2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Samsung Galaxy S (i9000) 1-es hsz

Írta: | Kulcsszavak: Samsung Galaxy S . i9000 . 1-es hsz

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A blogban nagyon sok kérdésre választ kapsz (rootolás, rom frissítés, tippek stb.) ezért kérünk, hogy mielőtt hozzászólnál a fórumhoz vagy (!)nekiállnál flashelni a telefont(!) alaposan olvasd át!

SAMSUNG GALAXY S

A világ és ami mögötte van

Rövid ismertető:
A Samsung Galaxy S a Samsung volt zászlóshajója, melyen jelenleg az Android 2.3.6-os Gingerbread operációs rendszer fut.
mobilaréna teszt
gsmarena (angol)

Garancia
A telefonhoz 1 év gyári garancia jár, ami a Samsung oldalán beregisztrálva 2 hónappal kibővíthető (Telenor függő készülékek esetében 2 év + 2 hónap).
kiegészítés: "Minden 2011.03.31. után vásárolt készülékre 12 hónap teljes körű gyártói jótállást és a további 12 hónap Korlátozott Samsung Jótállást vállalunk." / Samsung /

Független / Szolgáltatós
A független és a szolgáltatói telefonok között lényeges különbség nincs, egyik szolgáltató sem nyúlt bele túlságosan a telefon lelkébe, mindössze pár csengőhang, előre beállított APN, weboldalak, könyvjelezők különböztetik meg a gyári független telefontól. Szerencsére a ROM frissítés is ugyanúgy működik, a frissítés menete nem változik egyik esetben sem.

További hasznos információk
Ajánlott olvasmány - felhasználói kézikönyv

Amennyiben valaki szórakozva akar ismerkedni a telefonnal, akkor ajánlom ezen interaktív bemutató megtekintését.

Frequently Asked Questions

Mi az az Android, milyen fajtái vannak?
A Google által fejlesztett nyílt operációs rendszer. Itt elolvashatod az Android fejlődéstörténetét.

A ROM frissítés garanciavesztéssel jár?
Amennyiben a KIES-el frissítesz, nem veszted el a garanciát de használata megbízhatatlansága miatt nem ajánlott. Odinnal történő frissítésnél sem feltétlenül, ha nem rontod el. Viszont a kérdésre addig nincs biztos válasz, amíg nincs precedens. Gyakorlati tapasztalatok alapján tehát a garanciális állapot bármikor visszaállítható, az ide kapcsolódó leírást legalul találod (Galaxy S hivatalos szoftver telepítés)

Tönkre mehet a telefon ROM frissítés közben?
Nem, ha jól csinálod. Amíg a download mode (hangerő szabályozó le, home gomb és a bekapcsoló gomb egyszerre történő megnyomásával jön elő) és a recovery mode (hangerő szabályozó fel, home gomb és a bekapcsoló gomb egyszerre történő megnyomásával jön elő) bejön, nincs különösebb gond.

ROM frissítéshez kell a telefont ROOT-olni?
Magához a frissítéshez nem kell rootolni, viszont ha nem KIES-sel frissítünk és biztonságban szeretnénk tudni az IMEI-t az EFS mappa mentéséhez kell a root jog (erről később részletesen)

Hogyan kell frissíteni a ROM-ot?
Részletes leírást a Rom frissítés, Root, Lagfix résznél olvashatsz, valamint a PDA Fan Club oldalán is több verzió is le van írva.

A frissítésnek két lehetséges módja van: hivatalos - KIES, és nem hivatalos - Odin.
KIES: a Samsung gyári programja, olyan, mint például a Nokia PC Suite, vagy manapság az Ovi, leszámítva hogy nagyjából semmire sem jó/kell. Minden megoldható nélküle.
Odin: közösségi fejlesztők által írt, windows alól használható flashelő program, ezen a fórumon elsősorban ennek a használatával foglalkozunk.

Driverek: Mindenek előtt, ahhoz hogy bármit is tudjunk kezdeni a telefonnal, fel kell tenni a SAMSUNG USB Drivers for Mobile Phones (x86 & x64) v1.5.6.0-t (WinXP és Win7hez is) [link] innen vagy [link] innen. Mindig friss "up-to-date" verziót pedig itt találtok [link].
Win8 driver install folyamat: XDA - angol, magyar (köszönet érte Tamás88 és bruti01 kollégáknak)

Figyelem! ROM frissítés során törlődik minden adat, ezért célszerű előtte lementeni. Erre tökéletes a Titanium Backup nevezetű ingyenes program, ill. az sms, hívásnapló, naptár, névjegyzéket pedig a MyBackup nevű appal tudjátok lementeni!

ROM frissítés előtt és után célszerű elvégezni a wipe data/factory resetet* és a wipe cache partitiont, ami a recovery menüből (hangerő fel + Home gomb + bekapcsoló gomb egyszerre) érhető el.
* Ez az a parancs ami törli az összes felhasználói adatot, beállítást, appokat és azok adatait, magyarul - mint ahogy a neve is jelzi - a "gyári" állapotot állítja vissza.

