2022. december 2., péntek

Gyorskeresés

Mobilos képek a kezdetektől a hőskorig.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egyik nap jött az ötlet, valamiféle csokorba rendezgetni a régesrég készült, porosodó mobilos képeket. Egyrészt jó visszanézni, hogy ilyen is volt, másrészt jó visszanézni hogy mennyit fejlődött a mobilfotózás a hőskorához képest. Túl sokat nem, de mégis.Ma már nem vág mellbe egy-egy milliárd mpxeles kép látványa, mint anno a K700 után egy S700, neadjisten egy K750i. Valahogy megfoghatóbb, élvezhetőbb volt a dolog, mint ma. És bizony jó visszanézni...:)

Csak a history kedvéért kezdem a sor egy Alcatel OT565-el. Tulajdonképpen akkor is sz*r volt, de volt. A kis Alcatel nagyon szeretne egy K700at megörökíteni az utókornak, ám nem sikerül maradéktalanul...

... valamint egy "Top shotot" a Terminator-ból:)

Következő a Sony Ericcson K700i, immáron VGA felbontással. Nem volt szerencsém a telóhoz, mint tulajdonos, de sosem panaszkodtak rá, képeire annál inkább, bár akkor tudott örülni az ember ennek is.

Majd a nagytestvér, a Sony Ericcson S700i.
Bár mai szemmel, a mai kamerák fényében viccesnek tűnik a fixfókuszos 1.3mp, főleg a korához képest; ennek ellenére nem egy szörnyűséges a végeredmény, ez a telefon akkor az élvonalban szerepelt, nem csak a fotóinak minőségével. A gép különlegessége volt a spot fénymérés képessége, mely gyakran elég sokat segít a jobb képminőség érdekében.

Egy shot a már az akkor is borzalmasnak számító digitális zoommal, nade kizárólag a "korhűség" kedvéért:)

Ezúttal egy Nokia 5200 a porondon, aki VGA felbontásban próbálja ábrázolni a legendás K750i-t. Az 5200 képe akkor sem volt szép, se jó, de legalább volt.

Egy szinttel feljebb (vagy nem is?) egy Nokia 6680 próbálja visszaadni egy Bzmot egyébként sem szívdobogtató látványát. Végülis annyira nem rossz, ahhoz képest... mihez képest?:)

Következő játékosunk szintén egy Nokia, ebnől is az N73. Első shot ezzel a géppel, számomra teljes kiábrándulás - mármint képalkotási lehetőségeit tekintve. Ez ennyit tud, kész...

Folytatom egy Samsung D600-al. Nem voltam tőle elragadtatva egy k750i, főleg egy D900i képességei után, de annyira nem rossz ez, leszámítva az automatikus olajfestmény effektet:) Tegyük hozzá, nem épp szikrázó napfényben készült a kép, ennél egy fokkal jobb tud lenni rendes fényviszonyok között. "Futott még" kategória.

Nem épp megfelelő sorrendben, de kb így teljes a kép: egy Sony Ericsson P990i. Hozzáteszem, sérült kamerával operált. Hogy egy egészséges példány mire képes, láthattuk megjelenését követően, de az biztos ennél jobb. De nagyon nem dobott fel az 2mpixel etalonjához képest.
Az P széria fekete báránya minden tudását latba véve próbálja ábrázolni a Balatonon pihengető öreg ménesemet:)

A kis kitérő után következzék a Samsung D900i. Véleményem szerint az egyik legjobb kamerával szerelt mobil, ehhez aligha férhet kétség. Makrója automatikus volt, ami néha idegesítő volt, de megszokható.Gyengébb fényviszonyoknál is képest volt használható képet gyártani, a vonalélesség pedig kimagasló volt.

[link]

[link]

[link]

Lassan visszatérünk a Sony Ericcson vonalra, noha nem feltétlenül a legmeggyőzőbb érvekkel, vagyis képekkel. Talán kezdem a K660i-vel. Erről a telefonról nem tudok sokat írni, se nem jó, se nem rossz, olyan amilyen - olyan mint egy kamerás mobil a sok közül. Talán megfelelhet gyorsan lekapni egy-egy pillanatot, ahogy ez történt az alanti képen is.

[link]

Hogy ne legyen egyhangú, így Sony Ericcsonok Walkmanjai következnek, közülük is először egy W580i. Az előző versenyzőhöz hasonlóak a képességei. Tekintve hogy egy Walkman az walkman, így gondolom nem fektettek nagy hangsúlyt erre a területre. Ez meg is látszik a képein.

