2021. április 18., vasárnap

Gyorskeresés

Újévi kaja (BÚÉK mindenkinek)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nálam évváltáskor hagyományos kaja a lencsefőzelék. Ez most is így lesz, a nasikról nem beszélek.

Megadom a módját, így a lencse kiválogatása után a szemeket egyesével megmosom, tükörpolírozom. Már egy hete elkezdtem, mára készen vagyok vele.

Na, lássunk neki.
Keresek egy méretes edényt, méghozzá olyant, amolyan ünnepre valót, amelyiken nem látszik meg a mosogatás hiánya. A világos réteggel bevontak nem jók, mert lehet, hogy tejes kaja készült bennük, inkább a rántás színűek közül válogatok.
Na, meg is van. A szemétvödör fölé tartom szájával lefelé, és a merőkanállal döngetem az alját ritmusra, hogyaszongya: föl föl, ti rabjai a földnek...
Kettős a haszon, hiszen az edényből is kipereg, meg a merőkanálról is lepereg a rászáradt kajamaradék nagy része.
Na, ezt ki kell pihenni, így a jól végzett munka örömével rogyok bele a fotelbe, magamba locsolok egy pohár újév köszöntőt és elszipkázok egy cigit.

Talpra magyar! Még hogy én? Ja, hogy a lencsefőzelék...
Beleöntöm a lencsét az edénybe, vizet rá. Hopp, ez sok lett. Leiszom a fölösleget, fujj! Na, gyere csak, vörösbor, nyugtass meg. Így ni.
Mifrász kell még? Babérlevél. Költői kajám lesz. És még? Fokhagyma, méghozzá rengeteg. Mikor elunom pucolni, akkor elég, ezt már rutinból tudom. A kákabélüek nem szeretik, én teszek bele egy fej vöröshagymát is, de hogy ne fesse meg a főzeléket, leoperálom róla a sárga héjakat. Nem húsvét lesz, ugyebár.
Alágyújtok, hadd melegedjen. No, irány a fotel, ideje pihenni.

Talpra magyar!
Lyóvanna, értek a célzásból.
Kevés zsírt teszek egy sötétebb mosogatáshiányos edénybe, és a másik lángon felforrósítom. Belezuttyintok egy marék apró kockára vágott kolozsvári szalonnát. Kavargatni kell, elég fárasztó. Mikor már majdnem "jól néz ki", egy marék apró kockára vágott császárszalonnát is dobok bele, hadd bratyizzanak. Keverem, kavarom. Hmmm, egész jó illata van, még az edényben korábban melegített sólet illatát is érezni...
Hopp, már pezseg a víz a lencsén, megfogom a szalonnás edény fülét... Hú, az anyád, de forró vagy! Előkeresek a szennyesből valami használható ruhadarabot, azzal megfogom, és mehet a zsíros kockahalom a lencsébe.
A használt edényt nem teszem messzire, kell az még a rántáshoz. A ruhadarab is marad, hiszen bár ragad, de használható, szükség lesz rá.
Kihúzok egy fakanalat a mosatlanból, leveregetem a szemetesvödör szélén a rászáradt izé nagyját, megkavarom vele a lencsét, és az edény szélén hagyom.

Gyertek gyönyörűségeim, seregestől, aki van... Macskapöcsűek, sorakozó! Itt kell lennie, most vágtam le a lábujjaimról a körmöt... Meg is vagy, gyere, te olló. Belevagdalom a macskapöcsűeket a készülő kajába. Itt az ideje, sót is szórok bele. Megkavarom, egy kis levet megfújok, megkóstolom. Fájintos, csak ragad a fakanál. Nem baj, ezt még kibírja. Lefedem a kaját, takarékra veszem a lángot.
Irány a fotel, egészségemre, nagy slukk a cigiből.

Talpra... Jóvanmá!
Illata jó, íze majdnem jó, kicsit sok a lé, de majd mindjárt segítünk a dolgon.
Szalonnás edénybe zsír, alágyújtok. No, már jó forró, mehet bele a liszt. Keverem, kavarom, még liszt, egy halom rárakódott a fakanálra. Érdekes illatok terjengenek, de nem erre figyelek, hanem a színhatásra. Zsömleszínű rántást akartam eredetileg, de sajnáltam a pénzt zsömlére, így nincs összehasonlítási alapom. Ha jól emlékszem sápadt, talán jobb is, hogy nem vettem.
Ahamm, őzbarna vagy? Nekem tetszel. Félrehúzom, őrölt pirospaprikával megkínálom. Keverem, kavarom, vízzel higítom. Most jó, tejföl állagú. Jöhet a ruhadarab.
Teljes gázt adok a kaja alá, és kevergetés közben hozzáhúzogatom a rántást. Meg is van. Őrölt borsot neki, sajnálja az, aki fukar.
Most jön az, hogy elegendő(!) karikára vágott csípős debrecenit tunkolok a kajába, kavargatom, és amikor felforr, leveszem a gázt takarékra, jöhet az utolsó kóstolás, lefedem a kaját, és figyelmeztetem, hogy van még tíz perce, többet nem kap.
Huh, mit össze melóztam, jól esik az ülés a fotelben. Gyere te pohár, egészségemre!

