2019. május 25., szombat

Gyorskeresés

Roccat Kone Pure Owl-Eye (2017) - mindent lát

Írta: | Kulcsszavak: roccat . kone . roccat kone pure owl eye . 2017 . egér . gamer

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai megtalálhatóak az egeres topik összefoglalójában.

A Roccat néhány éve igencsak magasra állította a mércét a Kone Pure Military elkészítésével. Szinte minden tekintetben hibátlan egeret adtak ki az előddel, így azt nehéz felülmúlni. Hogy sikerült-e? A cikkben kiderül.

Csomagolás

A már megszokott Roccat-féle csomagolást kapjuk, amit viszonylag óvatosan és türelmesen kell kinyitni, ha nem akarjuk elszakítani. Ha sikerült a művelet, akkor elénk tárul a doboz tartalma. Ez áll a leírásból, néhány matricából, némi további csomagolásból, és magából az egérből.

Külső

Az Owl-Eye külső vonásai szinte teljes egészében megegyeznek az előző Kone Pure variánsokéival. Ami szembe-, pontosabban kézbetűnő változás, az a felületkezelés. A Military gumi hatású borításával ellentétben itt szimpla matt UV réteg van, ami némileg jobban gyűjti az ujjlenyomatokat, és kicsit csúszósabb is izzadós tenyér esetén. A váltás azért történt, mert többen panaszkodtak az előző verziók felületének elhasználódására.

Méretét tekintve közepesnek mondanám, de inkább a kicsi felé tolódik. Fogásilag közepes kézméret (kb. 18x9 cm), és afölött palm grip-re véleményem szerint nem alkalmas, inkább fingertip / claw. A kisebb kezűeknek akár tenyeres fogásra is jó lehet - de ez teljességgel intuitív.

A súly, és annak eloszlása is kiváló, a rágcsáló 88 grammot nyom hivatalosan - én 87-et mértem a konyhai mérlegen, szóval a gyári adat valósnak mondható. Középre van egyensúlyozva, se nem orr, se nem farnehéz.

Az összeszerelési minőség szinte beleköthetetlen. Nyikorgás, recsegés egyáltalán nincs, sem a kábel, sem pedig a talpak nem karcolják az egérpadot, nincsenek egyenetlenségek, sem eldolgozatlan felületek.

Sajnos a formavilág az ergonomikus kialakításának köszönhetően erősen megosztóra sikeredett, de akinek tetszettek az előző modellek, annak ez is be fog jönni. Én sajnos nem ezt a tábort erősítem.

Természetesen világítás terén is el vagyunk látva, az egér hátulsó részén elhelyezkedő Roccat logót mindenféle színjátékra tudjuk bírni az RGB színskála nagyon széles tartományában (bár elvileg a 0-255-ig terjedő skálán csak a nyolcas értéktől kezd el világítani - ez valószínűleg a szoftver hibája). Szerencsére gondoltak azokra is, akik nem szeretik a világítást, így ki is kapcsolhatjuk azt.


Kép: Sn0w

Gombok

A főgombok alatt Omron D2FC-F-K kapcsolók vannak, kicsit konkrétabban a kék pöckös, 50 millió kattintásos élettartamúak (ez persze nem garancia, általában hamarabb bemondják az unalmast).
A nyomáspont gyári egérhez képest kellemes, bármiféle Zowie-nál könnyebb, de egy Logitech G303 vagy G403-hoz képest enyhén keményebb. Holtjátékot nem tapasztaltam.

A középső gombot nem túl nehéz, és nem is túl könnyű lenyomni, kényelmes a használata.
A görgőnek van egy minimális oldalirányú mozgása, de csak ha direkt oldalra akarjuk nyomogatni. Sem görgetésnél, sem a középső gomb lenyomásakor, sem az egeret megrázva nem mozdul el oldalra. A görgetésért a már jól bevált Alps görgő-encoder felel, a görgetési érzet pedig fenomenális. A fokozatok jól elkülönülnek, de simán veszi őket, mondhatni egyfajta arany középút.

Az oldalgombok használata számomra viszonylag kényelmetlen volt, a hátulsót nehezen értem el a hüvelykujjammal. Működésüket tekintve hibátlanok, holtjáték nincs, vagy csak minimális.

A click latency elhanyagolható, kb. 1 milliszekundummal magasabb egy Logitech G303-nál, de majdnem 3 milliszekundummal jobb bármelyik újabb generációs Zowie-nál.

Kábel

A kábelen szövetréteg van, de szerencsére nem túl nehéz, se nem túl merev. Én a harisnya nélküli megoldást preferálom a jobb hajlékonyság miatt, de ez szintén egyéni dolog.

Talpak

Tipikus gyári Roccat papucsok. Nem a legjobbak, de láttam már sokkal rosszabbakat is. Tömör teflonra (pl. Jaffa-talp, Hyperglide, Corepad skatez) cserélve természetesen sokkal jobban csúszik az egér.

Szoftver

A gyári driver nem más, mint a Roccat all-in szoftvere, a Swarm. Jól átlátható, a beállítási lehetőségek adják magukat. Az egér megjegyzi a beállítottakat, és eltárolja azokat a beépített memóriába, amiből 512 kB áll rendelkezésünkre.


