2020. április 6., hétfő

Gyorskeresés

Lomtalanítás part 2

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Itt van az ősz, itt van újra, és vele együtt a lomtalanítás időszaka is. Elérkezett az az idő, amikor elviszik azt a kb. 2 köbméternyi vackot, ami a kert végben rohadt egészen idáig. Tegnap jó idő volt, így sikerült összerakni a kert elejébe egy kupacba, hogy ma ne kelljen annyit cipekedni. Ma viszont vacak idő van. Délelőtt vártam, hátha méltóztatik elállni a csapadék legalább egy kicsit, de csak nem akar elállni ez a rohadék. Na mindegy, annyira nagyon nem esik, hogy ne lehessen kipakolni.
De rájöttem, hogy az eső nem biztos hogy rosszul jött. Ugyanis az ilyenkor aktív népcsoport, mely többek között hulladék fém értékesítésből él, most valamiért nem olyan aktív. Ennek csakis az eső lehet az oka, úgy látszik félnek attól hogy megáznak. Máskor ilyenkor iszonyatos nyüzsgés van, percenként jönnek utánfutós ladákkal, de most nem. Kb 2 óra körül pakoltam ki a cuccokat, és azóta összesen kettő darab "kuncsaft" járt erre különféle fémek után kutatva.
Az fkfv persze okos jószág, és ajánlott levélben értesíti az ügyfeleket, hogy ekkor és ekkor lesz a lomtalanítás. Ez jó dolog, viszont a környéken élő potenciális guberálók is kapnak egy ilyen kis levelet, tehát tudni fogják mikor lesz a móka.
Úgy vettem észre, hogy érdemes szelektíven elhelyezni a hulladékot. Egy külön kupacba a szemetet, és mellette külön minden olyat, amiben jelentős mennyiségű fém található. Ez azért jó, mert a legtöbben a fémre utaznak, így egyből felpakolják, és azonnal rohannak is tovább, a többi cuccra rá sem néznek. Minél nagyobb az ilyen fémes kupac annál nagyobb az esélye, hogy nem bolygatják a többit. Érdemes a fémet ezért szépen fokozatosan adagolni, amint az egyik kisebb kupac fémet elviszik, ki lehet tenni egy újabb kupacot, hogy lekössük a tisztelt guberálók figyelmét ily módon, és nem igen fognak foglalkozni a többivel. Nem érdemes letakarni a dolgokat, úgyis feltúrják, hanem mindent meg kell mutatni, így a "kuncsaftok" egyből látják, hogy van e valami érdekes vagy sem. Így is kisebb lesz az esély hogy széttúrják. A lomkupacot így is óránként meg kell nézni, és rendberakni, mert különben egy csomó szemét a földön marad másnapra, és lehet takarítani az utat.
Ilyenkor az ember ha éppen megy valahová, önkéntelenül is végigméri, meg-megnézegeti a kupacokat, már csak kíváncsiságból is, hogy mások mit dobnak ki. Pl az egyik háznál rengeteg ásatag CD -t kidobtak tokostul vonóstul. Köztük eredeti dobozos Windows95 -öt is találtam, gondolkoztam rajta, hogy elhozom, de aztán rájöttem, hogy nem igazán érdemes, nincs olyan gép itthon jelenleg, amire fel lehetne tenni. Amúgy sem egy túl jó oprendszer. Egy másik kupac tetején egy lila alaplapot is láttam, ami szerintem talán valami P3 as lehetett. Mivel ment a buszom, így nem tudtam megnézni, de mikor visszaértem pár perc múlva már nem volt ott. Pedig nem akartam elhozni, csak megnézni hogy milyen.
Általánosan elmondható, érezhető egy ilyen lomtalanításkor, hogy valahogyan mintha szegényebbek lennének az emberek. Régebben néha egészen használható cuccokat lehetett találni. Emlékszem pár éve találtunk egy működőképes hűtőszekrényt. Azért dobhatták ki, mert eszméletlenül zúgott működés közben, de nekünk kiváló volt a nyárra különféle italok, és némi fagyasztott termék tárolására. Mondjuk akkoriban nem volt olyan olcsó dolog egy hűtő. Csak egy kellően félreeső helyre kellett tenni, hogy ne legyen idegesítő, hogy zörög. Naná hogy a sufniban találtunk neki helyet. Igaz akkor még nem volt akkora káosz benne mint most. Három évig használtuk, ezt a régi Lehel -t, mielőtt végleg kilehelte volna a lelkét. A sorsa természetesen az aktuális éves lomtalanítás lett.
Mostanság viszont csak szemét, szemét hátán, semmi olyan aminek kicsit is hasznát lehetne venni.

Hozzászólások

(#1) takacsbotond


takacsbotond
(őstag)
További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.