2020. július 3., péntek

Gyorskeresés

8 vércsoport 2 embertől? Miért ne?

Írta: | Kulcsszavak: vércsoport öröklődés . Biblia . Jehova . Jehova Tanúi . vallás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Vannak olyan személyek, akik azért zárják ki Jehova* létezését, mert szerintük, ha Isten csakugyan 2 embert teremtett (Ádámot és Évát), akkor nem lehet 8 féle vércsoportja az emberiségnek.

*A Biblia feltárja, hogy Isten neve Jehova

Akkor kezdjük az alapoktól!

Nagy vonalakban:
Az élőlények teste különböző szövetekből épül fel.
A szövetek pedig sejtekből épülnek fel.
A sejtek pedig sejt alkotókból, azok pedig molekulákból, a molekulák pedig atomokból épülnek fel.

Az élőlény tulajdonságai kódolva van egy molekulában, amit DNS-nek nevezünk.
Ez, a sejtmag közepében, a sejtmagvacskában helyezkedik el.
Magát a DNS-t úgy kell elképzelni, mint egy nagyon hosszú, hosszában megcsavart létrát.
A létra egyes fokait 4 féle molekula alkotja (egyszerre mindig kettő): Adenin, Timin, Citozin, Guanin.
Ezek rendszerint párokba rendeződnek: Adenin - Timin ; Citozin - Guanin.
Szervezetünkben rengereg található belőlük. Hogy mennyire hosszú, azt jól szemlélteti, hogy egy emberi DNS kifeszítve körülbelül 2 méter. Ha ezt méretarányosítani szeretnénk, akkor olyan, mintha 40 kilóméter fonalat szeretnénk egy teniszlabdába beletekerni.
Mivel 4 mondhatni "kód" építi fel a DNS-t, így igazából a spirál felfogható egyfajta négyesszámrendszerbeli kódsorként is. Töménytelen mennyiségű adatot tárol. Egyes kutatók számításai szerint egy DNS tárolókapacitása nagyjából 1,5 gigabájtra tehető. Ez nem kis adatmennyiség, tekintve azt is, hogy szervezetünkben több milliárd található belőle. A DNS teljes információtartalmát genomnak hívjuk.
Találóan fogalmaz a Biblia, amikor, ezt írja:
"Szemeid már mint embriót is láttak engem, És annak minden része be volt írva könyvedbe A napokat illetően, melyeken formáltattak, Holott még egy sem volt meg közülük." (Zsoltárok 139:16)
Igen, a genom egy hatalmas könyvtárhoz hasonló, melyben minden információ megtalálható, amire csak szükség lehet.

A DNS-t feloszthatjuk kisebb szakaszokra, melyek az egyes tulajdonságainkért felelősek. Eszeket a szakaszokat nevezzük alléloknak. Az érvényesülés szempontjából megkülönböztetjük a recesszív, illetve a domináns allélokat. Ha egy ember kétféle tulajdonságot is hordoz (általában) ez alapján dől el, hogy melyik tulajdonság fogja jellemezni. Pl: valaki hordozza az Rh+ és az Rh- tulajdonságot is, akkor ő Rh+ lesz, bár a Rh- -ot is hordozza (mint tulajdonságot). A domináns tulajdonság "elnyomja" a recesszív tulajdonságot, így az nem érvényesül.

Pár szó az öröklődésről.
Mintmár említettem a DNS egy létrához hasonló. Ha ezt képzeletben hosszirányban ketté vágjuk, akkor elmondhatjuk, hogy az egyik felét az édesapánktól, a másik felét pedig édesanyánktól örököltük. Ebből kiderül, hogy a gyermekünk mindig a DNS-ünk felét örökli tőlünk. Viszont a mi DNS-ünk mindig különböző módon feleződik meg. Ezért nem egyformák az utódok.

Az alapozás után, most térjünk a tárgyra.

A 8 vércsoport: A(Rh+) A(Rh-) B(Rh+) B(Rh-) AB(Rh+) AB(Rh-) 0(Rh+) 0(Rh-)
A rövidítésük: A=IA B=B 0=i Rh+=D Rh-=d
A domináns allélok: IA IB D
A recesszív allélok: i d
Genotípus: Genetikailag hordozott tulajdonság (Pl: Dd)
Fenotípus: Érvényesülő tulajdonság (Pl: Rd+)

Rh+ : DD vagy Dd
Rh- : dd

A : IAIA vagy IAi
B : IBIB vagy IBi
AB : IAIA
0 : ii

1. Táblázat: Az összes lehetséges vércsoport genotípus szerint.

2. Táblázat: Az összes lehetséges vércsoport fenotípus szerint.

Miért nem egyezik meg a két szám? Mert - mint ahogy már fentebb említettem - tudunk hordozni olyan tulajdonságokat, amelyek egyébként nem jellemeznek bennünket. Vegyünk egy konkrét esetet. Az apa legyen RH- (dd), az anya pedig Rh+ (DD). Nekik csakis kizárólag Rh+ (Dd) gyermekük születhet. Viszont ezek a gyermekek hordozzák az Rh- tulajdonságot is (a d-t). Fenotípus szempontjából a DD és a Dd ugyanaz, Rh+.
Ha a példában az anya Rh+ (Dd) lenne (DD) helyett, akkor már nem 100%, hogy Rh+ gyermeke lesz. Mindkét szülő rendelkezik (d)-vel, így akár Rh- gyermekük is születhet.

Legyen még egy példa. Egy AB-s és egy 0-ás párnak, csak A-s vagy B-s gyermeke lehet. Érdekes módon egyik gyermek sem lehet olyan vércsoportú, mint a szülője. Tegyük fel, hogy az anya a 0-ás. Őtőle a gyerekek csak (i)-t örökölnek. Az apától pedig vagy (IA)-t vagy (IB)-t tudnak örökölni [amelyek erősebbek az (i)-nél]. Ebből adódóan a gyerekek vércsoportja Genotípus szerint vagy IBi vagy IAi lesz.

Játszunk el a gondolattal:

Tegyük fel, hogy az egyik ősszülőnk A(Rh+) a másik pedig B(Rh+). Genotípus szerint legyenek heterogének, azaz, a két allél egy tulajdonságon belül legyen különböző, vagyis: DdIAi , ill. DdIBi .

3. Táblázat: Az A(Rh+) és az B(Rh+) szülőktől származó vércsoport kombinációk Genotípus szerint.

4. Táblázat: Az A(Rh+) és az B(Rh+) szülőktől származó vércsoport kombinációk Fenotípus szerint.

Igaz, a genotípus szám kevesebb, mint 18, de a 2. nemzedékben már az összes előfordul.

Összegzésül:
Nem tudjuk, hogy Isten milyen vércsoporttal teremtette meg Ádámot és Évát. Viszont azt tudjuk, hogy két embertől -megfelelő vércsoport mellett- igenis származhat 8-féle vércsoportú utód, gyermek. Azt se zárhatjuk ki, hogy csak az unokáknál jelentkezett az összes vércsoport. Azokat akartam megszólítani ezzel a bejegyzéssel akik esetleg emiatt zárták ki Isten létezését.

Ha kérdés merült fel Benned a témával, vagy a Bibliával kapcsolatban, bátran írj privát üzenetet.
Elérhetőségem: ujjlenyomat11@gmail.com

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.