2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

Magyar nyelv beállítása Morelocale2 segítségével

Írta: | Kulcsszavak: morelocale . morelocale2 . adb . magyar . magyarítás . magyarosítás . nyelv

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mostanában "divatos" lett a mobiltelefonok vásárlása külföldről, ám előfordulhat hogy a kiszemelt készülékben gyárilag nincs magyar nyelv. Alapvetően két féle megoldás létezik a probléma megoldására. Az egyik hogy egy olyan hozzá való romot teszünk a készülékre amiben a magyar lokalizáció megtalálható. Jelen leírás nem erre vállalkozik, hanem egy másik megoldást ismertet amivel akár 90% feletti lehet a magyarítás hatásfoka és bármelyik telefonon működik.

A Motorola Moto G mostanában igen népszerű, árához mérten igen jó készülék, neves gyártótól, jó támogatással. Ezek után szinte természetes hogy Magyarországon hivatalosan a Motorola nem forgalmazza, külföldről vagy magyarországi boltokból, webáruházakból szerezhető be. Ennek velejárója az is, hogy a Motorola sajnos úgy döntött hogy a magyar nyelvet a telefonból kispórolja.

Így jutunk el a második módszerhez amivel nagy mértékben magyarítható a telefon, a Moto G-nél sajnos a rendszer menü és beállítások angol nyelvűek maradnak de az alkalmazások túlnyomó része magyarul fog velünk kommunikálni. Más készülékeknél előfordulhat hogy a rendszer menü is magyar lesz, ott a magyar nyelv benne maradt a rendszer rom készítésekor csak a menüben a kiválasztó listából hagyták ki.

Célunk eléréséhez az egyik legnépszerűbb, erre a célra szolgáló programot használjuk, ez a Morelocale2.

(Az android 4.2 verziótól kezdve nincs jogosultsága alapértelmezetten a programnak hogy elvégezze a beállításokat, nekünk kell engedélyezni adb-n keresztül. Ehhez a cikk végén van a segítség. Ha ROOT-olt a készülék akkor erre nincs szükség, az alkalmazás megszerzi magának a megfelelő engedélyt, akkor csak a Superuser elérést kell a felugró ablakban engedélyezni.)

1. Telepítsük fel a programot, majd nyissuk meg. Az alábbi kép fogad:

2. Felül a Custom Locale szövegre kell rámenni, ekkor ezt látjuk:

3. Nyomjunk rá az ISO639 gombra és válasszuk ki a Hungarian szöveget:

4. Utána az ISO3166 gombnál tegyük ugyanezt:

Ekkor ezt kapjuk:

5. Megnyomjuk a Set gombot és át kell hogy váltson magyarra:

Ha a lenti hibaüzenet jelenik meg:

akkor a következőket kell csinálni:

1. A telefonon engedélyezni kell az USB Debugging-ot.

Menjünk a beállításokban az About phone menüre,azon belül a Build number menüre kell gyorsan nyomkodni 7-szer.
Ha kiírja hogy Developer mode enabled akkor egy menüvel visszalépünk és a frissen megjelent Developer options menübe lépünk. Ott bepipáljuk az USB debugging opciót, a megjelenő kérdésnél Ok a válasz.

2. A telefonhoz tartozó adb drivereket fel kell telepíteni a számítógépre (ha még nem lenne).
Moto G esetén a Motorola Device Manager-t kell telepíteni, letöltés ITT.
Utána a telefont a számitógépre csatlakoztatni az usb kábellel. Ekkor a számítógép feltelepíti a megfelelő illesztőprogramokat.
Ez nagyon fontos lépés, ez a lelke az egész műveletnek, ha nincs megfelelő illesztőprogram telepítve akkor nem fog működni. Működő adb kapcsolat kell hogy legyen a számítógép és a telefon között!
A folytatáshoz dugjuk rá usb kábellel a telefont a gépre ha még nem tettük.

3. Készítettem egy telepítő csomagot ami Morelocale engedélyező és egyben egy minimal adb és fastboot csomag is. Letölthető innen.
Fel kell telepíteni, és a Start menüben vagy a csempék rengetegében megjelenik egy Morelocale enabler parancsikon.

Ezt el kell indítani (érdemes feloldani előbb a telefonon a képernyőzárat, hátha a lejjebb írt engedélykérés megjelenik), a parancs lefut és ha minden rendben ment akkor az alábbi ablak jelenik meg:

Figyelni kell a telefon képernyőjét is, megjelenhet egy kis ablak a számítógépes elérésről, ezt engedélyezni kell, ne felejtsük el a kis négyzetet is kipipálni:

Ha hibaüzenetet kapunk (valami mást is kiír) akkor először is zárjuk be az ablakot és próbáljuk meg még 1 esetleg 2 alkalommal.
Ha még mindig nem jó, esetleg "Device not found" hibaüzenetet kapunk, akkor az adb illesztőprogrammal lehet valami gond, kérjünk segítséget a telefonunk közösségi fórumán például, esetleg a gyártónál. Ez minden telefonnál más, a Moto G driver a 2. pontban linkelve van, más készülék esetén ebben nem tudok segíteni készülék híján.

Ha rendben lezajlott az engedélyezési folyamat akkor kezdjük elölről a Morelocale beállítást, most már sikerülni fog.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.