2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

voland-féle casemod

Írta: | Kulcsszavak: voland . casemod . modding . veletech

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

A következőkben az általam készített (még készül) Casemod-ot szeretném bemutatni.

Az alap egy CoolerMaster Elite 335 ház, ezt sérültként vettem, karcos volt így egyben olcsó is, nekem így pont megfelelt, hiszen úgyis egyedi fényezést kapott.

A koncepció alapja az volt, hogy egy olyan házat készítsünk, ami mellett bárki elsétál egy roncstelepen, talán még bele is rúg egyet : )

Kis csiszolás után első lépésként belülről lett kifújva matt feketével, majd következett az érdemi munka, amit a képeken láthattok, melyet ezúton is szeretnék megköszönni Sallai Márk barátomnak! Ha szeretnétek hasonló munkát készíttetni keressetek engem és tudok elérhetőséget adni (és ez volt itt a reklám helye).

Az elülső maszk részt meghagytuk gyári feketére, csupán a CoolerMaster embléma lett rozsdásítva és a gyári kék színű ledek narancssárgára cserélve:


Az előlapi panel feletti slotban két potméter kapott helyet, az egyik a vízpumpa (Laing D5) sebességét, a másik a tervezett ledvilágítás fényerejét hivatott szabályozni (utóbbi potiban egy beépített kapcsoló segítségével kapcsolható a világítás és ez után állítható az intenzitás).

Tervezem továbbá, hogy a dvd írót egy gyári rácsos slottakaró mögé rejtem, és egy érintéskapcsoló áramkör révén a takarólemezt megérintve lesz nyitható a dvd író. Ezután az oldallap következett, első verzióként egy fémhálót készítettem, melyet Márk színre fújt:

Időközben egy új ihlet révén készíttettem egy sötétített barnás színű plexi oldallapot, melyre a tervek szerint pisztolygolyó lövés nyomok kerülnek majd:A ház belsejében a táp kábelei méretre lettek vágva valamint harisnyázva lettek a külső dizájnnak megfelelően fekete-sárga harisnyával:


Itt megjegyezném, hogy képes voltam a táp gyári vezetékeit a nyáklapból kiforrasztani és újakat beforrasztani csupán azért, mert így kontrasztosabbak lettek a sárgával harisnyázott vezetékek (narancsszínű vezetékekkel pótoltam a gyárikat). Moduláris tápról lévén szó rendelkezik csatlakozókkal, melyek számomra érthetetlen módon fekete helyett kékek és zöldek voltak, szintén kicseréltem őket feketékre:


Moduláris táphoz külön kábeleket kellett készítenem, kapott 3 sata kábelt: odd, hdd, ssd (méretre vágva, harisnyázva):


Készülőben van még a videokártya vezetékezése (szintén harisnya+méretre vágás). A házban eredetileg volt pár 3.5 colos slot is a hdd-k részére, ám azt a két konzolt kiszedtem, így elfért a vízpumpa. A hdd-t és az ssd-t felül az 5.25 colos helyeken szereltem be. A csavarmentes szerelésű rögzítő füleket a gyári lila színről sárgára fújtuk:

Az előlapi panel alaplapra csatlakozó vezetékei szintén harisnyákat kaptak:


Készült továbbá 3 ventilátor a vízhűtés mellé, ezek Coolink Swif típusú ventilátorok, élénk neonzöldes színűk a szürkés kerettel nehezen összeegyeztethető a ház új stílusával, így Márk aprólékosan átfényezte őket a rozsdás retro stílusnak megfelelően, a vezetékek szintén méretre lettek (lesznek) szabva és harisnyát kaptak (fognak kapni):