Frissítés Kies programmal:
A telefonon bemész a „beállítások-> névjegy -> USB beállításokba”, kiválasztod a Samsung Kiest. Csatlakoztatod a telefont a számítógéphez, miután felismerte a program a telefont, rákattintasz a frissítésre. Ha van elérhető frissítés, akkor már mehet is a frissítés. Amennyiben biztos vagy benne, hogy van újabb frissítés, de a KIES szerint nem, akkor próbáld meg a test mode-ot.

Miért érdemes frissíteni?
A gyári ROM jó, de közel sem lehet kiaknázni a telefonban rejlő lehetőségeket. A ROM frissítéssel a telefon SOKAT javul, sokkal gyorsabb lesz, gördülékenyebb minden. Érdemes tehát frissíteni, mivel tényleg nagy különbség van a gyári ROM és a legújabb ROM között.

Nem tudom download illetve recovery módba tenni a telefont, mi a teendő?
Ez mint nemrég kiderült, nem hiba, hanem telefon függő. Lásd EFS mappa mentése, 3 gombos előcsalogatása leírás ill. Itt.

Mi az a ROOT és a rootolásnak mik az előnyei/hátrányai?
Az alábbi linken megtalálod a választ.

Hol tudom megnézni, hogy jelenleg milyen ROM érhető el a készülékhez?
sammobile.com -> Search-be: i9000 ( a letöltéshez ingyenes regisztráció szükséges)

Mennyire módosítható a TouchWiz? (alap Samsung kezelőfelület)
Teljesen megváltoztatható. Vannak különböző programok, amikkel egy az egyben eltüntethető ill helyettesíthető. Ilyen például a Go Launcher vagy a LauncherPro.

Nem csatlakozik a KIES, mi a teendő?
Tedd fel a driver packet (lásd fentebb). Csak akkor működik a KIES, ha az alap Home (TouchWiz3) aktív. Ha fent van a launcerpro vagy hasonló Home módosító program, akkor a Home Switcher programmal válaszd ki a TW3-at, majd utána csatlakoztasd a telefont a géphez. Viszont előtte feltétlenül nézd meg a „beállítások-> névjegy -> USB beállításokat” hogy ott a Samsung Kies van-e kiválasztva.

Hogy tudok legegyszerűbben a telefonra másolni a számítógépről?
A telefonon bemész a „beállítások-> névjegy -> USB beállítások”-ba, kiválasztod a háttértárat, majd „beállítások -> alkalmazások -> fejlesztés” menü, bepipálod az „USB-hibakeresést”. Ezután összedugod a telefont a PC-vel, a kezeddel „lehúzod” a telefonon a fenti információs sávot. Rákattintasz az „USB csatlakoztatva” menüre, majd a „Csatolás”-ra. Ha ez megvan, akkor már a PC úgy látja a telefont, mint egy memória kártyát. Innentől egy egyszerű total commanderrel másolhatsz rá. Előfordul(hat) hogy ezek után sem látja a gép megfelelően a telefont. A driver packet tedd fel (lásd fentebb), ne amit a Kies akar telepíteni, illetve ne legyen USB hosszabbító (nekem azzal nem látta). Ha ezután sem jó, újra kell indítani a gépet, esetleg másik USB-be kell dugni a telefont.

Hogyan tudok programokat telepíteni a telefonra?
A telefonra „.apk” (Android Package) kiterjesztésű programokat lehet telepíteni. A letöltött fájlt felmásolod a telefon memóriakártyájára. Ezt követően a Galaxy S saját beépített fájl kezelőjével („Saját fájl” névre hallgat) betallózod, rákattintasz és már telepíti is. A „Saját fájl” helyett érdemes az Astro appot használni, sokkal jobb.
Programok telepíthetők a Marketről is ( akár a számítógépről is ha be vagy jelentkezve a fiókodba, akkor a kiválasztott appot installálni tudod, ha kiválasztod a készüléket és a Telepítés gombra nyomsz, ekkor az app automatikusan feltelepül a telefonra ha kapcsolódik az internetre ), vagy az Appbrain.com-ról, ami gyakorlatilag a Marketet teszik felhasználóbarátabbá. Érdemes ezt használni. Csak egy példa: Appbrainről telepíted a programokat, de elfelejtesz ROM frissítés előtt mentést csinálni. Az Apbrain megjegyzi mik voltak fent és nem kell újra kikeresni őket, 1 kattintással mind újra feltelepíthető. Továbbá láthatod, hogy ki milyen programot telepített fel, miket használ, feltéve, ha engedélyezi ezt a másik fél.

Hogyan tudok programokat eltávolítani a telefonról?
A telefonon belül „beállítások -> alkalmazások -> alkalmazások kezelése. Rányomsz arra, amit el szeretnél távolítani. Nagyon hasznos az appbrain-en lévő Uninstaller program is.