Talp... Elég! Tudom én aztat!
Azannya, ez de jó... Ha leszámítom belőle a fakanál ízét, mondhatni mennyei.
Na, gyertek csak, babérlevelek, megyünk sétálni. Hogy hova? Már megbocsássatok, ezt a szép kis vödröt szemeltem ki nektek. Igen, szemetes, de a kedvetekért kibéleltem műanyag zsákkal.
Gyere, te vöröshagyma. Nem, hova gondolsz? Méghogy a szemetesbe? Dehogyis! Beteljesítem sorsodat, itt és most. Ez jólesett.

Valahogy így. Zsíros paraszt vagyok, ami a kajákat illeti. :)

Hozzászólások

(#1) frem1790


frem1790
tag

:DDD :)) :D
Remek lett!
Na nem a lencsefőzelék, hanem az írás. Az előbbit inkább kihagyom ha nem haragszol meg. :DDD
Amúgyis nálunk is ez a menű csak én hagyományos módon készítettem. :K

Valóság nincs, te nem létezel, az élet csak álom, ne ébredj fel - Udvari Zenemágus ( :L topic)

(#2) Vakegérke válasza frem1790 (#1) üzenetére


Vakegérke
veterán

Ha leszámítom a mosatlan eszközöket, nem rossz ez a kaja. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#3) Narxis


Narxis
nagyúr

Kevesebb zsírt vigyél az étkezésbe, úgy egészségesebb. :)

(#4) Vakegérke válasza Narxis (#3) üzenetére


Vakegérke
veterán

Az olajban készült kajákat utálom, de lehet jobb, mint akár csak egy szelet zsíros kenyér zöldpaprikával, paradicsommal, vagy vöröshagymával?

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#5) nullpoint


nullpoint
senior tag

Rendszerváltás környékén jött be hazánkba hogy úristen a zsírtól megdöglünk, együnk olajat. Jó oké. Aztán jött hogy az olaj szar, főzzél pálmazsírral. Jó oké. Aztán pár éve észrevettem hogyha libazsírral főzök attól nem eregetek , ellentétben az olajtól meg a pálmától. Azóta nekem magyarázhatja bárki a ne egyél zsírt dolgot, csak röhögök rajta. :)

(#6) svensson válasza Vakegérke (#4) üzenetére


svensson
félisten

Nem. :N

As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility...

(#7) Narxis válasza nullpoint (#5) üzenetére


Narxis
nagyúr

lol mi köze ez eregetésnek ahhoz, hogy mi egészséges és mi nem az? Egyébként én nem emlékszem arra, hogy azt állították egyáltalán ne együnk zsírt, mindig az arányokon variáltak, együnk kevesebbet/többet valamiből stb. Nagyon nehéz tisztán látni mert gazdasági érdek is van mögötte, pl. Magyarországon a sertéshús fogyasztása az elterjedt így sokakat rosszul érint ha kevesebb fogyna. De van kormány program a halevés népszerűsítésére is meg még egy csomó másra. Szerintem amúgy semmit sem szabad tiltani csak mértéket kell tartani.

(#8) totron válasza Narxis (#7) üzenetére


totron
senior tag

A nátrium-nitritet azért nem árt tiltani, úgy egészében. Mint annyi területen, az étkezésben is egyszerűbb a bűnbak/boszorkányüldözés és igenis sokáig démonizálva volt a zsír. A szocializmusban meg éltetve a tej. Végletek, egykomponensek erőltetése vagy elűzése, az átlag fogyasztó eddig még soha nem volt magasabb szinten.

(#9) twollah1976


twollah1976
őstag

Szetfingom magam a sok lencsetol annyit ettem ma.

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#10) Vakegérke válasza twollah1976 (#9) üzenetére


Vakegérke
veterán

Nyisd ki az ablakot, oszd meg az örömöd a szomszédaiddal. :D

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.