2022. december 3., szombat

Gyorskeresés

Kockaház felújítása III.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Alearius - Kockaház felújítása I.
Kockaház felújítása II.

Szóval a falvágás készen lett, következett a szerelőbeton, gépészet. A gépészek kiásták a szennyvíz és ivóvíz csőnek a helyét, majd be is húzták a csöveket. Egyelőre nincsenek bekötve, csak behúzva.
Volt még mit csinálni, a régi szennyvíz cső darabjait kiszedni utánk, mert nem mindenhol szedték fel. Az udvari rész bentmaradt a földben. Ki kellett még bontani a csapokat, bojlert... Közben sikerült áramtalanítani a házat végre, így nyugodtan lehet dolgozni.

Következett a szerelőbeton. Több körös kiszállítás, sok-sok sóder, (6 köbméter) cement, helyben keverve.

Ehhez jött még a falbontás, mert átterveztük kicsit az alaprajzot, Így külön lesz a fürdő, wc, a kamra pedig fele akkora helyet kapott.

Itt hugyoztak be a gyakornok srácok a kamrába... hááát. Nem örültem neki. Ők nem jöttek többet. Ennyire jó a hozzáállásuk a tanulóknak az egészhez. Aki ennyire lusta dög, meg együgyű, minek megy kőművesnek? Arról nem is beszélve, hogy úgy állították be a betonkeverőt, hogy a kapu, fal kapott bőven belőle. Probléma megoldva.

Július

Itt már július elején járunk. Volt szerencsém megismerni a távoli, s közeli szomszédokat is csőtörésünk révén. Csütörtök reggel megyek, nyitnám a kaput, vízes a térkő. Mi a tököm? Nézem, vízóra akna tele, folyik ki belőle. Előkaptam a 30 éves szivattyút, legalább megvolt az öntözés is, és még mindig élek, annyira nem ráz... Hallom csak sziszeg a cső, de a vízóra nem pörög legalább.
Anno az utcában lecserélték a csöveket, de a mi vízóra aknánk, meg az utcai felújított cső között meghagyták a jó öreg rozsdás csövet, az repedt szét. Gondolom nem csak nálam maradt így...Ezeket miért nem cserélték vajon, hiszen az ő részük. Hívom a hibaelhárítót. Majd jönnek, 1-2 óra múlva. Jó. Másfél óra múlva jöttek is, megnézték... Asszongya a mester, hát ide kell a komplett brigád, majd jönnek. Újabb 2 óra. Aznap menni kellett volna dolgozni... az mindegy. Kivonult a komplett lovasság, kanalas traktor, 7 munkás, külön furgon az aggregátornak. Ez utóbbit nem nagyon értem, mert tudtam volna áramot adni nekik, na mindegy. Szegények válogatott káromkodások közepette próbálták átfúrni az atombiztos aknám falát... Normális bontókalapács nem fért le, csak egy kicsi ütvefúró. Hát megizzadtak rendesen a srácok, 2 órát fúrták egymást váltva. Mivel a fél kerületben elzárták miattunk a vizet, így egyre több szomszéd jött ismerkedni. 38 fokos kánikulában, dél körül nem annyira kellemes víz nélkül. Végül fél kettőre lettek készen, kicsapatták a koszt a tűzoltó kútból, számolatlanul sok köbméter vizet elpazarolva. Tényleg nincs jobb módszer erre?
Térkő felszedve, így nem tudta a tüzépes autó az újabb adag nyersanyagot letenni. Megint több napos csúszás. Végül a helyreállítás megtörtént többé-kevésbé. A fugákat besöpörtem homokkal.

Folytatódott a munka a vízszigeteléssel. Simán befért a Loganbe két körben a 10 tekercs gv lemez.

Ez egy maximum 2 napos munka, amit megbántam, hogy nem sk. csináltam.
A vízszigetelés után jöttek a gépészek, és behúzták a padlófűtés gerincvezetékét, hideg-meleg vízes csöveket. 2 nap alatt meg is voltak vele. A villanyszerelő is alul akarta elvezetni a gerincvezetékeket, csak nem ért rá, így csúsztunk egy hetet és eltelt a július is.

