2022. augusztus 17., szerda

Gyorskeresés

Billentyűzet matricázása

Írta: | Kulcsszavak: billentyű . matrica . ragasztás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az okok

Billentyűzeteket általában két okból szokás matricázni:

1. A manapság gyártott laptopok esetében nem ritkán nagyon vékony, kontraszt nélküliek a billentyűkön lévő feliratok, s ezeket félhomályban esélytelen "értelmezni". Erre megoldás lehet egy foszforeszkáló matrica.

2. Más jellegű oka lehet, pl. magyarosítani szeretnénk billentyűzetünket, vagyis eleve más a lokalizáció és nincsenek rajta a magyar ABC ékezetes betűk.

...vagy ezek kombinációi!

Választék

Nálam az évek alatt jó pár féle matrica fordult meg, s igazából eddig egyféle vált be. Minden mással problémák voltak: legtöbbször gagyi minőségű, és kivitelezésű (vékony, szakadós) PVC-re voltak nyomva, nem volt meg minden billentyűre való matrica, extra és az ékezetnélküli karaktereket nem voltak a csomagban. (Márpedig ha én nem magyarosítani akarom, hanem lekopott karaktert pótolni vagy csak jobban olvashatóbbá szeretném tenni a billentyűket, akkor a sima, mezei karakterekre is szükségem van.) Ezek az ún. pár száz forintos matricák.


Pár száz forintos ajánlat

Ami nálam bevált, több okból is szeretem, lássuk csak:

• extraerős PVC alapanyag! Ezt tessék úgy értelmezni, hogy pengével tudom csak vágni, ha szükséges, márpedig szükséges, ha nem szeretném hogy lelógjon némely " chocolate" billentyűzetnél (gy.k. extra karcsú billentyű).
• MINDEN billentyűre van matrica!
• Több karakter is van nyomva a betűk nagy részére.
• kiváló és elégséges a színválaszték: a billentyű és a háttér színe is variálva van. Fekete háttérrel fehér/zöld/narancs, átlátszó háttérrel arany/fehér/kék, stb. Szükséges is, mert egy fekete hátterű matricát ugye fehér billentyűre nem ragasztanánk.


1000,- Ft felett - az eddigi legjobb választás!

Mielőtt belekezdesz...

Moss kezet és tisztítsd meg a felületet, ahova ragasztasz! A ragasztásnak csakis tiszta felületen van értelme!

Szükséged lesz az alábbiakra:

• billentyűzet :)
• matrica :) Link: Billentyűzhet matricák
• alkoholos ablaktisztító
• mikroszálas kendő (Pl. Vileda)
• csipesz
• tapétavágó (sniccer)
• fény :)
• esetleg nagyító
• szépérzék

A Művelet

Szappanos kézmosás után tisztítsuk meg a billentyűk tetejét alkoholos ablaktisztítóval. Én erre mikroszálas kendőt szoktam használni, mert az nem hagy semmiféle piszkot, vagy szálat utána. A tisztítószert mindig a kendőre fújjuk és ne a billentyűkre! Aki tökéletességre vágyik, az használjon gyógyszertári, tömény alkoholt és fültisztítót. Ezzel egyesével a billentyűk felszínét megtisztítva tökéletesen precíz fertőtlenítést lehet elérni. :)

Amennyiben a matrica nagyobb, vagyis lelógna a billentyűről, ekkor jön képbe a sniccer: vágd le még a sablonból való kiszedés előtt a betű széleit, hogy ne lógjon le. Ha lelóg, óvatlanul is le fog mászni a billentyűről nemsokára használat közben.


Vágás előtt: csúnya, ne hagyjuk így


Vágás után

Fogd meg a csipesszel és a sablonból emeld ki, majd a szélénél fogva helyezd a billentyűre.


Takarásban az alatta lévő betűk

Próbáld elhelyezni kb a billentyű közepére, és ha szükséges, takard le az alatta lévő karaktereket. Végül nyomkodd le az ujjaddal a billentyűt. Ha mindent megfelelően végeztél, akkor az általam javasolt matrica évekig fog szolgálni téged a billentyűzeteden.

Végül néhány kép az említett műről.


Kissé csálé betűk, ez nem szép


Félkészen


Egy szép installáció :)

Hozzászólások

(#1) 426os


426os
őstag

Huh, ne haragudj, de szerintem ez baromi ronda. Vannak ennél sokkal-sokkal igényesebb matricák (pl. 3M), igaz picit talán drágábbak (ha jól emlékszem itt aprón 2-3e körül van a sima), de olyan tartósak, mint az eredeti szitázás a billentyűzeten. Ráadásul azok billentyűzetspecifikusak, tehát faragni sem kell.

.

(#2) Stonerice


Stonerice
őstag

Szerintem annyira nem vészes :DDD

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#3) vjozsef válasza 426os (#1) üzenetére


vjozsef
senior tag

A fotokbol ne indulj ki, eloben es normalis fenynel sokkal szebbek.

Ha jol olvasod, akkor azt irom hogy ha kell vagni, mert pl fele olyan szeles a bill a notin mint a normal. Tehat nem kell vagni minden esetben. Plane hogy ez nem csak notira rakhato, hanem normalis asztali billentyuzetre is.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.