2020. április 2., csütörtök

Gyorskeresés

OSX 10.8.3 telepítése PC-re sokadjára

Írta: | Kulcsszavak: osx . iatkos . mountain lion . telepítés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az alábbi bejegyzés nem útmutatás, nem tanács, nem alap a kötekedéshez, hanem az elmúlt hetek kálváriájának, szenvedésének gyümölcse, hogy jómagam is tudjam hol kezdjem, ha három hónap múlva megint neki kell állnom. :D
Sajnos a PH ilyen jellegű topikja nem épp a legmegfelelőbb a segítségkérésre. Arra van egy kifejezetten erre a témára irányuló fórum, ahol szinte perceken belül érdemi választ kap az ember. Ezúton is nagy köszönet a hackli -s srácoknak. :R Illetve itt a ph-n Máténak is, amiért priviben áttaszított az utolsó problémákon.

Elvileg egyszerű, főleg aki csinálta párszor és azóta is neki neki fut a dolognak. De egy kezdő, laikus számára a legalapvetőbb, egyszerű dolgok is csak kérdőjelek. Nekem is azok voltak. Sajnos egyes helyeken be vannak tiltva egyes oldalak linkelése, pedig a kettő együtt nagy durranás lehetne. És hát egy kis angol tudás nélkül nehezebb az embernek, mert egyes, nem gyakori hibák megoldása leginkább csak angol oldalon lelhető fel. De sebaj. Vágjunk bele.

Hardver:
Első és legfontosabb. Ha nem válogatjuk meg jól, akkor szélmalomharc lesz az egész. Keresgéljetek a tonymacx oldalon és kérjétek ki pár ember tanácsát is.
Ami biztos, hogy intel alapú pc legyen, amd-vel kár is próbálkozni. Sőt, az se elég,hogy intel procid van egy valamilyen alaplappal. Sok mindent nem részleteznék, de példának itt az én konfigom:
Gigabyte B75N alaplap
Intel i3 - 3225 (HD4000) proci - ez a bene lévő, támogatott vga miatt, bár mivel külsőt használok, így talán felsleges volt
Kingston 8GB 1600Mhz memória - sok helyen írják, hogy kétszer 4gb-os modul kell, telepítéskor ki kell venni az egyiket. Nekem ez egy 8 gigás modul, nem volt hogy kivegyem a felét és így se volt gond ezzel.
Palit nVidia GTX650 1GB DDR5 videókártya
Samsung 840 120GB ssd - Win7
WD 750GB 2.5" hdd - adattárolás
Toshiba 500GB DT01ACA050 HDD - OSX
Bitfenix Prodigy ház
Apró, de működő dolgok: Logitech C270 webkamera, Logitech Performance MX egér

Telepítés:
Hova - Nincs különösebb gond ha külön partícióra teszük, ugyanazon hdd-re vagy ssd-re, de én egyszer kétszer szívtam vele, volt némi adatvesztés is oda nem figyelésből, a saját hibámból és mivel a rendszert egyébként is szeretem, ezért nálam kapott egy külön hdd-t.

Miről - Hát ez egy ördöki kör, amin csak röhögni lehet. Ahhoz,hogy osx-et telepíts, kell egy működő osx, mert egyébként nem tudod kiírni. :DDD Kicsit hazánk bürokratikus hivatali ügyéntézése jutott erről eszembe... Elvileg win alól a transmac nevű progival lehet, de nekem nem sikerült. Így egy ismerőst kértem meg, hogy elsőre az iAtkos ML verziót kiírja egy dual-layeres lemezre. Ehhez ugye a 8,4gb-os lemez kell, a sima dvd-re nem fog felférni. Később persze rájöttök,hogy az iAtkos az tényleg egy tákolt akármi, de ahhoz, hogy gyakorlatozzatok és gyári telepítőt csináljatok, arra tökéletes. Ugyanis tök simán lehet vele bootolni, telepíteni és végül egy működő OSX-ed lesz, legyen az akármennyire tákolt. Mert habár elsőre én örültem neki, mint majom a farkának, azért egy mókolatlan, eredeti osx, pár kext-el támogatva, teljesen más érzés. És hát ennek az eredetinek a telepítéséről szól ez az írás. (Tudom, itt az első kérdés. Mi a kext? Olyan driver félének hívnám. :) )

Szóval, ha megvan a lemez, akkor mindenkinek kicsit be kell állítania a BIOS-t. Egy két apróságot megkíván az osx. Én ennek felét se tudom minek és mi mit csinál, de ezen leírás alapján megcsináltam és nincs gond se win alatt, se osx alatt. :) Fő az őszinteség na. :DDD

Ha ez is megvan, akkor dvd be, bootoljunk róla és egy kis szerencsével bejön a grafikus felület, ahol már csak kattintgatni kell. A nyelv választás után a következő képernyőn ne lépjünk túl, hanem fent a menüben keressük meg a lemezkezelőt, ahol a kívánt hdd-t, ssd-t vagy partíciót formázzuk meg Mac OSX Extended-re (naplózott - journaled). Alkalmaz...kicsit szüszöl, majd xeld ki. :) Nem ott, a bal oldalon...mondom a bal oldalon...piros karika. :DDD Lépjünk tovább, válasszuk ki az előbb megformázott partíciót vagy lemezt és ha zöld nyilacska van rajta, akkor sinen vagyunk...tovább tovább tovább.

Na, ami ezután szokott rendszerint jönni, az bezzeg egy k.rva leírásban sincs benne. Hogy restart után nem indul a rendszer, k.rva nagy fekete képernyő.
Tegyük be az iAtkos lemezt, ha esetleg kivettük, bootoljunk róla és mondjuk nyomkodjuk az F5 billentyűt. Amíg bejön egy lista az indítható rendszerekről. Közte lesz a telepített rendszerünk is, menjünk rá ,de ne nyomjunk Entert. Mondom ne nyomj entert! Mosmá mindegy, elb.sztad. Reset, kezd előről. :DDD
Szóval mikor rajta vagyunk az indítandó rendszeren, akkor figurázva kell indítani, hogy legalább azt lássuk,hogy mi a baja. Nálam a következő sor vált be:

-v -f GraphicsEnabler=No PCIRootUID=1

Lehet variálni a GraphicsEnabler=Yes -el is ha nem megy és még van egy rakat lehetőség, de ezt már forumozzátok ki ti magatoknak, mert magamnak írom az infókat későbbre. :DDD

Jah, jó kis játék lesz a - , = és egyéb nyalánkságok kitalálása egy magyar billentyűzeten, de legalább ez csak a rendszer indításáig lesz így, utána megtalálják egymást. Az Ü és Ó -nál keresgéljetek. Ezt nem is kellett volna elárulnom, végignyomkodhattátok volna ti is, én is végignyomkodtam. :DDD

Szóval talán így már elindul a rendszer, betölt - ha fekete alapon fehér szöveg fut, majd megáll és nem megy tovább, akkor fotó róla és be a fórumra - szóval betölt és hudeszép. Első pozitív élmény és a rendszert is érdemes kicsit bogarászni, szokni.

Na, mára ennyi. Holnap folytatom, mert beleuntam. :)

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.