Gyári programokat el tudok távolítani?
Igen, a következő programok bármelyikével: SGS Tools (app), Root Explorer és Titanium Backup . Olyat sose távolíts el, amiről nem tudod biztosan, hogy mi. Hiszen ha véletlenül fontos rendszerprogramot törölsz, majd nem kapcsol be a telefon, ne csodálkozz. Ezen az oldalon van hivatkozás a biztonsággal eltávolítható programokról is. A root explorer fizetős és (!), ráadásul előtte rootolni kell a telefont. A másik két program ingyenes*, és csak a Titanium Backuphoz kell root

* Titanium Backup Pro - fizetős, de mindenképpen érdemes beruházni erre a fantasztikusan hasznos appra!

Kikapcsolt állapotban ébreszt a telefon?
Nem. Viszont repülő módban ébreszt, így éjjel nem merül annyira a telefon sem.

Miért merül le olyan gyorsan a telefonom?
Nincs optimalizálva, sok (felesleges) program fut a háttérben. Fentebb olvasható, hogy lehet ezt megakadályozni. Egy példa: A World War című játék adott esetben 20-40% (!) processzor használatot generál, és ha folyamatosan fut, az akku rendkívül gyorsan merül. Ez nagyjából igaz az összes programra, ha nem kell, le kell lőni. Este érdemes repülő módba tenni a telefont, azzal további százalékokat lehet nyerni, esetleg ki lehet kapcsolni az internet adatforgalmat (pl.: APNDroid vagy Quick Settings). Okos telefon lévén folyamatosan szinkronizál, mindig frissít valamit. Akinek nem fontos, hogy 10 percenként frissüljön a twitter, facebook stb, érdemes beállítani, hogy ritkábban frissítsen.

Egy töltéssel mennyit bír az akkumulátor?
1 napot biztosan, feltéve, ha nem nyomkodod folyamatosan. Pár töltés után fogja elérni az akkumulátor a maximális kapacitását, be kell „járódnia”. Nincs szükség az úgynevezett "formázásra", amit a korábban használatos nikkel-bázisú akkumulátoroknál végre kellett hajtanunk. Az első töltés semmiben nem különbözik az ötödiktől, vagy akár az ötvenediktől. A forgalmazók azt tanácsolják, hogy első alkalommal töltsük az akkumulátort 8 órán át, de ez a tévhit még a nikkeles időkből maradt fenn. A töltő 3-4 óra után automatikusan kikapcsol a benne lévő túltöltés védelem miatt.

Forgalom korlátos a mobilnetem, hogy tudom leellenőrizni, hogy mennyit használtam eddig?
A 3G Watchdog nevű program az egyik legjobb. Rengeteg beállítási lehetőség van benne. Ez a funkció az ICS romokon már alapból benne van a Rendszerbeállítások / Adathasználat menüpontban

Rá lehet tenni a telefonra a HTC Sense felületét?
Nem. Ugyanakkor a LauncherPro Plus program Sense felületet varázsol a telefonra. A videó már régi, azóta a program is bővült: people, bookmarks, naptár, üzenet, twitter, facebook. A Beautiful Widgets programmal Sense stílusú óra és időjárást lehet beállítani.

Milyen navigációs programok használhatók a telefonhoz?
Motonav, Navigon, Ndrive, Sygic, Waze

Milyen a beépített GPS a telefonban?
Régebbi Froyo alapú romoknál elég gyenge volt, azonban az újabb romokban elfogadhatóan működik. Autós navigálásra tökéletes, bár belvárosban ill. nagyobb házak között pontatlan lehet. Sok esetben az antenna és az alaplapi érintkező hibás gyári kialakítása miatt nem tökéletes a jelátadás, ebben az esetben ajánlott a "papíros fix" megoldás kipróbálása! ;) A bevállalósabbak (és akinek már nem számít a garancia) kipróbálhatják a "final fix" hegesztős megoldást is, az eredmény magáért beszél!

Milyen minőségben rögzít videót a telefon?
HD-ban rögzít videókat a telefon, egészen pontosan 720p minőségben és 30 képkocka/másodperc sebességgel.
- Red Bull teszt videó
- Éjszakai teszt videó
További videók itt, illetve a youtubeon ezer számra.

Milyen képeket lehet a telefonnal készíteni?
Teszt képek a telefonnal.

Hogyan tudok Képernyőkép mentést / Screenshotot készíteni?
Beépített funkció, külön app nem kell hozzá!
GingerBread alatt a következő kombinációval: Hosszan nyomjuk meg a vissza, majd a home gombot. Az elkészült képet a memóriakártyán a "ScreenCapture" mappában tekinthetjük meg!
ICS és JB alatt a Hangerő le és bekapcsoló gomb egyszerre történő megnyomásával és rövid ideig (kb 1 sec) nyomva tartásával. Az elkészült képet a memóriakártyán a "Pictures/Screenshots" mappába kerülnek.

