2024. február 25., vasárnap

Gyorskeresés

Gigabyte AORUS GeForce® GTX 1080 Ti 11G - Valódi szépség. Vagy szörnyeteg?

Írta: | Kulcsszavak: Gigabyte . Aorus . GeForce . nVidia . GTX 1080Ti . VGA

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok.

Mozgalmas időszakon vagyunk túl, már ami a videokártyák piacát illeti. Korábban, ha az ember új VGA-t akart venni, sokkal egyszerűbben ki tudta választani, melyikre van szüksége, majd meg is vehette azt, amint megvolt rá a pénze. Ahogy én is tettem az ASUS GTX 980-nal. Azt hittem, hogy az akkor kapható legerősebb GPU-val gond nélkül ki tudok húzni akár 4-5 évet is, anélkül, hogy cserélnem kellene. Tévedtem. Viszont most már sokkal nehezebb dolog eldönteni, hogy milyen kártyát vegyen az ember, és főleg mikor.

Jelenleg még ennél is egy fokkal bonyolultabb a helyzet. Tavaly év végén hirtelen beütött a "bányász-láz", a kriptopénzek, mint pl. a BitCoin, Litecoin, Ethereum, stb. értékei eddig még nem látott magasságokba szöktek. Ennélfogva a VGA-k árai is meredek emelkedésbe kezdtek, hiszen a bányászok nem sajnáltak akár dupla árat is kifizetni a felsőkategóriás GPU-val szerelt VGA-kért. Százas tételben vásárolták fel őket, emiatt aztán a kereskedők is egyre kapzsibbá váltak, és szinte naponta írták át a kártyák árcéduláit.

Ennek következményeként aztán ekkortájt szinte lehetetlen volt egy átlagos játékos számára, hogy új VGA-t vegyen a gépébe, vagy fejlettebb GPU-ra váltson. Nem csak azért, mert a bányászok egyből felvásárolták őket, hanem a fő ok a magas ár volt. Ugyanis, annak ellenére, hogy az nVidia arra kérte a kereskedőket, miszerint elsősorban a játékosoknak adják el a videokártyákat, ők továbbra is a haszonra mentek. Ha egy játékos VGA-t akart venni, vagy kifizette érte az akár kétszeres árat, vagy odébállt, és egy bányász máris vitte az egész készletet. Nevetséges mértékű haszonnal adták el a kártyákat akkoriban, ami még tovább fokozódott volna, míg magasan állnak a kriptovaluták árfolyamai.

Mostanra már szerencsére lecsökkent a bányászláz, ám a VGA-kártyák árai még mindig magasak, mert a kereskedők szimplán nem nagyon akarnak engedni rajtuk, így lemondva az extra profitról. Hiába szedték össze magukat az év elején, még ez sem elég nekik. Persze a kevésbé tehetős bányászok most már nem veszik tucatjával a 400K-ba kerülő 1080Ti-ket, így valamelyest csökkenteni kellett, de még most is valamivel többért adják őket, mint megjelenéskor. Vegyünk egy konkrét példát, jelen cikkünk alanyát, a Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080Ti 11G kártyát. Íme az árukereső grafikonja, bejelöltem rajta a tavaly áprilisi árat, nem sokkal megjelenés után. Láthatjuk, hogy 298K volt, ami nagyjából ezen a szinten mozgott egész december elejéig. Utána beütött a bányászláz, onnantól meredek emelkedésbe kezdett az ár, ami februárban érte el a csúcspontot, akkor 418K-ért lehetett ilyen kártyát venni. Utána elkezdett csökkenni, végül, fél év elmúltával megérkeztünk a kiindulópontra, azaz most 280-290K környékén lehet venni egy Aorus GTX 1080Ti-t.

Elnézést a kissé hosszú bevezetőért, de el akartam mondani a helyzetet azok számára is, akik esetleg nem voltak tisztában a korábbi eseményekkel. Persze aki manapság akar VGA-t venni, az biztosan tudja már, mint ahogy azt is, miszerint egyre több jel mutat arra, hogy nyakunkon az új generáció. Bizony, nem akarom a falra festeni az ördögöt, de nagyon az a gyanúm, hogy megint úgy fogok járni, mint a korábbi kártyámmal. Akkor is megvettem a csúcskártyát, amivel aztán el is voltam egy darabig, viszont utána bejött a GTX 1080, és sokkal jobban sikerült, mint az elődje. És itt főleg arra gondolok, hogy a játékok memóriaigénye jelentősen megnőtt az utóbbi időben. 4GB VRAM-mal egyre több játékban már nem tudjuk az Ultra beállítást használni, lejjebb kell venni, vagy szaggatást, frame-dropokat látunk.

