2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

Linux - A KDE Connect

Írta: | Kulcsszavak: kde . linux . kde connect . plasma . ubuntu . debian . fedora . gnome

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Linuxos KDE Plasma asztali környezethez készült KDE Connect alkalmazás mára sok Linux felhasználó számára nélkülözhetetlenné vált, ami nem meglepő, hisz nagyban megkönnyíti a PC és a mobileszköz közti kommunikációt, miközben tökéletesen integrálódik a Plasma asztali környezetbe. Nézzük, mit is tud ez az alkalmazás.

A KDE Connect (magyarosan KDE Csatlakozás) feladata, hogy összeköttetést létesítsen hordozható eszközünk (mobil/tablet) és számítógépünk közt helyi hálózaton keresztül. A program segítséget nyújt azok számára, akik gyakran mozgatnak fájlokat mobiljuk és a gépük közt, de más feladatokban is jó szolgáltatot tehet. A KDE Connect főbb funkciói:
- Számítógép és mobileszköz csatlakoztatása bizonságos, TLS titkosított helyi hálózati (LAN) kapcsolaton keresztül
- Mobileszközre érkező értesítések megjelenítése a számítógépen
- SMS-ek és egyes üzenetküldők (Messenger, Whatsapp, stb.) üzeneteire történő válaszolás az asztalon keresztül
- Számítógépen futó médialejátszó irányítása mobilról
- Mobileszköz használata mint számítógép távirányító
- Előre definiált parancsok indítása mobilról
- Mobileszköz töltöttség szint kijelzése az asztalon
- Mobiltelefon megcsörgetése
- Fájlok és linkek megosztása a mobileszköz és a számítógép közt
- Telefon tárhelyének böngészése számítógépről, fájlok másolása, törlése, átnevezése, stb.
- Vágólap tartalmának megosztása a mobileszköz és a számítógép közt
A KDE Connect korábbi (akár 4-es) Plasma verziókkal is használható, de egyes szolgáltatásait csak frisebb, legalább 5.14.3-as verzióval tudjuk használni.

Telepítés

Maga a KDE Connect több részből áll, de az alapvető használathoz elegendő telepíteni - csomagkezelőből a szokásos módon – a kdeconnect csomagot, a telefonra/tabletre pedig a KDE Connect alkalmazást Play Store-ból vagy F-Droidról, és kirakni a KDE Connect plasmoidot az asztalra vagy a panelre. A jobb integráció érdekében telepíthetjük még KDE Connect Device Widget és a KDE Connect SMS Sender plasmoidokat is a Discover (Felfedezés) programból, vagy a plasma asztali widget telepítójéből. A KDE Connect Device Widget lehetővé teszi, hogy drag-and-drop módszerrel vigyünk át linkeket és fájlokat mobileszközünkre, míg a KDE Connect SMS segítségével SMS-t küldhetünk számítógépünkről mobiltelefonon keresztül. A KDE Connect Android alkalmazás legalább 4.0-s verziójú Androidot igényel, és jelenleg nem is érhető el más operációs rendszerre – az iOS app fejlesztése nagyon kezdetleges állapotban, évekkel ezelőtt megrekedt.
A webes integrációhoz érdemes telepíteni még a plasma-browser-integration csomagot a csomagkezelőből, a böngészőnkhöz pedig a Plasma Integration bővítményt, melynek segítségével közvetlenül a munkaterületről érhetők el a böngésző egyes funkciói (pl. videó vezérlése, letöltések mutatása az értesítési területen, stb.).
Bár a program alapvetően KDE-hez készült, ennek ellenére bármelyik asztali környezetben működőképes. Ebben az esetben használhatjuk a parancssoros változatot (kdeconnect-cli), illetve Gnome shellben telepíthető a GSConnect kiterjesztés, ami ugyanazt nyújtja, mint a KDE változat, valamint bármely környezetben az indicator-kdeconnect segédprogram (ez esetben is kell telepítenünk a mobileszközre a KDE Connect alkalmazást).
Gnome használata esetén az asztali integrációhoz telepítsük továbbá a Chrome-os GSConnect alkalmazást a webáruházból, vagy Firefoxhoz és forkjaihoz a Firefox Add-ons oldalról.

Csatlakozás, fájlküldés

Miután a kdeconnect sikeresen feltelepült a számítógépre és a mobileszközre is, keressük meg a plasmoidok között a KDE Connectet, húzzik ki az asztalra vagy a panelre, és ha szeretnénk, a KDE Connect Device Widget-et és a KDEConnect SMS Sender plasmoidokat is. Mivel még nem párosítottuk mobilunkat a KDE Connecttel, a plasmoid egyelőre a „No paired devices available” feliratot fogja mutatni.

