2022. augusztus 10., szerda

Gyorskeresés

Logitech MX300 - a legenda

Írta: | Kulcsszavak: mx300 . logitech . egér . régi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előszó

Az alapfogalmak és a rövidítések magyarázatai megtalálhatóak a Milyen egeret válasszak? topik összefoglalójában.
2002-ben adták ki először a példányt. Azt hinnénk, hogy mára már rég feledésbe merült egy majd 14 éves egér. Hiszen olyan egyszerű, olyan letisztult, átlagos irodai egér kinézete van, ötszáz forintért veszek egy ilyet a legközelebbi hipermarketben.
Vagy mégsem.

Bevezető

Böngészgettem a Hardveraprót, és egyszer csak megjelent egy hirdetés: Logitech MX300. Kell. Vártam vele durván egy hetet, senki nem vitte el. A karácsonyi burzsoázia után le is csaptam rá, és SP!T kolléga jóvoltából pár nap alatt már a kezemben is volt. A megszokottól eltérően ebben a tesztben nem fogok kitérni a kapcsolókra, a talpakra meg még egy-két dologra, ugyanis ezek már nem a gyáriak a példányomon.
Quake, CS, StarCraft, meg úgy minden régebbi kompetitív játékban volt/van egy-két player, aki ódákat zengett erről az egérről, és hogy milyen kár, hogy már nem gyártják, illetve nincs korrekt* utódja. Kezdetben nem értettem a dolgot. Hiszen olyan egyszerű kis cucc, mi lehet benne ennyire jó? Aztán fogtam, felhekkeltem az USB portomat 1000 Hz-re és elindítottam a CS:GO-t. Az első öt percben megértettem a rajongás tárgyát.


MX500 - MX300 - WMO 1.1a

Külső

Egyszerű, letisztult, semmi csicsa. Négy gomb, teljesen szimmetrikus forma. Könnyű rágcsáló, 82 grammot nyomott a mérlegen (a beépített súly nélkül tudtommal). A műanyag felülete kellemes fogású, és nem csúszik túlzottan. Egyértelműen karmos vagy ujjbegyes fogásra kényelmes csak, kivéve, ha tényleg kis tenyérmérettel rendelkezik az illető. Nekem nincs nagy kezem, de nem tudtam rendesen rádönteni a tenyerem.


Innen meg bizony hiányzik egy matrica

A szenzor

Avago ADNS-A2020-as optikai szenzor dolgozik benne. Ez így sokaknak nem mond semmit, ezért kicsit részletesebben belemegyek.
Alapból 125 Hz-en működik a móka, azonban stabilan tudja tartani az ezret is. 8 bites adatsáv lévén a polling rate növelése az egekbe küldi az amúgy 1 m/s körüli PCS-t. Személy szerint alacsony egérérzékenységen játszom, így számomra ez elengedhetetlen.
A pontossága megkérdőjelezhetetlen, lazán odacsap a mostani hiperszuper-ultramenő-nagyonpontosként reklámozott gamer egerek legnagyobb részének. Némi angle snapping van benne, de ez engem abszolút nem zavart, igaz nem játszottam olyan rengeteget vele.
Rettentő nyers. Semmi érezhető input lag nincs. Majdnem (csak az AS miatt majdnem) igazi 1:1 feelinget ad vissza. Viszont van egy hátránya, ami persze 2002-ben még bőven nem volt negatívumnak mondható: 400 DPI a maximum felbontása (XP-n volt driver, ami 800-ig feltolta, de ez későbbi oprendszerekre nem jött ki). Ez full HD desktopra részemről már kényelmetlen, túl nagyokat kell húzni egyik pontból a másikba jutáshoz.
Egy szó mint száz: a szenzor még 14 év után is megállja a helyét.

Görgő

A fokozatok nem különülnek el túlságosan, pontosan fegyvert váltani tehát nem igazán lehet vele (meg mondjuk nem is kell). A görgőgomb nyomáspontja szvsz teljesen jó, nem kell erőlködni vele, de nem nyomja meg az ember véletlenül.

Kábel

Nem a legkönnyebb, és nem is a leghajlékonyabb, de igazából nincs vele baj. Egy gumiharang mondjuk elférhetett volna az egérbe csatlakozásnál az esetleges törések akadályozása végett, bár akkoriban szerintem ez nem volt még divat.