Na de térjünk most már rá a friss jövevényre. A Gigabyte AORUS GeForce® GTX 1080 Ti 11G nevet viselő szépség - vagy szörnyeteg, mindkét jelző illik rá - a manapság szokásos csomagolásban érkezett. A dizájnos borítás felső oldalát a hatalmas Aorus logó foglalja el, ami a Gigabyte "gaming" szériája, hasonlóan az ASUS ROG termékeihez. Mellette a szokásos jelölések, a GeForce GTX 1080Ti logó, hátoldalán pedig ezek rövid leírása található. A dobozt kibontva meglehetősen szerény körítéssel találkozunk. A kártyán kívül mindössze egy Driver CD-t, egy Aorus logót mintázó matricát, egy Aorus VR-Link információs lapot, valamint egy rövid bemutatót találunk a borítékban. Kellett volna lennie mellette egy átalakítónak is, ami két 6-pines PCI-E tápcsatlakozót alakít egy 8-pinessé, nálam ez hiányzott, nem mintha szükségem lett volna rá.

A kártya különlegessége, ami miatt végül is erre esett a választásom, az az egyedi hűtési megoldás, a "Windforce Stack 3x Cooling System", melyben három 100mm-es ventilátor van. Ezek lapátjai egyedi módon vannak kiképezve, valamint egymásnak ellentétes irányban forognak, így több levegő szállítására képesek, mint a hagyományos hűtők. Ami még különlegesebb, hogy a hűtőborda belsejében egy nagyméretű rézlemez található, ami közvetlenül érintkezik a GPU-val és a VRAM-mal, így eloszlatja a hőt, melyet sok masszív rézcső továbbít a Windforce Stack 3 hűtőjébe. A kártya hátoldalán szintén található egy rézlap, ez a GPU hátától vonja el a hőt, enyhén bordás kialakítása révén pedig a ház hűtőventilátoraiból érkező levegő segíti a hő leadásában.

Persze nem maradhatott le róla a ma nagyon divatos RGB led sem, a kártya tetején lévő Aorus logó, valamint a hűtő oldalán lévő, "X" alakú borda nem kevesebb, mint 16,8 millió színárnyalatot képes megjeleníteni. Ha az alaplapunk, vagy a gép más komponense szintén Gigabyte Aorus márkájú, akkor ezeket össze is lehet hangolni az Aorus Engine nevű progival, amivel a kártya működését szabályozhatjuk. Először én is ezt használtam, de azután a fórumtársak az 1080Ti topikban azt javasolták, tegyem fel helyette a MSI Afterburnert, mert azzal sokkal jobban be lehet állítani a kártyát, hogy az ne melegedjen annyira - erről bővebben később lesz szó.

Méretét tekintve elég nagydarab, mellette van benne súly is rendesen, így kellően meg kellett szorítanom a csavarokat, hogy helyén tartsák (alátámasztani jobb lenne, de perpillanat nincs semmi, amit oda tudnék rakni, majd nézek valamit). Két darab 8-tűs tápcsatlakozó van rajta, a fogyasztása pedig akár 300W fölé is kúszhat terhelés alatt, így legalább 600W-os tápegységet ajánl hozzá az nVidia. Jobb minőségű tápoknál nem kell aggódni, ha ehhez közeli van, viszont egy "no-name" csodánál akadhatnak gondok. Nekem a Seasonic Focus+ Gold 650W-os darabbal nincs gond, még úgy sem, hogy mellette van benne négy HDD és két SSD.

