2020. augusztus 3., hétfő

Gyorskeresés

3870 Single Slot :@

Írta: | Kulcsszavak: 3870 VGA ATI AMD SAPPHIRE

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó

Egyszer volt , hol nem volt... de igazából itthon és 2008 nyarának végén , hogy a zsebpénzemből ami gépvásárlás után maradt, videókártyát vettem. Történt ugyanis hogy a csodás Pentium 4 (Prescott 3.06gHz) alapú gépet cserére érettnek gondolták a szülők, így esett a választásom az akkor jó árban lévő E2180-ra 2GB memória társaságában, de sajnos a VGA (Radeon 3650) ami az előző gépből "jött" és szintén én vettem zsebpénzből bizony szűkre szabta a lehetőségeket. Így a gépvásárlást a zsebpénzzel kiegészítve és pár (sok) tesztet átnézve egy 3870-re esett a választásom , ami most bosszulta meg magát.

A bonyodalom

A napokban sajnos feltűnt hogy a VGA egyre hangosabb. Ez nem lepett volna meg, ugyanis az együtt töltött idő alatt megtanultam, hogy igen szépen el tudja dugítani a beszívott por a cérnavékony réseket a borda között. De! A kártya 1 hónapja lett nagyjából kompresszorral tisztítva, és a környezet is porban szegény . Nem volt gond utána napokig, ugyanis az ember füle , de legalábbis az enyém megszokja ennyi idő alatt a zajt amit a hűtés produkál. Tény, hogy a vásárlás után nem sokkal moddolt BIOS segített a hangon. Ugyanis a finoman szólva is hülye gyári beállítás szerint a hűtés addig nem kapcsolt be amíg fel nem melegedett X fokig. Ez egész jól hangzik ,de sajnos ez azt jelentett hogy ilyenkor helikoptert megszégyenítő (~75%) süvítésbe kezdett a ventilátor, majd 1 perc múlva ismét leállt, majd megint, és megint....
Így hát egészen máig használtam a kártyát a gépemben amikor is a Chrome böngészés közben összeomlott , a WLM szintén, és így tovább, nagyjából minden, ami VGA-t kicsit is használ. A hőmérséklet pedig szépen 60 fok körül volt... Mit tegyek? Elszántam magam.

Megoldás

Nem igazán rajongtam az ötletért ismerve a lessarkazás szépségeit , de a kártyát kivettem, bebootoltam az alaplapi VGA-val és szépen zene mellett szétcsavaroztam a kártyát , gondolva hogy a paszta már rég nem csinál semmit.
Hát végülis volt paszta és csinált is valamit, mondjuk roncsolta a fogait a biteknek , mert leginkább bazári rágó volt :

nagyméretű képért katt


nagyméretű képért katt

Így hát új pasztát kentem rá, ami olyan mintha vastagon állna, de azért nem , mert most is működik( hopp lelőttem a poént) , a GPU így 46 fokos jelenleg:


katt a nagyobb képért

Így már nyugodt vagyok , bár a kártya már nem sokáig lesz remélem a birtokomban , ugyanis ideje lenne cserélni , "amúgy se való" már az X3 445 mellé.

Köszönöm a figyelmet, remélem érdekes volt , tetszett , stb :)

Hozzászólások

(#1) Sandrew


Sandrew
(őstag)

Nekem Dual-Slotos 3870-em volt Sapphire meg Gigabyte is. Azok egész csendesek voltak :K

(#2) joamilestoné


joamilestoné
(addikt)

60 fokos gpu hőmérséklettől nem kéne semminek összeomlania...

(#3) Thunderzolee


Thunderzolee
(addikt)

Érdekes történet, azt hittem valami komolyabb baja is lesz a kártyának.

joamilestoné:
nekem is ez a furcsa, de elképzelhető végülis

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#4) joamilestoné válasza Thunderzolee (#3) üzenetére


joamilestoné
(addikt)

3D-ben bőven 100 fok felett kezdi egyáltalán visszavenni az órajelet, nemhogy, elszáll a program.....

(#5) Sandrew válasza joamilestoné (#4) üzenetére


Sandrew
(őstag)

Nekem az AC hűtős 4670-ha 70c-fölé ért már fagyott :U

(#6) joamilestoné válasza Sandrew (#5) üzenetére


joamilestoné
(addikt)

Nekem AC hűtős 5670-em van, mikor betettem a HTPC házamba, és nem kapott levegőt, csak annyi tűnt fel, hogy hirtelen visszaesett az FPS szám. Kimentem windows alá, indítottam egy Aida64-et, és láttam, hogy épp 110 fokos a GPU. :DDD

A 9600GT-m és 90 fok körül üzemelt a HTPC-ben. Hosszú távon nyilván nem tesz jót neki, de ettől még nem kellene fagynia.... :U

(#7) Mr.Csizmás válasza Sandrew (#5) üzenetére


Mr.Csizmás
(félisten)

nekem a rekord beállt kávédaráló-ventillátoros GF4 MX440, 106 °C-on még ment a böngésző, de lelőttem mert nem tudtam ép idegekkel nézni :D

(ja, elsőre a portól állt be a venti, szétszedtem, beolajoztam, ment 2 napig, és a beszívott por felrakódott az olajjal, szóval totál fail :D)

| Cicu & Cica VII | id: fritzkandur (#2997 Bnet) | 3D nyomtatás -> https://bit.do/fliccprint |

(#8) Sandrew válasza Mr.Csizmás (#7) üzenetére


Sandrew
(őstag)

Az igen FAIL :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.