Melyik a jobb telefon: Samsung Galaxy S vagy az iPhone4?
Ezt a kérdést ne tedd fel a fórumon, ha jót akarsz. A választ mindenki tudja: kinek a pap…

Miért nincs a fényképezőhöz vaku?
Azért, mert akkor elmondhatnánk, hogy kompromisszumok nélkül használható telefon. Kellett bele hiba is. :)

és végül egy hasznos jó tanács:
Mit tegyél ha elért a "Romcsere Pánik"

* * *

Hasznos információk

APN beállítások
- T-Mobile
- Telenor
- Vodafone

Hasznos oldalak:
PDA Fan Club (ingyenes regisztráció szükséges)
XDA
Appbrain
andro-id.info

Szerviz kódok:
* # 1234 # Rom verzió
* # 0 * # Teszt (LCD, kamera, szenzorok, hangszóró, ...stb)
* # * # 4636 # * # * Telefon, akkumulátor adatok, használati statisztikák
* # * # 8255 # * # * GTalk Service Monitor
* # * # 7594 # * # * Kikapcsolás engedélyezés az End Call gomb nyomva tartására
* # 197328640 # Szervizmód
További szervizkódok

Tippek - Trükkök:

- ha a fenti információs sávon az ujjad jobbra húzod, akkor a fényerő növekszik, balra húzás esetén csökken (feltéve, ha nincs automatikus fényerőn) (Gingerbread)
- A névjegyzékben a kiválasztott névjegyen, ha jobbra húzod az ujjad, akkor már hívod is az illetőt, balra történő húzásnál pedig az SMS-t küldhetsz (Gingerbread)
- A telefon bekapcsoló gombját 8 másodpercig nyomva a telefon nem kikapcsol, hanem újraindul
- tetszőleges csengő hangot állíthatsz be az Rings Extended appal

Akkumulátor kapacitás növelés

…hogy legyél elérhető bármikor…

A Samsung Galaxy S telefon akkumulátor kapacitása 1500 mAh-s lítium-ion, ami az átlag felhasználónak 1 napig bőven elég, ugyanakkor tény: nem minden ROM mellett tökéletes az akkumulátor működése. Vannak bizonyos romok, különböző „bug”-ok, amik jobban merítik a telefont, hiába használjuk ugyanannyit vagy kevesebbet. Az elkövetkezőkben néhány tanács található, hogy lehet az akkumulátor kapacitását kitolni:

- Miután romot frissítettünk utána 1-2 napig teszteljük a telefont. Közvetlen frissítés után jobban merül a telefont, utána viszont javul(hat) magától is a helyzet.

- Olvassunk utána azoknak a programoknak, amiket használunk. Mivel a programok túlnyomó részét nem profi szakemberek, hanem „lelkes amatőrök” készítik, könnyen előfordulhat olyan hiba, hogy jobban meríti az akkumulátort. Jó példa erre a BattStatt akku kijelző program. Velősebben: mindenféle szirszart ne tegyünk fel ész nélkül.

- Állítsuk a telefont GSM módba, teljesen felesleges HSDPA-n vagy 3G-n lógatni, amikor az Edge is tökéletes bizonyos dolgokra!

- Ha valami miatt mégis úgy érezzük hogy a kelleténél jobban merül a telefon, akkor érdemes feltelepíteni a Better Battery Stats appot, amivel teljes részletességgel meg tudjuk nézni app, rendszer ill kernel szinten hogy minden megfelelően működik-e! (XDA-s [link] - itt megtalálható az ingyenes verzió is)
ill. ajánlott még a Watchdog nevű app is, ami rögtön jelzi ha egy app elszabadul és túljáratja a processzort.

Akkumulátorok:

Amennyiben keveselljük a gyári 1500 mAh akkumulátor által adott kapacitást érdemes szétnézni a piacon, pl a Samsung Epic 4g Touch gyári akkumulátora 1800 mAh és kényelmesen befér még a gyári akkufedél alá! Ezen kívül van természetesen egyéb branded akku is pl Polarcell 1800 mAh, Momax 1700 mAh, vagy a nagyágyú 3500 mAh + egyedi hátlap, stb.

* * *

================================================

* * * EFS mappa mentése, Rom frissítés, Root, Lagfix * * *

Haladó felhasználóknak

Alapkoncepció

A Samsung Galaxy S telefon rom frissítésével nem tudod tönkretenni a telefont, csak nagyon szélsőséges esetben. Ettől függetlenül nem árt néhány szabályt betartani:

Előkészületek:

- Töltsük fel a telefont teljesen!
- Sim kártyát és a memóriakártyát (ha van benne) vegyük ki.
- Ellenőrizzük, hogy működik-e a 3 gombos recovery és download mód. Amennyiben nem, TILOS elkezdeni a frissítést, előtte elő kell csalogatni ezt a menüt (lentebb van róla írás).

