2022. november 26., szombat

Gyorskeresés

Invázió egy novellában... Chapter 5 alternatív folytatás (18+ szöveg előfordul)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem tudom mennyi idő telhetett el, amíg a tetőn feküdtem, de már esteledett, amikor magamhoz tértem. Ugyanott feküdtem, ahol összeestem, mikor a 2 felvillanást láttam. Az égvilágon semmi sem változott látszólag. Ugyanolyan kihalt és mozdulatlan minden. Újra a puskámhoz nyúltam, ekkor tűnt fel, hogy eltűnt. Volt nincs. Ezek szerint mégsem olyan kihalt itt minden, mint amilyennek látszik… Ideje biztonságosabb helyet keresni éjszakára. Hátha akkor kiderül valami. Sehol semmi nyom a tetőn, csak a sajátom a porban. Idegesen feküdtem, próbáltam logikusan gondolkozni, de nem tudtam.
Lebaktattam a 42. emeletre, és kerestem egy félreeső irodát. Az ajtót elbarikádoztam, majd az ablakon át a külvilágot kémleltem. Kicsit lehiggadtam, és próbáltam gondolkozni. Az élet értelme... Hova lett a puska? Hol vannak a többiek??

Találtam egy kis ezer éves chipset. Lám lám a vakum csomagolás még mindig viszonylag frissen tartotta, ehető maradt ki tudja mennyi idő után is. Viszont ha itt az irodaházban még mindig van ennivaló, akkor itt nem maradtak túlélők. Hullákat se találtam eddig sehol. De hol a tökömben lehet Will meg a többiek? Semi nyomuk. Egyelőre az éjjelt itt töltöm. Egy íróasztal mögött kuporodtam le, a kabátomon. Volt még pár forgószék, szekrények, számítógépek az irodában. Egyre lejjebb araszolt a nap. Kifejezetten szép színekben játszott a nyugati égbolt. Még mindig nem mozdult semmi, sehol egy kis fény, tűz vagy valami. Adjatok már valami életjelet! Az se baj, ha az ufók, csak történjen már valami! Néhány vadlúd repült tova mindössze. Rovarokat is láttam, tehát a bolygó élhető maradt… ha mázlim van patkányok, macskák, vagy egyéb ehető állatok is kószálnak még odalenn.

Beesteledett. Frank bazdmeg, hát aludni is kéne, de most vagy őrködés, vagy alvás… Egyedül a pisztolyomra hagyatkozhattam. Az még megvolt a pisztolytáskámban. Ez teljesen érthetetlen… a távcsöves eltűnik, a pisztolyt meg otthagyják? Vagy nem akarják hogy lássam őket? Idegesítő. Nem bírtam aludni. Szívem nyugtalanul vert. Az iroda falait, a rögtönzött barikádomat vizsgáltam.
Ennek a rejtőzködésnek sincs sok értelme. Nyilván tudják, hogy hol vagyok. Nem hülyék. Ha többen vannak egyáltalán… Sima infra távcsővel is kiszúrhatnak, hiszen mi is kiszúrtuk az afgán lázadókat anno még a beton házakban is vele. Ha meg valóban földönkívüliek, akkor jóval fejlettebb technológiájuk van. De akkor vajon miért nem támadnak, ölnek meg? Szórakoznak csupán? Vagy szórakozik velem valaki? Will a rohadék klón?

Sehol semmi mozgást nem látok szabad szemmel. Fent a csillagos ég, lent a kihalt város. Á ott, talán egy macska lehetett, sebesen szaladt át az úttesten. Egy nyamvadék macska, most mégis örülök neki. Lám, éli világát az emberek nélküli metropolisban. Ha nem lesz más, akkor levadászom és megsütöm holnap. Apropó metró, talán érdemes lenne lent is körülnézni, az óvóhelyeken.
Pirkadatig csak a történteken agyaltam, és figyeltem a várost. Semmi. Sehol egy kis tűz, fény vagy bármi. Semmi mozgás. Az eget figyelve láttam átsuhanó műholdakat. Tehát nem pusztultak el. Olyan túl sok év sem telhetett el, ha még mindig pályán vannak… Maximum 100. Hmm. De akkor én hány éves is vagyok? Időutazás? Vagy nem a mieink… Jó lenne legalább egy újság, vagy röplap, graffiti, vagy nyilván egy híroldal. Igen. Metró, majd megnézem a közeli irodaházat, ahol a helyi tv is működött. Nincs is messze, 5 mérföld keletre. Ha beindul az ócska tragacs, még gyalogolni sem kell.
Reggel megettem a maradék chipset, vetettem még egy utolsó pillantást a városra, majd elindultam lefelé. Nem siettem, ellátmányt gyűjtöttem. Találtam tűzoltó fejszét az egyik lift mellett, és pár további chipset, dobozos üdítőt egy automatában… Jól jött a fejsze...