[link]

[link]

Következő szereplőnk a W810i. Ez sem az a kategória, amikről ódákat zengünk...

[link]

A Walkmaneket egy W610i-vel zárom. Talán az egyetlen, képügyileg is használható Walkman, noha a tesztképei nem minden esetben erre utalnak. Nem egy borzalmas gép ez mindenesetre, leszámítva a szokásos "telefonos eget" vagyis a beégést, szintén alkalmas megörökíteni egy-két momentumot, ha híján vagyunk fotóapparátnak. A makrója annyira nem is rossz szerintem.

[link]

[link]

[link]

[link]

Ejtsünk szót egy félszerzetről is a V630i képében. Olyan amilyen, kár betűt pocsékolni rá. Itt már kezdett felhígulni a piac, egyre másra jöttek a fixfókuszos csodák, igazából kézzelfogható előnyök nélkül. A V630i pont ez a korszak.

[link]

Azt hiszem itt az ideje a normálisabb SE telefonok képeinek, némi elfogultsággal, igen; de igyekszem objektív maradni. Két féltestvérről van szó, akik bizony mérföldkőnek számítottak abban az időben, és eznem csak a kameráikra vonatkozik; bár mi csak ezt a részét nézzük meg...

Az egyik a D750i. Véleményem szerint ezek -széria felállásban!- jobbat csináltak az első szériás K750i-knél, és ez nem optikai csalódás.

[link]

[link]

[link]

[link]

Mind makróban, mind anélkül, abban az időben messze vert szinte mindent, bár megvoltak a maga hibái, mint a gyengébb fénynél való erős zajosodás, a lassúcska AF példának okáért. Hardveresen roppant gagyi volt az exponálógomb gyors tönkremenetele, illetve használhatatlansága. Annyira rossz helyen van, valamint rettentő rossz nyomáspontjával gyakran komoly problémát okozott az exponálás, kiváltképp fényszegényebb környezetben...

... ahogy a másik tesóka, a K750i is ezekkel a problémákkal volt megáldva, ugyanakkor ezeknél a gépeknél eltérő volt a kép minősége. Eltérő CID-es gépek között már volt különbség a kameramodulban, no és a szoftverben, főleg. A változtatások nem feltétlenül voltak előnyükre mindig. Az alanti képek nem ugyanazzal a k750-el készültek, illetve egy-két kép speciális camdriverrel és a jól bevált R1CA021 szofttal operáló gépen készültek, ami látszik is. Noha a mai trendek között értelmetlennek tűnik az "elfogultságom" e készülékek felé, ezt mindössze annyiban nyilvánítom ki, hogy jóval több, vele készült tesztképet publikálok:)

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Végig az az érzésem volt, hogy a 750-esek nem annyira remekeltek kültéri fotózásban mint makrózásban. Kültéren hajlamos "telefonosodni" az égbolt, vagy erősebb háttérfénynél, illetve készülékenként eltérő volt a képminőség, ami sokkal jobban megmutatkozott kültéri felvételeken. Is.

Végezetül a K800i, mely ugyan egy rohadtjó telefon, bár nem durrant akkorát semmiben, mint elődje, és személy szerint nem találtam akkora ásznak fotózásban; legalábbis a kezem közé került példányok nem akarták az ellenkezőjét elhitetni velem.

[link]

[link]

Aki kedvet érez bővíteni ezt a postot, ne habozzon. Adott típus és vele készült tesztképek (ebből a korszakból) jöhetnek, és beillesztjük azokat is:)

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Hát.. volt egy pár telefonod.. :)

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) flash-


flash-
veterán

egy innov 8 meg ilyeneket csinál

nem hiszem hogy ezt azóta tudta überelni bármelyik telefon is...

(#3) Varlaisaran válasza flash- (#2) üzenetére


Varlaisaran
senior tag

A képek alapján szerintem egy D900i, vagy egy jobb (értsd jobbfajta kamerás) 750nél makróban meg semmivel sem jobb, vagyis igen, a nagyobb felbontás, de az nem minden. Kültériekben abszolute az Inno a nyerő a postban szereplőekhez képest, ez látható is. Ennek ellenére azt gondolom, rohadjó az InnoV8, a tesztből is csak azért maradt ki mert nem rendelkeztem ilyen géppel. Hozzáteszem, mint mindig, ez csak az én véleményem.

35mm-es kópiákat vásárolok, tartalomtól függetlenül. Christie P35GP-hez rövid objektíveket keresek, 25-40ig.

(#4) noyka válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


noyka
csendes tag

nekem most is van min. ennyi telefonom itthon. :)
jó pofa "cikk." :C

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.