A több fogyasztásból adódóan a hőfokok is magasabbak, mint azt megszoktam az ASUS Strix GeForce GTX 980 OC DirectCU II használatakor. A GTX 980 hőmérséklete 60°C környékén ingadozott , ezzel szemben a GTX 1080Ti huzamosabb játék alatt felment 80°C fölé is, amit én már picit soknak éreztem, de a topikban a többi GTX 1080Ti tulaj megnyugtatott, hogy ez teljesen normális, a megfelelő hőfok nagyjából 70-75°C környékén van ezeknél a kártyáknál, sőt, a referenciamodellek 80°C körül üzemeltek.

Azt javasolták, tegyem fel az MSI Afterburnert, a ventiknek készítsek egyedi profilt, és vegyek le a feszültségből, mert gyárilag túl vannak lőve (1.06-1.09V helyett 1V). Ha ugyanis a GPU hőfoka eléri a beállított értéket, a kártya visszavesz a teljesítményéből, hogy így tartsa szinten magát. Habár én ebből a lassulásból játékok alatt semmit nem vettem észre, azért igyekeztem minél hatékonyabb hűtést is biztosítani neki, hogy ne melegedjen fel annyira. Ezért aztán változtatásokat eszközöltem a házban.

Első körben kivettem a felső HDD-tartót, így most már az első ventilátor is a kártyára fújja a levegőt, valamint alulra is betettem egy másikat, ami szintén a VGA-t hűti. Az MSI Afterburnerrel készítettem olyan ventilátor profilt, ami 35°C alatt kikapcsolja őket. Ekkor felvillan a kártya oldalán lévő "Fan Stop" kijelző, ami szintén RGB színekben pompázva adja tudtunkra, hogy jelenleg nem forognak a ventilátorok. Ahogy melegszik a kártya, úgy forognak egyre gyorsabban a ventik is rajta. Ezt követően a feszültségértékeket is belőttem 1V-ra 2050-nél, úgyhogy most nagyjából 2000MHz környékén stabil, így lecsökkentve a feszültséget, játékok alatt 65-70°C környékén van a kártya hőfoka, ami nem rossz egy ekkora jószágtól.

Eddig a Witcher 3 Wild Hunt-tal, a Rise of the Tomb Raider-rel, valamint a DOOM-mal próbáltam ki a kártyát. A játékokat a GeForce Experience által optimalizált részletességgel, 3620x2036 DSR* felbontásban játszottam. Mivel az nVidia vezérlőpulton beállítottam a Gyors Függőleges Szinkronizálást, így az FPS érték folyamatosan 60 FPS volt. Lehetett volna több is, a monitorom 75Hz-et is tud, de nekem elég a 60 FPS, ezzel is nyerek pár fokot. Az alábbi screenshotot tegnap készítettem, egy órányi játékot követően (Mivel a PH! átméretezi a képet, ezért külön is feltettem, aki kíváncsi rá, megtekintheti az alatta lévő linken):

*DSR (Dynamic Super Resolution): Nagyobb felbontásban rendereli a VGA a képet, majd visszaskálázza a monitor natív felbontására, így 4K hatású képi látvány érhető el még HD monitorokon is.

Eredeti méret

Összefoglalva: Nagyon elégedett vagyok idáig a kártyával, és bár eddig idő hiányában csak pár játékot tudtam vele kipróbálni, biztosan állíthatom, hogy az összes többit is hasonló részletességgel vinné. Kicsit ugyan félek attól, hogy ugyanúgy fogok járni vele, mint a GTX 980-al, azaz most még minden atomkirály, full-csutka-maxon visz mindent, viszont ahogy bejön az új generáció, sokkal jobb lesz és a játékok már arra lesznek optimalizálva. Ennek ellenére nem aggódok, hiszen egyelőre még semmi nem biztos az új kártyával kapcsolatban. Azaz egyvalami igen: piszok drága lesz, vagyis első körben csakis azoknak éri majd meg váltani, akiknek nem számít a pénz.

