2023. február 5., vasárnap

Gyorskeresés

Megóvom magam - Apple vs. sznobizmus

Írta: | Kulcsszavak: telefon . ipod . iphone . 3gs . nano

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a néhány sor azért születik, mert úgy vélem, hogy ha valaki hibázik, ok nélkül beszél össze vissza esetleg részinformációk alapján, akkor illik megkövetnie magát, ha kiderül a végső igazság.

Én is, mint sokan mások, az Apple termékeit alaptalanul túlárazott divatcikknek tartottam, amit csak az újgazdag vagy csak simán gazdag sznobok, mint státusz szimbólumot vásárolnak meg.

A túlárazással nem tudok vitatkozni, talán csak annyit, hogy az is közrejátszik, hogy mi keresünk keveset és az Apple-nek nem érdeke -mivel kis piac vagyunk-, hogy csak miattunk vagy hozzánk hasonló országok kedvéért letörje az árakat. Ennek viszont megvan itthon az az előnye, hogy ha megnézzük a használt piacot, akkor láthatjuk,hogy bitang módon tartja minden Apple termék az árát.

Tavaly év elején egy kis külföldi kirándulás során egy visszautasíthatatlan akció volt az egyik spanyol áruházban, ahol is szuper áron jutottam egy iPod Nano-hoz, ami ugye ilyen kis pici, az egész egy nagy kijelző. Azért kicsit szívtam magam, hogy kicsivel 100 euró alatt kifizettem egy akkora dobozért, ami akkora sincs, mint egy fél gyufásdoboz. Kibontás és némi használat után, már mondtam a páromnak, hogy basszus, ezek mégiscsak tudnak valamit. És ez a meggyőződés azóta csak erősödött. Egy ilyen kis pici semmi, ami úgy szól - igaz én Sennheiser fülessel használom - hogy nagyon belekötni nem tudsz. Úgy bírja az aksija, hogy el se hiszed, hisz az egész egy kis vacak, egy vastagabb gombelem nem férne bele fizikailag. És a szoftvere....na igen, itt a lényeg. Egy olyan szoftver rittyentettek, amit ösztönből tudsz kezelni, nem kell elővenned a használati útmutatót, nem kell utána keresni, hanem mintha te találtad volna ki, minden úgy működik, mindent úgy működtetsz, hogy nem gondolsz rá, hogy ezt most, akkor hogy is kéne csinálni.

Szóval a kis kütyü után már eldőlt, hogy nem fogok itt megállni, mert kíváncsi voltam, hogy telefon terén mi a helyzet. Az iPod nano vásárlása után majd másfél évvel - nem siettem el - és sok év androidos és egyéb okostelefon használat után (és itt nem a gagyi, olcsó kategóriára kell gondolni) az egyik PH-s fórumtárs jóvoltából hozzájutottam egy T-s, garis iPhone 3GS-hez, 5.1.1-es szoftverrel, működő wifi és gps-el.
És itt jött el az a pont az életemben, hogy birtokba vettem a telefon, amit hardverileg nézve Androidos szemmel (ez az androidos rész kiemelten fontos) nem egy erőbajnok, sőt egy olcsóbb androidos elvileg lenyomná. De ez hála a pipéknek, nem így van. Ugyanis egy Apple terméket nem lehet hardverként kezelni, mert bármilyen eszközről is van szó, az csak szoftverrel együtt tesz ki egy egészet. Márpedig az iOS-re nem lehet panasz és JB-vel még az android előnyének számító testre szabhatóságot is megkapjuk.

Igazából példákat nem tudok mondani, hogy mi az ami jobban megy iOS alatt, pedig közös alkalmazás mindkét rendszer esetében van. Hanem valahogy úgy tudom mondani, hogy iOS alatt minden úgy megy, ahogy azt elvárod. Nincs lassulás, nincs hiba és mindenben van egy lendület. (Ezt hátha majd valaki jobban le tudja írni.) Tehát egy sima hívás indításban, fogadásban is van valami ami gördülékenyen más, mint bármelyik más oprendszernél. Úgy érzed mintha ez lenne az eredeti, a másik meg a másolat. Olyan meg hogy process leállás vagy bármi más rendszer lerohadás, akadás, laggolás....hát ilyen nincs kérem szépen. :-)

Hogy hová jutottam egy hónap iPhone használat után? Jelenleg nincs az az Androidos telefon vagy más oprendszeres telefon, amire elcserélném ezt a réginek mondtható 3GS-t. Ha mégis, csak jóval drágábbra 1-1ben, hogy annak árából esetleg egy iPhone 4-et vegyek. ;] Ha az anyagiak engedik, akkor a büdös életben nem veszek más gyártótól telefont és ha valamikor a jövőben laptopot, pc-t kéne cserélnem, akkor az ennek a cégnek a terméke lesz. Bizonyára nem lesz pénzem se újra, se a legújabbra, de ha más nem, akkor használt lesz.

