2022. október 1., szombat

Gyorskeresés

HP 250 G4 WLAN antenna bővítés

Írta: | Kulcsszavak: HP . Notebook . G4 . Wlan . Wifi . Antenna . Broadcom . Jelerősség . Signal

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Néhány hónapja vásároltam használtan egy laptopot, ennek egy jellemző problémájával (típushibájával) foglalkozom az alábbiakban.

Konfiguráció:

HP 250 G4
Intel i3-5005U
8GB RAM
250GB SSD
USB3, ODD, stb.
Broadcom BCM943142YHN WLAN+BT NGFF kártya HP Part. No.: 792200-001

Amire én használom arra tökéletesen elegendő a gép, kivéve az utolsó elemet, a WLAN kártyát. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg ilyen budget laptopot adtak el világszerte, tele is van sírva az internet a kritikán aluli WLAN jelerősséggel. Magyarországon is jócskán van belőle. Sajnos én erre a nem is annyira rejtett hibára már csak vásárlás után találtam rá.

A jelenség a következő: gyakran eldobálja a hálózatot (Ap-tól függetlenül, 3m-re a hálózati eszköztől), a jelerősség kritikán aluli. A jel nem áll be soha stabil értékre, de pillanatnyi "magas" jelszintnél is simán hajlandó bontani a kapcsolatot. Ugyanazon a helyen egy androidos telefon sokkal jobb értékeket produkál. Mindezt persze mozdulatlanul - egy asztalon, nem mozgatva, nem nyitogatva.


Jelerősség (felső eszköz)

Mivel garanciám már nem volt, utánajártam a dolognak. Sajnos Windows rendszerek és Ubuntu desktop alatt is megvolt a hiba, és a driverek cserélgetése sem hozott eredményt.

A HP nagyon nem akarja, hogy szétszedjük ezt a gépet (nincs szerelőnyílás), de azért megoldható. Az akkumulátor alatt található fülek kiszabadítása után szépen körben haladva lepattintottam a hátlapot. Számomra meglepő látvány fogadott.


WLAN kártya 1 antennával

Az E kulcsos M.2 foglalatban egy 1630-as (a legkisebb) méretű kártya árválkodott. Csak az elsődleges antenna próbálta tartani a lelket a vezeték nélküli kapcsolatban, másodlagos nem volt. Utóbbinak az a szerepe, hogy a pillanatnyilag rosszul pozicionált, lecsatolt vagy sérült main antenna helyett lépjen játékba. Azt nem tudom, hogy tervezési hibáról, túlzott költségcsökkentésről van-e szó, vagy hogy más notebook gyártók is gyakran bocsátanak-e forgalomba termékeket így, de érdekesnek tartottam. Szétszedett állapotában csatlakoztattam egy másik antennát (régebbről volt itthon) az üres helyre, így minden hiba megszűnt, a jelerősség pedig mérhetően sokkal magasabb lett.

Lehetségesnek tartom, hogy a működése valaha jó volt, és talán a fedél fel-le hajtogatásától (a kijelző kávájában van körbe vezetve a meglévő antenna) tört meg a vezeték. Ennek utánajárni már nem tudtam, mert nem akartam jobban megbontani a fedelet.

Láttam, hogy a gépben még rengeteg hely van, el lehetne helyezni egy plusz antennát akár véglegesen is. Ebay-ről rendeltem egy belső kivitelű példányt. Persze a méret nem mindegy, ez NGFF kártyához kell, a miniPCIE kártyák csatlakozójánál jóval kisebb méretű (MHF4). A gyakorlatban ez egy réz vagy alumínium sodrat, egyszeres árnyékolásban, végén egy rézlappal, amire zsugorcső van húzva.


Belső antenna

Csatlakoztattam, majd elvezettem szépen egy üres "csatornában", a végét pedig pillanatragasztóval pöttyintettem oda. Igyekeztem elkerülni a hőleadó csöveket és egyéb kritikus részeket. Összeszerelés után újra csináltam egy mérést.


Antennabővítés után (felső eszköz)

Azóta használat során azt tapasztalom, hogy minden hiba megszűnt, nincsenek többé szakadások, a jelerősség pedig stabilan a legmagasabb szinten van. Szóba jöhetett volna még a kiegészítő antenna alkalmazásán felül az egység teljes cseréje egy minőségibb darabra, azonban ennek nem láttam szükségét.

