2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

A szarka és a gaz

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szeretem az állatokat, no meg a növényeket is.

Állatot tartottam. Nem egy, nem két papagáj, egérke múlt ki nálam végelgyengülésben. Kaptak tisztességes temetést, béke poraikra. Mivel még magammal sem vagyok képes kielégítően törődni, már nincs a lakásomban semmilyen állatka, amely hangot ad. Kivétel azért akad, ha betéved egy légy, darázs, egyszer még imádkozó sáska is tiszteletét tette nálam. Az ilyenekre poharat borítok, alácsúsztatok egy kartonlapot, kiviszem az erkélyre, és jó utat kívánva szabadon engedem őket.

Növényeket nem tartottam, most is csak egy örökzöld van az erkélyládában. Még a feleségem ültette, csak ezért gondozom. Nemes egyszerűséggel gaznak hívom.

Történt a múlt héten, hogy az egyik reggelen egy szarka röppent az erkély korlátjára. Határozottan szép madár.

Meglepett a dolog, hiszen tapasztalataim szerint óvatos fajta, szinte megközelíthetetlen. Lám, most önként ajándékoz meg látványával. Nem mozdultam, hogy el ne riasszam. Körbelesett, és mivel nyugodtnak vélte a körülményeket, ráállt a virágláda szélére. Már majdnem felüvöltöttem, hogy "hess, le ne taposd", amikor észrevettem, hogy valami van a csőrében. Vajon mit akar? Csak nem eldugni a zsákmányt? Hamar megkaptam a választ. Csőrét bedugta a gazba, kotort egy kicsit, aztán üresen húzta ki, és elrepült.

Hopsza, nézzük csak, mit dugtál a gazba. Nem volt gond megtalálni, egy körömnyi nagyságú, - hogy is mondjam... - mondjuk húscafat volt. Meg nem tudtam volna mondani, hogy mi, lehetett akár valamilyen kártevő hullája, de lehetett akár egy darabka nyers csirkehús is. Egyre megy, papírba csavartam, szemétbe dobtam.

Késő délután volt már, amikor ismét megjelent a szarka. Körbenézett, és miután nem találta veszélyesnek a helyzetet, a virágláda szélére lépett, és hajszál pontosan ott, ahol reggel eldugta zsákmányát, belefúrta csőrét a gazba. Lelkiismeretem furdalni kezdett, elszoruló szívvel néztem tevékenységét. Viszonylag hamar abbahagyta, és elrepült. Megfosztottam a vacsorájától.

Azóta naponta teszek a gazba ugyanoda kolbász-, felvágott darabkát, de volt már gulyásból kiszedett husi is. A régit kidobom, bedugom a frisset.
Potyára teszem, Isten szép madara nem jön érte. A mai az utolsó alkalom, befejeztem.

Hozzászólások

(#1) Luck Dragon

Először azt hittem hogy egy jó pár dolgot találsz a ládikában elrejtve. De erre szegény szarka járt pórul,ha tudná hogy miyen finomságokkal várod vissza ,nem lenne kivetnivalója. Egyszer mikor nem gondolsz rá visszatér majd hozzád.

Üdv Lucky:)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#2) Vakegérke válasza Luck Dragon (#1) üzenetére


Vakegérke
veterán

Ha tudom, hogy visszajön, nem dobtam volna ki a vacsoráját. Mivel nem tarolta le a gazt, még csak bele sem lépett, nem lett volna kifogásom az ellen, hogy éléskamrának használja.

Milyen apró, hétköznapi dolgok tudnak bűntudatot okozni...

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#3) #20655360


#20655360
törölt tag

Valóban óvatos fajta lehet, mert még életemben nem láttam 1-et se! Viszont tele van rigókkal a kert állandóan.

(#4) Vakegérke válasza #20655360 (#3) üzenetére


Vakegérke
veterán

Már láttál, legalábbis képet róla. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#5) potyautas


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Persze, hogy nem megy. Nem tudja, hogy ott van.

Elég ritkán, de szoktam látni szarkát. Odahaza, piciny fatornyos falumban figyeltem fel rá, hogy párban járnak. aztán Swindonban láttam hármat együtt. Na, hát azok angol szarkák voltak, lehet, hogy ott más a szokás. Aztán rájöttem, hogy a harmadik valami más madár

[ Szerkesztve ]

(#6) Vakegérke válasza potyautas (#5) üzenetére


Vakegérke
veterán

Gondoltam, hátha visszajön, mert gondolja, hogy tévedett, amikor nem találta. Mindegy.

Érdekes. Itt, a lakótelepen mindennapos látvány a szarka. Van, hogy egyszerre három-négy is van az ablak alatti kis fás, füves téren.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#7) #20655360 válasza Vakegérke (#6) üzenetére


#20655360
törölt tag

Fakopánccsal találkoztál már? Az még a jó. Egyszer el kellett zavarnom, mert nem hagyott gamelni.
Komoly! Csesztette a közelben lévő fa villanypóznát. :)

(#8) potyautas válasza Vakegérke (#6) üzenetére


potyautas
csendes tag
LOGOUT blog (1)

Ezen a lakótelepen pedig olyan madárból van sok, amit korábban soha sehol nem láttam, csak a nevét ismertem. "öreg csóka nem rakéta" ;)

ayy_lmao! Nálunk tavaly odút vágott a szomorúfűzbe, és ott költött.

[ Szerkesztve ]

(#9) Vakegérke válasza #20655360 (#7) üzenetére


Vakegérke
veterán

Láttam már, szép piros sapkája van.

Azt mondják, azért olyan hosszú a csőre, hogy be ne verje a fába a fejét. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#10) #20655360


#20655360
törölt tag

Am jó hogy újra eljött a jó idő, megint hallható a kedvenc muzsikám, a madárcsicsergés. Tökre lenyugtat és sokkal jobb kedvem van. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.