2017. május 25., csütörtök

Gyorskeresés

Megölték az utolsó jó mozit

Írta: | Kulcsszavak: Cinema City . MOM Park . mozi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a dolog megérdemli, hogy hosszasan taglaljuk. A magyarországi mozikultúrának, már ha egyáltalán létezett, ez volt a kegyelemdöfés. Heti átlagosan négy filmet néztem meg az elmúlt több, mint egy évben, végigjártam az egész város minden mozijának majdnem összes termét, és ezt a mozit meg se közelítette egyik sem (IMAX-ről szó lesz később). A MOM Parkkal veszett el az utolsó lehetőség arra, hogy a filmeket eredeti tálalásban nézhessük.

Nem csak az OV változatokra gondolok, de a cég által említett utódmozik (Allee, Aréna, WestEnd) OV ajánlata (1, maximum 2 film) olyan, mintha nem is lenne. Az a baj, hogy ahogy a közönség egyre igénytelenebb lesz, és csak azért ugrik be a kiscsalád megnézni valamit, mert azt nem tudja letölteni nem kamerásan, egyre kevesebb ember szól, ha valami nem oké. Így futnak mozik hónapokon-éveken át teljes hangcsatornák nélkül, meg olyan görbe képpel, hogy az már visszakunkorodik. A MOM jól tartotta magát, bár lehet, hogy ennek köze volt ahhoz, hogy már a filmek készítői(!) is beszóltak, hogy hogyan lehet mozit ilyen technikai állapotban üzemeltetni.

És valószínűleg ez a nemtörődomség lett a mozi veszte: picit több, mint 5 évet volt a CC gondozásában, és annyira nem volt cserélve semmi, hogy a vászont megérintve kiirtottnak hitt betegségeket lehet elkapni, egy törött monitorlábra (500 forint) se volt keret, blokktekercseken kellett állnia, a lobby zenéje lemezről megy egy zs-kategóriás DVD-lejátszóból, és máig lehet guberálni Palace cuccokat a raktárakból.

És itt térjünk vissza az IMAX-re. Ha ez a mentalitás megy tovább, az is meg fog szűnni. Ugyanis ha bekerreg a légkondi, megfárad a projektor, vagy elpattan az egyik Kanga, akkor le fognak szólni Kanadából, hogy márpedig ezeket cserélni kell. 10 milliós tételekről beszélünk, alsó hangon. Ezek azok az emberek, akik azért a földig égetik a céget, ha nem megfelelő színű a szőnyeg a vezérlőben.

Mik az alternatívák? A hasonló épséget képviselő Aréna és WestEnd? A moziépítés és -konfigurálás legalját prezentáló Allee, ahonnan még a régi, remek személyzet is elment, ha már filmet értelmes méretű, jól felszerelt vásznakon, jó hanggal nem lehet nézni? Akármi nyílik (ha nyílik) itt, akármilyen szánalmas előzetes információkkal (fekvőmozi, komolyan?), amik közt még hazugság is van (nem ők lennének az első 4K mozi, már rég ott az Atrium), a cég legjobb 40 alkalmazottja talán soha nem jön vissza.

A nemrég ugyanilyen szövegkörnyezetben megszűnt Mammut üres.

Van egy olyan érzésem, hogy ez is az lesz.

Hozzászólások

(#1) deja vu


deja vu
(PH! addikt)

Ehhez érdemben nem tudok sajnos hozzászólni mert még sosem voltam ott.

Én leginkább a pólusba járok, mert mindig csak kb. 5-en vagyunk a teremben :DDD , igazi családias élmény. Biztos alja kategóriás, én nem tudom, nem értek hozzá. Csak azt nem értem, ha senki sem jár oda, akkor miért nem csődölt be az évek alatt?
Egyébként azért járok oda, mert mostanában voltam arénában, sugárban és mindig telt ház volt és a kabátom, táskám se tudtam magam mellé lepakolni. Szerintem nem jó ha dugig van a terem, meg sokkal nagyobb a zaj is, több az ordenárén viselkedő fiatal.

Iphone 7 Plus | Sony A7R+Zeiss FE 35mm F2.8+Zeiss FE 55mm F1.8 | Eizo CX271+Eizo CS270+Eizo SX2262W+Eizo S2233W | Z170 Ext4+I7-6700K+Noctua U14S | GTX1070 Gaming | 16gb 3600MHz | 850PRO 768GB | Seasonic Platinum | Define R5+3xNoctua | Razer Taipan

(#2) VoidXs válasza deja vu (#1) üzenetére


VoidXs
(PH! addikt)

A parasztok ellen nem tehetsz semmit. Voltam már úgy 3 közoktatásból kibukott (ott dicsekedtek róla) senkivel, és senki mással egy teremben, hogy a székeken át ugráltak le, és felmásztak a vászon mellé fotózkodni. A Pólus valóban kis mozi, világrengető cuccok nélkül, de egy premier alatt azért meg tudják szedni magukat, hogy boldogan működjenek tovább.

http://házido.ga/ - nem, nem ékezet nélkül. | Download more GHz!