- A nélkülözhetetlen adatokról feltétlenül készítsünk biztonsági mentést, mert minden törlődni fog a telefonról. Fentebb a FAQ -ban van leírás, mivel készíthetünk mentést.
- „wipe data / factory reset” és „wipe cache partition” a recovery menüben (később erről részletesen). Ez a pont egyébként nem létszükséglet, de én szeretek úgy frissíteni, hogy visszaállítom a „gyári” állapotot vagy legalábbis az ahhoz legközelebbi állapotot. Így a legtisztább szerintem.
- A következőkre most nem térek ki részleteiben, fórumon le vannak írva, ugyanakkor az izgalommentes frissítés miatt erősen ajánlott:
a., /efs mappa lementése (szükséges, amennyiben a frissítés után az IMEI átíródna, elveszne). Ezt igazából egyszer kell elvégezni, lehetőleg akkor amikor a "szűz / gyári" állapothoz hozzányúlunk és lehetőleg több, biztos helyre mentsük el, hogyha visszaállítása szükséges biztos meglegyen!
b., unlock code generálás (ha „lezárna” a frissítéstől a telefon. Gyorsan hozzátenném, T-függő a telefonom, ilyen gondom sosem volt.)
c., fontos hogy legyen friss, működő driver installálva (Windows esetén) és hogy a rendszer fel is ismerje a DL módban rá dugott készüléket, máskülönben megakadhat a frissítés folyamata a kapcsolat létesítésnél és kezdhetjük elölről a manővert! (Windows drivereket a FAQ-ban találod)

Amennyiben ezek megtörténtek, akkor töltsük le a kiválasztott romot, hogy honnan és mit azt a fejezet végén találjátok.

Ezen kívül szükség lesz még a flashelő programra is, az Odinra, amivel a frissítést el tudjuk majd végezni: letöltés - ebből az 1.3-ast ajánlott használni mindig az 512-es pit-tel!!!
Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a frissítés.
FONTOS: A telepítés során a leírt sorrendet mindig célszerű betartani.

! KEZDŐ ROMOLÓKNAK AJÁNLOM KÖVETNI EZT A LÉPÉSSOROZATOT HOGY EL TUDJATOK IGAZODNI A HELYES KIINDULÓPONT MEGVÁLASZTÁSÁHOZ !

================================================

EFS mappa mentése, 3 gombos előcsalogatása leírás!

================================================

GingerBread telepítés (általános leírás):

1: EFS mappa mentése, download és recovery meglétének ellenőrzése feljebb olvasható.

2: sammobile.com-ról (Search: i9000) leszedni a gyári legfrissebb romot. Regisztrálni kell de érdemes mivel ide kerülnek fel a gyári romok.

A letöltött file-ok kicsomagoláskor jelszót kérnek, ez samfirmware.com vagy samsung-firmwares.com esetleg sampro.pl lehet.

3: odin letöltése és a rom helyes betallózása így: (1.3-as odint használjunk!)

A készüléket alaplapi USB-re kell kötni, elosztóra semmiképpen. Tegyük download módba (hang le + home + power), ha az odin felismeri akkor besárgul és jelzi melyik porton csatlakozik a telefon (mint a képen).

A pipákra is figyeljünk: az 1 fájlos romoknál elegendő az alapállapot (Auto Reboot, F.Reset Time), 3 fileos romoknál is maradhat így, de ha partícionálni is szeretnénk akkor repartition-nál is legyen pipa majd start gomb. Csak a 3 fájlos romoknál szabad a repartitiont bepipálni!
Elindul a telepítés, a telefon újraindul és kész is egy gyári Gingerberead-et futtató SGS.

Ha megáll a telepítés a Set partition folyamatnál és nem moccan 5-6 percig, akkor a telefont lehúzzuk. Akksi ki-be és újra kezdjük. Legrosszabb esetben is másodszor-harmadszor sikerülni fog.

==========================================================
gyári "Value Pack" rom 2.3.6 I9000XWJW8:[link] Mirror1 Mirror2 (1 fájlos)
==========================================================
A jelenlegi legfrissebb gyári "Value Pack" rom 2.3.6 I9000XWJWB:[link] (1 fájlos)
==========================================================
3 fájlos gyári "Value Pack" 2.3.6 I9000XWJW8 [link] Mirror1 Mirror2 *
==========================================================
3 fájlos gyári "Value Pack" rom 2.3.6 I9000XWJW9 [link] Mirror1 Mirror2 *
==========================================================
A jelenlegi legfrissebb 3 fájlos gyári "Value Pack" rom 2.3.6 I9000XWJWB [link] *
==========================================================

* (EU-s CSC-vel)

