2021. május 16., vasárnap

Gyorskeresés

Kellemetlen ember 8 - A nyugger

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előző írásom topikjában szóba került. Kemény téma, kicsit félek is tőle, de úgy döntöttem, nem kerülgetem a forró kását.

Először is tisztázzuk. A nyugdíjas tisztességben megőszült polgár, becsületes, türelmes, jóindulatú. Azonban ennek a korosztálynak van egy elenyésző létszámú rétege, amely szégyent hoz rájuk, ők a nyuggerek.

A nyugdíjas a család szerves része, hasznos tagja. Ha kell, unokázik, ha kell, takarít, ha kell, krumplit pucol, hogy megkönnyítse apu és anyu dolgát. Az unokájával legózik, tologatja a kisautót a padlón, építi a kártyavárat, mesél neki a múltról, beleszőve olyan információkat, amelyeket talán az iskolában sem tanítanak. Nem véletlen, hogy a nyugdíjas-unoka kötelék általában nagyon erős.
A nyugger rendszerint egyedül él, mert szinte senki sem képes elviselni. Ha családban él, megkeseríti az életüket. Szapulja a menyét vagy a vejét, saját gyerekét se kíméli. Az unoka zavarja, mert ugye pihenésre van szüksége, de az a büdös kölök megbolygatja a nyugalmát. A kaja túl sós, a tea nem elég édes, az ágy nem elég puha neki, a tévé túl hangos, vagy ha ő nézi, túl halk. Este átkozódva fekszik le, nagyon sajnálja magát, mert neki egy ilyen család jutott.

A nyugdíjas az üzletben kosárba rakja, ami kell, sorban áll a kasszánál, fizet, szatyrába teszi amit vett és hazamegy.
A nyugger hosszasan taperolja a zöldséget, gyümölcsöt, de még a pékárút is, de ha mástól látja, rikácsolva ledorongolja. A húspultnál előre sompolyog, aztán ha kiszolgálták az egyik vevőt, máris szól az eladónak, hogy neki ez kell, meg az, de szép legyen ám. A kasszánál morog, hogy sokat kell várni, de ő okos, így otthagyja a sorban a bevásárlókocsit, mert ugye kell még ez, meg az, amiért elszalad. Ha valaki ki meri kerülni a kocsiját, káromkodva szidja, épp csak neki nem ugrik.

A nyugdíjas békében él a szomszédaival, ha kérik, szívesen ad tanácsot, nem utasít el egy jóízű beszélgetést.
A nyugger mogorva, barátságtalan. Szeme az ajtókitekintőn, neki feltétlen tudnia kell, hogy kihez ki jön, ki mikor érkezik, távozik. Ha beszélgetők közelébe ér, lelassít, mert bele is betegedne, ha nem tudná, hogy miről van szó. Bár ezerszer szólnak neki, hogy ne etesse a galambokat, mégis megteszi, így a környék csupa galambsz*r. Ha van kutyája, a játszótérre viszi, hogy könnyítsen magán, mert az közel van. Ha gyerek szalad a folyosón, kiugrik a lakásából kezében söprűvel, aztán ha a szülő megjelenik, rikácsolva oktatja ki, hogy miként kell gyereket nevelni.

A nyugdíjas felszáll a tömegközlekedési eszközre, utazik, leszáll, a csúcsforgalmat kerüli.
A nyuggernek kell az izgalom, így kritikus időpontokban utazik. Vallja, hogy felszállni gyorsan, leszállni lassan kell. Felszállásnál kitartja a könyökét, hogy meg ne tudják előzni, aztán szúrós szemmel keres egy áldozatot, aki átadja neki a helyét. Ha önként nem teszi, jaj neki, pocskondiázza, faragatlan módon utal neveltetési hiányosságára. Ha több nyugger is van a buszon, hamarosan kórusban gyalázzák az illetőt.
Ha két nyugger ül egymás mellett, jó hangosan tárgyalják ki egy szappanopera eseményeit, rosszabb esetben politizálnak, még rosszabb esetben arról van szó, hogy X micsoda tróger, a felesége pedig mekkora qrva.

Érdekes módon a nyuggerek általában nők. A férfiak talán megtanultak a feleségük mellett hallgatni, tűrni.
A nyugger szerves tartozéka a banyatank. Számtalan előnyt csikarnak ki, sok kellemetlen helyzetet teremtenek vele. Sokunknak volt már a cipőjén keréknyom, sokunk lábához odaverték már.

A nyugger tolakodik, furakodik, lökdösődik, örül, ha veszekedhet. Neki minden előny jár csupán azért, mert megöregedett.

A nyugger soha nem fogja megérteni, hogy a kor nem érdem, hanem állapot, a tisztelet pedig csak annak jár, aki megérdemli.

