2021. április 10., szombat

Gyorskeresés

Vajon hogyan tervez a Waze?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nemrég futottam bele ebbe: a Waze-re bíztam magam olyan útvonalon, amit jól ismerek, de mivel új gyorsforgalmi szakasz használható (az M44-es) ebben a viszonylatban, kíváncsi voltam, érdemes-e másfelé menni, azaz rövidebb ideig tart-e az adott utazás? A tervezési anomália Orosházán jelentkezett, amikor a Bajcsy-Zsilinszky utca-Tél utca-Aradi utca metszetében lévő körforgalomtól akartam Nagyszénás felé haladni. Itt a Waze a Tél utca felé irányított, és nagy vonalakban a Rákóczi úti Penny Market mellett felvitt a 474-esre (Huba utca, Lehel utca stb), és kivitt egészen Csorvás irányába a 47-es főútra, majd onnan kanyarított le a nagyszénási útra. Ez egy laza 11.5 kilométeres útszakasz, amiből 5745 métert 50-nel kell megtenni, lakott területen belül. Mire rájöttem, hogy hova a francba visz ki (ismerem valamennyire Orosházát, csak ritkán járok arra), már mindegy volt, csak az anyázás maradt.

Kapásból tudok három rövidebb útvonalat ezen a szakaszon (Bajcsy-Tél körforgalomtól a 47-es út-nagyszénási út csomópontja). A két egyértelmű változat a 474-esről átmegy az Iglói úti vasúti felüljáróra, onnan pedig vagy a Szőlő körúton kimegy a városból, vagy a felüljáró után balra kimegy a Szent István utcán, és a Mol kútnál lévő körforgón át csatlakozik a 47-esre, onnan pedig a nagyszénási útra. Az egyik útvonal 7.6, a másik 7.7 kilométeres a két eredeti pont között, az utóbbi némileg gyorsabb, mert hamarabb hagyja el a lakott területet.

Ezek tükrében tényleg nem értem, baleset nem volt abban az időben, ráadásul a hosszú útszakaszon
nem sok esély volt a zöldhullámra, meg még egy pirosat is kaptam az üveggyár melletti vasúti átjáróban - ahol egy csomagfutár simán kikerült, mert minek is állt volna meg? Ha az én alkalmazottam csinálna ilyet a cégem logójával ellátott autóval, a depóba se kellene visszajönnie, küldeném a váltósofőrt, és mehet haza gyalog, de ez nyilván én vagyok, meg offtopik.

Megjegyzés: a képek Garmin Connect-ből lettek kimentve, futóútvonalként, a markerek szárazföldi mérföldet jelölnek, azért tűnhet furcsának az osztás.

Hozzászólások

(#1) norbx


norbx
aktív tag

Pont ezért nem használom én se.Párszor becumiztatott már és külföldön nem itthon.Csakis a google maps nekem.

[ Szerkesztve ]

(#2) blackrulz


blackrulz
nagyúr
LOGOUT blog

én azt látom mintha néha elküldene felderíteni... Megnézni hogy ilyenkor arra milyen a forgalom... Én is jobban szeretem a gmaps-et, mert ha tudom hova kell menni úgyse kapcsolom, viszont pesten meg ha olyan helyre megyek ahol nem igazán vagyok otthon, jó ha látom is melyik sáv merre fog menni és melyik kell nekem... meg nem igazán hitte azt hogy Dóra vagyok a felfedező...

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök végre a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#3) Ndruu


Ndruu
MODERÁTOR

Nem tudom, hogy próbáltad-e a nehéz kereszteződések elkerülése opciót ki- vagy bekapcsolni, de hátha azzal tudsz rövidíteni. Beállítások - Vezetési beállítások - Navigáció

Harrrr!!!! ️Gyűjtök: zárakat és lakatokat

(#4) Syl


Syl
nagyúr

Én mindig a wazeval megyek (ismeretlen helyre) és még soha nem vezetett meg. Egyébként is, induláskor három útvonalat ajánl fel, azokat átnézem és választok.
Persze ha meg sem nézem az útitervet, csak elindulok a vak világba, .... akkor lehetnek meglepetések minden navigációs programmal.

Olyanok vagyunk, mint a kutyák. Van szájkosarunk, oltási igazolványunk és akkor mehetünk ki, amikor a gazdi megengedi.

(#5) doeeg válasza norbx (#1) üzenetére


doeeg
senior tag

Elég rég próbáltam a maps navigációt, akkor nagyon gáz volt szerintem hogy benyögte "tärtcs dényugat fälé" a kis parasztasszony hangján, én meg azt se tudtam fiú vagyok-e vagy lány, nem az hogy merre van délnyugat :D Ez változott már?

Én elégedett vagyok a Wazeval, ha tudom hova megyek, akkor is bekapcsolom, hogy lássam mi a helyzet az úton, de a ~40.000 km amit levezettem - mióta van jogsim - 90%-ban ment és nem éreztem hogy elvisz valahova feleslegesen.

(#6) Avicularia


Avicularia
addikt

Én Stockholmban használtam wazze-t sokat, mondjuk 80%-ban 27 tonnás teherautóval , meg 20 tonnás daruskocsival dolgozva navigációhoz és elég jól ment. Másik 20% sygic truck volt. Mondjuk a magasságra mindig figyelni kell, mert azt a wazze nem nézi. Igaz Stockholmban túl sok súlykorlátozás nincs, a leg-leg belvárosba is be lehet hajtani akár 27 tonnával is csak euro6-os legyen a gép, csak a Gamla Stan ami 12 tonnás, a régi óváros.

(#7) Eastman


Eastman
őstag
LOGOUT blog

Sokat beszélgetünk a haverokkal a wazze-ről. Szerintem csak múltja van és jelene. ...pl. olyan egyszerű utasítás hiányzik belőle, hogy megfordítson az utcában, ha benéztél valamit és visszavezessen a jó útra. Ehelyett városnézésre visz négy fordulóval. Sokszor. Sajnos kell mellé más navi is.

Vannak a jó ötletek és megoldások, aztán azok mesteri elszekszuálása "felhasználói élmény növelése" címmel. XXI. századi jelenség. :)

Ja, és mindig a házszámot írd előre a megadott címnél, akkor kevésbe szo rabolja az időd. ;)

[ Szerkesztve ]

"...egyébként a mai napra semmilyen meglepetés nem várható."

(#8) VS461 válasza Syl (#4) üzenetére


VS461
tag

A belenagyítással átpörgettem az utat a motor melegítése közben (CarPlay), láttam, hogy az M44-re visz, de részleteiben nem néztem át, hogy ennyire elvisz a városban.

Helicopter pilots are different... "За всю историю никто и никогда не сумел завоевать Афганистан. Hикто и никогда" - 9я рота

(#9) ncc1701 válasza Eastman (#7) üzenetére


ncc1701
addikt

Nem tökéletes, de én nem tudok helyette jobbat. Nagyon ritka, h saját kútfőből gyorsabb útvonalat találok.

(#10) futo001


futo001
senior tag

En a Sygic-kal jarok igy rendszeresen. Allok a piros lampanal, balra kanyarodasra varok, erre azt irja menjek egyenesen, forduljak meg (dupla zarovonalon), varjam ki ott is a pirosat es menjek jobbra.
Mindegyik mutatott mar erdekes utvonalakat, de nalam a Sygic dobja fel a legnevetsegesebbeket.

¯\_(ツ)_/¯

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.