Most következik a kedvencem: a vízhűtő rendszer!
Amikor megálmodtam ezt a rozsdásított kopottas stílust egyből tudtam, hogy mivel lehetne még inkább feldobni. Ilyet még sehol sem láttam (és ennek nagyon örülök) szerintem igen autentikus és nehéz kivitelezni, talán éppen ezért mindenképp meg akartam csinálni. Az ötlet pedig nem más, mint 12 mm átmérőjű vörösréz csövekből egyedileg kiépíteni a vízvezeték hálózatot. Egész Budapestet bejártam, mire ilyen átmérőjű csövet és főleg az idomokat megtaláltam. Ugye gumicsővel és a gyorscsatlakozós megoldásokkal ellentétben itt keményforrasztásra van szükség és az egyes részelemek hollandikkal csatlakoznak a blokkokhoz.
Ez után merült fel a kérdés, hogy milyen radiátort használjak, szép-szép egy Mora de elég borsos az ára. Ezt egy újabb őrült ötlettel oldottam meg, kézenfekvő megoldásnak tűnt egy autó hűtője. Hosszas keresgélés után a leginkább passzoló típusra, egy VW Golf 3 hűtőre esett a választásom.

Igaz kicsit hosszabb a háznál, de egy oldalon vannak a csonkjai és felfogató lehetőségek is vannak rajta. Hirtelen három problémába is beleütköztem. Először is az autókban szükség van a hűtőben vízhőfok érzékelőre, ez egy autóban igen hasznos, de nekem egy szimpla probléma: van egy indokolatlan lyuk a hűtőmön. Természetesen ez egy spéci VW menet, köze nincs az angolszász colos csőmenetekhez. Szerencsére egy bontós ismerőstől sikerült szerezni egy gyári dugót (ezt a gyártól való szállítás során használják):

A második problémát a két hatalmas csonk és az én ¼ colos hollandim összeházasítása okozta. Szerencsére sikerült találnom átalakítót, ami ¼-esből ¾-es menetet csinál. Eddig rendben is volt a dolog viszont a két csonkba menetet kellett vágni és hosszas kutatás után sikerült csak levadásznom egy ¾ colos menetfúrót hajtóvassal együtt, amiket ha meg kéne venni használtan is 15-20000 Ft volna, valljuk be két furatért nem nevezhető rentábilis boltnak. Szerencsére egy idősebb úriembertől (akit akkor ismertem meg, mikor felhívtam a hirdetés miatt) sikerült kölcsönkapnom pár napra, csupán némi számítógépes ismeretterjesztésért és hibamegoldásért cserébe, ezúton is köszönöm neki!
A harmadik problémám még nyitott, kell készítenem két furatot a hűtőre, egyet felülre, egyet alulra: feltöltő és leeresztő csavarok lesznek (előbbi kap egy furatot is, így nyomásmentesítem a rendszert és mivel ez egyben a rendszer legmagasabb pontja is, ezért a víz nem, de a nyomás távozni tud a rendszerből). Ezek után a többi már szinte gyerekjáték: kis méricskélés és méretre vágás után jöhet a forrasztás (ez még szintén várat magára illetve folyamatban van):


Utolsó lépésként magát a hűtőradiátort kell felerősítenem a ház oldalára, Márknak színre fújni valamint két lyukat fúrni az oldallapba, amiken keresztül a csövek csatlakozni tudnak a hűtőhöz. A rendszer eredetileg két kártyára lett tervezve, de időközben egy tönkrement, így most egy kártya és a processzor kap vízhűtést. A prociblokk egy EK Supreme, a videokártya blokkja Aquacomputer Aquagrafx full cover rézblokk, melynek takarólemeze és a hátlap matt feketére lett fújva. Készült egy a ventilátorokhoz hasonló grafikájú sli híd is, mely sajnos úgy néz ki a kártya okán szintén kimarad a gépből:

A vízpumpa egy Laing D5 EK tetővel, a radiátor pedig a már említett golf hűtő.

Az összeszerelés során igyekeztem minden apró részletre odafigyelni, csak fekete csavarokat használtam, sőt egyes helyekre külön rendeltem mutatósabb darabokat, a pumpa és a ventilátorok rezgésmentesítő gumibakokkal lettek beépítve, ide sorolnám a már említett harisnyázás bonyodalmait is.