Hozzászólások

(#1) Silεncε


Silεncε
őstag

Az az utolsó mondat nagyon igaz... :R

Fear is freedom! Subjugation is liberation! Contradiction is truth! Those are the facts of this world! And you will all surrender to them, you pigs in human clothing! - Kiryūin Satsuki

(#2) elithun


elithun
őstag

Az utolsó mondat nagyon frappáns. :R

Silenc3Hun
:))

[ Szerkesztve ]

„Minden egyes tapasztalat közelebb visz a megértéshez.”

(#3) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Teljesen igaz szinte az egész, de én elég sok férfi nyuggert is láttam már. Nyilván több a nő, mert több éri meg a nyugdíjaskort.
A boltos résznél kimaradt az, hogy esze ágában nincs a nyuggernek elővennie a pénztárcát, ne adj isten előkészíteni a papírpénzeket. Morgás közben (biztos valamit kétszer húzott le ez a siheder, vagy átvertek a zakciós tejjel!) előtúrja a pénztárcáját, nézegeti a papírpénzeket, majd odaadja a pénztárosnak, hogy vegye mán ki lesszíves! Vagy ha nem adja oda, akkor percekig túrja, majd odaad egy ötezrest a 8000 Ft-os számlára.

Haladni kell a korall (vagy Core-ral)!

(#4) doeeg


doeeg
senior tag

Jó írás :) Itt is igaz, hogy ezt a "nyugger" kisebbséget látják az emberek, de a harag/előítélet az sajnos az összes nyugdíjason csattan.

Egy kis mellékes kérdés: látott-e már valaki olyat, hogy a banyatankot valaki rendeltetésszerűen húzza maga után?

Én mindig a következő módokat látom:
- cipelik két kézben
- maga előtt kézben tartja, és minden lépésnél lábbal előre megküldi egy kicsit, attól függetlenül hogy van-e az útban valaki
- maga előtt tolja, úgy hogy ráadásul a kerék pont nem jó irányba néz, így kb. szikrát hány a támaszként szolgáló fémláb

(#3) Csapoati "esze ágában nincs a nyuggernek elővennie a pénztárcát, ne adj isten előkészíteni a papírpénzeket." Ez sajnos az emberek nagy százalékára igaz. Ami nyugger sajátosság, ha véletlenül van bankkártyája, és paypassos is, akkor nem odatartja a terminálhoz, hanem elkezdi lóbálni, cibálni, majd amikor nem olvassa le, akkor sopánkodik, hogy "na tessék, a modern technológia".

[ Szerkesztve ]

"Life is short. Make sure you spend as much time as possible on the internet arguing with strangers about politics +cryptocurrency and virology."

(#5) Vakegérke válasza Csapoati (#3) üzenetére


Vakegérke
veterán

"... kimaradt az,..."

Sok dolog kimaradt, de majd kiegészítitek, mint ahogy most megtetted. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#6) galoslac


galoslac
tag

Csapoati: Ismerős nyugdíjas bácsinak rendszeresen többet szedtek ki a tárcájából 10-50 Ft-al. Mondogatta-mondogatta, de úgy voltunk vele, hogy csak nem húzzák le ennyivel. Csúnya lebukás és azonnali hatályú takarodj ki a kasszából te K. lett a vége.

doeeg: Persze, amikor visszatérnek a természetes élőhelyükre, de buszon, metrón még nem láttam.
Van olyan kártyám amit 1 cm-ről is lát a terminál, de a másikat ha nem szorítom kicsit rá akkor nem látja.

Eladó Bosch IXO nyomatékadapter 1500/db egy-több-sok mint a kínainál

(#7) .Szaki.


.Szaki.
őstag

Ismét remek!

(#8) Vakegérke válasza Csapoati (#3) üzenetére


Vakegérke
veterán

Hopp, eszembe jutott valami.
Reklamál a nyugger a pénztárnál, hogy valami akciós, nem listaáras. Otthagyni nem akarja, erőszakoskodik, hogy olcsóbb árat számoljanak. Nem hajlandó megérteni, hogy az akció csütörtökön lejárt, ma pedig hétvége van. Előkerítenek neki korábbi, meg mostani akciós újságot, ahol egyértelművé válik a tévedése. Megtehetné, hogy békében távozik, ám ő a protézisét csikorgatva átverésről vernyákol, miközben kifizeti a pár forintnyi többletet.
Mindezt türelemmel ki kell várni a többi vásárlónak.

[ Szerkesztve ]

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#9) TheLázs válasza .Szaki. (#7) üzenetére


TheLázs
csendes tag
LOGOUT blog

Különösen fájó a saját családi körben szétnézve megállapítani a nyugger / nyugdíjas arányt. 2 / 5 nem jó átlag :( persze ezzel együtt szeretjük őket.

[ Szerkesztve ]

"Annyi mindenféléhez nem értek, hogy az már sokoldalúságnak számít” – Örkény István

(#10) Sanyi.mTs


Sanyi.mTs
addikt

"Nem véletlen, hogy a nyugdíjas-unoka kötelék általában nagyon erős."
Persze, mert közös az ellenség ;]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.