Végszó

Ebay-ről, vagy akár néhány magyar weboldalról lehet néha halászni egy-egy példányt, de nagyon ritka. ebay-en a full dobozos változatok akár 200-250 dollárért is elmehetnek. Az utódok közül a G1 még ebay-ről beszerezhető (takasta12 eladó tuti eredetit árul), a G100s pedig Magyarországon is megvásárolható dobozzal, garival, mindennel (de ebay-ről kb. feleannyiba kerül, azonban a hamisítványokra figyelni kell, mulkin eladó tuti eredetit árul).
Aki gyakorlatilag ugyanilyen formavilágú egeret keres, annak jó döntés lehet még a Ninox Aurora is.
Időközben pedig kijött a következő generáció is: Logitech G102 / G203, előbbit eBay-ről 8500 Ft környékén, utóbbit magyar garival 13000 körül lehet beszerezni.

* A G1 csak 250 Hz-t tud stabilan tartani, a G100 rettenetes szenzort kapott, a G100s pedig 2.7 m/s max PCS-nél levágja a jelet, így low-sens FPS-re nem való, de amúgy kiváló egér.

Changelog:
17/04/04: G102/G203 beírva

Hozzászólások

(#1) SP!T


SP!T
addikt

Matrica már fehér volt, ezért esztétikusabbnak találtam leszedni. :D

[ Szerkesztve ]

There's a device that I've been using called a whoop.

(#2) Vanir válasza SP!T (#1) üzenetére


Vanir
veterán

14 év az 14 év. ;]

(#3) SP!T válasza Vanir (#2) üzenetére


SP!T
addikt

Amúgy ami most nálam van MX300-annak a görgőjét belül bezsíroztam, mert eredetileg is volt ott cucc, csak kiszáradt. Olyan finoman és halkan jár, hogy csak na. :)

There's a device that I've been using called a whoop.

(#4) dobragab válasza SP!T (#1) üzenetére


dobragab
addikt

Grat a teszthez, köszi! :C :R

Én úgy döntöttem, hogy minél többet megőrzök az eredetiségéből, ezért hagytam rajta a sz@rrá kopott matricát. Megismerem a csavar körüli kopást, ez az az egér, ami nálam volt, előtte meg Fate-nél.

Tőlem kapott japán Omronokat, jaffa-talpakat, megjavítottam a kábelét, és a görgőjét elcsendesítettem.

Annyit hozzátennék, hogy 800 DPI-n is zseniális a cucc, alig jitterel. Tudom, csak ezért felraktam egy XP-t :))

[ Szerkesztve ]

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#5) morgyi válasza dobragab (#4) üzenetére


morgyi
nagyúr

Az alsó diagram hogyan jött ki?

A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

(#6) dobragab válasza morgyi (#5) üzenetére


dobragab
addikt

Egeres összefoglaló 4. fejezete. MouseTester nevű progi :)

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#7) SP!T válasza dobragab (#4) üzenetére


SP!T
addikt

Valoban, de a gorgot kicsereltem gyarira. :D

There's a device that I've been using called a whoop.

(#8) Vanir válasza dobragab (#4) üzenetére


Vanir
veterán

Na, ezt jó tudni, akkor javítok! Köszi. :) :R

(#9) MongolZ


MongolZ
addikt

Bocsi, hogy régészkedek, de ez volt a valaha legjobb egerem, kár, hogy már nem lehet ilyet kapni. A B100 nagyon hasonlít rá, de nem tudom, hogy belül ugyanaz-e.

Én annyit használtam, hogy a tartalék tappancsok is elkoptak, így széles szigszalaggal ragasztottam le az alját, hogy jól csússzon, 9 évig használtam, amíg egyik nap úgy döntött, hogy kontakthibás lesz, sajnos nem sikerült megtalálnom a probléma okát, lehet, hogy már a nyákkal volt baj.

Akkoriban a Microsoft IntelliSense mellett az egyik legjobb egérnek számított, megfelelően kézre állt, semmi csicsa, könnyű, tökéletes volt low-sense fps játékra :)

(#10) Str4to


Str4to
újonc

Nekem van egy 15 éves MX 300-am, és soha nem volt semmi baja. Minden original rajta.
Egyszerűen nem értem hogy bírhatja ennyire egy egér :)
Pedig rengeteget játszottam vele olyan egérgyilkos játékokkal mint pl. a Diablo :)
Kár, hogy nem rögzíti hogy pl. hány kattintás történt vele, szívesen megnézném.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.