2021. március 8., hétfő

Gyorskeresés

FreeNAS telepítése saját készítésű fájlszerverre

Írta: | Kulcsszavak: nas . fájlszerver . megosztás . freenas

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy korábbi bejegyzésben (Fájlszerver/NAS mikrovállalkozásoknak vagy otthonra) leírtam, milyen szempontok szerint és milyen alkatrészekből állítottam össze a NAS-nak szánt gépet. Már a hardverparaméterek meghatározásánál figyelembe kellett venni, hogy FreeNAS oprendszert szeretnék rátenni ZFS fájlrendszerrel.

Mi is az a FeeNAS? Egy FreeBSD alapú, NAS kezelésére specializált UNIX. Hűha, akkor fekete képernyős konzol parancssorral, gondolhatnánk, ez valami kocka dolog lesz. Senki ne hőköljön vissza, nagyon egyszerű a telepítés és beállítás, nem tart tovább 20-30 percnél, és utána hozzá sem kell nyúlni.

Először is telepítés. FreeNAS-t telepíteni annyiból áll, hogy letöltjük az image fájlt a projekt honlapjáról (esetemben 8.0.4 verzió, és az x64.img.xz végződésű fájl kell), kicsomagoljuk (Windowson 7zip), és kiírjuk egy USB stickre (ezt pl. az ImageWriter nevű progival tehetjük meg Windowson).

Az újonnan összeszerelt gépbe dugjuk a sticket, LAN kábelt is (a másik végét a routerbe ugye), továbbá monitort, billentyűzetet, egeret kötünk rá. A BIOS setupban beállítjuk, hogy USB-ről bootoljon a gép, illetve a biztonság kedvéért az USB3 vezérlőt is letiltottam. Ha lenne integrált RAID vezérlő, azt is tiltsuk le. Ezután restartolva kb. 1 percen belül feláll a rendszer. A konzolon megjelent szöveg utolsó soraiban láthatjuk a DHCP által kiosztott IP címet, ezt jegyezzük meg, majd húzzuk ki a monitort, billentyűzetet, egeret, és tegyük a dobozt a sarokba. Ennyi volt a telepítés.

Csakhogy ekkor még nem funkcionál NAS-ként a gép, be kell állítani a tárhelyet, megosztást stb. És most jön a poén. Visszaülünk jól megszokott gépünk elé, és beírjuk böngészőnk címsorába a fenti IP címet. Egy profi, jól használható, jól áttekinthető webes UI jön elő, amelyen keresztül mindent bekonfigolhatunk.

ezt kell látnunk a böngészőben

A FreeNAS manualt nem fogom lefordítani, egyébiránt jól használható, most csak a lényeges pontok jönnek.

Feltűnhet, hogy máris, autentikáció nélkül garázdálkodhatunk az admin oldalon, először ezen kell változtatnunk a bal oldali Account/My Account menüpontban. Még az Account/Groups menüpontban hozzunk létre egy csoportot is későbbi felhasználásra.

Hozzuk létre a ZFS mirrort a Storage/Volumes menüpontban, az owner user: nobody, az owner group: az előbb létrehozott legyen. Adjunk a csoportnak write jogot. Az ACL nálam Windows lett, ez már magyarázatra szorul.

A megosztások három típusát támogatja a FreeNAS: NFS (UNIX), CIFS (WIN), AFP (MAC). Szerettem volna NFS megosztást, mert Win7 kliensek támogatják már (be kell kapcsolni a szolgáltatást), de egy óra alatt nem tudtam eredményt elérni vele, így CIFS-re váltottam, ami azonnal működött. CIFS-sel lassabb az adatátvitel, nálam 11 MB/s írási sebességet produkált, NFS-től ennek duplája is várható, de ez ugye nem derült ki. (Ha valakinek van NFS+Win kombóval tapasztalata, legyen kedves, ossza meg!) A Sharing/CIFS Shares menüpontban tudunk létrehozni CIFS megosztást, csak a "Browsable to Network Clients" opciót kell kipipálni, valamint itt tehetjük meg, hogy IP vagy alháló alapján korlátozzuk a hozzáférést. Csak az itt vázolt esetben kell a volume beállításainál Windows ACL-t választani (lásd előző bekezdés), különben UNIX.

Ezután adjunk hozzá usereket az Account/Users menüpontban, ugyanaz a név és jelszó kell, mint a Windows fiókoknál, home dir-nek mindnél a volume nevét adjuk meg (/mnt/.....). Pakoljuk be a usereket az általunk kreált csoportba. Ezzel mindenki által közösen használható megosztást hoztunk létre, lehetséges persze mindenkinek saját home dirt beállítani a megosztáson belül.

Ha minden igaz, nem felejtettem ki semmit, és már csak egy teendőnk van: a Services/Control Services menüpontban kapcsoljuk be a CIFS szolgáltatást, az OFF-ra kattintva hamarosan ON-ra kell váltania. Készen vagyunk!