Ha el akartak volna kapni, már megtették volna. Itt voltak, elvitték a puskámat. A porban sehol egy friss nyom. Végig figyeltem. Ezek vagy repülnek, vagy a falon járnak, esetleg a szellőzőben, de akkor meg zörögnének… Repülnek??? De akkor csak láttam volna már valamit. Ennyire jól álcázzák magukat?
Igen, valószínűleg nem az épületen át jöttek a tetőre, hanem a levegőből. Ez legalább logikus. De miért nem voltak nyomok a porban?
4 órámba telt, mire lejutottam a földszintre. Nos, az autó a korábbi helyén volt. Nem indult könnyen, mintha már hetek óta nem indították volna be. Szerencsére ezt az öreg Jeepet önindító nélkül, akár kurblival is el lehet indítani. Hmm. Koszosabb is lett, mint volt. Nagyon furcsa. Mintha gyorsabban telne az idő. A kezemen a seb már kezdett gyógyulni.

Nos, akkor irány a szerkesztőség. Hmm. Vagy megnézhetném azt a házat is, ahol a fényeket láttam. Ez nem is jutott eddig eszembe. Taktikailag nem a legjobb ötlet… Nos akkor 3 lehetőségem is van… a tank félig. Bármi belefér, akár még a visszaút is az erdőbe. Vajon ott is eltűnt mindenki?
Szereznem kell ellátmányt. Alig van mit inni, és az élelmiszerem is csak 2 zacskó vacak chips. Szerencse, hogy ezeknek magas a kalóriatartalma. Bezzeg régen hányszor elhangzott, hogy egészségtelen. Most meg egy sült macskának is örülnék.
Lassan hajtottam. Sehol egy hulla, csontváz, akármi. Ruhák se. Az autók épnek tűntek, csak rozsdásak. Kár, hogy az üzemanyag megromlik, biztos van még bennük. Kíváncsiságból megálltam az egyik régi taxi mellett. Kiszálltam, átvizsgáltam. Semmi. Normál taxi, külső sávban, szabályosan áll. Van benne üzemanyag is, csak használhatatlan trutymó sajnos. A rádiót legalább jó lenne kiszedni belőle, de nincs hozzá megfelelő szerszámom. Beindítottam a Jeepet, és a bika kábelt rákötöttem a taxi akkumulátor saruira. Hátha… Felvillant a szabad jelzés a tetején, és a helyzetjelző lámpája is. Életre kelt az „öreg” vas. Nézzük a rádiót gyorsan. Túl sok üzemanyagot nem akartam elpazarolni, és az ösztönöm azt súgta, minél kevesebbet tartózkodjak nyílt területen... Működik a rohadék, de csak sistergés mindenhol... Gyerünk már, te genyó! Igen! Egy nagyon halk adás: Vészhelyzeti a..s…kér…k maradjon….hon, vagy az óv.h.ly.ken. Ismétli. Nem hiszem el. Ugyanakkor logikus. Könnyű bemérni, és elkapni aki elektronikus eszközöket használ. Vajon hogy szólhat még ez a vészhelyzeti adó, ha látszólag itt akár 100 év is eltelhetett? Talán napelemes, vagy geotermikus erőmű táplálja?

Leszedtem a kábeleket, és elindultam az irodaház felé. Hatalmas felhőkarcolók a 8 sávos út mindkét oldalán. Autók között szlalomozok. Ott egy busz is a követező sarkon. Lassítok, szintén üres, mint a többi jármű. Emp támadás lett volna? Úgy megálltak, mintha mindenki egyszerre tűnt volna el… de akkor a taxi rádiója hogy-hogy szól? Miért nem ütköztek össze? Aham. Igen, ez még a régi sárga Ford Crown, talán elektroncsöves lehet. A Jeep meg 2. világháborús, semmi elektronika nincs benne.