Közben kivertem az ajtótokokat, mert 2 helyen úgy se lesz ajtó, a konyhánál meg szétrohadt a víztől az aljuk. Meg különben is, nem lesz küszöb.
Itt már kiderült, hogy sehol nincs áthidaló, minek is az. :((( Szóval abból is rendelni kellett egy nagy rakást.

Augusztus

Eljött az augusztus. Ja igen, anno egy téglával feljebb kellett volna vágni a házat, így 10 cm lépésálló helyett, végül 20 cm kellett, (gyakorlatilag passzív ház vastagság...) de nem volt elég a tüzépen. Ennek a rohadt hulladéknak az ára is jó 30%-kal emelkedett, így 2700/nm lett belőle. Másfél hétre elakadt megint a projekt. Mivel a fél házra volt elég cucc, és nagyon unatkoztam, a két szobában leraktram a szigetelést. Le kellett volna az egészben, mert én elsőre szebben, meg igényesebben csináltam, mint a kőművesek. Ok, kötésbe kellett volna letenni, de az átfedés legalább rendben volt, szépen kialakítottam a helyet a csöveknek, még homokot is szórtam a résekbe.

Egy havi fizetésem...

Célszerű hozzá venni eps vágót, mert fűrésszel nagyon koszol. Mivel nem ért volna ide időben Ali-ról, az itthoni ára meg 3x annyi, így nem vettem, maradt a fűrész.
Közben befalazták a kamra ajtót, és bekerült az első ablak. Megtörtént a dolgozó szoba ablak helyének kialakítása is.

Végre megérkezett a maradék lépésálló, így haladtunk tovább. 2 nap alatt lerakták, meg rá a betonhálót.

A hálózás nem lett az igazi, végül gyorskötözővel össze lett fogva, 1 négyzet átfedéssel. A gépészek lefektették a padlófűtés csöveket:

Erre került 7cm beton, és ezzel az aljzat elkészült, már csak burkolni kell. Meg az ablakokat beépíteni, vizet, szenyvizet bekötni...

Jövőre folytatjuk.

Hozzászólások

(#1) flymi


flymi
addikt

Nem irigyellek. Mi még épp időben halasztottuk el a házvásárlást. Legalábbis a belátható jövőben nem veszünk semmit, még egy marék rozsdás szeget sem, mert drága.
A romok ára is az egekben van, amin csak kicsit kéne dolgozni annak meg alapból horror ára van. 3-4 éve kellett volna, de akkor még nem volt semmi pénzünk, most meg már nincs... Evvan.
Az anyagok ára is 50-200%-kal emelkedett. Fűrészárut nem is nagyon érdemes keresni a tüzépen, ahogy megjön a kamion már rakják is át egy másikra és viszik.
Tetőléc 140 Ft/m ára felment 450-500 Ft/m-re, most kicsit visszaesett, "már csak" 350 körül van.
OSB lap drágább mint a bútorlap? Nevetséges.
Vörösfenyő is olcsóbb volt a nyáron, mint a sima luc.
Csak úgy röpködnek a milliók.
Nem lennék azok helyében akik most építkeznek. Látok néhány házat a környéken ahol nagy lendülettel álltak neki tavaly meg idén tavasszal építeni/felújítani, aztán az eltelt néhány hónapban nem haladtak semmit. Vaj'h miért...?!

[ Szerkesztve ]

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#2) Victoryus válasza flymi (#1) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

Hát, a költségvetés eléggé felborult nálunk is.
Röhej, hogy egy egyszobás garzon 11M, 2 szobás panel meg 15M. Azért bízom benne, hogy jövőre már eljutunk a lakható állapotig. Már csak ajtók kellenek, vakolás, festés, burkolás, konnektorok+kapcsolók. Valószínűleg megpróbálom sk. burkolni, mert túl sok a munkadíja annak is.

A facebook profilnak a valósággal való bármilyen hasonlósága csak véletlen egybeesés. --> Huawei band 6 aprón

(#3) nemlehet válasza Victoryus (#2) üzenetére


nemlehet
őstag

Én azon b*szom fel magam, hogy nem csak hogy drága minden "mesterember" de olyan kókány munkát végeznek hogy elképesztő. Ha szóvá mered tenni akkor meg egyszerűen eltűnik, gyakran viszi az anyag egy részét meg az előleget és ott hagyja a szétbarmolt munkaterületet. De ha nem szólsz érte akkor is simán megjátszák hogy lelépnek mert máshol többet fizetnek, vagy 3-5 napra eltűnik mert "dolga volt".