Kép: Ino (OCN)

Szenzor

Owl-Eye, azaz bagolyszem. Sokatmondó, nemde? A PMW3361 már talán kicsit többet mond azoknak, akik valamilyen szinten beleásták magukat a szenzorok világába. Ez nem más, mint a PixArt PMW3360-nak egy valamilyen szinten módosított variánsa. Hogy jó-e? Igen, a legjobbak között van. Nyers adatokat, és a tilt-slam tesztet nézve jobb, mint az elődben alkalmazott PMW3310. PCS tekintetében verhetetlen, valahol 7 m/s felett van, amit normál használat keretein belül még nevetségesen alacsony érzékenységnél is lehetetlen elérni. SRAV tesztvideó itt.

A LOD gyárilag igencsak alacsony (már 1 CD-ről sem érzékel), de a szoftverben tudjuk variálni.

Százas lépcsőkkel tudunk DPI-értéket választani, 100-tól egészen 12 000-ig (de minden esetben javasolt 400 és ~2000 között maradni). A gyárilag beállítható DPI-értékek majdnem teljesen megegyeznek a valósággal, maximum 2-3%-os eltérés tapasztalható felfele, de ez szinte minden egérnél így van (azaz ha 400 DPI-t választunk, az valójában kb. 408).

Az input lag 2000 DPI alatt zérus, felette konstans 3 ms.

125, 250, 500 és 1000 Hz-es polling rate beállítására van lehetőségünk, a tesztekben pedig látszódni fog, hogy ezek mindegyikét gond nélkül stabilan tartja.

MouseTester grafikonok, Paint-teszt

A teszteket egy KODIAK XXL egérpadon végeztem.
Jól látszik, hogy jitter még a magasabb értékeknél sem volt észlelhető. Nincs angle snapping, sem smoothing. A PCS-t egyik tesztelt DPI-fokozaton sem sikerült elérni.
A beállított polling értékeket stabilan tartja, de néha egykét mérési hiba becsúszott (ezek nagyobb kiugrásként látszódnak a frequency grafikonokon).

Összegzés

Megütötte végül a mércét, sikerült jobbat csinálni az elődnél? Ha szenzorilag nézzük igen, de ha a nyers szenzorteljesítménytől eltekintünk, akkor inkább azt mondanám, hogy körülbelül egy szinten vannak. A kapcsolók papíron többet bírnak, valakik számára azonban visszalépésként fog hatni a felületkezelésen való módosítás.

A szoftverről annyit, hogy én a szokásos feltelepít - beállít - letöröl metódust alkalmaztam, és ezt jó szívvel javasolnám mindenkinek. Viszonylag könnyen kezelhető, átlátható, egyszerű kezelni, de így, hogy van beépített memória szerintem teljesen felesleges a gép erőforrásait pazarolni a háttérbeli futására.

Kinek ajánlanám? Kis/közepes kezű, fingertip vagy claw fogásmódú, kevésbé izzadós tenyerű jobbkezes felhasználóknak, akik egy baromi jól összerakott, szinte hibátlan egeret keresnek, elsősorban játékra.

Az árát meg kell fizetni, ugyanis a magyar pénztárcának nem éppen olcsó - ugyanakkor a piacon kapható vetélytársak sem azok.

Értékelés

Pro
+ szenzor
+ összeszerelés
+ gombok, görgő
+ talpak

Kontra
- megosztó forma

Én egyszerűen különösen ajánlottként jellemezném így a végére.

Specifikációk

Méret: 118 x 70 x 39 mm
Súly: 88 g (mért adat: 87 g)
Kábel hossza: 1.8 m, harisnyázott
Felbontás: 100 - 12 000 DPI
Polling rate: 125 - 1000 Hz
Világítás: RGB
Csatlakozás: USB 2.0
Beépített memória: van, 512 kB
Gombok száma: 6

Ezúton is köszönet jár a Roccat számára, hogy biztosítottak egy példányt a teszthez, valamint Sn0w-nak a lehetőségért, és dobragab-nak az input lag kiméréséért!

Hozzászólások

(#1) SunMount3r


SunMount3r
(PH! kedvence)

Kösz a tesztet!

A Kone Pure (régi) eredeti változata is inkább a kis/közepes kezűeknek ajánlott?!

Logi G400S-t használok most, az nekem kb. bejött közel optimális szintre, de elég nagy tenyerem van és palm/fingertip kombóval fogom... Akkor ezt a bagolyszeműt is inkább hagyjam ki?!

[ Szerkesztve ]

Na, mit tanultunk ma?! Első észrevételem: A téli-fagyin nincsen gombóc!... A második: Viszont, ennek megvan az az előnye, hogy így össze lehet tapasztani kettőt anélkül, hogy összenyomnánk a gombócokat!... Igaz, vagy nem igaz?!