Természetesen ezek csak az írás pillanatában a legújabbak, egyébként folyamatosan frissül és hogy melyik a legújabb azt ezeken a listákon tudjátok követni: sammobile.com (keresőbe: i9000), samsung-updates.com.
Hasznos lehet még ez az XDA-s oldal is: Official I9000 and I9000M Firmwares collection - ahol a hivatalos gyári romok 3-fájlos változataik találhatók meg, hozzájuk célszerű ezt az EU-s CSC-t használni: [link] Mirror1 Mirror2

még 1-2 példa:
GB 2.3.6 JVZ telepítési leírás és letöltés:[link]
GB 2.3.6 JVU telepítési leírás és letöltés:[link]

példavideók:
ROM frissítés videó 1-2. rész
ROM frissítés videó 3. rész

ROOT

Ha még nincs EFS mappa mentésünk, akkor első lépésként ajánlott a rootolással kezdeni és bár az 'EFS mappa mentése...' leírásban szó esik róla jobb ha még egyszer leírom hogy mindenkinek tiszta legyen:

Rootlni Galaxy S-en alapvetően a ROM-nak megfelelő előre rootolt kernel flashelésével tudunk.
Régebbi romokon (Froyo, Éclair) működött a One Click Root appos megoldás is de ez GingerBread-en már nem járható út.

Kernel csere
Ginger Bread-en szerencsés helyzetben vagyunk ugyanis mindösszesen egyetlen kernelre lesz szükség a root joghoz ez a kernel pedig a Semaphore kernel!

Egy pillanatra itt meg kell állnunk ugyanis a 2012 márciusa végén megjelent, az ún "Value Pack" GB romok miatt ez az idilli állapot egy picit módosult: tehát ha friss ropogós "Value Pack" GB van a telefonon (ezek jelenleg a 2.3.6 - JW4/5/6/7/8/9/B típusúak) akkor a 2.7.4.tar verzióra lesz szükség, ha pedig a régebbi (nem value pack) GB van a telón akkor a 2.5.0.tar verzióra lesz szükség!

A rom típusát legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni hogy a tárcsázóba beütjük: * # 1 2 3 4 # és a kapott kiírásnál a PDA: résznél lesz a rom "rendszáma".

Miután ezt letöltöttük, hasonlóan a 'Rom frissítés'-ben írtakhoz:
- 1.3-as Odint indítsuk el, a PDA részhez tallózzuk be a kernel TAR fájlját (pit fájl nem kell éppen ezért a re-partition résznél sem kell pipa)
- telefont tegyük Download módba, majd dugjuk rá a kábelre és miután az Odin érzékeli nyomjunk a Start gombra.
- körülbelül 1-2 perc alatt lefut az egész és az újraindulás után már fent is van a telefonon a rootolt kernel, ehhez már csak a SuperUser nevű appot kell letölteni, hogy aktiválni tudjuk és készen is vagyunk!

Ezen módszerrel való rootolás előnye még hogy így egy fejlettebb revocery-hez a ClockWorkMod avagy CWM recovery-hez is hozzájutunk amivel sokkal több mindent végrehajthatunk mint a gyárival. Ez gyakorlatilag minden egyedi kernelben alapból benne van!

( A CWM recovery használatáról egy rövid ismertető: [link] - régebbi verzió de az alapok elsajátításához tökéletes! angol nyelvű változat: [link] )

Természetesen nem csak a Semaphore kernellel lehetséges a rootolás, több másik kernel is van, közülük a legegyszerűbb a CF-Root kernel, itt viszont figyelni kell arra hogy a romnak megfelelő verziót töltsük le!

Innen már csak az folytassa akinek így még nem felel meg a telefon.

Lagfix bekapcsolása

A samsung gyári fájlrendszere elég bénácska (finoman szólva), sokszor e miatt laggol a telefon. Ezt le tudjuk cserélni EXT4 fájlrendszerre és szárnyra kap a rendszer!

ICS ill. JB alatt nincs szükség rá mivel ott alapból YAFFS2/EXT4 fájlrendszer van fent!

1: Konvertáló app letöltése: [link]

2: Indítás.... látod mind a 4 partíciódat. A systemen nem szokott sok hely maradni ezért sajnos a program azt nem tudja átkonvertálni. (pedig nem ártana)
A teendő a következő:: telepítsünk egy root explorer-t és a system/app-ból töröljünk ki olyan alkalmazást amit nem használunk ( aldiko stb... ezeket később vissza tudjuk rakni)

10mb helyet kell felszabadítanunk, ha megvan akkor kattinthatunk a convert to EXT4 gombra

3: Telefon újraindul (eltart pár percig). Ellenőrizzük hogy a program a partíciókra ext4-et ír-e. ha igen meg is vagyunk.

4: Naplózás kikapcsolása (journal)
Mivel az EXT4 fájlrendszer naplózó fájlrendszer ezért ezt szorgosan itt is teszi a háttérben. Telefonon azonban nincs szükségünk erre. Tonyk kolléga csinált egy nagyon precíz leírást. [link]

Érdemes kikapcsolni, erőforrást takaríthatunk meg vele és a program indítások sebességére is jó hatással van.