Viszont akik anyagilag nem állnak annyira jól, ám szükségük van új VGA-ra, azok előtt most nagy dilemma áll: Várjanak pár hónapot (hátha jön az új kártya és olcsóbb lesz a 10-es széria), vagy vegyék meg most, hiszen még ha be is jön az új GPU, a rá épülő kártyák kezdetben durván túl lesznek árazva. Személy szerint én az utóbbit javaslom, mégpedig két okból is:

1. Még ha be is jön az új kártya, arra valószínűleg nem lesz pénzetek, ugyanis az nVidia szeretne megszabadulni a bányászláz miatt legyártott 10-es szériás GPU-któl (Ennek első jeleként most ingyen Kingston SSD jár egyes 1050 és 1060-as kártyák mellé). Vagyis direkt túl fogja árazni az új szériát, hogy a régit minél drágábban tudja értékesíteni. Hiszen a gazdagabb hardcore játékosok - na és persze a bányászok - még 400K-t is ki fognak adni érte, ha valóban olyan jó lesz, ahogy eddig látszik (Állítólag 50%-kal lesz gyorsabb az 1180 az 1080-tól).

2. Nézzetek szét az apróhirdetések között, és ha szerencsétek van, olcsón kifoghattok pár hónapos használt kártyákat, jóval a bolti ár alatt. Én is ezt tettem, a Gigabyte AORUS GeForce® GTX 1080 Ti 11G kártyát a hardverapróról vásároltam. Fél éves, másfél év garancia van még rá, kiváló eladói referenciákkal rendelkező illetőtől lett vásárolva, nem bányásztak vele, kitűnő állapotban kaptam kézhez. 220K-t fizettem érte, ami elsőre ugyan soknak tűnik, hiszen van 1080Ti kártya 200K alatt is aprón, viszont ezekről legtöbbször kiderül, hogy bányásztak vele. Úgyhogy inkább fizetek érte 30K-val többet (ami még mindig 65K-val olcsóbb, mint a bolti ára), minthogy később ráfizessek.

Bár sokan mondják, hogy nem kell tartanunk a bányászkártyáktól, ha van még rá jótállás, nyugodtan meg lehet őket venni, ám én személy szerint nem vállalom a rizikót. Elvégre ezek a kártyák éjjel-nappal 100%-on jártak vagy fél évig, kizárt, hogy nem lesz bajuk emiatt a későbbiekben, különösen a ventik szoktak rajtuk tönkremenni. Ezért aztán nem véletlen az sem, hogy sok gyártó - köztük az Inno3D - egy matricát helyez a dobozra figyelmeztetésül, miszerint a termékük nem bányászatra készült, és fenntartják a jogot, hogy megvonják a garanciát az olyan VGA-ról, aminek a bányászat során - vagy ebből eredően - esett baja.

Végezetül még annyit, hogy részemről cseppet sem bántam meg, hogy nem vártam az új szériára. Eddig minden játékot maximális részletességgel vitt 3620x2036 DSR felbontásban, valamint most már a melegedés miatt sem kell aggódni. A fogyasztás más tészta, azért a 300W-ot még így is megeszi a kártya, de hát egy ilyen GPU-tól az ember ezt a kis kompromisszumot elfogadja. Még az is a váltás mellett szól, hogy amennyiben egy valóban új fejlesztésű GPU kerül hamarosan piacra, akkor általában az azt követő szériát sokkal jobban optimalizálják. Vagyis jobban megéri inkább majd arra váltani, mint az 1180-ra. Addig remélhetőleg ez a kártya is elég lesz a játékok többségéhez.

Hozzászólások

(#1) .LnB


.LnB
titán

Ti-vel is bányásztak? Én úgy tudtam a 1070-nel érte meg csak. Mert már a 1080 ára és fogyasztása is necces volt. Szóval azt hittem, hogy nem kell tartani a használt Ti vásárlásánál a bányászattól. Bár nem vágom nagyon a témát, szóval lehet, hogy rosszul tudtam.

Egyébként meg hiába van itt a nyakunkon az új generáció. Ha majd váltani akarsz, akkor ezt eladod, és némi ráfordítással simán válthatsz majd.

[ Szerkesztve ]

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#2) d@vee válasza .LnB (#1) üzenetére


d@vee
őstag

Grat a karihoz, ez tényleg egy szörny. Csak az az ár...nagyon húzós.
Na pont dilemma előtt vagyok. A kártya vásárlás november környéke lenne. Addig remélem kijön az új széria, ha nem is veszem meg (de valszeg megveszem :DDD ), akkor is lenyomja az előző gen árát.
Illetve tudom, hiába reménykedek, de bár jönne egy jóféle AMD kártya, 1070 árában, annak a tudásával. Akkor nem is gondolkodnék.

