2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Philips 32PFL5405

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Röviden a helyzet

Megadta magát a jó öreg 55 cm-es Samsung tévém. Jön a digitális átállás. Itt a Karácsony is... Venni kellene egy új tv-t.
De milyet? Van választék bőven. Lcd, plazma, ledes, meg ledes háttérvilágítású.
Jó ideig a fórumokat olvastam, meg a különböző teszteket.
Az első amit eldöntöttem, hogy nem lesz plazma. A full hd felbontásúak elég drágák, és több áramot fogyasztanak, mint az lcd-k. Ezen kívül figyelni kell, hogy sokáig ne maradjon ugyanaz a kép, mert beéghet. Sok a macera vele.

ccfl vs. led

Sok teszt elolvasása után sok tévét is megnéztem a különböző boltokban. Nem sok különbséget láttam a két technológia között. A keretbe épített ledes tv-k is drágábbak a ccfl-nél, de nem szebb a képük.
Szóval maradt a hagyományos ccfl.

A méret a lényeg

Az előd tv 55 cm-es volt. Ennél nagyobbra lesz szükség mindenképpen. Legyen 82 cm, az pont elfér a szekrényen. Utólag tényleg beigazolódott, hogy nem kellett nagyobb.

Mondd, te mit választanál???

Néhány elvárásom:
Legyen 32'
100hz
full hd
tükröződésmentes
dvb-c tuneres
nem árt ha van beépített médialejátszó
élethű színek, szép fekete megjelenítés.
legyen felhasználóbarát a menüje
az ára legyen max. 150e.

Igazából, ami ezeknek a követelményeknek elég kevés tv felelt meg.
Eredetileg Samsungot akartam. A régi is az volt, 14 évig hibátlanul működött. Van 2 Samu monitorom is, azok is hibátlanul működnek.
Sok modeljük van, de a C630, és a c650 ami számításba jöhetett. Mindenki ezeket ajánlotta. Megnéztem őket. Az MM-ben 180e!!, más boltban nagyjából 145e-től elérhetőek.
Lg modelleket nagyon nem néztem.
Hmm. Van egy Philips modell, ami mindezt tudja, és csak 120-130e. Jobb helyeken.
Megnéztem élőben, próbálgattam. Ez utóbbit nem szeretik valamiért, pedig azért van kitéve, hogy az ember kipróbálja, nem???

Megtetszett. Megvettem.

Általánosságban

Nincs hozzá használati utasítás, mert a Philips környezetvédő... Egyéb papírok viszont voltak. Ez így kissé felemás. Szóval a használati utasítás a tv-n van, súgó formájában. A netről természetesen letölthető
Képes egymás felett több menüt is megjeleníteni!

Első bekapcsolás. Egy "varázsló" végigvezet a legfontosabb lépéseken.
Az első a nyelv kiválasztása. Van magyar nyelv. A második a régió, hát legyen Magyarország. Ezután jött a csatornák keresése. Nem talált egyetlen dvb-c adást se, csak az analógokat. Hát jó, akkor legyen Finnország a régió, ezt kellett a Samsungnál is beállítani anno. Így már megtalálta az adásokat. Nagyjából 5 -10 perc volt.
Ezek után már lehet is tv-t nézni.

Kép

Színei elég természetesek, a fekete elég élethű! Nem látni világosabb, meg sötétebb foltokat, bevilágítást. Látószögei is rendben vannak. A képjavító funkciók elég szépen teszik a dolgukat, az analóg adás is élvezhető rajta. Teljes HD felbontásban meg tökéletesek a képek.Éljen a DigiSportHD! Remélem egyre több FullHD csatorna lesz

.

Hang

Személy szerint nekem tetszik. A fórumon sokan panaszkodnak rá. Sorround imitációt is tud. A régi mono Samsung tv után sokkal jobb, a Samsung P2270hd-nél is jobban szól. Nagyjából hozza azt a szintet, mint a Sony minihifim. Van pár hangprofil, meg equalizer.

Menü

Gyors, összességében logikus. Külön tetszik, hogy a csatornákat nagyon egyszerű átrendezni, átnevezni. A digitális adásokat automatikusan nevezi el, csak az analógokat kell kézzel.
A kép és hangprofilokat egy gombnyomással el lehet érni. Ugyanez igaz a teletextre és az EPG-re. Ez utóbbival vannak gondok, mert ugyan az aktuális adás címét meg tartalmát írja, de az időpontok egy órával vagy kettővel is előrébb szoktak lenni. Általában csak első bekapcsoláskor mutatja jól, utána elcsúszik. Nem feltétlenül a digi tv-ben van a hiba, mert a Samsungon ugyanakkor jó. Talán egy szoftverfrissítés segít majd ezen, de csak ezért nem biztos, hogy belevágok.

Távirányító

Nagyon tetszik, és nagyon logikus szerintem. Viszont lehetnének rajta normális számgombok is. Amit hiányolok, hogy bemenetet csak menüből lehet választani. Valamiért a gyártók ezeket a gombokat újabban lespórolják. Ezen is megtalálható a kedvenc gombom, amivel az előzőleg nézett csatornára lehet váltani.

Fogyasztás
70-80w között fogyaszt.

Médialejátszó

Elég sok formátumot lejátszik. Sajnos feliratot nem sikerült megjeleníteni vele. Szerencsére erre a feladatra ott a htpc. A tv-hez vga kábellel kapcsolódik, de így is szép éles képe van.

Egyéb:

Számítógéppel összekötve is éles képet ad. Akkor is ha szöveget jelenítek meg rajta, és akkor is ha filmet nézek. Játékkal is próbáltam, szerintem arra is teljesen ok. Egyelőre nem is tervezek hdmi kábelre váltani, mert sokkal jobb már úgy se lesz. A dvi meg a vga között se látok különbséget.

Extrák
-Digitális képkeretnek is használható, egy képet lehet beállítani, amit 4 órán keresztül mutat. Gyárilag ez egy lepke.
-Tud diavetítést is usb-s eszközről.
-Zenelejátszóként is ideális, kezeli a könyvtárakat. Lejátszik véletlenszerűen is.
-Ami még külön tetszik, hogy a képernyő részét külön ki lehet kapcsolni!
-100Hz: kezdetben nem gondoltam, hogy ez tényleg fontos, és nem csak marketinges szöveg. Filmeknél, mozgásoknál nem mosódik el a kép, szebb. Tehát megérte.
-Natural Motion: ez kell is meg nem is. Valamikor idegesítő. A Prince of Persiánál tetszett, de a Stargate Atlantisnál idegesített. Olyan hatása van, mintha valami régi filmet néznék, fura. Ezt én kikapcsoltam.

Összegzés
Előnyök:
Szép élethű kép. Szép dizájn. A fogyasztása se rossz. Ennyi pénzért szerintem megérte.

Hátrányok:
Nem játszik le feliratot, lehetne kicsit jobb a távirányítója, normális gombokkal.

Hozzászólások

(#1) Иван


Иван
őstag

Grammar nazi leszek: a karácsony még mindig kisbetű :B

Bocs.

i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

(#2) Thunderzolee

Nice!

Köszi az összefoglalót. :R

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#3) Victoryus válasza Иван (#1) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Bсе же! извините Иван:) Egyébként címlapra akartam, na mind1.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#4) Иван válasza Victoryus (#3) üzenetére


Иван
őstag

или же ;)

i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.