Nincs csatlakoztatott eszköz

Indítsuk el a KDE Connect programot, majd bal oldalt válasszuk ki a párosítani kívánt mobileszközt, jobb oldalt pedig kattintsunk a „Párosítás kérése” menüpontra. Ekkor mobilunk jelezni fogja, hogy párosítási kérés érkezett felé. Fogadjuk el, és ezzel meg is történt a párosítás.

PC párosítása mobillal

Ugyanezt érjük el akkor is, ha telefonunkon megnyitjuk a KDE Connect alkalmazást, és az „Available devices” listából kiválasztjuk számítógépünket.

Az Androidos KDE Connect ikonja

Ebben az esetben a számítógép fogja jelezni a párosítási kérést egy értesítés formájában.


Párosítás, csak most a másik irányból - teljesen mindegy, melyik módszert használjuk

Ha a párosítás sikeresen végbement, az asztalra vagy a panelre kihelyezett plasmoid már mutatni fogja mobilunk nevét, az akkumulátor töltöttségi szintjét, az értesítéseket, valamint innen megcsörgethetjük a készüléket, megnyithatjuk böngészésre a telefon tárhelyét, vagy törölhetjük az értesítéseket.


KDE Connect plasmoid

Indítsuk el a mobilon a KDE Connect alkalmazást. A főmenü fejlécében az kapcsolódott felhasználó nevét és a gép hosztnevét látjuk. A menü egyes pontjai (beállításoktól függően változhatnak):
- Send files
- Multimedia control
- Run command
- Remote input


KDE Connect alkalmazás

Az első menüponttal, mint a neve is mutatja, fájlokat küldhetünk a PC-re közvetlenül a mobileszköz tárhelyéről, internetes szolgáltatásból (pl. Google Drive, OneDrive, stb.) vagy valamelyik alkalmazásból (pl. Galéria). A második menüpont segítségével vezérelhetjük a támogatott médialejátszókat (pl. VLC, Spotify, Elisa, Amarok, stb., vagy a plasma-browser-integrations csomag telepítése után a böngészőben történő lejátszást). A harmadik menüpontból előre definiált parancsokat adhatunk ki a PC-nek, míg a legutolsó menüpont segítségével a mobil kijelzőjét érintőtáblaként használva irányíthatjuk a PC-t, és virtuális billentyűzet segítségével „távgépelhetünk” is.

A fájlküldés egy másik módja az, amikor az aktuálisan használt alkalmazás „Megosztás” menüpontja segítségével továbbítjuk a fájl a PC-re. Ha például egy képet szeretnénk küldeni a gallériából, akkor nyissuk meg a képet, válasszuk ki a megosztást, majd a listából válasszuk ki a KDE Connect segítségével összekapcsolt PC-t.


A galéria megosztás menüpontját használva átküldjük ezt a szép képet a PC-re

Tömeges fájlküldés esetén jobban használható megoldás az, hogy ha a PC-n megnyitjuk a plasmoidról vagy közvetlenül a Dolphinból a mobileszközt, és innentől fogva ugyanúgy végezhetünk rajta fájlműveleteket, mint ha egy teljesen átlagos tárhely lenne. Másolhatunk rá, törölhetünk róla, stb.

A mobil (jelen esetben Homtom) ugyanúgy jelenik meg a Dolphinban, mint bármely más tárhely

De használhatjuk akár a Dolphin helyi menüjéből elérhető „Küldés KDE Connectel ide (Send to via KDE Connect)” vagy a Megosztás… menüpontot is.

Átküldjük a fájlt KDE Connecttel…

Amennyiben a KDE Connection Device Widget-et kiraktuk a panelre (az asztalra ne tegyük ki, mert nem fogjuk látni!), akkor először is pipáljuk be a használandó mobileszközt (meg fog változni a panelikon), majd a továbbiakban egyszerűen csak húzzuk rá a küldeni kívánt fájlt a widgetre, és az hamarosan a mobileszközön landol.


Balról az első ikon a Device Widget - az első képen az eszközkijelölés előtt, a második képen azután

Ugyanígy használhatjuk küldésre a Plasma saját Gyors megosztás nevű plasmoidját. Tegyük ki az asztalra vagy a panelre, ejtsük rá az átküldeni kívánt fájlt, válasszuk a „Küldés eszközre...” menüpontot, végül kattintsunk a céleszközre, majd a fájl rövidesen megérkezik a mobileszközre.