Megérkeztem. A stúdió az irodaház 86. emeletén található elvileg. Csesszék meg, lépcsőzhetek fel. Minden kihalt az aulában is, a fotocellás ajtók a helyükön. Szerencse, hogy hoztam a baltát, legalább be tudtam jönni. 3 csapást is kibírt az a rohadék, de csak sikerült betörni. Frank, ennél nagyobb baromságot nem is csinálhattál volna, ezt jó messziről is hallani... Teljesen logikátlan lépés volt. Por, kosz mindenütt, de nincs rumli. Nem siettek elhagyni az épületet. Találni kéne egy kamerát, vagy a biztonsági kamerák felvételét, hátha azokon látszik bármi. Igaz áram is kellene… Irány a lépcsőház. Ez legalább szebb, mint az előző toronyházé, bézs színű falak, fehér padlóburkoló lapok az emeleteknél és lépcsőfordulóknál. Á. fasz kivan. Inkább lefelé kéne menni, legalább a generátort csak meg kéne vizsgálni. Ezekben általában jobb minőségű üzemanyagot szoktak használni, hiszen van amikor évekig sincsenek beindítva. Sőt, a tetőn napelemek is voltak, hátha sikerül egy kis energiát csiholni. Anno ezt a házat is felszerelték a Tesla féle akkumulátor pakkal, olvastam is róla valamit az újságban. Ha nem volt emp, akár még működhet is.

Az alagsorban az erdei házból hozott lámpával világítottam. Elég sötét volt, zajok, visszhangok borzolták az idegeimet. Mintha valaki csoszogna, víz cseppen… Pedig csak a fáradtság, és a huzat művei. Igen, tényleg csepeg valahonnan a víz. Biztos beázott valamelyik szint. Sehol senki. Megtaláltam a generátor termet. Be se volt zárva.
No nézzük. Bazi nagy sötétzöld üzemanyagtartály, mellette a hatalmas sárga, kicsit rozsdás v8-as dízel generátorok. Mennyi esélye van annak, hogy beindul? Letekertem az üzemanyagsapkát, és megcsapott a gázolajszag. Eddig ez ígéretes. Van benne legalább, és nem poshadt meg teljesen. Az indítómotorhoz léptem. Szerencsére ezeket a nagy dög motorokat sok helyen használták a seregben is, hajókon, táborokban, így találkoztam már velük. Többféle módon is indíthatóak, túlélésre tervezték őket. Úgy látom marad a manuális indítás, tekerni kell a forgatókart, majd ha minden jól megy az indítómotor beröffen, és az majd indítja a generátort… Többszöri próbálkozás után beindult nagy nehezen. Nem hiszem el. Van világítás! Na ha most nem nyírnak ki, és jelennek meg az alienek, akkor soha!

Irány a biztonsági szoba, valahol az alsó szinteken kellett lennie, a portán található információs pult szerint. 4 emeletet lépcsőztem, a liftet nem mertem megkockáztatni. Fura zajokat hallottam minden irányból. Beindult a klíma, a liftek, keservesen nyikorogtak, ahogy elindultak. Egyáltalán minek mennek? És hova? Ennek sincs semmi értelme. Tényleg évekig nem lehettek karbantartva? Hihetetlen. Még jó, hogy nem szálltam be egyikbe se.
Megvan végre ez a nyomorult szoba. A szervereken pislákolt pár led, a monitorokon is megjelent az épület sémája, jelszót kér. Kicsit modernebbek, mint amikre emlékszem, mind érintésérzékeny, nincs sehol billentyűzet, egér.
Bazdmeg… Nyilván nem fogok tudni belépni. Az operációs rendszer is furcsa volt elsőre, nyilván valami Linux leszármazott, vagy ki tudja. Legalább angol. Gyorsan átkutattam a szekrényeket, és szerencsére találtam egy azonosító kártyát, amit a képernyőhöz érintve sikerült belépni.