A készülék egyébként 1x1-es non-MIMO kártyákat támogat, azokból is csak az alábbiakat:
-Realtek RTL8188EE 802.11bgn 1x1 Wi-Fi Adapter
-Realtek RT8723BE 802.11bgn 1x1 Wi-Fi + BT4.0 Combo Adapter
-Broadcom BCM43142 802.11 bgn 1x1 Wi-Fi + BT4.0 HMC Combo Adapter
-Intel Dual Band Wireless-AC 3165 802.11 ac 1x1 WiFi + BT 4.0 Combo Adapter

Hozzászólások

(#1) Kolondrum

Ez kicsit olyan mint anno az Acer 3635Z-m. Kifosott a cég millió darab olyan gépet amiben a BIOS régisége miatt nem látta a procit rendesen és 1200MH-zn ment valakinek a noti teljes élete alatt valami 2.X GHz helyett. Húú anno hányan írtak rám ez miatt és fénysebességnyi gyorsulást tapasztaltak BIOS csere után. 1 hete Yt-n írt valaki ez miatt, de a BIOS-t már én küldtem el neki, mert elveszett a neten.

RMX3301 - Suzuki Vitarához eladó néhány tartozék. Érdeklődni privátban

(#2) sanzi89


sanzi89
addikt

Ha ezt a Broadcom fost is kicseréled egy normális - akár 3 antennás - Intel kártyára, akkor lesz normálisan használható WiFi-d. A gyártóknak üzenem, hogy 3-4k környékén beszerezhetőek ebay-ről, ezeket a fosokat meg zúzzák be mielőtt belerakják a gépekbe... Borzalom, hogy egy 150k-s gépbe se jut normális Wifi, mert spórolni kell egy ezrest. :W

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#3) ontheground


ontheground
tag

Hello. Én ennek kvázi a fordítottját csináltam meg, amit te. :)
Adott volt egy MSI CR500X notebook, ingyen kaptam, darabokban. Cseréltem benne procit egy P8400-ra, meg kapott 2*2GB/800 DDR2-t is, a rossz akksi meg ment a gyüjtőkonténerbe, a házát meghagytam, mivel így nem tátong majd lyuk a noti alján.

Típushibája a zsanér szorulása, ennek következményeként a műanyagrészek törése, pótzsanér nincs, mert mindnek ugyanaz a baja. A kijelző a szalagkábellel és a wifi antennával ennek következményeként leszerelésre került, mivel már csak a kábelek tartották őket. A benne levő Ralink wifi kártya is ment a levesbe, mivel valami furcsa elgondolás alapján nem MAIN-AUX konfigurációjú, hanem a két u.fl csatija RX - TX megoldású, egyik antenna a letöltés, másik a fel, így egy antennával használhatatlan. Kapott egy Atheros chipsetű kártyát(Intel-t akartam, de drágák voltak), meg egy ilyet.
A hosszú hangszórórácsot meg szépen felpattintottam, kifúrtam, bele az RP-SMA csatoló, aztán vissza a helyére, és ment rá egy külső antenna. Azóta így használom, asztali gépként. Kicsit bután néz ki, mint egy modern Amiga vagy C64C, de szépen megy. Kettő antenna csati sajna már nem fért volna el ez az egy is a kijelző szalagkábel alaplapi csatlakozója felett levő lyukhoz illeszkedett csak.

[ Szerkesztve ]

(#4) Uzsito válasza ontheground (#3) üzenetére


Uzsito
csendes tag

Hali,

Az igen, szépen nézhet ki. :) Lényeg hogy működik és nem került semmibe.
Azt hiszem pont volt egy olyan gépem, de már ezer éve.

-Aaaapaaa...már...itt van a karácsony?! -Igen, itt van. -Hol?!

(#5) eca


eca
tag

Köszönöm a leírást pont ilyen gépem van :C bár rendeltem hozzá wifi kártyát is de csak az antenna érkezett meg. Marad a régi wifi kártya új antennával. Én az antennát kábelcsatorna híján az aksival párhuzamosan vezettem el majd vissza hajtottam mert hosszú volt majd le szigetelőszalag-oztam.
Láttam olyan videot is ami a monitorhoz viszi fel az antennát.

https://www.youtube.com/watch?v=_FHlUf1OPpA

:R

(#6) oliwire


oliwire
őstag

Nekem is szerintem ez a baj lehet a mostani HP 455 G3-mal:

Több kérdésem is van:

Elég, ha még egy 1 csatlakozós antennát veszek bele, amit elvezetek valahol a gépben?

Vagy vegyek egy ilyet? [link]
Ebben 2 csatlakozó is van, tegyem bele ezt, majd az eredeti csatlakozót húzzam le?

Esetleg vegyek egy új wifi kártyát bele, meg egy új antennát?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.