindenemet... az meg, hogy most kvázi 3 halott fogam van... hát remek...
Itt tartok most, eléggé a padlón fogorvosilag. Rengeteg látogatás a dokinál, rengeteg injekció, rengeteg fájdalom, egy kihúzott, egy lecsiszolt és megölt valamint egy lecsiszolt de élő fog...
Ehhez a dokihoz nem merek visszamenni. Kedves volt mindvégig, emberileg nagyon rendes, sőt, egy csomó mindent ingyen csinált azután, hogy feleslegesen csináltatta meg a koronát első körben, gyakorlatilag az első kör után ,,csak" a 2 fogat kellett fizetnem. Elmondása szerint én vagyok a legproblémásabb beteg a praxisában.
Szóval nem szeretnék pereskedni meg semmi ilyesmi, de visszamenni nem merek. Hülye voltam, igen. Tudom. Többszörösen is. Ezt is tudom. Miért nem hagytam ott közben? Bíztam abban, hogy normálisan meg lesz csinálva ha felkerül végre a híd... hát nem lett az...

És akkor amit kérnék tőletek, ajánljatok nekem kérlek Budapesten profi, nagyon megbízható magánfogorvost. Amit szeretnék, eltávolíttatni a hidat, egy koronát az első és a hátsó fogra. A középső meg ott marad üresen amíg össze nem jön a pénz egy implantra. Mire eljutok a dokihoz nem most lesz, leginkább szerintem augusztus-szeptemberre lesz meg egy fölös 100-120k.,össze kell szednem a lóvét rá úgymond, de gondoltam addig is tudtok segíteni, hogy kiben bízhatok meg, hogy végre normálisan megcsinálja a fogaim 90 ezer kidobott forint után.

Hozzászólások

(#1) mexicanraven


mexicanraven
aktív tag

UP a témának!

when the sun shines, we'll shine together

(#2) Mawyx


Mawyx
senior tag

dr. Kivovics Pétert tudom ajánlani, nekem ő csinált hidat meg tette rendbe kompletten a számat [link]
[link2]
A kontrollra nem mentem vissza és azóta eltelt pár év :U
Egyik volt egyetemi tanárom is hozzá jár az egész családjával együtt, ő ajánlotta nekem.
Iwiwen és fb-n is fent van, édespofa :D

[ Szerkesztve ]

Egy nő gondjait amúgy sem megoldani kell, hanem meghallgatni./Eastman/ | Ami árammal működik, vagy rá lehet tenni egy számítógép tetejére, az informatikusi munka :)

(#3) máyköl


máyköl
veterán

Mostanában sokat jártam én is fogorvoshoz, bár én könnyebben megúsztam a dolgot.

Lyukas lett még 2010 környékén a bal felső 6 -os. Persze fostam én is fogorvorshoz menni, de januárban vettem rá magam, mikor a fog 3/4 -e lyukas lett. Próbatömések sorozata, több orvos is nézte, egyik szerint elég egy sima tömés, másik szerint nem. Röntgenezték, majd megállapodtak, hogy elég a tömés. Navégre, végleges jön. Betömte, másnak a egy kaja kitépte. Vissza fogorvoshoz, akkor viszont egy másik orvos volt bent, és valami brutál kemény tömést benyomott, hihetetlen. De magas volt. Mindegx, vártam egy hetet vele, és annyira megszoktam, hogy végülis teljesen jó így.

Remélem megoldódik a problémád! :)

(#4) koshmar válasza máyköl (#3) üzenetére


koshmar
őstag

Nekem négy hónap alatt öt fogamat tömték be. (előtte csak egyetlen tömött volt).
És a következő fél évben lesz még kettő.

A brutális édességfüggőség visszaütött...

[ Szerkesztve ]

(#5) Dany007 válasza koshmar (#4) üzenetére


Dany007
veterán

Hát ez brutális. Részvétem ember! =/
Az eleje nagyon ismerős volt. Én is fosok / fostam a fogorvostól. Mindig akkor mentem el, amikor már a gyógyszer is alig hatott.

De nekem továbbra sincs fogalmam arról mi is az a korona vagy híd? (király jelkép meg átkelő?) Kopp-kopp-kopp.
Nekem a megoldás "egyszerű" volt mindig, gyökérkezelés. Asszem összesen 3 talán 4 fogamat gyökér kezelték. Egy bölcsességfogat húztak. És egy van betömve. Mondjuk én annyira nem vigyázok a fogaimra, mint te, de azért az átlagba beleférek. :)

A lényeg, hogy a gyökérkezelés után a fog érzéketlen lesz. Bizonyos esetben el is szürkül egy kicsit. De a lényeg, hogy abból a fogból te többé nem érzel semmit. Se fájást, se hideget se meleget. Volt már olyan lyuk egyik hátsó fogamban, hogy alig látszott ki valami az inyből. De a doki gyökérkezelte és betömte. Azóta is megvan a fogam, használom.
Szóval nekem az egész story-ban az szúrt szemet, hogy neked gyökérkezelés után is érzékeny maradt a fogad... Ennek max 2-3 nappal a kezelés után teljesen el kell múlnia.