[ Szerkesztve ]

Ja

(#3) koxx válasza .LnB (#1) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

De még mennyire, hogy bányásztak. Ugyanolyan készlethiány volt belőle. Az ár/teljesítmény/fogyasztás mutatója nem volt túl jó, de ennek ellenére sokan építettek riget Ti-ből. (főleg ha időben és jó áron hozzájutottak)

(#4) .LnB válasza d@vee (#2) üzenetére


.LnB
titán

Ezt a hozzáállást nem is értem. Ha jó neked a 1070 ára és a tudása, akkor vedd meg azt. Mert az a VGA jó. Sőt, én azzal a VGA-val váltottam NV-re anno.

(#3) koxx Nahát, hogy ez is megérte valakinek... Luxury Rig. :D

[ Szerkesztve ]

„A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

(#5) Zicokuka válasza .LnB (#4) üzenetére


Zicokuka
senior tag

Akkor vegyél 1070-et,bár 30 ezerėrt lehet majd kapni 1080Ti-t az jó volna de az nvidia valóban nem hülye. Felfújt hype ez az új generáció ami sokakat nem is fog ėrinteni.

(#6) Cifu


Cifu
nagyúr

A VGA-hoz grat! :)

Egy észrevétel: a GPU / VGA gyártók túlbiztosítják magukat a tápegységek terén, azért ajánlanak horror méretű tápokat, mert ugye a gagyi tápgyártóknál előfordul, hogy a névleges teljesítmény alatt is már lekapcsolhat, rossz esetben elfüstölhet a táp.

Ha nem tuningol az ember, egy 65-95W közötti CPU mellé jó minőségű 450-500W-os tápegységnek is bőven elégnek kell lennie, egy 600W-os jó minőségű tápegységre max. akkor van szükség, ha szénné húzod a kártyát és a CPU-t is...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#7) domos


domos
senior tag

Szörnynek néz ki, de az enyém nagyon gyenge Boost órajelet produkált, és manuálisan se lehetett húzni. De legalább hűvös és csendes volt.

[ Szerkesztve ]

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#8) trydium


trydium
csendes tag

Egyszerű, mechanikai műszerész TROLL leszek !!!

Miért jobb a légáramlás, ha a ventik nem egy irányba forognak ??? ! ???
Ahogy látom, a beszívó oldalon egyformák, csak a lápátok állnak fordítva a másikhoz képest...

Kékre lakkozott, az oldalán fehér csíkkal rendelkező búgócsiga legyek, ha értem... :((( :( :O

Vki elmagyarázná ezt nekem ? Lécci, lécci...

Ui: nem az irigység, ismétlem nem az irigység beszél belőlem !!!
Szép a hardver (kártya), rengeteg tudással... Szeretem a tech kütyüket...
Akkor viszont felmegy a vérnyomásom, amikor teljesen igazolatlan fizikai elvekkel adnak el egy hardvert, és kérnek érte több pénzt, mint forradalmi újítás...
:W :W :W

[ Szerkesztve ]

"Nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék..."

(#9) Cifu válasza trydium (#8) üzenetére


Cifu
nagyúr

Légcsavaros repülőgépeknél még van értelme, mert kiegyenlítik a forgatásirányú erőket (pl. az Airbus A400M esetében ezért forognak különböző irányba az azonos szárnyon lévő hajtóművek propellerjei, de hogy az áramlástan nem olyan egyszerű dolog, jól jellemzi, hogy nem várt hatások miatt végül több problémát okozott ez a technikai megoldás, mint amennyit megoldott).

Ezzel együtt itt a marketing a lényeg, lásd még RGB LED őrület. Azzal nehéz eladni egy videókártyát, hogy mi nagyobb hűtőbordát rakunk a VRM-re, vagy sokkal minőséggre polírozzuk a hőátadó felületeket. Ha ki akarsz tűnni a 12 pont egy tucat VGA kártyák közül, kell valami, ami a hétköznapi, egyorrú felhasználókat megfogja. Itt jön képbe a marketing. Ja, és ez nem ma vagy tegnap kezdődött...

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#10) d@vee válasza .LnB (#4) üzenetére


d@vee
őstag

Pedig egyszerű. AMD párti vagyok :D Na jó, a fő ok, hogy freesync monitorom van.

Ja

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.