Több kamera kicsinyített képét láttam, tehát még működőképesek maradtak. Igen… a jó öreg alt+tab is működik, meg a ctrl+F2. Terminal ablak? He he. Na, tényleg valami Linux. Valamikor tanultam a seregben, de sose szerettem. Verzió lekérése: Ubuntu 44.04. SpaceJam. Na, látom felhagytak az állatokkal…
Dátum: 2182. Nem az nem lehet… Sehogy se áll össze a történet. A rendszernapló szerint ez az ócskavas 2182-ben működött utoljára! De az autók, épületek egyáltalán nem tűntek ennyire modernnek… Ez a vacak se, hiszen mi is használtunk már hasonlókat. Mintha csak 2040 lett volna maximum... Meg különben is, hány éves lennék én 2182-ben? Időt utaztam?

Gyorsan, hol a fenébe vannak már a mentett képek, videók?! Milyen fura angolt használ ez? Ez az bingóóó! Megvan! Nézzük! Utolsó video, lejátszás. Normál napnak tűnik, öltönyös emberek az aulában, folyosókon. Ott! Mi az a vibrálás a videón??? Mintha hirtelen sötétbe borulna az ég és minden, majd teljes napsütés váltakozna nagyon gyorsan, de az emberek nem is estek pánikba… Mi a tököm? Ugyanúgy mozognak, mint addig.
Bummm. Sercegés. Mint a filmekben, vibrál a villany, ingadozik a feszültség. Leáll a kurva számítógép...Neee! Leáll a generátorom, ne mááár!
Frank, nem lehetsz ennyire peches. De. Minden elsötétült, ennyi volt a generátorban… Bassza meg, ha nem a hülye bejelentkezéssel kell tökölni akkor talán láttam volna mi lesz a vége a videónak.. De mi volt ez a fura angol? Villódzás? Miért nem estek pánikba? Nem adom fel, akkor is kiderítem mi a fene történt itt!
Jobban szemügyre véve a szervert ismerős hardvereket láttam, ssd-ket, hűtést. Az egybegépeken semmilyen márkajelzés. Ez mondjuk fura, hiszen régen mindenen volt. Vagyis az én időmben… vagy akkor mikor is? De legalább valami nyomtatott napilapot találnék…

Metro vagy a háztető?
Legyen a metró. A legközelebbi megálló csak 1 mérföld, közel van.
A megálló közelében álltam meg, egy furgon mellett. Nem mintha lenne jelentősége. Egyre bátrabban közlekedtem, már minden mindegy… nem hiszem, hogy nem figyelnek. Ha akarnak valamit majd lépnek. Legalább egyet csak leszedek a Glock-kal, mielőtt kinyírnak... Csekély bosszú, de akkor is...
A metró lejáró ugyanolyan volt, mint régen. Csak pár kúszónövény volt a lépcsőkön. Lefelé egyre sötétebb lett. Sehol senki, és semmi. Jegyautomaták, kicsit modernebb kinézettel, mint régen. A metró üresen, nyitott ajtókkal állt az állomáson. Tiszta Metro2033, csak ez nem Moszkva, és nincsenek mutánsok, Artyom se. Bent az alagútban is láttam egyet, szintén nyitott ajtókkal állt. Itt-ott már rozsdásodott. Itt nem tudtam meg semmit. Patkányok rohangáltak a sötét peronon. Sikerült egyet elkapni. Eltörtem a nyakát, hamar kimúlt. Később majd megsütöm.
Visszatértem a felszínre, beültem a Jeepbe. Megint sebes a kezem, mintha lehorzsoltam volna, fejemen is van egy karcolás. Nem emlékszem, hogy beütöttem volna.

Az öreg Dög nehezen indult. Megint poros az ablak, mi a fene? A patkányt ledobtam a másik ülésre. Pár sarokkal arrébb megálltam egy park mellett, itt biztos lesz mivel megsütni a kis dögöt. No lássunk is neki… Mi a fasz? Ez nem is igazi!? Valami hibrid? Félig mechanikus, vagy annak tűnik. Ezek nem sima csontok, vére is alig volt. Rohadna meg, ezt nem lehet így megenni! Talán a madarak se igaziak? Egyáltalán ki gyártotta? Bár apró darabokra szedtem, nem derült ki semmi. Valami trutymó volt a fejében, de vezetékeket, számítógépet nem találtam benne. Szervei nagyjából a helyükön voltak, de nem tűntek valódinak, csak hússzerűnek. Sose láttam ilyet eddig. Ha nem találok ennivalót, hamarabb éhenhalok, mint hogy az alienek végeznének velem.