Nem vagyok kifejezetten ügyes kezű, de már inkább leraktam magamnak a csempét miután a 3. burkolóval kellett ordítozni, hogy a vízszint az nem csak javaslat, hanem k*rva jó lenne nem hullámpadlót építeni a konyhába. Elején nagyon lassan ment, izgultam is, de végülis az nyugtatott, hogy a munkadíjból elég sok négyzetmétert elszúrhatok.

Amihez nem kell engedély vagy nehézgép azt itthon inkább megcsinálom magam, mert 400 feletti vérnyomást már nem bírok ki sokkal tovább.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#4) Fecogame


Fecogame
veterán

Hát nem csinálnám utánad, amit csinálsz. Mi pár hete vettünk egy családi házat, szerencsére sokat nem kell rá költeni, igaz, kicsit drágább is volt, mint eredetileg terveztük, de még így is 10-15M-val a piaci ár alatt.

Hatalmas mákunk van vele, 190nm-es, 7 szobás, 2000-es években épült 2 szintes (plusz pince) téglaház, gázfűtéssel, 970nm telekkel, BP-től 10km-re :)

Mindezt 55M-ért, na ezt így kifogni kb. lehetetlen, de sikerült :)

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#5) nemlehet válasza Fecogame (#4) üzenetére


nemlehet
őstag

Kíváncsi vagyok hány embert öltek meg benne és milyen 2. vh náci zombik fognak előmászni a hideg téli estéken :D

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#6) 8th válasza nemlehet (#3) üzenetére


8th
őstag

"Amihez nem kell engedély vagy nehézgép azt itthon inkább megcsinálom magam, mert 400 feletti vérnyomást már nem bírok ki sokkal tovább."

Ez ismerős. Ház mellett van egy melléképület amolyan sufni féle ott a padlásfeljáró. Gondoltam kialakítok egy garázst belőle mert a garázsunk kint van a háztól elég messze a telek sarkán. Se víz se villany nincs benne, meg télen fél órát kell masszívan havat lapátolni, hogy ki tudjak menni az udvarból. Sorra hívtam a környék összes kőművesét volt aki megígérte de el sem jött felmérni a munkát de amelyik eljött abban sem volt köszönet. Vágták a pofákat húzgálták a szájukat jajgattak sóhajtoztak vakargatták a fejüket. Ment a műsor. Nyilván nekik ez 4-5 napos kis munka nem tudnak komoly pénzt elkérni a munkadíjért. Amikor a negyedik brigád úgy búcsúzott el, hogy majd jelentkezünk már én is idegállapotba kerültem. :P Úgy voltam vele ha nem kell a pénz akkor megcsinálom én magam. Falat rakni meg betonozni a hülye is tud. Biztos minden művelet 3x annyi ideig eltart majd mint ha szaki csinálná de nézzük a jó oldalát: spórolok napi hetvenezret a munkadíjon. Max ha nem bírom már felfogadok egy segédmókust napi 15k-ért aztán annyi. Kapják be a kőművesek most minden kőművesre haragszom. :DDD

Hüje malyom

(#7) weiss


weiss
addikt
LOGOUT blog

Az utolsó előtti képen a háló fóliában van, vagy az hogy működik? Ha 1 téglával feljebb kellett volna, akkor miért kellett több lépésálló?

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#8) Luck Dragon

Az elejétől olvasom a Kockaház felújítási projektedet, kiváncsi leszek a végére . :R

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#9) Victoryus válasza weiss (#7) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog

A fólia végül is azért kell, hogy ne csurogjon le a beton az eps közé. A háló csak simán le van rakva rá. Szakszerűen 3 négyzet átfedés nem ártana, meg össze kéne drótozni. Nem volt egységes a vélemény az építős topicban sem.
Azért lett 20cm eps, hogy maradjon a 275-ös belmagasság, ne legyen 285. Ahogy méregettem a plafon se vízszintes.

A facebook profilnak a valósággal való bármilyen hasonlósága csak véletlen egybeesés. --> Huawei band 6 aprón

(#10) UnA válasza flymi (#1) üzenetére


UnA
Korrektor

"... mert drága"

Pedig olcsóbb nem lesz, ebben akár fogadhatunk is :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.