2022. december 6., kedd

Gyorskeresés

Mire elég 4db bontott akku cella?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy sulinetes Albacomp laptopból bontottam a 18650-es aksikat. Arduinoval használom őket egyébként, ha van rá időm. 2 motoros távirányítós tankot/autót sokáig ellátnam árammal. Litokala 500-zal töltöm őket, 800mah-t tudnak úgy 10+ év után, 1-2 havonta kapnak egy teljes töltés-merítés-töltést.

Vettem Alin powebank tokot, gondoltam jó lesz majd valamikor. Most, hogy elmentünk sátrazni, gondoltam pont jól jönnek.
Az Mi9Lite-ot a dupla aksis kb. 20%-kal tudta megdobni, ami nem rossz, 4000-es aksi van benne. A szimpla aksis verzió viszont önmagában semmire sem jó. A Redmi 3s-t hagytam rajta az egyiken. Nem kellett volna, nemhogy töltötte, lemerítette. Telefon 20% körül volt, 12 lett, mert folyamatosan ki-be kapcsolt. (Kikapcsolva töltöttem volna...) Az utolsó szimpla aksi 5%-ot tudott rajta tölteni bekapcsolt telefonnál.
A dupla aksisnak jobb a védelme, ezek a szimplák nem jók semmire...

Hozzászólások

(#1) razorbenke92


razorbenke92
senior tag

Nagyon típusfüggő, de ha akarsz vele foglalkozni és van rá mód, érdemes rákeresni a PowerBank IC adatlapjára.

Sok esetben van az, hogy az adatlap előír egy referencia kapcsolást, de végül vagy rá sem tervezik a PCB-re, vagy nem ültetik be a komponenseket, csak a minimális működéshez.

Anno terveztem egy áramkört, amibe egy adott típusú powerbankból emeltem át IC-t töltés-merítés menedzselésére. Úgy adódott, hogy nagyobb darabszámban kell előállítanom a terméket, ezért ugyanabból a powerbank dobozból rendeltem még vagy 30 darabot. Aztán mikor kinyitottam, a fő IC ugyan rajta volt, de egy csomó másik alkatrész - amit szintén át szándékoztam ültetni - az hiányzott.
Azzal azért mégsem akartam részleges visszatérítést indokolni, hogy "Nincs benne az áramkörben minden alkatrész", ezért elkezdtem rommá tesztelni, hogy mégis miben mutatkozik meg normál használat közben az alkatrészek hiánya. Többek között az is egy jelenség volt, hogy miután a cella saját védelme lekapcsolt, a kimeneti ágon jelentős visszaterhelést mutatott a powerbank. Ezután pótolva a szükséges alkatrészeket megszűnt a probléma.

Az más tészta, hogy a megismert jelenségek ott nem okoztak gondot, ahová terveztem, így a továbbiakban én is elhagytam azokon a panelokon, amik saját használatra készültek, és nem eladásra.

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

(#2) Elf


Elf
tag

Nekem az egyes tok is bevállt, igaz szinte új cellával használtam.
Folyamatos bekapcsolt képernyő és navigáció melett 80 perc alatt 17%-ot adott a telefonnak.

(#3) tomazin


tomazin
veterán

800as cella kuka. Az 13-1400alatti cellak is. Illetve ha teszteled, akkor maxra rakd a tolton a terhelest, ami igy melegszik kuka. Aztan pihentetni kell az akksikat, (en 1honapot szoktam), ahol sokat esik a fesz kuka. Ilyen szanalas utan a hasznalhato cellak maradnak meg.

Nekem 8cellas pbm van, bontott akksibol, 2-3x feltolti a telefont.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.