És még egy pótlás, ami az androidnál nagy szívás, hogy a már ősréginek mondható 3GS is megkapja az ősszel érkező iOS 6 frissítést....igaz, hogy sok funkció kimarad belőle, amit a 4S megkap, de akkor is jó hozzáállás az Apple-től. És ugye a hosszútávú rendszertámogatás igencsak ismeretlen az androidos telefonokat gyártók körében. Ezzel nem igen lehet vitatkozni szerintem.

Szóval remélem senki lelkivilágába nem gázoltam bele, de a sok fikázás után úgy érzem, hogy az kijárt az almásoknak. :)

Bejegyzés magyarázat:
És mivel a hozzászólások kissé félrementek, pontosítanék, hogy a bejegyzés célja nem az, hogy mekkora császár, akinek ájfonja van, hanem, hogy én, aki pont kis divatk.csögnek tartottam az ájfonokat, mikor lett egy ájfonom, akkor beláttam, hogy igen komoly tartalom van mögötte, ami részben az ajnározást igazolja.

UPDATE 2012.09

Közben bekerült a gyűjteménybe egy iPad 3 és asszony is kapott egy 3GS-t, így már egész be almásodtunk és hova tovább kijönnek a negatívumok is. Íme ebből három:
1. iTunes - valahogy amilyen egyszerű az eszközök szoftvere, úgy nem tudok kijönni ezzel a programmal.
2. Fizetős progik - az androidhoz képest a programok zöme fizetős. Sőt, ami androidon ingyens, az almáéknál fizetős. Ez néha rosszúl esik, főleg alap progiknál.
3. Azt mondják több alkalmazás van az apple store-ben, de ettől eltérően a play valahogy átláthatóbb, jobban feladja a progikat, könnyebb benne keresni

Persze ezekkel mind együtt lehet élni, csak a tisztesség kedvéért írom be ezeket is.

Hozzászólások

(#1) Löncsi


Löncsi
őstag

Szokásos flém cikk.

Popcorn-t kér valaki ?

Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28

(#2) Ptech válasza Löncsi (#1) üzenetére


Ptech
őstag

Ide jöhet.

(#3) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Használd egészséggel :)

Egy hónap után még ezt biztosra nem tudod megmondani gondolom, de nem hiányzik a választható, testreszabható launcher?

Engem talán ez tart a leginkább vissza.

[ Szerkesztve ]

(#4) V.Stryker válasza Löncsi (#1) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Nem hiszem annyira nagy szám lenne ma egy 3GS , hogy flame legyen... :U De hát ezért lett ez személyes bejegyzés. :)

DeFranco : Egyáltalán nem. Mondjuk kicsit mókoltam, mert a legördülő panelre kitettem néhány ikont, de bőven jó így. Az előző androidos telómon se nagyon mókoltam már. A lényeg az volt,hogy mindig megbízhatóan működjön. És ebben nem versenyezhetnek. (Mókolásra ott az androidos tabletem. ;) )

[ Szerkesztve ]

-

(#5) Löncsi válasza Ptech (#2) üzenetére


Löncsi
őstag

Tessék: [link]

Kezdődhetne lassan, felmelegszik a kólám...

Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28

(#6) DeFranco válasza V.Stryker (#4) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Az én telefonom megbízható, azzal nincs egy fia gond sem, csak kíváncsi vagyok.

Hogy mérnek mostanában egy 3GS-t? Jó állapotút.

(#7) V.Stryker válasza DeFranco (#6) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Hát nem tudom. Hivatalos google szoftverrel a Nexus S se volt nagy szám nekem.
40 körül lehet már jót találni. Én karcmentest, garist kaptam - igaz sok tartozék nélkül - egy első generációs Defyért, amit megtoldtam egy tizessel. :)

-

(#8) Иван


Иван
őstag

Sznob vagyok (sokak szerint), de utálom a zeppült.

i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

(#9) Löncsi válasza Иван (#8) üzenetére


Löncsi
őstag

Ne hazudj.
Irány a pláza, szerezz menő napszemcsit és rózsaszín izompólót és mehet a tucc-tucc zene és fejrázás. :DDD

[ Szerkesztve ]

Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28

(#10) V.Stryker válasza Иван (#8) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Minden meg van engedve. :) :C

ON: Frissült kicsit a bejegyzés vége.

-

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.