2019. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Motospeed V60 egér teszt

Írta: | Kulcsszavak: motospeed . v60 . motospeed v60 . egér . kínai . gearbest . gamer . rgb

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Miért ne vegyél óccsó kínai egeret? rovatom első (és valószínűleg utolsó) része következik.

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.
Termékinfó

Külső

Dobozt most nem fotóztam, de ablakocska nélküli, relatíve egyszerű csomagolásban érkezik az egér, egy kínai nyelven íródott használati útmutató társaságában.

A külseje lényegében megegyezik a Mionix Castor-ral, néhány apró módosítást leszámítva. Négyféle színben is rendelhető, de ez a sötétszürke volt véleményem szerint a legkevésbé bazári.

Az anyaghasználat egész kellemes, bár annyira gyűjti az ujjlenyomatokat, hogy az valami elképesztő. A baloldali méhsejtszerű textúrázás itt tényleg grippy, nem csúszkál. Ami mondjuk érdekes, az az, hogy nekem egykét helyen ki volt fényesedve a felület. Szóval vagy rosszul vitték fel a gumiréteget, vagy ezt már valaki bizony használta előttem. Kicsit poros is volt a görgője, szóval simán benne van, hogy refurb.

Az összeszerelési minőség meglepően jó, semmi nem recseg vagy nyikorog. A görgő a 24-ből 5-6 állásban kissé lötyög, a többin teljesen stabil.

A kábel első pár centijével 122(!) grammot nyom a mérlegen. Zseniálisan farnehéz, így nem volt nehéz rájönni, hogy van benne egy beépített nehezék. Ez durván 20 gramm tömegű, így ezt eltávolítva 102 gramm körülire csökken az egér súlya. Még mindig nem a legjobb, de alakul. Egy pici fogdosás és gondolkodás után arra sem volt nehéz rájönni, hogy az egér alsó része, illetve felül a görgőt és CPI-váltókat körülölelő házdarab is alumíniumból van. Mert minden gémer tudja, hogy a nehezebbebb jobbbabb, meg a fém az minőséget jelent!

Gombok

A két pozitívum, amit fel tudok hozni kattintások terén, az a görgő (bár annak is inkább a klikkje), illetve az oldalgombok. Ezek rendben vannak. A bal főgomb nevetségesen mocsaras, a lenyomáshoz kevés erő kell, de lényegében semmi taktilitása nincs. A jobb ezzel szemben keményebb, hangosabb, és nagyobb holtjáték-érzettel bír. Post travel mindkettőnél van, de nem annyira vészes. Mindkettő alatt 20 milliós kínai Omron kapcsolók vannak.
Click latency-t nem mértem, egyszer talán majd fogok, és kiegészítem vele az irományt.

Talpak, kábel

Talpaknak nem annyira nevezném ezeket. Nem csúsznak jól, de legalább súrlódnak, mint az állat. Lehet, hogy csak be kell járatni, de ezt nem fogjuk megtudni. Hogy miért? Mert az elsőt sikerült ferdén felragasztani, a slotból kicsúszik, így az egész egér dülöng oldalra. Zseniális QC. Kénytelen voltam leszedni őket, és utángyártott pacskereket feltenni a teszteléshez. Talán az egyetlen pozitívum, hogy védőfilmmel vannak ellátva, így a gyári összeállítás alatt nem karcolódnak össze.

A kábel borzalmasan vastag, harisnyázott is, és szerintem csak a vicc-kategóriás talpaknak köszönhetően nem tűnik annyira merevnek első próbára, mint amennyire valójában az. Kegyetlen.

Belső

Készítettem az egér belsejéről is néhány képet. A szétszedéshez összesen négy csavart kell eltávolítani, kettőt-kettőt a két talp alól.

Szoftver, világítás

A driver szerencsére kínaiul van. Ezzel alapjáraton nem lenne baj, mert pl. a GX1-Pro is kínai driverrel jött, és teljesen át lehetett látni. Na ezt a szutykot jóval kevésbé lehet, de azért egy kis bogarászás után sikerült a világítási, és a szenzori opciókat megtalálni. Makrózni is lehet, de inkább nem próbálkoztam vele.

RGB természetesen van, miután lényegében az összes Motospeed terméknél ez a fő selling point. Az alsó díszcsík kapott effekteket, a görgő és a logó csak egy színben, az adott CPI-értéknek megfelelően világít (de ezt lehet állítani a szoftverben). A beállítások tárháza nagyon széles, rengeteg opció van.

Szenzor, tesztek

A lekövetést egy PMW3325 végzi, ami nem mondható csúcskategóriának, de alapjáraton nem rossz.
Akadtak azonban gondok.

A max PCS kb. 3.6 m/s körül van, felette levágja a jelet. Ezzel nem is lenne gond, de a 4 m/s körüli rántásoknál már kijön a malfunction is, méghozzá elég érdekesen. In-game konkrétan a földet nézve forogni kezdett a kamera a következő egérmozdításig. Híresebb egerek közül a Kana V1 csinált utoljára ilyet emlékeim szerint.

SRAV videó most nincs, de teszteltem, és teljesen jó eredményeket kaptam, nincs számottevő gyorsulás.
Sajnos minden CPI értéken konstans 4 ms input lagot mértem, ami betudható a rosszul megírt firmware-nek.
Minden beállított polling rate stabil, ezzel nem volt gond.

