Senki ne számítson csodára, ez nem a mesterszakács szekció. Egyszerű étel, mégis nagyon finom és viszonylag gyorsan elkészíthető, az egyik kedvencem.
Előnyök:
- hülyebiztos, szinte lehetetlen elrontani, csak a sózásra kell odafigyelni
- szűk 1 óra alatt kényelmesen elkészül
- laktató, mégis olcsó
- kevés, könnyen variálható összetevő
- nem kell hozzá semmi különlegesség
Hátrányok:
- nem éppen diétás, biztos lesz aki szerint egyenesen egészségtelen, de kit érdekel
- igazából sosem elég belőle
Hozzávalók két személyre (kiadós változat):
- 50 dkg csirkemell, 3-4 centis darabokra felcsíkozva
- 20 dkg zsíros sajt (trappista, cheddar), de lehet több, akár a kétszerese is
- 15-20 dkg szeletelt gomba
- 2 db tojás
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 1 dl tej
- só és fűszerek
Elkészítés: előkapok egy közepes méretű, 3-4 cm mély tepsit vagy tálat. Nem kell kikenni semmivel, az aljára vékony réteg sajtot reszelek. A húsdarabokat kicsit megsózom, fűszerrel meghintem (én grill fűszerkeveréket és csipetnyi bazsalikomot szoktam használni, de vegeta is megteszi, vagy amit a kedves olvasó kíván), meghempergetem lisztben, majd tojásban megforgatom és ügyesen ráfektetem a sajtra, egyenletesen elosztva. A gombával (esetemben szeletelt konzervgombát) megszórom, majd a maradék sajtot ráreszelem a tetejére. A mártogatásból megmaradt tojást összekeverem a tejjel és elosztva ráöntöm a rakásra. Hagyom pár percet, hogy átszivárogjon a sajton, majd az előmelegített sütőben 160-170 fokon körülbelül 20 perc alatt megsül. Köretnek a főzött rizst ajánlom.
Turbósítási tippek:
- sokat dob az élményen, ha a húst tejben áztatjuk egy éjszakán át (egy gerezd fokhagyma társaságában és természetesen a hűtőben)
- tejszínnel vagy tejföllel is készíthető, de személy szerint ha van kéznél majonéz, akkor a tojással elkevert tejhez nyomok egy keveset, nagyon kellemesen árnyalja az ízeket
- burzsoá próbálkozók a gomba tetejére bacon csíkokat is tehetnek, szuperül átjárja az íze az egész rakást, ám ne felejtsük módosítani a só mennyiségét ha ezt a megoldást választjuk
- ha édesszájúak vagyunk, akkor a főtt kukorica nyerő ötlet lehet, ha pedig inkább a savanykásat szívleljük, apróra darabolt paradicsommal bolondítható (oregánóval fűszerezve)
Kedvcsináló fotók (mobillal készült, elnézést a minőségért):
Jó étvágyat!