(#3) icemad


icemad
(őstag)

Sajnos jól látod a helyzetet, Magyarországon nincs jó mozi. De talán az nagyobb baj, hogy igazán igény sincs rá. (Ha az anyagiaktól eltekintünk, akkor sem...) Ez egy ördögi kör... Ha az ember moziba megy, akkor elvárna valamilyen minőséget/szolgáltatást is. Ha ezt nem kapja meg, akkor egyszerűen nem megy moziba. Ha nem megy moziba, akkor nincs miből fejleszteni a minőséget/szolgáltatást... Ráadásul már most ott tartunk, hogy egyre olcsóbbak a nagyképernyős (40+) tévék és projectorok, plussz egy 5.1-es vagy 7.1-es hangrendszer. Akkor meg már otthon is lehet mozizni. És mostanra már eljutottunk oda, hogy torrentezni sem kell, vannak kifejezetten erre gyártott programok, amivel a premier után pár órával(!) már elérhetőek a filmek, le sem kell tölteni semmit, online nézhető. És az átlagembernek ez elég. Mert olcsóbb, és ki sem kell menni otthonról. És én is egyre inkább ehhez a csoporthoz tartozónak érzem magam. Ha kijön egy új film, akkor megnézem otthon, és ha tetszik, akkor elmegyek moziba. És itt van talán a másik érdekes pontja a történetnek... Nem nagyon volt az utóbbi időben olyan film, amit érdemes lett volna moziban nézni. Ha az egész 2016 évi termést nézzük, akkor nekem személy szerint kb. 15-20 film tetszett igazán. Amiket talán idén is megnézek. És ez nem sok. Persze lehet hogy bennem van a hiba, de a művészfilmek nem érdekelnek, a tucatkacatokra meg nem emlékszem. Igazán eredeti ötletekre és kivitelezésre meg nem sok példát tudnék mondani...

Azért jó a Playboy magazin,mert megmutatja mire képes a Photoshop.

(#4) VoidXs válasza icemad (#3) üzenetére


VoidXs
(PH! addikt)

A legtöbb embernek 15-20 film moziban még sok is. Szerintem nagyon jó év volt ez, sokkal jobb a 2015-ösnél, csak csúnya vége lett (hónapokat késő és/vagy rossz filmek). Ugye holnap néztem volna az Utazókat a MOM-ban, csak hát megtörtént ez, és 23-a helyett ma zárnak.

Egy közepes házimozi (pl. Christie DS + Klipsch R-26F) helyesen beállítva megalázza a legjobb mozitermet is. Persze megint kivétel az IMAX, az mindig más kategória. A probléma ott van, hogy a kalibrálásról többoldalas dokumentumok szólnak, attól függően, hogy milyen szabványra építed fel a szobád, és ezek annyira nem reklámozott dolgok, hogy a legtöbb nagy házimozis nem is hallott róluk. Pedig sokat javítanak az élményen.

Viszont hiába van jó cuccod, ha a filmekre fél évet kell várnod, hogy abszolút jó minőségben megszerezhesd. És itt nem csak a világszerte legális dolgokról beszélek, a milliónyi új szutyok állomás, élen a KORSUB-bal, szánalmas.

[ Szerkesztve ]

http://házido.ga/ - nem, nem ékezet nélkül. | Download more GHz!

(#5) Tamás88


Tamás88
(őstag)

Anno voltam a Westendben, az Alle-ban és a Arénában, és mindegyik jó volt, kivéve, hogy egyszer az Alle-ban át kellett menni a másik terembe, mert a vetítő csütörtököt mondott. A Lurdy-ban meg azért voltam, mert ott volt a LOL döntő, és elég sokan voltunk.

(#6) Narxis válasza VoidXs (#2) üzenetére


Narxis
(PH! nagyúr)

Régen végig bent állt vagy ült a személyzetből 1 ember aki pont ezért volt ott, aki telefonozott, beszélgetett tehát a házirendet nem tartotta be ami ki volt függesztve mindenhova a mozi területén az kapott 1 figyelmeztetést és másodikra kivezették. Természetesen a mozijegy árát nem kapta vissza, többek között ezért se járok moziba, nekem nincs kedvem ahhoz, hogy én tegyek rendet a teremben. A másik problémám meg a minőség, kifejezetten gyatrának tartom a hangot, fel van nyomva extrém magasra és vagy ezért recseg vagy lehet, hogy így kompenzálják azt, hogy recseg, nem tudom. Ahhoz képest, hogy dől a lé nem sokat költenek a mozik karbantartására, diákokat vesznek fel akik vasággyal együtt 40kg-osak és akkor ha akarnának se tudnának rendet tartani. A szinkronról ne is beszéljünk ott is megy az extrém mértékű spórolás és nagyon rövid idő alatt kell elkészíteni ami még rátesz egy lapáttal a minőségre.