(#2) Vanir válasza SunMount3r (#1) üzenetére


Vanir
(PH! kedvence)

A Kone Pure méretek elvileg ugyanazok, szóval igen, de claw/fingertip-re jó lehet nagyobb manccsal is, ahogy a tesztben is írtam. Ha a G400S méretre jó, akkor ez nem hinném hogy kényelmes lesz, legalábbis palm grip-re tutira nem.

Eladó egerek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vanir/index.html

(#3) .LnB


.LnB
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Kollégám vett Kone EMP-t. És megtapogattam kicsit. Igaz ez nem fűződik szorosan a cikkhez, de nagyon meglepődtem a minőségén. Nagyon minőségi a cucc! És nagyon kényelmesnek is tűnt még az én nagy kezemhez is. Kár, hogy régóta élt bennem egy sztereotípia a Roccat egerek gagyiságáról, és megbízhatatlanságáról. Ami még a korai modellek esetében elterjedt (a játékosok körében). És ezért egy ideje nálam szóba sem jöhetett Roccat egér, nem is néztem őket. Szóval, engem abszolút meglepett. Egyedül a mikrókapcsolók voltak furák az én EC1-A-m után. De ugye két különböző típusú kapcsolóról is van szó.
Ami negatívum, de apróság, hogy lehetnének ezek a Pure egerek letisztultabbak. Sok rajtuk a felesleges, randa csincs. De ez csak ránézésre számít. :)

[ Szerkesztve ]

// Táti Tigrisek // Pittsburgh Penguins \\ MAC Újbuda \\

(#4) Vanir válasza .LnB (#3) üzenetére


Vanir
(PH! kedvence)

Szvsz a Kone Pure széria igényesen meg van csinálva külsőleg is, nem látok rajta semmi feleslegest (pedig én is Zowie-párti vagyok). Az EMP oldalain a két világító csík ellenben valóban ronda.
Az újabb cuccaik bitang jól össze vannak rakva, régen én sem voltam oda értük.

(Közben leesett, hogy te vagy, csak új avatarod van. :D )

Eladó egerek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vanir/index.html

(#5) .LnB válasza Vanir (#4) üzenetére


.LnB
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Igen ott a két világító led csík az sok. Amire én gondoltam ennél, az a Roccat felirat az oldalán, meg a nagy világító logo a tenyér résznél. Feleslegesen nagyok, meg sok. Ha nem lenne rajta semmi az jobban bejönne. De ez csak apróság, ettől még jó egérnek tartom. Szóval vásárláskor nem lenne ez nekem se kizáró indok, ez csak egyéni ízlés, jobban bejönne full minimálban. :)

[ Szerkesztve ]

// Táti Tigrisek // Pittsburgh Penguins \\ MAC Újbuda \\

(#6) SunMount3r válasza .LnB (#5) üzenetére


SunMount3r
(PH! kedvence)

[link] :D

(Amúgy nekem még volt ilyen anno...)

Na, mit tanultunk ma?! Első észrevételem: A téli-fagyin nincsen gombóc!... A második: Viszont, ennek megvan az az előnye, hogy így össze lehet tapasztani kettőt anélkül, hogy összenyomnánk a gombócokat!... Igaz, vagy nem igaz?!

(#7) gabro0


gabro0
(senior tag)

Javították a LED világítást, már tényleg RGB (vagyis működik a teljes 0-255 tartományon.) :D Nem hiába szóltam nekik.

[ Szerkesztve ]

Nexus 5 D821 alaplapot keresek

(#8) ribizly


ribizly
(PH! kedvence)

Egy dolog hagy csupán kívánnivalót ennél az egérnél, az pedig nem más, mint a kábel.
Én még nem is láttam ennyire rettenetesen merev sz@rt.
Vékony, merev vacak, ami azért van, mert nem elég, hogy összeszorították az amúgy merev vezetékeket egy szűk harisnyába, amit ráfeszítettek, de még fém szálakat is tettek köréjük (gondolom EMI védettség növelése érdekében), amivel nálam a "katasztrófa" jelzőt érték el.
Természetesen amióta paracord-ot kapott már nem annyira van gondom ezzel a kis egérkével. :DDD

|•| A WORD elszáll, az írás megmarad... |•| [Eladó] Audio-Technica ATH-A1000Z |•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|

(#9) Mydgard


Mydgard
(kvázi-tag)

Nekem van Kone Pure Optical es az ujabb Kone Pure Owl-Eye is. Gyakorlatilag ezek a legjobb egerek, amik eddig voltak nekem. Szerintem nagyon kenyelmes az ergonomiajuk. A korabbi verzio baromira kopott, mint emlitettek, az ujon a matt felulet tartosabb, de szinten fenyes lesz. A mikrokapcsolo a reginel meg hibatlanul mukodott, de kattogas mar nem volt, igaz rengeteget hasznaltam. Az uj verzio kisse hangosabb lett. Most a bal gombon talaltam egy pici kituremkedest (lehet masnak fel se tunne), eloszor azt hittem piszok, de piciny anyaghiba lehet. Talan ezen van meg mit javitani.

Acer Predator G3-572 | Intel® Core™ i7-7700HQ | NVIDIA® GeForce® GTX 1060 | 16GB DDR4 | 256GB SSD + 1TB HDD

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.