Befejezésként (bár nem szabad, hogy ez bárkit is befolyásoljon egy modding versenyen) megemlítem a gép paramétereit:

Ház: CoolerMaster Elite 335

Táp: CoolerMaster Real Power M850 (moduláris)

Lap: Asrock Z77 Extreme4

CPU: I7 3770K

VGA: XFX GTX 580

Ram: 4x4GB G.Skill Sniper 1866MHz

HDD: WD Caviar Black 1TB

SSD: Kingston Hyperx 3K 120GB

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket!

Reményeim szerint a masina személyesen is megtekinthető lesz a Veletech moddingverseny keretein belül 2014 áprilisában.

Gyertek el minél többen, a rám szavazók között kisorsolok egy kézfogást! ; )

Hozzászólások

(#1) tDr1v3r


tDr1v3r
veterán

Nagyon durca, gratulálok hozzá! :C

最低だ、俺って。// PSN: nokedli-chan - Xbox Live: tDr1v3rHUN

(#2) #Morcosmedve


#Morcosmedve
veterán

Jó lesz Andris, csak így tovább! ;)

© asszongya'hogy

(#3) voland válasza #Morcosmedve (#2) üzenetére


voland
tag

Köszönöm szépen! :) :)

Casemod-om: http://logout.hu/cikk/voland-fele_casemod_3/elso_resz.html

(#4) LLKobe


LLKobe
veterán

Ez mehetett volna címlaposnak is :K

Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!

(#5) csabi112


csabi112
Modder

Brutál lesz ez a "rozsdamod"! Látom munka is van vele bőven.
Írtad, hogy még furatokat akarsz készíteni a hűtőre. Szerintem vegyél 1/4-es menetes réz csonkot (fűtésüzlet), lezáróval és forraszd rá a csövekre, amiket előzőleg kifúrsz. Így fölül lesz egy feltöltő-légtelenítő csonkod, alul pedig a leeresztő. Aluhűtő-rézcső,-blokk párosításnál csak olyan folyadékot használj, ami nem vezeti az áramot.
Sok sikert!

“Kreativitás = 10% tehetség és 90% elszántság.”

(#6) voland válasza LLKobe (#4) üzenetére


voland
tag

Az hiszem először oda raktam ki véletlen :)

Casemod-om: http://logout.hu/cikk/voland-fele_casemod_3/elso_resz.html

(#7) voland válasza voland (#6) üzenetére


voland
tag

Igen én is hasonlóképp tervezem csak én magába a hűtőbe akarok fúrni negyed colos menetet és két kis lezáró lesz rajta a feltöltő és a leeresztő. Persze, h ne vezesse az áramot az alap már csak azért is, ha folyna, mezei desztillált vizet tervezek belerakni.

Casemod-om: http://logout.hu/cikk/voland-fele_casemod_3/elso_resz.html

(#8) voland válasza voland (#7) üzenetére


voland
tag

.

Casemod-om: http://logout.hu/cikk/voland-fele_casemod_3/elso_resz.html

(#9) foka


foka
aktív tag

Nagyon jó, nagyon tetszik!!!
És mily érdekes, hogy a HAF-X -em oldalán ugyanígy figyel egy MO-RA2 radi, csak hát az enyém meg se közelíti ezt a látványt.

Üdv: Fóka | E5-2683 V3 | RD-210+F4; Taiga Racing Iron 300+F4; AR Wing+F3; FX-79 Buffalo+PixRacer; Believer 1960mm; 3DR Solo; Tarot X8 1050+DJI A2+Zenmuse Z15; DJI Wookong; Taranis X9D Plus mod; GoPro Hero4 Black; Runcam 3; Sony Alpha A58

(#10) voland válasza foka (#9) üzenetére


voland
tag

Köszi szépen! Nekem nem volt pénzem már MO-RA-ra sajna, így is elég húzós lett a vége : ) De így legalább ez is egyedi : ) Egyébként ITT megtaláljátok kész állapotában fényképekkel, mert árulom.

Casemod-om: http://logout.hu/cikk/voland-fele_casemod_3/elso_resz.html

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.