2019. március 18., hétfő

Gyorskeresés

A Jó, a Rossz, és a Csúf

Írta: | Kulcsszavak: nvidia . 8800 . ultra . ati . 5770 . 4850

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Éjszakai kockulásnak indult, közben vetődött fel a nagy ötlet. Ringbe tettünk három VGA kártyát egy, bár nem tul mélyrenyúló, de hathatós erőpróba formájában. A versenyzők három külön világot, és két külön érát képviselnek a videokártyák fejlődésének mondjuk így, rögös útján.

Eleinte egy "klasszikus" ATI vs. NVidia párharcnak indult, később a helyzet úgy hozta, hogy ringbe szállt egy harmadik jelölt is. A zöldek térfelén egy játékos lépett porondra, egy XFX 8800Ultra Standard képében, míg a pirosak mezőnyét egy Gigabyte HD5770, illetve egy HIS 4850 IceQ képviselte.

Mindkét ATi kártyához a 11.10 verzióju standalone drivert használtuk. A zöldek egykori királyát a 285.58 hajtotta.
A Vasak...

A Jó... egy kitünő állapotu, megkímélt HIS 4850 IceQ, hathatós, halk Arctic hütéssel, egy mai viszonyokhoz képest is remek kártya, pláne ha az árát nézzük.

A Rossz... Minden idők egyik legjobb, és egyben leghírhedtebb VGA kártyája, aligha hiszem hogy van aki ne ismerné a 8800 Ultrát, az egykori státusszimbólumot. Ez a saját zsugám, aki másfél éve érkezett hibásan Németországból. Hosszas levelezések XFX-el (persze két hete járt le a garija, naná), és további kínszenvedések után végülis beindult, de sorozatos hibázásai miatt levett órajeleken eldöcögött, majd pár héttel ezelőtttől, egy teljes ólmos reball után valóban hibátlanul megy gyári referencia órajelein. Alighanem a mára megmaradt Ultra állomány egyik legfittebb tagja. Napi használatban üzemel. A képen látható modell a leges-legeső szériás XFX 8800 Ultra Standard, gyárilag referencia. Őt még alighanem valóban 800dolcsi körül vehették:)

A Csúf pedig nem más, mint a Gigabyte Batmobilt formáló, ám ügyes kis kártyája, sokak ismerik mondjuk úgy jó ár-érték aránya, és megfelelő teljesitménye révén, de emlékezni már kevésbé fogunk rá, ha ez a szépségén múlik:)

A gép pedig egy Lian Li aluházban rejtőzködik:

- Gigabyte GA-P43-DS3-L lap
- Core2Duo E6420 (refi orajeleken)
- 2x1GB Kingston HyperX 800
- Be Quiet! 420W (a jobbik régifajta)

Mondanom sem kell, messze nem erőmű, és kétlem hogy bármelyik kártyát képes lenne optimálisan kihajtani, ugyanakkor tesztkörnyezetnek több mint megfelelt.

A teszt...

A szokásos néhány kör 3DMark03, és 06 után in-game teszteken a Fraps élénk figyelmétől kísérve történtek az erőpróbák; minden kártyával egy elmentett, általunk jó teszthelyszinnek minősített résznél történtek, átlag FPS-ek, és valósidőben megfigyelhető viselkedés alapján.

3DMark03. 1280x1024, NoAA
A karikát az 5770 nyerte, őt követte a 4850, majd az Ultra, mindössze pár ezer pontos eltérésekkel. A dolog furcsasága, hogy bár az 5770 fölékerekedett elődjének, a teszt egyik leghuzósabb részén, a teknősbékás "felnézésnél" kimagasló, 146FPS-es értéket hozott a 4850, ami kissé irreális lehet. Talán.
Az Ultránál ez az érték 74, míg az 5770nél 104 volt. A képen a 4850 fölényes győzelme látható.

