2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Fractal Design Core 1000

Írta: | Kulcsszavak: ház . fractal . design . bemutató

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Első írásom témájául a már lassan egy éve meglévő házamat választottam így akár tartóstesztnek is nevezhetjük ezt a kis irományt.
A svéd székhelyű cégről érdemes tudni, hogy már jó ideje foglalkoznak számítógépházak és egyéb kiegészítők gyártásával, ám csak az elmúlt 1-2 évben lettek népszerűek.

Kezdjük is a nyers adatokkal:
- Micro ATX méret
- 2db 5.25"-os külső meghajtó hely (külső) vagy 1db 5.25"-os és egy 3.5-os"
- 2db 3.5"-os vagy 3db 2.5"-os + 1 a 5.25"-ös helyre szerelhető átalakítóval.
- 4 db hátsó slot bővítőkártyának
- 2db előlapi usb2.0, hang ki és bemenetek
- 1x 120 mm előtelepített ventilátor
- akár 36 centis VGA kártyák támogatása
- Méretek: 420 mély x 175 széles x 355 magas (mm)
- Súly: ~4 kg
- Jelenlegi ára: 10eFt alatt valamivel

Ventilátorok:
Első hely: 1x 120 mm
Hátsó hely: 1x 80 mm or 1x 92 mm (opcionális)
Alsó hely: 1x 120 mm (opcionális)

Kompatibilitás:
Max. grafikus kártya hossza: 360 mm, hdd tartóval 210 mm
Max. CPU hűtő magassága: 135 mm
Max. tápegység hossza: 250 mm

Az egyszerű, mondhatni puritán kartondobozon ez általam imént leírt specifikációkon kívül található egy kép a ház belsejéről és egy a külsejéről.
Nem mondom, hogy nem láttam még ennél szebben megtervezett csomagolást de ugye nem is ez a fontos hanem, hogy megvédje az árut.

Azt a feladatát tökéletesen el is látja.
A kuckót alulról és fölülről a jól megszokott hungarocell védi az ütődésektől, ami ismerve a futárokat és azt, ahogyan a csomagokkal bánnak nem utolsó szempont.

Az előlap számomra - ki a minimál designt részesítem előnyben – tetszetős, ennél talán már csak akkor lehetne egyszerűbb ha külső bővítőhelyek sem lennének rajta. Ezekhez a ráccsal megegyező anyagból készülő takarókat is kapunk, ha esetleg egyáltalán nem akarnánk ODD-t rakni a gépbe mint ahogy én sem. Ezek közül az egyiket bármikor 2.5"-ossá varázsolhatjuk a a házhoz kapott átalakítóval.

Az előlap jobb oldalán található a bekapcsoló és a reset gomb, valamint a már említett csatlakozók. (usb, hang ki/be). Van itt még két visszajelző led. Az egyik a HDD aktivitását mutatja, amivel nincs is baj viszont a bekapcsolást jelző kék fény sötétben nagyon zavaró tud lenni.
Az előlap mögött foglal helyet az előre telepített 120mm-es légkavaró, ami előtt porszűrő is van, elkerülendő a gépe belseének porosodását.

A ház hátulján nem sok érdekeset találni. Csupán egy 90mm-es ventillátorhely és a PCI bővítő helyek vannak itt.
Bővítő kártyákból összesen 4 db-ot szerelhetünk a házba, ami ismerve a ház célközönségét valószínűleg mindenkinek elegendő lesz. Egy 2 slotos VGA mellé az ember akár még minőségibb hangkártyát vagy tuner kártyát is tehet.

A ház alján sok érdekesség nem található legfeljebb a rezgések lenyelésére hivatott gumitalpak, amik rendben teszik is a dolgukat.


A feketére fújt ház belsejében megtalálhatjuk az mATX és miniITX alaplapok rögzítésére szolgáló tartó bakokat, az ATX méretű tápegység helyét valamint a szokásostól eltérő HDD tartókat. Erre Igényeinktől függően két 3,5 colos vagy akár 3 darab 2,5 colos eszközt is tehetünk. Természetesen ezek kombinációi is lehetségesek.
Amennyiben 23,5 centinél hosszabb VGA-t akarunk bele rakni, akkor ezt a lemezt ki kell vennünk,
egyre csökkentve ezzel a beszerelhető merevlemezek számát, ami így az 5.23 collos bővítő helyre kerülhet a mellékelt átalakítóval.

A hátsó fehérre színezett PCI takaró lemezek szerencsére a régi szokásoktól eltérően nem kitörhetőek, hanem csavarhúzó nélkül is használható csavarokkal rögzülnek. Ennek ellenére a kis hely miatt ajánlatos kezünk helyett valami szerszámot haszálni.

A képeken jól látható, hogy a HDD-k rögzítési pontjainál kis gumi alátétek gondoskodnak a rezgések elnyeléséről, meglehetősen jó hatásfokkal. Ez igencsak becsülendő egy ilyen árkategóriában versenyző háztól.

Ami a kábeleket meglátva senkit nem fog nagy meglepetés érni, hiszen csak a szokásosakat kapjuk meg. Jó lett volna, ha ezeket mind feketére színezik vagy akár harisnyázzák, ha már a ventilátor esetében ezt meg tudták tenni.

A hátsó PCI takaró lemezek masszívak, festésük nem csak színében tér el a ház többi részétől, hiszen ezek nem matt felületűek.