El kell jutnom arra a tetőre, hátha kiderül valami! Irány a toronyház! Teljes gázzal vágtam át a városon. Cikáztam a rozsdás járművek között. Elhaladtam a korábbi taxim mellett is. Jobban megnézve feltűnt, hogy elrohadt a nyitva hagyott ajtó kárpitja. Mi van? Ez hogy lehetséges? Semmi baja nem volt!
Gyorsan megérkeztem a toronyház előtti parkolóba. Ugyanolyan toronyház, mint a többi. Üvegablakok, acél mindenütt. Ennek is be volt zárva a fotocellás ajtaja, ablakai koszosak, a ház falán zöld kúszónövények, a lépcsők aljában mindenféle pázsitfű. Néhány ablak üvege hiányzott. Szerencsére a fotocellás ajtó mellett volt normál is, ráadásul nyitva. Beléptem a csarnokba, szemben a recepció, két oldalt fotelek. Mindenhol por, semmi mozgás. Az egyik liftnek pislákolt a kijelzője. Hmm. Itt még van áram? Fokozott óvatossággal kell eljárni. Talán végre kiderül, mi is történt.

Igen. Irány a biztonsági szoba. Ha van áram, akkor itt talán látszódni is fog a lényeg. Odaléptem a recepciós pulthoz. Ott az épület sematikus ábrája, mi merre. Sec.Room. Legfelső emelet. Anyátok. Gyalogolhatok fel. A liftet nem mertem itt sem megkockáztatni. A lépcsőházban is pislákolt még néhány lámpa, legalább nem volt sötét. Mindenhol por, pókhálók, rozsda a korlátokon. Évek óta nem járt itt senki. A csempék közötti fuga is elkezdett kihullani, és elszíneződni. Egy-két emeleten a szőnyegpadló is szétfoszlott már. Néhány emeletre benéztem, de csak sima irodák, semmi különös. Megittam az egyik dobozos Fantát, majd nekiveselkedtem a maradék 40 emeletnek. Kurva magas ez a ház, én meg egyre fáradtabb vagyok. Alig aludtam napok óta. Vagy mióta is? Végre felső emelet. Ott a folyosó végén a biztonsági szoba ajtaja. Óvatosan odalopóztam, és hallgatóztam. Semmi zaj, a porban semmi nyom. Benyitottam. 3 fotel, egybe gépek itt is, rackszekrény, szerver. Működik. Ahogy beléptem a szobába, az egyik monitor is bekapcsolt. Leültem elé. Felhasználói név: Frank ezredes. Mi van? Sose jártam itt! Sose voltam ezredes... Ahogy leültem a gép elé egyből bejelentkezett. Retina szkenner, vagy arcfelismerés? Nem vettem észre semmit.