Fájl megosztása a Gyors megosztás plasmoid segítségével

A multimédia vezérléshez egy támogatott lejátszóra (pl. VLC, Spotify, Amarok, Elisa, vagy plasma-browser-integration és böngésző) van szükségünk.


Zenelejátszás vezérlése távolról

A Gwenview képnézegető is támogatott – előre és hátra lépkedhetünk az aktuális mappában lévő képek között, vagy akár indíthatunk slideshowt is.

A remote input segítségével pedig touchpadként használhatjuk a mobileszköz kijelzőjét, valamint a jobb oldalt fent lévő billentyűzet ikonra kattintva a begépelt billentyűket megkapja a PC (távoli gépelés), a „hárompontos” menü segítségével pedig jobb – vagy középső kattintást küldhetünk.


Touch me baby!

Beállítások

A KDE Connect főbb beállításait az asztali programból érhetjük el, ahol csatlakoztatott eszközönként kapcsolhatjuk ki és be a használni kívánt funkciókat. Egyes beállításokhoz további opciók tartoznak.


KDE Connect beállítóablak

- Akkumulátorfigyelő: megjeleníti a mobileszköz töltöttségét az asztali widgeten
- Képernyővédő tiltása: kikapcsolja a képernyőt, amíg az eszköz csatlakoztatva van


Az energiagazdálkodás jelzi, hogy a KDE Connect ébren fogja tartani a PC-t, míg a telefon csatlakoztatva van, ha csak manuálisan el nem küldjük alvó állapotba

- Megosztás és fogadás: fájlokat, linkeket, szövegeket küldhetünk és fogadhatunk
- Multimédiavezérlő: asztali gépen futó multimédiás alkalmazás vezérlésére szolgál
- Médialejátszás felfüggesztése: felfüggeszti az asztali médialejátszást vagy elnémítja a rendszert (ha támogatott lejátszót haszálunk), amint elkezd csörögni a telefonunk, vagy ha már felvettük (beállításfüggő)
- Ping: egy rövid jelzést küld a mobileszköz felé, kapcsolat tesztelésére használható
- Receive norifications: az eszközre érkező értesítéseket mutatja a a PC-n, valamint válaszolhatunk az SMS-ekre és a gyorsválaszt támogató (Messenger, Whatsapp) üzenetküldőkön keresztül kapott üzenetekre


Válaszolunk a Messenger üzenetre az asztalról

- Ring my phone: megcsörgethetjük a telefont, így könnyen megtaláljuk, ha nyoma veszett a lakásban
- Run commands: előre definiált parancsokkal vezérelhetjük a PC-t, melyeket az opciók ablakban adhatunk meg. A „Name” mezőbe írhatjuk be a parancs nevét, a „Command” mezőbe pedig magát a parancsot. Íme néhány példa:
* Képernyőkép készítése a PC-n és továbbítása a mobileszközre
Name: Screenshot to mobile
Command: file=/tmp/$(hostname)_$(date "+%Y%m%d_%H%M%S").png; spectacle -bo "${file}" && kdeconnect-cli -d $(kdeconnect-cli -a --id-only) --share ${file}
* PC képernyőjének zárolása
Name: Lock screen
Command: loginctl lock-session
- Send notifications: asztali értesítések továbbítása a mobileszközre. Beállítható, hogy csak az állandó értesítések kerüljenek továbbításra, hogy a továbbított értesítések tartalmazzák-e a szövegtörzset és az értesítés ikont, valamint, hogy mely sürgősségi szint feletti értesítések kerüljenek továbbításra. Alapértelmezetten ez a funkció ki van kapcsolva. Hasznos tud lenni akkor, ha valamilyen hosszabb folyamatot futtatunk a PC-n, és nem vagyunk a közelben, de tudjuk, hogy a program a folyamat végén értesítést fog küldeni
- Telefonintegráció: Megjeleníti az értesítéseket a hívásokról és az SMS-ekről
- Távoli fájlrendszer böngészése: SFTP kapcsolaton keresztül böngészetjük a mobileszköz tartalmát
- Virtuális bevitel: a mobileszköz képernyőjének érintőtáblaként való használata
- Vágólap: vágólap megosztása a mobileszköz és a számítógép között (amit másolunk a PC-n, az beilleszthető lesz a mobilon, és vice versa).
Ebből az ablakból pinget is küldhetünk az eszköznek, vagy akár le is választhatjuk azt, valamint a bal felső sarokban, a felhasználónév@gépnév melleti ceruza ikonra kattintva átnevezhetjük a PC-t.

