2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Skandináv mitológia V. rész

Írta: | Kulcsszavak: loki . heimdallr . hephasto . ragnarok

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Loki

Mint Hemdallr esetében, a gyors észjárású Loki is sokáig foglalkoztatta a skandináv mitológia szakembereit, történészeit. Őt a skandináv Hefaisztószának lehet beazonosítani, az olimpiai istenek kovácsa, de nevének sikeres fordítását érdekes módon máig homály fedi.

Loki nevének jelentése „zár”, „fedél” és „vég”, az Indo-Európai LUK (=bezárni valamit) szóból ered. Persze ennek van értelme, mert elvégre Loki az oka, hogy a világ véget ér Ragnarok-nál, de ettől nem lesz még teljes a kör nevének értelmezésében. Az Indo-Európai LUK jelentheti a „villámlás” és „meggyújtani, fényt hozni”, és így már mindjárt sokkal könnyebb megérteni, hogy miért futott örökké Þórr („villám”) elől. Loki továbbá a tűz és a szél istene és ő az istenek kovács.

Heimdallr-al összehasonlítva ő pont az ellenkezője; Heimdallr a mennyek és a Föld közvetítője, míg Loki háborút okoz a két világ között. Heimdallr az áldás, míg Loki a korrupció. Heimdallr kinyitja a világokat, Loki véget vet azoknak és bezárja őket. Heimdallr szivárványa az istenek kegyelmét hírdeti, míg Loki tüze csendben settenkedik, ravaszul teli árulással, amíg végül ki nem tör a mindent felemésztő tüze, mint ahogy a villámcsapás éri a Földet. Heimdallr ajándékokat hoz a halottaktól (elfek), míg Loki a törpöktől (sötét elfek) szerzi azokat. Heimdallr fehér, tiszta és békés az emberek szívében, aki a mennyek őrzője, míg Loki a vad és nyughatatlan, és a szenvedély örök lángjában emésztődik. Heimdallr-nak egyszerű, de jó lelke van, míg Loki-nak talán az összes isten közül a legélesebb elmével büszkélkedhet. Heimdallr hűséges, megbízható Loki-val ellentétben. Loki lopta el Freyja nyakláncát és Heimdallr volt az, aki visszaszerezte neki.

[kép]

A mitológiából megismertük, hogy Heimdallr leereszkedett a Hel-hez vezető hídat védelmező őrhöz, hogy Idunn megmentésére siessen, de végül is Loki menti meg. Heimdallr, vagy Hermóðr a másik oldalról meg Baldr-t (Bragi) menti meg, Nanna (Idunn) férjét. Ez lehet, hogy megzavar néhányatokat, de voltaképpen Heimdallr és Loki egy isten. Egyszerűen az ellenkező erőket mutatják egy isten személyében!

Loki egy isten, mégis megmenti Idunn-t, amit a görög mitológiából tudunk Iris-nek (=Freyja) kellett volna megtennie, Hermész (=Odinn) női megfelelőjének, vagy egy istennőnek (vagy papnőnek, aki Freyja-t testesíti meg. Hermész a halott férfiak ösvényét követi Hádész-hoz (=Hel), de a halott nőkért Iris a felelős.

Loki ezt tette a skandináv mitológiában. Életet lehelt Sleipnir-be (Odinn 8 lábú lova), amivel Hel-t megközelítette, sőt még egyszer nőnek álcázva magát is. Ugye Loki a szakállas Heimdallr ellenkezője, így nincs kizárva az sem, hogy eredetileg Loki női isten volt. Loki istenség lehet ezáltal a skandináv mitológia Hermaphroditéja (Hermész és Aphrodité beazonosíthatlan nemű gyereke), és Loki a női oldalt mutatja be.

Ragnaroknál Heimdallr és Loki egymás keze által halnak meg: a fehér isten (Belobog) megöli a fekete istent (Czernybog) és fordítva, ahogy az ellenkező erők kiegyenlítik egymást a nyár végén, hogy újra kezdjék az évet.

Heimdallr megteremtette az embert, de ugyanakkor ő a mi Loki („vég”) istenünk, mert ő egyúttal a Cronos („idő”), amit ember nem képes túlélni.Compesce Mentem
(''Tartsd kordában a szenvedélyed'')

Hozzászólások

(#1) Vikthor


Vikthor
(PH! nagyúr)

Sziasztok!

Itt van az ötödik rész... Ismét jó olvasást kívánok nektek.

Üdv,
Vikthor

~ B & B & L | Suomi Finland Perkele ~

(#2) dabadab


dabadab
(Jómunkásember)

Ize, ez igy egy kisse kusza, belekapsz ebbe-abba, de nem nagyon all ossze a dolog koherens egessze.
Loki amugy nem isten, hanem orias.

DRM is theft

(#3) Vikthor válasza dabadab (#2) üzenetére


Vikthor
(PH! nagyúr)

Loki isten volt, ez ziher. Thor-al együtt mentek az óriások földjére, majd írok arról is...

Üdv,
Vikthor

~ B & B & L | Suomi Finland Perkele ~

(#4) dabadab válasza Vikthor (#3) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

Loki nem volt isten (konkretan anyja es apja is orias volt), csak altalaban az Aesirek tarsasagaban szokott lenni.

DRM is theft

(#5) DragonR+


DragonR+
(senior tag)

Döntetlent hirdetekek.
Loki született óriás, Odin fogadott testvéreként került Asgardba. (tehát isten is)
Szerény ismereteim szerint. :B
Lásd lista: [link]
Üdv, DragonR+

Ó, de finom a vadkörte, más nevén a vackor…

(#6) Apollo17hu


Apollo17hu
(őstag)

Én meg eddig azt hittem, hogy Loki a tavalyi bajnok... :D
Bocs az offért.

(#7) Vikthor válasza DragonR+ (#5) üzenetére


Vikthor
(PH! nagyúr)

Igaz, de tulajdonképpen nem is ez Lokinak a lényege, hogy ő most óriás vagy isten volt.

Üdv,
Vikthor

~ B & B & L | Suomi Finland Perkele ~

(#8) DragonR+ válasza Vikthor (#7) üzenetére


DragonR+
(senior tag)

Bocs, hogy belekontárkodtam.
Megyek, s elsunnyogok. :O
További sok sikert s olvasottságot.
Üdv, DragonR+

Ó, de finom a vadkörte, más nevén a vackor…

(#9) Vikthor válasza DragonR+ (#8) üzenetére


Vikthor
(PH! nagyúr)

Nenenenem, félre ne érts, igazad van, mivel óriások voltak a szülei, de az istenek befogadták őt és ott élt velük. És ezt az emberi világban kb. úgy lehet jól szemléltetni, hogy van egy kisgyerek, akinek a szülei elváltak, de a nevelő apja/anyja neveli tovább. Inenntől fogva annak a gyereknek az apja/anyja az lesz aki a biológiai szülője helyébe lép.

Üdv,
Vikthor

~ B & B & L | Suomi Finland Perkele ~

(#10) Andvari


Andvari
(újonc)

Na és melyik istennek (leszámítva a vánokat) nem voltak óriás szülei? Ne legyetek ilyen ostobák. Nem azért volt Loki kivülálló, mert óriás gyermeke, hanem... erről még nem tudhattok.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.