2018. május 28., hétfő

Gyorskeresés

Bármi lehet hangszóró

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Láttam egy videót, amin a feltöltő különböző eszközöket kötött rá egy erősítőre. Amennyire őrült vagyok, az első gondolatom ez volt: a hangrendszerem bal első és bal felső hangszóróját erősítő egysége úgyis félig megdöglött, annak már nem lesz probléma, ha játszok vele egy picit.

Széljegyzet: a móka nem tette tönkre, ráadásul utána meg is javítottam, de mivel a hangerőszabályzó része pusztult el az egyik csatornára, annyit tehettem, hogy ezt megkerültem. Szóval működik, csak vagy sehogy, vagy max hangerőn.

Volt a videóban láthatóhoz hasonló motorom, csak éppen feleakkora, és hivatása egy párgrammos műanyag ventilátor pörgetése. Így néz ki egyébként:

Fogtam, széttéptem, és mivel Mr. Photon (a videót feltöltő brit őrült) ellenállást ajánlott, sorba kapcsoltam az egyik hangszóróval. A hatása? A motor mocorog, de akármilyen hangot ad ki, a hangszóró elnyomja, szóval kiiktattam. Ha esetleg véletlenül szupravezetőt képzek, úgyse gyullad ki azonnal, meg ha túl nagy terhelés megy az erősítőre, levágja magát, de ahhoz már 1.3Ω alá kell menni (4Ω-ra van hitelesítve, de ennyit bír el valójában), annyi csak van egy USB-s ventilátorban. Ugye? Hát nem mindig volt. Ha beütött a mély (mivel egy ellenállás frekvenciánként változik), ki-kikapcsolgatott. Apró jelváltoztatás következett:

Magyarázat: a VoidPlayer effektjei közül jónéhány mászik rá a közepekre és magasakra, a saját szórás hatásom annyira nem, de a nemrég beépített Crystality már durván, úgy is lett beállítva, hogy a lehető legjobban pumpálja a hang nekem szükséges részét. Jól van, reklám is, csekkold le. Ami mélyet driverből le lehetett húzni, azt lehúztam, de így is maradt egy pici, bőven elég, hogy néha kiüsse az erősítőt. 6.4W-nál álltam meg, a ventilátort nem akartam tönkretenni, az kell még nekem, de hangot is kellett adnia, ez a teljesítmény volt a kompromisszum. Lényeg a lényeg, végül megszólalt. Sok hangot kell adni a videóra, mert még így is halkabb volt, mint a gépem hűtése.

A doboznak az a szerepe, hogy a motor önmagában nem képes lökésekkel váltogatni a légnyomást, mint azt egy hangszóró teszi a mozgásával. Ez körbe jár, lényegében nem kelt hanghullámot. Ha viszont a dobozt rezgeti, az már enyhe mozgást produkál egy vagy több tengelyen, tehát hallhatóvá válik a motorba vezetett hang. A hatásfok már más tészta, mert ennyitől már beszédhangerő körül jár egy hangkiadásra dedikált eszköz.

Hozzászólások

(#1) nikilauda


nikilauda
(senior tag)

A címről jutott eszembe, hogy először a Vogon flotta csinált mindenből hangszórót. (aztán elpusztították a Földet) :)

(#2) VoidXs válasza nikilauda (#1) üzenetére


VoidXs
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az lenne a végső cél.

http://házido.ga/ - nem, nem ékezet nélkül. | You may now access the Octahedron.

(#3) blackrulz


blackrulz
(PH! nagyúr)

nekem meg ezek :D

de ez mondjuk így olcsóbb és leleményesebb :DDD

Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök a gép elé és csináltok valami értelmeset?

(#4) VoidXs válasza blackrulz (#3) üzenetére


VoidXs
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Csak hát közel nem használható...

Még játszok ezzel az erősítővel egy picit, hamarosan kapok hangszórót kirobbantani. Megnézem, hogyan reagál 70 Wattra az 1 Wattos, vagy hogy mennyit bír. :D

http://házido.ga/ - nem, nem ékezet nélkül. | You may now access the Octahedron.

(#5) cattus válasza nikilauda (#1) üzenetére


cattus
(PH! addikt)

Ó, pirsönő morgolosta...

Do the thing!

(#6) nikilauda válasza cattus (#5) üzenetére


nikilauda
(senior tag)

Az-az. :)

Olvastam már vagy háromszor, de hamarosan újra el kell kezdenem. Az első kiadás 5 külön könyvben jelent meg, de megvettem amikor kiadták egyben,keménykötéssel.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.