Azzal a fogaddal, amelyik olyan rossz volt, amikor elmentél vele gyökérkezelni kellett volna és kész. Nem kell se híd meg korona meg mittomén mi... Ha csak nincs olyan kritikus helyen de akkor se feltétlenül.

Na mindegy, ajánlani sajnos nem tudok senkit. Azért sok sikert!

(#6) Gergő_


Gergő_
őstag

nem sok köze van hozzá mit eszel, ha

a megfelelő időkben mosod meg a fogad, a megfelelő eszközökkel
3 hónap egy fogkefének nagyon nagyon sok!! 3-4 hét és dobd ki ha rendesen mosod egy soft sörtéjűvel

eljársz félévente egy értelmes, képzett orvoshoz.( van sok a kontár, elavult tudású orvos, sokan 'értenek' minden?hez, ami a fő probléma)

viszont sajnos a genetika is számít

én is elvesztettem egy hatosomat, most egy titáncsavar figyel a koponyámban
szerintem a híd csak még több galibát okoz, inkább egy évig spórolj implantátumra.
a műtéttől nem érdemes félni, fájdalommentes.

sorstársak:

használjatok magas fluoridtartalmú fogkrémet, szájvizet és fluoridos fogselymet(csak olyant), így lehet lassítani a folyamatot, akinél fennáll a probléma. meg pénzt megtakarítani, egészséget megőrizni.

(#7) vwpolopg válasza Dany007 (#5) üzenetére


vwpolopg
őstag

(#2): Köszönöm:) Eddig ez tűnik a legjobbnak Durva ami a CV-jében van:)

(#3): Köszi, hát lassan de biztosan, csak belefárad az ember az ilyenbe elég hamar...

(#4): Neked is egy kalappal, hogy ne legyen több lyuk:)

(#5): Korona az kvázi egy sapka a fogon amit nem lehet megmenteni mert letörik pl. A hídnál pedig 2 fog tart egy középsőt, ami ki lett húzva. Kell 2 pillér ami lecsiszolnak (ezek a kihúzott fog előtt és mögött lévő fogak) amik kapnak egy-egy koronát amikhez hozzá van rögzítve a középső ,,hídelem"

Nekem a rossz fog széttört, ezért kellett gyökértömni aztán a korona. Majd mikor ezt ki kellett húzni, az előtte és mögötte lévőket le kellett csiszolni pillérnek. És az egyik ilyen pillér durrant be (hátsó kisőrlő) és kellett gyökérkezelni. És itt jön az egyik hiba, gyökérkezelés után érzékeny maradt a fog a hidegre-picit a melegre...
Köszönöm a jókívánságot, remélem mihamarabb vége lesz ennek az egésznek...

(#6): Sajna utólag lettem okos, igen drága tanulópénzen... arra nincs időm, meg pénzem, hogy 3 implantra összeszedjem a pénzt, de ha találok olyan dokit aki a 2 pillért megcsinálja frankó koronával, akkor után nekiállok gyűjteni a középsőnek egy implantra:)

[ Szerkesztve ]

(#8) Dany007 válasza vwpolopg (#7) üzenetére


Dany007
veterán

Mondjuk ha széttörött az érdekes eset lehet. Akkor azt gondolnám ki kell húzni... Nemtom. :) És akkor max üresen marad a helye. Ez nem olyan nagy gond, ha nem látszó részen van. És akkor lehet gyűjteni beépített fogra. : ) Nekem amúgy van még vagy 2-3 tejfogam! Abból már egy kiesett magától, de a helyén nincs semmi... Szerencsére nem látszik...

Nekem az egyik gyökérkezelt fogamat úgy építette fel a doki. Tett bele ilyen kis pálcikákat. És köré meg tömőanyagból (fehérből persze) szó szerint épített egy fogat.

Nekem is volt olyan, hogy 3 injekció kellett a kibírható állapotig :S elvileg 3-nál többet nem is igen adhatnak mert az már veszélyes. Legalábbis nekem azt mondta a doki, hogy ez az utsó, többet nem adhat be. Szerencsére az már hatott rendesen.

[ Szerkesztve ]

(#9) Lauda


Lauda
félisten

Pesten nem tudok, de gyorben igen, profi az urge es a fia is. A fogorvostol pedig nem kell felni, az segit a bajodon/megelozi a nagyobbat. ;)

(#10) vwpolopg válasza Lauda (#9) üzenetére


vwpolopg
őstag

Az már messze van sajnos, de azért köszönöm:) Bp.-re se lesz egy élmény folyton felutazni, de ez még mindig nem olyan vészes mint Győr mondjuk:) És hát igen, mondani könnyű, de ha az embert megkínozták párszor, kialakul a félelem:D Ez az egész hercehurca meg aztán nem mondhatni, hogy csökkentette volna a félelmemet a fogdokitól:D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.