A mobileszközön a jobb felső „hárompontos” menüből szintén elérhetők ugyanezek a beállítások, néhány további opcióval:
- Beállíthatjuk távoli vezérlés esetén a két – és háromujjas érintések funkcióját, az érintőtábla érzékenységét, a scrollozás irányának megfordítását
- Fájlfogadás esetén a célkönyvtárat, és hogy a fogadást jelző értesítésnél legyen-e rezgés és hang
- Értesítések fogadása esetén feketelistára tehetünk számokat, így a tőlük kapott SMS - és hívásértesítések nem továbbítódnak
- Beállíthatjuk, hogy mely alkalmazások értesítéseit kívánjuk fogadni
- Engedélyezhetjük, hogy a távoli billentyűzeten leütött karaktereket megkapja-e a rendszer
- Csengőhangot állíthatunk be a távoli megcsörgetéshez
- A távoli multimédia vezérlés gombjait és értesítéseit konfigurálhatjuk.
Szintén ebből a menüből érhetjük el a ping küldése, a leválasztás, és az encryption info pontot, mely megmutatja a kapcsolathoz tartozó SHA1 ujjlenyomatokat.


KDE Connect Android kliens beállítások

Plasma böngésző integráció

A plasma-browser-integration csomag telepítésével a böngésző egyes funkciói elérhetővá válnak az asztali munkaterületről (pl. böngészőben futó videó vezérlése, letöltések mutatása az értesítési területen, stb.), és kapunk néhány plusz funkciót a KDE Connecthez is. Ehhez le kell töltenünk a Plasma integration bővítményt, Blink alapú böngészőkhőz (Chrome/Chromium/Opera/Vivaldi) a Chrome áruházból, Firefoxhoz és forkjaihoz pedig a Firefox Add-ons weboldalról.


Youtube vezérlése a panelról

A bővítmény telepítése után a böngésző helyi menüjében megjelenő Open on segítségével az aktuális URL-t átküldhetjük a mobileszközre, melynek következtében a mobileszközön az alapértelmezettnek beállított böngésző megnyitja az oldalt.


A Plasma integration bővítmény beállításaiban kiválaszthatjuk a használni kívánt funkciókat

A dolog a másik irányban is működik: nyissunk meg egy weboldalt egy csatlakoztatott mobileszközön, válasszuk ki a Megosztás... menüt, onnan a KDE Connect-et, és a PC-n az alapértelmezett böngészőben megnyílik az oldal.


Megosztjuk az oldalt a PC-vel

Létezik egy alternativ bővítmény KDE Connect néven, mely szintén képes arra, hogy segítségével átküldjük a megnyitott weboldalt a mobileszközre. Ehhez először is telepítenünk kell a native host alkalmazást, ami biztosítja a kommunikációt a böngésző és a csatlakoztatott mobileszköz közt. A telepítéshez kövessük a github oldalon megadott instrukciókat. Ezután le kell töltenünk a böngésző kiegészítőt Chrome-hoz/Chromiumhoz és a kompatibilis böngészőkhöz, vagy Firefoxhoz. Jelen pillanatban ez a bővítmény kevessebbet tud, mint a Plasma integration, így telepítése csak akkor javasolt, ha ez utóbbival probléma adódna.

SMS küldés az asztalról

A KDE Connect SMS plasmoid segítségével SMS-t küldhetünk a számítógépről a mobiltelefonon keresztül. Tegyük ki a plasmoidot az asztalra, adjuk meg azt a telefonszámot, amire szeretnénk SMS-t küldeni, az alsó mezőbe pedig írjuk meg az üzenetet, végül kattintsunk a „Send SMS” gombra. A plasmoid beállításai közt is nézzünk szét – beállíthatjuk például azt, hogy amennyiben telepítve van a beep csomag, a plasmoid rövid csippanásokkal jelezze az SMS elküldését.


SMS küldése

Hozzászólások

(#1) wetomi


wetomi
aktív tag

Nagyjából másfél éve használtam utoljára a KDE Connectet, aztán valamikor újratelepítés után már nem is raktam vissza. Akkoriban a fájlküldés még nem működött, legalábbis nálam nem.
Jó is, hogy emlékeztettél, mert a telefonos értesítések megjelenítése a gépen mostanság sokszor hiányzott. Most így hirtelen ki is próbáltam, már a fájlküldés is oké.

És látom, hogy már az alaptelepítés része a KDE Connect legalábbis openSUSE-n.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.