2021. április 10., szombat

Gyorskeresés

Mi a f.sz közöd van a kutyámhoz, b.zmeg?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Válaszolta a hátsó szomszédom. Én a telkeinket elválasztó kerítés mellett feküdtem, a mentős éppen megpróbálta a ficamos törést a talált helyzetben rögzíteni, a feleségem pedig az öthónapos fiammal a kezében, a sírás határán éppen átkiáltott, hogy „Hallgattassa már el a kutyáját!”, mert a szóban forgó kutya őrjöngve ugatott az arcunkba, alaposan megnehezítve az ellátást.

A finom különbség a kétségbeesett, de magázó felszólítás és a válasz tegező formulája között nem fogalmazási hiba. Sajnos, az idézetek is szó szerintiek. Az illető 50 pluszos úriember, a három generációs családi ház szenior tagja. Összenéztünk a mentőssel, majd megkérdeztem, továbbra is magázva, hogy a kutya zavarja az ellátást, és mégis, hogy beszél egy hölggyel? A kutya a területét védi, jött a válasz. A kutyával kellene foglalkozni, idomítani, mondtam. Téged látom, jól beidomítottak, rúgott egy jóízűt a földön fekvőbe. Kollégám, akit a feleségem hívott fel, hogy segítsenek, végül elcsitította. Magázva, jegyzem meg.

Amikor leestem a létráról, és két, elég hangos ordítással tudtára adtam a környezetemnek, hogy baj van, a feleségem kirohant, a gyereket akkor még benn hagyva, hogy mi történt. Mivel a kutya rögtön jött az arcomba őrjöngeni, a feleségem, friss sírással a hangjában rákiáltott a kutyára, hogy hallgasson már el. A kerítés túloldaláról már akkor megkaptuk a középső generációtól, hogy „Mi bajod van a kutyámmal?” Ha ezt magadban Tyson „Mit mondtál rám meg az öcsémre?” hanglejtéséhez kapcsolod az Argóban, nem tévedsz. A szomszédék a balesetet nyugodtan végignézték és -hallgatták a kertben, egy kérdés nem hangzott el, hogy jól vagyok-e, hívjunk-e segítséget.

A mentős halkan, fejcsóválva mondta, hogy azért ekkora bunkót ritkán lát. Elmondtam neki, hogy az illetők passzív agresszióval már az odaköltözéskor közölték, hogy hová ne építsek garázst, mert „a tyúkok nem kapnak levegőt”. A mentős tekintetén látszott, hogy rendelkezik némi tudással a gázkeverékek tulajdonságairól, hogyan töltik ki a teret satöbbi. A két kutyát amúgy később hozták a házhoz, és mocskos módon idegesítenek, ahogy az eltelt két évben dacára minden alkalommal az őrjöngés határáig ugatnak meg a saját kertemben. Egyébként odaköltözésünket a két oldalsó szomszéd kutyái, sőt, a tágabb környezetünkben tartott kutyák is megtanulták kezelni. Úgy egy hónap alatt.

Most, hogy lassan újra tudok járni (nem, ez nem a Ford Fairlane :DD ), elnézem az épülő garázs vázszerkezetét, ami legalább megszünteti majd az átlátást, ha már az önkormányzattól nem lehet új szomszédokat igényelni. A tyúkóljának meg amúgy is le van omolva az innenső fala, valószínűleg nem fognak megfulladni. Legfeljebb rájuk omlik a tető, ahogy az eső veri a csupasz vályogfalat.

Hozzászólások

(#1) doeeg


doeeg
senior tag

Én annyiszor megkaptam már, hogy költözzek tanyára, ha valami bajom van a (dohányos / kutyás / hangos / flexelő / füvetnyíró / avarégető / <az átlagos, nem begubózott de nem is extrovertált életet életet zavaró>) szomszédokkal, mert együtt kell élni velük, ne akarjak beleszólni hogy ők mit/hogyan csinálnak - hogy lassan tényleg elgondolkozom ezen, hogy ha lesz lehetőség, a panelből nem családi ház lesz a következő állomás...