Látszik azért, hogy ez a PMW3325 valóban a szenzorok alsó szegmensét képviseli, de véleményem szerint egy A3050-nél még így is jobb. Kár, hogy a firmware miatt input lagos, anélkül egész jó lenne.
Amúgy a szenzorpozíció erősen hátul van, így kissé kevesebbnek érződnek a beállított felbontások.

Paint-teszt:
Egyre erősebben jitterel 1000-1500 DPI felett. Angle snapping van egy minimális, illetve max CPI-n, letakart szenzorral volt némi lencselötyögés, elmászott a kurzor verzikális irányban. Nem meglepő, miután az egész NYÁK-ot máanyag csíptetők rögzítik le csavarok helyett.

Input lag mérés:
Konstans 4 ms minden értéken, a kontrollpéldány egy Ninox Venator.

PCS mérés:
3.6 m/s-nál van a vége, felette malfunction, ez a harmadik képen látszik.Polling rate mérés:
Az összes értéket stabilan tartja.

Összegzés

Pro:
- görgőgomb
- görgő
- összeszerelési minőség

Kontra:
- szenzor/firmware
- beépített súly
- fém házrészek alul és felül is
- főgombok
- talpak
- kábel
- driver

Böngészésre, alkalmi casual játékra jó lehet, bár egy talpcsere mindenképp elkél. Normálisabb szintű multi FPS-re, RTS-re, MOBA-ra a szenzor és a gombok miatt szerintem nem alkalmas.
Én a GearBest-ről rendeltem a példányomat (ami kb. másfél hét alatt meg is érkezett volna, ha nem kevert volna el egy teljes PostNL-es konténert a Királyi Magyar Postaszolgálat). Jelenlegi ára 25 dollár körül mozog. Ennyit véleményem szerint abszolút nem ér meg. Nekem ~20 dollárra jött ki a vége egy leárazásnál, de pontokkal, kuponokkal nyilván lejjebb is lehet tornászni, de inkább vegyetek normális egeret: [link].

Specifikációk

Szenzor: PMW3325
Méret: 122 x 70 x 48 mm
Súly: 122 g (ebből 20 g beépített súly)
Felbontás: 200 - 9000 DPI
Polling rate: 125-1000 Hz
Kialakítás: jobbkezes ergonomikus
Driver: van, kínai nyelven
Világítás: RGB

tagek: motospeed, v60, motospeed v60, v 60, kína, gearbest, aliexpress, ali, banggood, gear best

Hozzászólások

(#1) Lauda


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Nem egészen értem miért jó kiadni 25 dollárt erre a szutyokra, mikor 2-3 ezer forintot hozzádobva , egy vállalható logitech egeret kapok garanciával.

(#2) Vanir válasza Lauda (#1) üzenetére


Vanir
(PH! kedvence)

Nem jó kiadni érte ennyit (sőt, lényegében semennyit), ahogy a cikkben is írtam. :) Viszont az a vállalható Logitech egér (feltételezem, hogy a G203) sajnos nem mindenkinek kényelmes fogásra, a nagyobb kezűeknek főleg nem.

Én alapból azért rendeltem be, mert bővíteni szeretném az egeres topik ajánlott/elfogadható listájának alacsony árszegmensét nagyobb, palmosabb egerekkel. Sajnos lényegében így az összes Motospeed cuccot kihúzhatom a to-do listáról, mert ha az egyik legdrágább egerükben ilyen hibák vannak, akkor szerintem felesleges az olcsóbbakkal/gyengébb specifikációjúakkal próbálkozni.

Eladó egerek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vanir/index.html

(#3) mustang08 válasza Lauda (#1) üzenetére


mustang08
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Amikor egy pár ezer forintos tételről van szó, akkor az a plusz pár ezer is sokat tud jelenteni. Ebben az esetben is 70-100%-al drágább a Logitech egér a kínainál. Azért ez nem elhanyagolható, és egy kisgyereknek ez a szépen világítós egér is epic gamer. A garancia meg néhány kólában való megfürdetés után így se, úgy se él.

(#4) ribizly


ribizly
(PH! kedvence)

Köszönjük a tesztet. Ilyet sem kell venni. :N

|•| A WORD elszáll, az írás megmarad... |•| [Eladó] Audio-Technica ATH-A1000Z |•| https://hardverapro.hu/tag/ribizly |•|

(#5) Zicokuka


Zicokuka
(senior tag)
LOGOUT blog

Mondhatnánk hogy olcsó húsnak híg a leve,de annyira nem is olcsó :D Olcsó használható "gééjjmer" egeret a madaras áruházban vettem még a másik géphez.2500Ft-ért teljesen rendben van,még fps game is mehet vele :D Bár saját magamnak mindig márkás (megbízható etc,etc egeret veszek) Most egy Zowie ZA13-at nyüstölök :D Aki játszik vegyen jó egeret ennyi az alapszabály,viszont hétköznapi net stb..akár egy filléres egér is megteszi,bár ez se teljesen igaz.

(#6) Fred23 válasza Vanir (#2) üzenetére


Fred23
(PH! kedvence)

"Én alapból azért rendeltem be, mert bővíteni szeretném az egeres topik ajánlott/elfogadható listájának alacsony árszegmensét nagyobb, palmosabb egerekkel."

Vagy csak mazochista vagy. :D :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.