3DMark06. 1280x1024, NoAA
Ezt a menetet, ahogy sejteni lehetett, ismét az 5770 vitte, őt követve az Ultra, majd a 4850. Az Ultra és a dobogós harmadik helyezett között 150-200 pontos, míg a győztes, és az Ultra között 300-400 pontos különbségek születtek. Helyénvalónak találtuk az eredményt, valahogy így alakul a három harcos teljesitménye valósan. Is. Az első tesztnél érdekes módon a három kártya szinte egy eredményt hozott, itt szintén megmutatkozott az Ultrában lakozó őserő - szépen ki tudta tartani az FPS-eket, kevésbé ingadozott. Az Ultra alakítása a képen.

Ahogy a fatörzses résznél is szinte pontosan egyforma eredmények születtek, az Ultra lépett egy szem FPSel feljebb, ami persze semmit sem jelent.

Stalker: Call of Pripyat. 1280x1024, 4xAA
Mindhárom kártya kiválóan szerepelt, megszokás szerint az 5770 vitte a prímet, mögöttük kisebb eltérésekkel átlag 70-90FPS-el repült a két veterán. A Stalker szokásos bugjaitól eltekintve az égvilágon semmi jelentős nem történt, mindig 50 felett járt az FPS counter mindhárom versenyzőnél. Nem is igazán értem, miért nevezik sokan "gépzabálónak" ezt a gammát...

Crysis, 1280x1024, 4xAA
A helyzet érdekes, és fordult a kocka. Mindhárom kártya kielégítően huzta az igát, a magasabb felbontás ellenére az ultra meglepően jól szerepelt. Alacsonyabb FPS érték mellett ugyan, de folyamatosan képes volt kitartani a teljesítményt, a menetközben változó táj, a hirtelen nagytérbe való kilépések alkalmával, több objektum egyidőbeni mozgatásánál (pl összedől a faház). Ezeken a pontokon a két ATInál érezhető, ambár nem vészes FPS dropot vettünk észre. A prímet itt az Ultra vitte, ahol a két ATi reccent, ő fel sem vette. Egyik legérdekesebb fordulat volt a kísérlet során.

Forma1 2011, 1280x1024, 4xAA.
E tesztben csak a két fő ellenség szerepelt, a 4850 ezután érkezett csak a tett szinhelyére, így az ő teljesitményét nem volt alkalmunk megfigyelni. Az 5770 jobban vitte a szekeret, ugyanakkor az Ultra FPS vesztesége is bőven a kielégítő határokon belül mozgott, 24FPS min. Ugyanez a játék messze kényelmesebben, smooth-osabban szalad az RV770en, érezhető a különbség. Itt az ATI kártyák fiatal képviselője volt az abszolut nyerő. A képen az Ultra benchmark analysis-e látható.

Összességében három kiváló kártyát tesztelgethettünk végig, persze hosszasabban annál, amilyen tömörem írtam le:) Mindhárom gépnek megvolt a maga varázsa, mitől jó még mindig. Természetesen hozzám legközelebb a sajátom, az Ultra áll, ezen eredményeivel messze elégedett vagyok.
- Az 5770 azt hozta, amire számítottam, egyetlen neki felróható gondja a 128bites mivoltából fakadó pillanatnyi lassulások, amit olykor sem a fejlettebb architektúrája, sem a GDDR5 nem tudott mindig kompenzálni minimális lag nélkül.
- 4850, számomra a meglepetések kártyája volt. Ahogy utódja, ő sem kedvelte a nagyobb terek renderelését, ez az Oblivion kisteszt alatt mutatkozott meg, olykor 10FPS differencia volt a különbség, ugyanakkor más helyzetekben kimagaslóan jó eredményeket hozott.
- 8800 Ultra, mint a legöregebb, és leginkább kétes hírü korának egykori presztizskártyája azt hozta, amit tőle akkor el lehetett várni. Amit mindig is szerettem benne, a tesztek alatt megmutatkozott: Ha meg is szorul, még FPS dropok alkalmával is valahogy mindig képes volt fenntartani a használható szintet, mindig akadt még néhány életmentő FPS valahonnét. Magasabb felbontásokon, kiváltképp magasabb AA-val megfüszerezve jelentős framecsökkenéssel hozza a user tudtára hogy neki már ez sok.