Windowsos gépünkön a Hálózatok alatt most már látnunk kell egy FREENAS nevű gépet (hacsak nem adtunk neki más nevet, a default ez). Azon belül pedig látjuk a CIFS megosztásunk nevét. Ha jobbklikkelünk erre a mappára, hozzáadhatjuk hálózati meghajtóként is, így betűjellel is elérhető lesz.

Ez egyetlen lehetséges szkenárió volt, persze el lehet játszadozni a FreeNAS beállításaival. Remélem, ötletadónak jó volt.

Hozzászólások

(#1) Imco


Imco
őstag

Megérdemelsz egy köszit!
Valami hasonló megoldást keresek!
A leírásod tetszik!

Tehát, köszi! :) :R

Üdv! Imco

(#2) Imco


Imco
őstag

Nos, ma megcsináltam.
Müködik, a leírás alapján simán megy a 8.3. kb egy fél óra alatt sikerült beüzemelni.
Sajnos itt el is akadtam mert csak a saját gépemről látom.
A hálózat többi gépe nem látja.

Megyek olvasni az eredeti leírást, hátha okosodom. :)

Köszi még 1x!

Üdv! Imco

(#3) vipisti válasza Imco (#2) üzenetére


vipisti
tag

Örülök, hogy hasznodra vált.

Menj a CIFS share tulajdonságaihoz, a "Hosts allow" opciónál nézd meg a maszkot. Nálam 192.168.0.0/24, így a teljes alhálóban engedélyezett. Fel lehet sorolni konkrét IP-ket is.

Gnothi seauton.

(#4) Imco válasza vipisti (#3) üzenetére


Imco
őstag

Közben megoldódott!
Vélhetően rosszul adtam hozzá a usereket.
Második nekifutásra, -töröl és elölről - jó lett.

Nem tudsz ajánlani torrent és all share leírást hozzá?
Torrenetel már küzdök 1-2 napja, de a services-ben nincs torrent opció nekem.
Így igazából állok.

Köszi!

Üdv! Imco

(#5) Iggyboy válasza Imco (#4) üzenetére


Iggyboy
csendes tag

Szia tudnátok segíteni, mert én is most installáltam fel a freenasomat de sajna addig nem tudok eljutni, hogy az általam megadott mappát más gépeken el tudjam érni.
Hogyan, merre? Van ezzel kapcsolatban valami részletes tutorial a neten?
Van egy win7 Home Premium gép és egy Win XP Pro-s gép. Van egy android tabletem is, de az igazából mellékes a két wnidózos rendszernek kellene tudnia használni a tárhelyet, amit eddig még nem sikerült megszólaltatnom. Látni látják a megosztott CIFS mappát, de írni nem tudják.

[ Szerkesztve ]

(#6) Coc@s


Coc@s
őstag

Az imént telepítettem a FreeNAS-t.
Én szeretném elérni routeren túlról is.
Elvileg működik a ni-ip-s dinamikus dns, de egyelőre nem érem el.
Milyen portokat kell a ruterben forwardolni, hogy elérjem kívülről is?

iPhone XR

(#7) vipisti válasza Coc@s (#6) üzenetére


vipisti
tag

@Coc@s
@Imco
Kapásból nem tudok válaszolni, s most nincs időm utánanézni. Jövőre megnézem, tudok-e segíteni, ha még aktuális. :)
@Iggyboy
A Browsable to Network Clients opciót mindenképp csekkold. Emellett autorizáció nélkül is elérhető alhálón a megosztás (már ha kevésbé adsz az adatbiztonságra, érzékeny adatoknál nem javasolt). Ha nem jön össze, neked fogok tudni segíteni, de most rohanok.

Gnothi seauton.

(#8) Coc@s válasza vipisti (#7) üzenetére


Coc@s
őstag

Időközben variáltam kicsit és most újrakezdtem.
A lényeg, hogy adminként be tudok logolni, létrehozott userként nem.
Elvileg mindent a leírás szerint csináltam.
FTN-n kéri a usernevet pw-t de nem tudok kapcsolódni.
Tallózva a hálót, egyelőre nem látom win8 alól.
Az angol leírás szerint telepítve van egy torrent kliens Transmisson "néven", d eén sajna nem látom ott a grafikus felületen, ahol kéne lennie.
A 8.3.0-t tettem föl egyébként.
Jópár probléma, remélem, apránkét a végére érek majd.

iPhone XR

(#9) Coc@s válasza Coc@s (#8) üzenetére


Coc@s
őstag

A távoli -internetes - elérés már működik.
A fölvett userekkel még nem megy.
Viszont az angol leírás szerint az NFS elérés OK. :)

iPhone XR

(#10) Coc@s válasza Coc@s (#9) üzenetére


Coc@s
őstag

Browsolni ugyan nem tudtam a nas-t, de föl tudtam mappelni win8 alá. :)

iPhone XR

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.