Jobbulást :R

[ Szerkesztve ]

(#2) chopin42 válasza doeeg (#1) üzenetére


chopin42
őstag

Nem tudom, hogy családi házaknál hogy van, de panelban -elvileg- csak mindenki beleegyezésével tartható háziállat. Más kérdés, hogy mint oly sok mindent, ezt is magasból leszarja az átlag komcsi/nyugger/alkesz/ezek keveréke, aki a közös költséget sem fizeti évek óta.
Családi házakra nincs valami ilyemi, hogy ha a szomszéd életvitelszerűen/alkalomszerűen rendszeresen zavar, akkor bejelentheted? Tudom, ha így is van, foganatja nem lesz, kap egy enyjét, vagy még te leszel lebaszva, hogy mit képzelsz magadról, de -talán- nyoma marad, és egy esetleges vita esetén ha a rendőr kijön (mert mondjuk az ilyne paraszt telegességig/fenyegetésig fajul), már szarabbul áll a szénája. Bár ehhez egy jogállam kéne, meg törvény-és tisztelettudó lakók.
Szerk: doeeg nem válasz akart lenni. :U

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdések csak a fórumban....

(#3) doeeg válasza chopin42 (#2) üzenetére


doeeg
senior tag

de panelban -elvileg- csak mindenki beleegyezésével tartható háziállat.

Én azért válaszolok: nálunk pl. a panel házirendben (ez elvileg közös megegyezéssel született, és mivel én már kézbe kapta mikor ideköltöztem, jópár éve) benne van hogy kistestű állat tartható.

Namost egyrészt define kistestű állat :D

Egy nyomorult csivava is képes olyan zajt csapni, meg kopogni a körmeivel, hogy az őrület, másrészt a lépcsőházakból láttam már kijönni sétáltatott agarat, ilyen mini termetű skótjuhászt, mindenféle kis-közepes vakarékot, a legdurvább a német juhász volt :Y Senki soha nem ellenőrzi őket, pedig állatkínzás kategória szvsz. panelben hörcsögnél nagyobb kutyát tartani és napi 1-2x 10 percet szabadba vinni.

(#4) Samus válasza chopin42 (#2) üzenetére


Samus
addikt
LOGOUT blog

Létezik családi háznál is ilyesmi, úgy hívják birtokvédelem. Nemrég volt nagy balhé valahol, egy apa a beteg fiával, a szomszéd kutyája állandóan ugatott, a telekre néző szobára hangszigetelt nyílászáró kellett, de nyílván ez sem volt állandó megoldás, megegyezni nem tudtak, pereskedés lett, és az apa nyert. Persze elhordták mindennek az utcában. Még itt is szó volt róla, akkor pedig valaki német példával élt, hogy bizonyos tartományokban igen komoly szabályozás vonatkozik a házi kedvencek tartására.

Nekem nagy szerencsém van, az egyik szomszédom kicsit akadékoskodó, de amúgy korrekt nyugdíjas, és a fura fia, a másik oldalon szintén nyugdíjas tanár és anyja lakik, velük sincs semmi gond, a hátsó kertszomszédok a házunk volt tulajai, körben a többiek, meg amúgy mindenki teljesen nyugodt és csendes. Némi fúrás-faragás akad, mert három házzal arrébb két ingatlan is felújítás alatt van, de ilyet mi is csináltunk. Soha nem hittem, hogy ilyen környéket fogok kifogni, mert ezt megfizetni nem nagyon lehet.

[ Szerkesztve ]

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#5) kisvakond111


kisvakond111
tag
LOGOUT blog

Nekünk a legkonkrétabb az volt, amikor a szomszéd csinált egy kisajtót a kerítésére, hogy ő átjönne időnként rendbetenni a melléképülete falát. Természetesen semmi baj nem volt ott, lenyírtuk a füvet, nem ásztattuk, nem omlott a vakolat stb. A házi komposztáló a szomszéd falától a törvényileg maghatározott távolságon belül esett stb. Édesapám reakciója az volt, hogy megfogta és leheggesztette az újonnan kerítésbe épült kiskaput :))

Ha megkérdezték volna, hogy tehetnek-e kiskaput a kerítésre azt mondtuk volna, hogy nem. De így teljesen passzívan zajlottak az események.

Megtudom érteni a helyzeted. A kutya nem lesz veszélyes a gyerekre? :F

"amúgy mint olyan"

(#6) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Nem a kutyával van baj, a gazdával. A kutya olyan lesz, amivé nevelik vagy nevelődik.
A kutyatartáshoz, általánosítva az állat tartáshoz valami tanfolyamot és vagy vizsgát elő kellene írni.
Elég sok kutyatartó esne el a az állattartás lehetőségétől, jogosan.

A kutya képes megtanulni, hogy azokat a szomszédokat levegőnek nézze, akik nem tartanak vele kapcsolatot.
Amikor nagy nyüzsgés van a szomszédban, akkor el lehet hívni onnan.