Én mindig megvárom a blu-ray megjelenést, nem töltök kamerás filmeket de moziba se fogok menni. Sajnálom, hogy ide jutottunk.

(#7) VoidXs válasza Tamás88 (#5) üzenetére


VoidXs
(PH! addikt)

A Westendben a 4DX, az Alleeban a 2-es, 4-es, illetve 8-as vállalható hangilag, a többi nem. A Lurdyból konkrétan kispórolták a mélynyomókat és az erősítőket. Az Aréna az egyetlen CC mozi, ahol legalább a vászon korrigálva van arra, hogy íves.

(#6) Narxis: Ilyen már egyedül csak premierkor van, és akkor is csak "ejnyebejnye, nincsen szelfi". Összesen egy embert láttam, hogy elvisznek, de a helyét alaposan átkutatta két biztonsági őr, szóval valószínűleg kamerázott.

[ Szerkesztve ]

http://házido.ga/ - nem, nem ékezet nélkül. | Download more GHz!

(#8) icemad válasza VoidXs (#4) üzenetére


icemad
(őstag)

Persze az igazi házimozizás is egy műfaj. Csak sokan nem veszik komolyan. Én inkább azokról az emberekről beszélek, akik vesznek egy nagy tévét, meg mellé egy 15000-es 5.1-es szettet (amit random raknak le a szobában, vagy ahol éppen jut neki hely...), meg az egész alá betolnak egy raspberry pi-t, kodival meg online filmekkel. És utána áthív, hogy mekkora szuper házimozit csinált. (Ismerek nem egy ilyen embert, olyan helyen is voltam már, ahol a frontsugárzók voltak hátulra rakva, mert "úgy jobban néz ki") És ezek megsértődnek, mikor elmondom, hogy ez így egy f0s, de, ha összeáll, akkor még lehet sz@r. És szerintem ez már igénytelenség...
A legtöbb filmre meg nem kell fél évet várni, br-en elég hamar kiadják őket eredeti nyelven. Még én is meglepődtem, mikor találtam egy filmet a boltban, amit még adtak a moziban is...
Szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha a mozipremier után pár nappal meglehetne nézni otthon is a filmet kiváló minőségben. Valami Steam szerű cuccot képzelnék el, csak filmekkel, lehetne venni és kölcsönözni is. Persze választható felbontással, hanggal. Tudom, bilibe lóg a kezem, de szerintem ez a jövő, és ezt kellene meglépni valamelyik nagyobb cégnek. Mert minden megvan hozzá. Elfogadható árú megjelentítő és hangfalszett, villámgyors internet, kényelem, csak tartalom nincs hozzá időben. És olcsón... Mert amíg egy br lemez 20-30-40 euró, addig én is csak félévente egyet veszek. De ha lenne lehetőségem otthon, legálisan, a premier után pár nappal egy mozijegy áráért megnézni egy filmet, akkor tuti nem torrenteznék vagy nézném online pocsék minőségben...

Azért jó a Playboy magazin,mert megmutatja mire képes a Photoshop.

(#9) Narxis válasza icemad (#8) üzenetére


Narxis
(PH! nagyúr)

Szerintem az lenne a legjobb megoldás, ha a mozipremier után pár nappal meglehetne nézni otthon is a filmet kiváló minőségben.

Én is erről beszéltem egy mozis hírnél itcafe-n. Lenne rá igény de szerintem a warez miatt nem teszik. Amint megjelenik boltban a film, másnap már torrenten van, legkésőbb. Kitalálhatnának valamit mert én hajlandó lennék fizetni, többet is mint a mozijegy ára.

(#10) jamez


jamez
(senior tag)

Tanyára parasztnak jó az. Mondhatják a termek építésénél. Szolnokon szoktam moziba menni, cinemacity van. Egész használható a hang. 1 éve a star wars 7-et néztem valamelyik plázában, de valami szörnyen szólt. Én nem vagyok annyira vájtfülú, de a sub-ot szerintem otthon használta a mozigépész gyereke.
Az átlag embernek nincs igénye, sem a képre a hangra meg aztán zero. 4K 8K :D :D :D
a torrenten az SD felbontás megy, amit utána laptopon néznek. :U

Eladó ingatlanokat keresek azonnali fizetéssel! Hívj!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.