Ez elülső 12-es venti pattintós módszerrel rögzül az előlaphoz ami nem a legjobb megoldás mert mint ez a használat során kiderült ez hajlamos a rezonálásra amit csak egy-két jól irányzott ütés tud segíteni. (:
Ha valakinek hasonló problémája akad az akár csavarral is rögzítheti a légkavarót magához a házhoz.
Az előlapi panel nem, az egyébként szintén pattintós előlap része, így azt a házhoz csupán a venti kábele köti.
Természetesen az 5.25 és a 3,5 colos első hely is porszűrővel ellátott.

Szerelés:

A ház szerelhetősége a kis mérete miatt nem a legjobb, és van néhány dolog, amivel még külön meg is nehezítették az összerakást. Ilyenek a már említett kézzel nehezen tekerhető csavarok és a néhol sorjásan hagyott csavar lyukak.
Kábel menedzsmentről mint olyanról nem igazán beszélhetünk mivel az alaplaptálca mögött lévő minimális melyre abszolút nem tudjuk elrejteni a fölösleges kábeleket.
Az összeszerelés minőségéről ezeken kívül csak jókat tudok mondani. Egyáltalán nem kelti azt az érzetet, hogy szét akarna esni, nem nyekereg, nem rezonál. Egyszerűen csak teszi a dolgát.

Összegzés:
Így egy év távlatából úgy gondolom jól döntöttem amikor erre a házra esett a választásom. A szolgáltatások amiket nyújt pont megegyeztek azzal amit én elvártam az új házamtól.
Bár van néhány gyenge pontja mint például a kábel menedzsment hiánya, de szerintem ezek még abszolút elfogadhatóak ebben a kategóriában.

Előnyök:
+ szerelhető hátsó PCI takaró lemezek
+ gumis háztalpak
+ gumibakos HDD (SSD) tartók
+ ház méreteihez képest hatalmas VGA-t is tehetünk bele
+ stabilitás
+ halk gyári első venti (márha éppen nem kezd el rezonálni)

Hátrányok:
- zavaróan erős power led
- kevés hdd hely, főleg ha nagy VGA-t teszünk bele.

Köszönöm szépen, hogy elolvastad. Mindenféle észrevételt kritikát szívesen fogadok.

Lenne még egy kérdésem hozzátok: Szerintetek maradjak a cikkben használt jó minőségű de "lopott" képeknél vagy cseréljem le őket sajátokra amik valószínűleg nem lesznek ilyen élesek?

Hozzászólások

(#1) tvse1995


tvse1995
senior tag

Hogy is szokták ezt? :F
Ja, megvan: Nyíljá meg!

(#2) norbee2244 válasza tvse1995 (#1) üzenetére


norbee2244
senior tag

Nekem is ilyen házam van. A kábel managment tényleg szörnyűre sikeredett konkrétan a kábeleimet felülre kellett bezsúfolnom és az eleje nekem is rezonál és tisztíthatatlan az előlapi szivacs. 9600gt mögött már egy másik hdd elég nehézkesen fért el a vga táp csatlakozója miatt. Valahogy én halkabb - rezgés mentesebbre számítottam pedig azóta már az oldalát leszigeteltem.

(#3) Speeedfire


Speeedfire
nagyúr

Jó kis ház, főleg ennyit.
Ha most kellene házat vennem, biztos ezt venném nem a CM 331-et. :)

Ja, címlapra vele!

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#4) Valty


Valty
aktív tag

Ilyet vettem én is tegnapelőtt, meég nem rakodtam bele (majd csak valamikor karácsony előtt), csak gyorsan átfutottam, hogy mi is ez, aztán visszatettem a dobozba :)

Ami nekem nem tetszik, az hogy a csavarokat szabadkézzel csak nehezen (vagy végképp nem) lehet csavarni, de ennyi pénzért szerintem ez a ház teljesen korrekt.

[ Szerkesztve ]

(#5) tvse1995


tvse1995
senior tag

Amit a végén írtam arról mi a vélemény? Cseréljem a képeket sajátra?
Ja és köszönöm, hogy elolvastátok. :)

[ Szerkesztve ]

(#6) #19617792


#19617792
törölt tag

nekem is tetszik ez a kis dög, egyetlen egy bajom van/volna vele: a szerencsétlen helyen lévő gombok és csatlakozók. :(

(#7) Speeedfire válasza tvse1995 (#5) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Nem kell cserélni, esetleg pár sajátot rakhatsz bele, de nem muszáj. :N

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#8) tvse1995 válasza #19617792 (#6) üzenetére


tvse1995
senior tag

Lehet, hogy tényleg jobb lenne ha mondjuk a tetején lenne viszont így legalább nem száll bele a por. ;)

Speeedfire: Akkor hozzádobok ma még egy pár sajátot. :)

(#9) global_ug


global_ug
újonc

Üdv! A vga méretét írtad, hogy 23,5cm ami befér. az 235mm, vagy 23,5 +- valamennyi? 238mm kártya még belemegy? ilyen házban gondolkodom én is, de 238mm-es vga-t raknék bele, viszont szükségem lenne a hdd, ssd felfogató lemezre is.

(#10) Mian


Mian
aktív tag

A gyártó oldalán 210mm-t ír mint ahogy Ő is a teszt legelején, valószínűleg elgépelte.
Szóval a 238 már bőven felejtős. :S

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.