2019. június 18., kedd

Gyorskeresés

SSD - megérte-e?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Elsősorban magamat próbálom meggyőzni, megérte-e.
A válasz koránt sem egyértelmű. A laptopomnál inkább éreztem a gyorsulást. De az se ment gördülékenyen, a Kingston V300 kb olyan sebességet nyújtott, mint egy asztali hdd. Van egy a munkahelyi gépemben, az is "dög lassú", 130MB/s az olvasási sebessége. Az enyémet visszaküldtem, cseréltem Intelre. Na az már hozta a 400/400 vagy nagyobb értékeket, végre érezhetően gyorsabb lett, mint korábban.

Az asztaliba vettem egy Samsung 850evo-t, 250gb-os. Tesztjeim szerint 480/460 MB/s. Az asztali gép is hamarabb indul, de nem számottevő a különbség. Most őszintén, nem mindegy, hogy 1p05 vagy 2p10? (Jelenleg klónozott rendszer, majd ha lesz időm esetleg újratelepítem) Legalább amíg elindul rendet lehet rakni az asztalon, elemet cserélni az egérben...
Igaz, a programok is gyorsabban indulnak, de az a pár másodperc megint csak nem számottevő. Eddig is szinte azonnal indultak. Főleg ha a másik hdd-re telepítettem, nem a rendszer mellé.
Játékok közül még csak a GTAV-öt próbáltam. Na annak meg indulás szempontjából mindegy, úgy is végig megy az intro. (majd kap egy no intro modot) Most stabilan 30fsp full hd-ben, hdd-vel néha leesett 22-ig is 1-2 másodpercre, ami már érezhető volt, de nem igazán zavaró. Eddigi legnagyobb gyorsulást a memória bővítése hozta 2-ről 4 majd 8 gigabyte-ra. Az ssd nekem nem hozta el ezt a bazi nagy gyorsulási élményt asztali gépnél. Ha az ember 2 hdd-t használ, rendszeresen karbantartva, egyik az oprendszernek, másik a jáétkoknak, alkalmazásoknak, gyorsítótárnak, akkor nem számottevő a gyorsulás. Szerintem. A merevlemezeim 130/80 körüli sebességet tudnak egyébként. Tudom, skót vagyok. De a mi magyar fizetésünkhöz mérten még mindig luxus egy 30e forintos ssd. És akkor még kímélni is kell, hogy ne legyen rajta lapozófájl meg hibernciós állomány? :W Az árához mérten nem érzem a többletet. Akkor már inkább 2 teli tank benzin ennyiből, aztán irány Erdély/Balaton. Na az élmény.

Hozzászólások

(#1) 426os


426os
(őstag)

Abszolút nem kell őket kímélni, úgy kell használni, mint egy HDD-t. A sebességnövekedés meg relatív. Nyilván egy 5400RPM-es laptop HDD-nél, ahol adott a gyors processzor, ram stb és a HDD fogta vissza a gépet sokkal nagyobb a kontraszt, mint egy 7200RPM-es HDD-vel szerelt asztalinál. Sok embernek fel sem tűnne valószínűleg. Én a laptopban (Lenovo z510, Pentium 3550M, 8GB ram) egyáltalán nem bántam meg az SSD (Intel 530 120GB) vásárlását, nagyon sokat javított a sebességen (indulás, programok indítása, válaszideje stb).
Azért én a helyedben újratelepíteném a rendszert, hátha kicsit máshogy fog úgy viselkedni, bár elvileg nem kellene nagyon különböznie.

.

(#2) ДарСтав


ДарСтав
(senior tag)

Én csak a V300 esetére reagálnék: Sajnos a Kingston szemét módon, jelzés nélkül adott ki jóval lassabb meghajtókat. Eredetileg az is eléggé gyors lenne.

(#3) nonsen5e válasza ДарСтав (#2) üzenetére


nonsen5e
(PH! kedvence)

Ezen én azóta is hőbörgöm.
1. Hogy teheti meg minden következmény nélkül ezt a gyártó?
2. Kingston terméket soha a *** életbe többet nem...

A mostani V300-at meg nem tudom elpasszolni, szóval marad a sz@rdarab a gépemben.

[ Szerkesztve ]

「今が最高」

(#4) ДарСтав válasza nonsen5e (#3) üzenetére


ДарСтав
(senior tag)

Jogos a felháborodás, mivel az így azért eléggé ronda húzás volt. Ha jól sejtem, a Tied is a lassabb típusú?

(#5) nonsen5e válasza ДарСтав (#4) üzenetére


nonsen5e
(PH! kedvence)

Há' természetesen! :DDD

[ Szerkesztve ]

「今が最高」

(#6) Lauda


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

En ezert sem veszek ssd-t. Vannak 10 ezres raptorjaim, azokon van a rendszer es a telepitett jatekok, programok. A 36 gigas most pihen, jelenleg a win7 egy 74-es regebbi raptoron van, a progik/jatekok pedig egy 300-as velocin. Meg nem reg vettem apron egy zsir uj, bontatlan 160-as velocit 7500-ert, elleszek meg veluk egy ideig.

[ Szerkesztve ]

(#7) ДарСтав válasza nonsen5e (#5) üzenetére


ДарСтав
(senior tag)

Mondjuk sejthettem volna, hogy nem egy teljesen jó SSD-t szidsz. :D Nekem elvileg még a gyorsabb fajtából van egy, de nem mertem megnézni azóta sem. Meg tervben van még egy, de azt már direkt netről rendelem, hogy meglegyen az a néhány nap, amíg indok nélkül visszaküldhetem.

(#8) Polllen


Polllen
(PH! nagyúr)

Ha nem vagy megelégedve vele, add el.

Amúgy nem tudom mit vártál. :) Az ssd pont azt tudja, amit leírtál. Gyorsabban indulnak el a programok, os, ha a hdd sokkat swapelt és emiatt lagolt egy játék, azt megszüntetni. (Bár azt szokták mondani, hogy az ssd nem ram bővítés helyettesítője.)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#9) namivanmar


namivanmar
(újonc)

Ha SSD-ről is 1 perc mire elindul a gép akkor ott valami még nem az igazi szerintem.
De ha az 1 percet hasonlítod a kettőhöz, az is kétszeres sebesség. Persze lehet, hogy ez valakinek mindegy.
Én már "szenvedek", ha HDD-re kell várnom.

(#10) JoeYi


JoeYi
(őstag)

elég furán éled meg a világot. Sztem a legnagyobb innováció a számítógépek utóbbi 7 évében az SSD. Ha egy olyan gép elé kerülök amiben nincs rendesen felb***a az agyam hogy miért nem reagál azonnal a kattintásra, mia afrancon kattog annyit. Arról nem is beszélve hogy régebben 6-12 havonta visszaállítottam a gépemet imageből, mert annyira elhasználódott a windows hogy nem volt az a cleanup tool ami segített volna rajta (mindezt úgy hogy nem is játszok). Most meg 1 év után is pont olyan penge az os mint a telepítése napján.

Szóval minden gépbe SSD-t az OS-nek, mellé meg mehet egy jó nagy hdd

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.