Dátum: 2182. június 13. Nem ez nem lehet… 2030 májusa volt, amikor az erdei házba menekültünk... A másik gépen is 2182-volt... Nem. Az nem lehet. Keresés, megfigyelő videók. Pár felugró ablak, hibaüzenet, furcsa nyelvtannal, de alapvetően angol. Végül megtaláltam a biztonsági kamerák programját. Nos, lássuk. Nézzük van-e 2030-as. Igen talált. Irodisták, öltönyben, pizzafutár a kapunál, titkárnők a kávézóban. Semmi különös. Az utcán dugó… Ugorjunk. 2050. Sehol senki, se autók, se forgalom, kihalt az egész épület. 2051, egy bejegyzés. Vészvilágítás mindenhol, vibráló fények, törött autók az utcákon. Hang? Igen van hang is: Monoton női robothang: Ez nem gyakorlat, azonnali evakuáció! Menjen mindenki a legközelebbi óvóhelyre! Géppuska ropogás hallatszik, robbanások, sikolyok. Az utcai kamera képén egy bazi nagy automata teherautó látszik a hátsó bejáratnál, amint valakik pakolják a rakterét. Kik ezek a fura mozgású emberek talpig feketében? Mit visznek? Hullákat? Nem látszik. Hova lett mindenki?? Egy-két bujkáló, véres inges, öltönyös a folyosókon, rettegnek, rémülten tekintenek a kamerára... Feketeség, no signal…
Következő dátum: 2100? Nocsak, újra emberek, öltönyben, aktatáskával. Minden rendben? Az irodák rendben, A korábbi véres ruházatú embereknek nyoma sincs. A ruházatukon semmi különös. De mégis. Semmit nem változott a divat ennyi ideje? Autók az utcákon. Láthatólag minden rendben. Lám, ott sincs semmi új modell? Ez felettébb furcsa. Mi a fészkes fene ez? Ott az a fickó pont olyan, mint aki a véres ingében a folyosón bujkált… de nem öregedett semmit?? Tekerjünk bele megint… Hopp! Ott! Mi ez a vibráló fény már megint? Lám, mindenki ugyanúgy mozog, mint a másik ház biztonsági felvételén, meg se ijedtek. Nem, ez nem az épület fénye, ez kintről jön. De mégis mi??? A Nap nem lehet, hogy ilyen ütemben változtassa a fényét… Egy űrhajó? Mégis az ufók? Nem, ekkora és ilyen gyorsan mozgó jármú nem létezhet, ami egy egész metroplolist lefed. Külső kamerákon se látszik semmi az égen, csak hogy változik a fényerő… Hol a Nap? Ott kéne lennie, de valahogy fura... Napfogyatkozás? Vírusos a rendszer? De mindenhol? Egyáltalán ez az én városom?

Ebből nem sok minden derült ki… Keresés, dokumentumok… 2130. Bérszámfejtés, sok sok excel fájl, semmi extra. Ennyi év eltelt, és még mindig azt a rohadt Excelt használják? De hát ez Linux??? 2050 Itt ismeretlen formátumú fájlokat látok. Mi a fenék ezek? Nem lehet megnyitni őket. Utána semmi. Mintha nem is lett volna bekapcsolva a rendszer. Következő bejegyzés: 2099, automatikus frissítés, karbantartás. Majd megint rengeteg dokumentum, diagram, számomra ismeretlen fájlok, de úgy tűnik valamilyen adatbázisok, táblázatok, sőt még prezentációk is akadnak. Üzleti kimutatások, számlák… Ájjaj. Ez meg mi a fene? Dombok a város körül, új parkok. Itt sose voltak dombok… Rozsdás dömperek, óriási teherautók a dombok mögötti telepen. Mik azok a színesek? Ruhák? További semmitmondó céges adatok, papírok, tőzsde információk. Ez a cég befektetésekkel foglalkozik, de hogy lehet az övék egy egész toronyház? Ezek a dombok miért nem látszanak most innen? Hiszen pont arra néz az ablak, de sehol semmi, csak fák, és a park.
2110. Biztonsági incidens. Keresett személy: Frank Thomas ezredes… Na neee. Ez tényleg én vagyok? 2122-ig megint egy csomó céges adat. Utána viszont semmi. Sehol semmi, se kamera kép, se fájlok.
2130 Biztonsági jelentés, automatikus újraindulás után a rendszer nem talált felhasználókat… vagy ilyesmi, nagyon furán van írva. Ez meg mi a végén? Biztonsági incidens, Frank 50. utca, MPX. toronyház?
2160 Valami értelmezhetetlen fájl, semmi egyéb.
2170 Megint csak egy log fájl, ezek szerint nagyjából 10 évente bekapcsol magától? Nem értem. Honnan van itt áram egyáltalán? Ezredes... Egyáltalán miért tudtam belépni a rendszerbe?
2184 Frank, betört az ITM. székházba. Mi??? Mi ez a sípolás??? Betűket, számokat, kódsorokat látok magam előtt, egy 3d nyomtató gyártósort, amint embereket gyárt.. Sok sok színes ruhát a domboknál, a teherautóknál.. Magamat az egyik domb tetején...
Sötétség. Nem látok semmit! Ne sípolj má.á,.r

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.