Elvileg a garázs építését előre jelezni kell a szomszédnak. Megváltoztatja a szomszéd telek kilátását.
A kerítés megerősítése egyszerűbbnek látszik. Miután már nincs átlátás a garázs sem fog zavarni senkit. A tyúkokat főleg nem, mert a tartásukhoz hozzá kellene járulniuk a szomszédoknak.
A pirkadati kakas kukorékolást csak akkor kötelező elfogadni, ha a ház/telek vásárlás előtt már tartott állatott a szomszéd. Pedig milyen festői kép, ha az ébresztő után a szomszéd állatok bűze zavar ki az ágyból. Be akarod csukni az ablakot a naptól melegedő trágya szaga miatt.

Az önkormányzatok szabályozzák az állattartási lehetőségeket. Utána kell nézni a lehetőségeknek.

Mi társasházban lakunk. Mindig van legalább 2-3 kutya a 10 lakásban. Csak akkor van gond, ha egy kutya kihagyta a szocializálódást. Pont mint a gazdája.

A kutya ugatás törvényileg szabályozott. Minden kutyának joga van naponta 30 percet ugatni, három részletben. Éjszaka csak alapos indokkal ugathat a kutya. :DD

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#7) VS461


VS461
tag

A garázst a helyi előírások szerint a ház mögött lehet felépíteni, ott lesz. Könnyűszerkezetes (fa) épület lesz, 100 nettó légköbméteren és 4.5 m orommagasságon belül nem kell hozzá engedély, ezt a jegyzőtől kérdeztem meg. Az ő melléképülete például szerintem életveszélyes állapotban van, és valószínűleg engedély nélkül húzta fel - a földhivatalnál legalább is nem létezik, amikor a vétel miatt kikértük a hiteles teljes mustáros másolatot. A kutyákat is ki fogom bírni, pláne, ha felépül a garázs, nem fognak idelátni, és egy fagyapot-beton zajvédő kerítést is fel fogok húzni valószínűleg. A gyereknek max akkor lehet baja, ha átdugja az ujjait, de arról gondoskodni fogok, hogy ne legyen hol.

Engem az a zsigeri ortóság zavar, amit sikerült prezentálniuk.

Amúgy is furcsa dolog ez a falu. Most, gépelés közben hallom, hogy valami állat nyelezi a 600-as körüli motorját a közelben. A kertben. Este nyolc van, de volt már ilyen tízkor is.

A falusi parasztok (pejor) helyett itt városi parasztok vannak. Kijöttek a panelből, és most már mindent szabad. Felfoghatatlan, amikor meghallod a flexet vasárnap este fél tízkor a szomszédban.

A sok ezermester, flexszel meg nagykalapáccsal. A hibakód-kiolvasást a gázpedál rugdosása helyettesíti, és sajnos van, aki a fékhez is hozzányúl, mert az utcában szokta öhm... fékpadozni.

Nekem is a tanya lenne a következő.

[ Szerkesztve ]

Helicopter pilots are different... "За всю историю никто и никогда не сумел завоевать Афганистан. Hикто и никогда" - 9я рота

(#8) Hannibhál válasza VS461 (#7) üzenetére


Hannibhál
őstag
LOGOUT blog

Én falun nőttem fel, s mikor elkerültem ide a négykarika városába s lettem ,,panelpatkány" vagy szebbik nevén ,,panelproli" na itt tanultam meg mi az a nyugalom :)
Van mindenkinek szennyvízcsatornája s nem az utcafronti árokba vezeti éjjel(lő nagyszüleimnél), nem megy át tratkorral az építései telken)lő haverom), nem mérgezi meg a kutyát, nem ássa alá a kerítést stb stb stb....
Az hogy itt senki sem ismer, nem is találkozok emberekkel szinte, a legjobb dolog ami történhetett velem. Pedig a forgalmi zaj az nagy, de este 10 körül már lecsendesedik műszakváltás után.
Majd egyszer lehet megint falura megyek, de nekem is ez az álmom, egy kis erdőt venni, 4 méter magas betonkerítéssel körbe, árammal, vízzel, aztán csak mi ott a család. Jah meg egy patak pecázni, az kell :)
Remélem komolyabb baja a lábadnak nem lett a törés után, sportnál szar tud lenni :(

trust me, i'm finally an engineer:)

(#9) Eastman válasza VS461 (#7) üzenetére


Eastman
őstag
LOGOUT blog

Jobbulást!

Kétféle ember költözik kertes házba; az egyik pihenni szeretne, a másik flexelni szeretne. :D

"...egyébként a mai napra semmilyen meglepetés nem várható."

(#10) Egon válasza Eastman (#9) üzenetére


Egon
nagyúr

Tévedés. Aki pihenni szeretne, lakásba költözik (ott nincs ház körüli meló folyton).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.