2022. október 7., péntek

Gyorskeresés

CUPS nyomtatószerver ARM workaround

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hálózati nyomtatót szerettem volna beüzemelni otthoni környezetben, néhány PC kiszolgálására. Az volt a terv, hogy már üzemelő, linux szervert futtató NAS-ra csatlakoztatom az eszközt, így majd CUPS nyomtatószerver telepítésével elérhetővé válik mindenkinek a hálózaton. Emiatt elegendő egy olcsóbb megoldás is, nem kell wifi, sem ethernet csatlakozás. A választás a Samsung M2026-ra esett, ez egy budget mono lézer printer, USB2.0-val.

A CUPS telepítése simán ment, a beüzemelésének két fontosabb lépése volt:
- /etc/cups/cupsd.conf-ban meg kellett adni a listening portot, valamint azt, hogy ki érheti el a szervert, admin oldalt, konfigurációs fájlokat és logokat
- a webes felület azonosítást kért, a megadott user tagja kell hogy legyen az lpadmin group-nak

Ezután következett a nyomtató hozzáadása a CUPS felületén immár böngészőből, ám sajnos ez a típus nincs benne az adatbázisban, így drivert kell telepíteni. Samsungék (HP) kiadtak pár csomag ULD-t (Unified Linux Driver), az eszközhöz, de csak x86 hardverre. Ez már csak akkor derült ki számomra, amikor kicsomagoltam az illesztőprogramot. A NAS amire a printer csatlakozik, ARM alapú, tehát a driver máris ugrott.

Próbáltam az x86 pakkból kimásolt .ppd (PostScript Printer Description) fájlt megetetni a CUPS-al, de ahogy az várható volt, nem működött az eltérő architektúra miatt. Kisebb guglizás után kiderült, hogy többen szívnak ilyesmivel, mindenféle ARM eszközökön.

Egy lehetséges workaround, hogy CUPS-ban a nyomtatót gyártófüggetlen "Raw printer"-ként adjuk hozzá. Így nem kell neki driver a szerveren, viszont kell minden kliensen, ahonnan rá szeretnénk nyomtatni (legyen az x86 windows vagy linux pc). Persze ez nem a legjobb megoldás, de így hibamentesen működik. A fenti eset sok más printerrel is előfordulhat, mert a gyártók ritkán biztosítanak ARM drivereket.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.