2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Skandináv mitológia IV. rész

Írta: | Kulcsszavak: heimdall . odinn . hel . idunn . baldr

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Heimdallr

Heimdallr az egyik legrejtélyesebb skandináv istenségek egyike. Annyira titokzatos, hogy a magukat szakértőknek nevezett, különböző egyetemeken dolgozó emberek szinte semmit sem tudnak róla. Még a nevének a jelentésére sem jöttek rá, persze ezért nem is hibáztatom őket, mivel Heimdallr titkai messze kijátszotta a történészeket és irodalmárokat.

A jelenlegi tudomásunk szerint Heimdallr „haza/otthon-völgy” vagy „világ-völgy” jelent (norvégül - Heimdal), amihez persze sehogysem rendelhetünk értelmet bármilyen felfogásban. Viszont Heimdallr germán megfelelője Haimaþellar, már egy kicsit mást jelent: „haza/otthon-számláló” vagy „világ- számláló”. Ebben az a logika, hogy amit voltaképpen Heimdallr csinál, az nem más mint az, hogy szemmel tartja és figyeli a gyerekeit a trónjáról az Északi Sarkról. Persze ez egy elég szegényes elmélet, de jobbat nem találtam rá még.

[kép]

Heimdallr szerepét úgy is tekinthetjük, hogy ő gyakorlatilag ugyanaz mint Hermöðr („Odinn megtestesítője”) és ahogy azt az Edda-ban is olvashatjuk, miként ereszkedett le a Hel-be vezető híd őréhez, hogy megmentse Idunn-t, amikor szegény lányt elrabolta egy óriás és az alvilágban tartotta túszként. Ahhoz, hogy megmentse Idunn-t (Nanna) és a férjét Bragi-t (Baldr) meg kell látogatnia Hel-t, a halottak világát, és amint azt a görög mitológiából tudjuk Hermész1 (=Odinn) az egyetlen, aki szabadon jöhet és távozhat Hádész-tól (=Hel). Így Heimdallr álruhát ölt fel és Odinn-t álcázva (Odinn- megtestesítve) győzi meg Hel őreit, hogy engedjék be sértetlenül és utána meg ki onnan. Bár szerintük ugye még Heimdallr-t sem jogosítja fel erre semmi, hogy így cselekedjen.

Tehát Heimdallr leereszkedett a Földre a mennyekből és megalkotta az emberiséget, és minden évben ellátogat Hel-be, hogy ajándékokat gyűjtsön az elfektől – a halottak örök lelkei – és Baldr-tól meg Nanna-tól is (aki minden telet Hel-ben tölti el). Azután a minden évben, a trónját elhagyva, leereszkedik gyerekeihez, hogy odaadja az ajándékokat, azoknak akik jók voltak, mindezt Yule estjén. Mindenkit meglátogat, Odinn formájában, hogy győzelmet arasson Oskorei („a villám hadserege”) vezéreként.

Ebben az értelemben, elég nyilvánvaló, hogy a nevét „haza-leereszkedő” vagy „világ-leereszkedő”-nek kell helyesen érteni, mivel különböző hazákat/világokat látogat meg (norvégül Heimdalar).

Az ókori görög Cronos-nak („idő”) hívták, valószínűleg azért, mert az évi „látogatásait” használták az időmérésre. A nyugat szláv területeken Belobog („fehér isten”) néven volt ismert, mivel a fény és a kegyelem istene volt, és Hel látogatásai után mindig „halott sápadt” volt a színe. A keleti szláv területeken viszont Kolada („kerék” vagy inkább „kerék forgása”) néven ismerték, mivel a Téli napfordulón, Yule estjén, a Nap-kereke bevégzett egy teljes fordulót: tavasz (születés), nyár (élet), ősz (halál) és tél (újjászületés).

Ez némi utána járást igényel, aki nem hiszi, de megéri végigjárni az utat. Ezek után végre fény derül arra, hogy mi is voltaképpen Heimdallr nevének jelentése.

Lábjegyzet:
1. A párja meg Iris (=''a szívárvány'').


(Senki sem tud ellenálni a sors szavainak)

Hozzászólások

(#1) Vikthor


Vikthor
(PH! nagyúr)

Sziasztok!

Ismét jelentkezek egy érdekes történettel. Jó olvasást!

Üdv,
Vikthor

~ B & B & L | Suomi Finland Perkele ~

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.