A teljesítményre vonatkozó résszel kész is vagyunk. Elvileg repül a telefon.

Innen már csak a témát érdemes babrálni, pár kényelmi funkció miatt (CRT off animáció, extended power menü, átlátszó redőny, %-os akksi).

XDA-n rengeteg Téma és Mod van lehet próbálgatni őket ám ha valami nem sikerül könnyedén tönkremehet a rom. Ezért mielőtt nekiállunk témázni CWM-ben csináljunk egy backuppot amit vissza tudunk állítani ha valami probléma lenne. Ha ez megvan jöhet a téma.

Mindig a rom verziódnak megfelelő témát töltsd le, valamint figyelj az odex (gyári) és deodex verzióra is!

A témát az sd kártyára felmásolod majd cwm-ből install zip.

================================================

IMEI szám helyreállítása

A "nem hivatalos" (értsd: minden ami nem KIES) frissítés, Rom flashelés és egyéb szoftveres manipulálás (szakszóval: romolás ;) ) egyetlen kellemetlen velejárója lehet az IMEI szám "elcsúszása". Benne van a pakliban: sajnos számolni kell vele, van akinél még egyszer sem fordult elő, van akinél gyakran és olyan extrém esettel is találkoztunk már ahol szinte minden egyes rom flash után előfordul. Aki megfogadta tanácsunkat és elmentette az EFS mappát, annak viszonylag egyszerű lesz a dolga, viszont aki ezt nem tette meg...
nos mindenre kiterjedő választ kaptok hogy mi ilyenkor a pontos teendő fo_di kolléga ismételten remek írásában:

Galaxy S IMEI szám helyreállítása

================================================

Mielőtt szervizbe vinnéd a telefont

Gyári állapot visszaállítása CheckFus-al (by fo_di)

================================================

* * * MIUI * * * Ice Cream Sandwich * * * JELLY BEAN * * *

================================================

MIUI

MIUI (GB) telepítési útmutató (by HUTCHDB)

MIUI (ICS,JB) telepítési útmutató (by logarithm)

* * *

================================================

* * * Ice Cream Sandwich * * *

4.0.4

Előtörténet:

Az ICS volt az első olyan fő android verzió ami egyesítette a tabletek és az okostelefonok firmware-inek szálait, és amit sajnos már nem kaptunk meg hivatalosan a szeretett készülékünkre, mivel a Samsung szerint hardveresen nem tudta volna már megfelelően támogatni az új TW + ICS felületet, pedig nagy volt a közösségi nyomás hogy mégis csak elérhető legyen SGS-re is.
Ez körülbelül 2011-12 évforduló idején történt, de a Samsung ígéretet tett hogy a GB-s fejlesztéseket cserébe nem hanyagolja el és így születtek a "Value Pack" szériák.
Szerencsére ez a tény nem tántorította el az SGS közösség fantasztikus fejlesztőit és elkezdték hosszú és fáradtságos munkájukat hogy, ha nem hivatalosan is de elérhető legyen a disztribúció a készülékünkre.

Váltás GB-ről ICS-re:

Alapvető különbség a GB és ICS installálása közt, hogy itt nem Odinnal kell dolgoznunk (1-2 speciális esettől eltekintve) hanem CWM recovery-vel, mivel a partíciókiosztás (MTD) és filerendszer (yaffs2+ext4) is különbözik a gyáritól (BLM / rfs). Ennek megfelelően a ROM-ok cwm-ben installálható zip formában vannak és a telefon belső SD-jéről kell feltenni őket, ezért install előtt a belső SD kártyára kell másolni a szükséges fájlokat!

ICS installálás:

Példaként most az egyik leg - "alapabb" ICS ROM-ot fogom használni a CyanogenMod ICS verzióját, annak is a Stable változatát: CM9.1-t. mivel ebben a romban szerzői jogok miatt nincsek benne a google alap appjai (market, galéria, beállítás varázsló stb.) ezért szükséges lesz még a gapps.zip is amit szintén cwm-ből kell majd feltenni!

előfeltételek: GB és cwm recovery-s kernel (lásd fentebb) ill. a ROM és gapps zipjei legyenek a belső SD-n, ill. mivel az adatok törlésre kerülnek a szükségesekről legyen backup! (és ha eddig még egyszer sem nem mentettünk EFS mappát mindenképp tegyük meg!)

(0., Hasonlóan mint a GB-nél itt is érdemes (de nem kötelező) azzal kezdeni hogy kivesszük a SIM ill külső SD kártyát!)

1., Tegyük a telefont kikapcsolt állapotból 3 gombos (hangerő fel + Home gomb + bekapcs gomb) recoverybe.