Legvégére hagytam diszvendégünket, aki egy különleges, és igen ritka kártya. Az egykor szebb napokat is látott Asus 7950GX2 jelenleg javításra vár nálam, így igazoltan hiányzott a mérkőzésről.
Gyógyulása után egy külön post fog beszámolni a két zöld király harcáról, amikoris ringbe kerül az Ultrával egy hasonló kistesztre.

Végszóként... bármelyik kártyát szívesen hajtanám, jó cuccokkal mindig öröm kockulni, legyen az akár ATI vagy épp egy zöld. Teljesen mindegy, itt, egy technikai hobbinál nem ez számít. Jöhetnek jobb kártyák szép nagy számokkal, mindig lesznek olyanok a régi időkből, akik bizony helyt tudnak állni mellettük.

Hozzászólások

(#1) Иван


Иван
(őstag)

8800 Ultra tényleg egy legenda. Akkoriban kezdtem el összerakni a gépemet (ami azóta is megy) és akkor milyen elérhetetlen dolognak tetszett :)
Aztán mire meglett a gépem, 9600Gt került bele. (Eredetileg 8600GT-t szántam bele).

In a coat of gold or a coat of red, a lion still has claws / and mine are long and sharp, my lord, as long and sharp as yours. / And so he spoke, and so he spoke, / that Lord of Castamere...

(#2) Varlaisaran válasza Иван (#1) üzenetére


Varlaisaran
(senior tag)

Hjajj... anno pár éve egyik haverommal (akié az 5770) közösen akartunk venni egy ugyanilyen standard Ultrát alkalmi vételben 110eft-ért:D Aztán nem jött össze, és én is 9600Gt-nél kötöttem ki akkor. Valóban legenda, és amint itt (is) látszik azért oda tud b*szni az asztalra ha kell (no és persze, ha fitt is a kártya), de tényleg már csak nosztalgia jelleggel érdemes tartani, nem is a teljesitmény miatt, mert az még mindig jó - inkább illik már rá az ereklye szerep mint napihasználatos zsuga lét, annak ellenére hogy az enyém rendes szolgálatban van. A baj az, hogy akármilyen kártya van a gépben, nem tudom megállni hogy ne tegyem vissza, mert... mert nemtudom, varázsa van valahogy:) Szoktunk is hülyülni vele, "Látodlátod, én mindig a sor aljáról töltöm hozzá a drivert" (8-as csucskártya, ugye és a lista alján szerepel):D

[ Szerkesztve ]

35mm-es kópiákat vásárolok, tartalomtól függetlenül. Christie P35GP-hez rövid objektíveket keresek, 25-40ig.

(#3) albert8


albert8
(PH! addikt)

Ultra nem lesz eladó? :D

Flickr----https://www.flickr.com/photos/113522384@N02/? -----------------------------------Krumplistészta----https://krumplisteszta.wordpress.com/

(#4) kpal


kpal
(PH! nagyúr)

Szép kis teszt ;) :R Az ulrta azért jó nagy felbontásban mert már mikor megjelent akkor jóval angyobb volt a sávszálja mint a elllenfeleké .

(#5) Varlaisaran válasza kpal (#4) üzenetére


Varlaisaran
(senior tag)

Hát, igyekszik az ember:) A 7950GX2 meccse lesz még érdekes téma...

Albert8: Nem óhajtom eladni:)

[ Szerkesztve ]

35mm-es kópiákat vásárolok, tartalomtól függetlenül. Christie P35GP-hez rövid objektíveket keresek, 25-40ig.

(#6) kpal válasza Varlaisaran (#5) üzenetére


kpal
(PH! nagyúr)

kíváncsi vagyok arra is . ;)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.