2., CWM-ben nyomjunk a wipe data / factory reset-re, a wipe cache partition-re és az advanced almenüben a Wipe Dalwik Cache-re. (Ezt a manővert szoktuk egyébként full avagy 3 wipe -nak nevezni)

3., CWM-ben menjünk az install zip from sdcard-ra majd a choose zip from sdcard-ra és válaszuk ki a rom zipjét az SD kártyáról (cm-9.1.0-galaxysmtd.zip) majd rányomva erősítsük meg yes install cm-9.1.0-galaxysmtd.zip és elindul a telepítés: rögvest rebootol a készülék majd folytatódik és végül elkészül!

(3.a, Közvetlen GB-ről ICS-re itt előfordulhat úgynevezett recovery bootloop (folyton rebootol a recoverybe a telepítő), ekkor nem kell megijedni, akksit ki kell venni majd vissza és megint 3 gombos recovery és ismételjük meg a 3-as pontot!)

4., A rendszer feltelepült, már csak a kiegészítő rendszer appok vannak hátra: hasonlóan a 3.-as ponthoz: a menüben menjünk az install zip from sdcard-ra majd a choose zip from sdcard-ra és válaszuk ki a rom zipjét az SD kártyáról (gapps-ics-20120429-signed.zip) majd rányomva erősítsük meg yes install gapps-ics-20120429-signed.zip, telepítés lefut és kész is vagyunk!

5., Utolsó lépésként már csak a menüben a reboot system now-ra kell menni és a készülék újraindulása után már élvezhetjük is a friss, ropogós ICS rendszerünket a Galasy S-ünkön!
(Opcionális: Ha install előtt kivettük a SIM ill SD-kártyákat akkor reboot helyett, vegyük ki az akksit, helyezzük vissza a kártyákat majd kapcsoljuk be a telefont!)

ICS install általában:

A legtöbb ROM leírásában szerepel ajánlás, hogy hogyan érdemes installálni, külön részletezve ha GB-ről, vagy másik ICS-ről, esetleg ugyanazon ROM más verziójáról történik az install, ill. hogy utólag kell-e még valamit a rom mellé flashelni pl gapps, stb. Ezeket mindig érdemes áttanulmányozni!

Nagy általánosságban viszont elmondható hogy a 3 wipe és install zip kombináció elegendő szokott lenni egy egyszerű ICS rom flashelésénél!

ajánlott telepítési útmutató:
D1L1ZS "foolproof" és bootloop biztos receptje

ICS telepítési leírás az alfa korszakból:
sagit blogja

* * *

================================================

* * * JELLY BEAN * * *

4.1 - 4.3

Előtörténet:
Hosszas bevezetőt nem fűznék hozzá, akit érdekel a részletes ismertetője a 4.1 , 4.2 ill. 4.3 verzióknak, azoknak ajánlom a link mögötti mobilaréna cikkeket!

JB installálás:
lévén CWM-ből installálunk itt is, ezért gyakorlatilag semmi új nincs az ICS-hez képest, így ha az ott leírt pontokat követitek akkor gond nélkül települni fog a választott JB rom is.

emlékeztetőül dióhéjban összefoglalom:
1, a választott ROM legyen a belső SD-n ill. ha kell hozzá a gapps akkor az is (! figyelem a JB-hez külön gapps tartozik az ICS-hez való nem jó és a 4.1, 4.2 ill. 4.3-hoz is más kell tehát a megfelelőt szedjétek le !)
2, CWM alól 3 wipe: data , cache és dalvik (én egy format system-t is szoktam csinálni) majd
3, install zip ROM (ill. utána install zip gapps ha kell)
3a, ha esetleg GB-ről váltanánk és bootloop lenne akkor itt is az akksit ki kell venni majd vissza és megint 3 gombos recovery és ismételjük meg a 3-as pontot
4. reboot system

* * *

XDA - összesített Főzött ROM-ok listája: JB -- ICS -- GB 2.3.6 & MIUI v4 CustomRoms

* * *

================================================

* * * KitKat * * *

4.4

Coming Soon... ;)

* * *

Ha a fentiek többszöri átolvasása után kérdésed van jelezd a fórumban!

Készítette: ForRedGlory, sagit, nggabi és ( V ). Utolsó módosítás: 2013.11.16.

________________________________________________________________

Kapcsolódó cikkek a Logoutról (részletek):
- GalaxyS Android FAQ (szájbarágós) (Szerző: xnace)
- Samsung Galaxy S Android 2.3.3 - JVB rom telepítési útmutató (Szerző: [DE2JAY])
- Galaxy S EXT4 journaling kikapcsolása (Szerző: Tonyk)
- Galaxy S hivatalos szoftver telepítés (Szerző: fo_di)
- Galaxy S IMEI szám helyreállítása (Szerző: fo_di)
- Android 4.0.3 ICS SGS-re (CM9, nem ICSSGS) (Szerző: sagit)
- Samsung Galaxy S I9000 GPS Modding (Szerző: tresh)

//esetleges elírások vagy hiányzó funkciók végett -ben vagy a fórumon nyugodtan tájékoztassatok! ;)// ( V )

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.