2020. május 27., szerda

Gyorskeresés

Ubuntu. Megint...

Írta: | Kulcsszavak: Ubuntu . Linux . Váltás . Windows

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

...csak most a fő gépemen. Ha emlékeztek még rá, év elején megjelent egy címlapos cikk a másodlagos gépemről, és annak az akkori legfrissebb, Ubuntu 18.04 LTS operációs rendszeréről. Ezt később töröltem a rengeteg félrebeszélés és pontatlan információ miatt, viszont ettől függetlenül az Ubuntut tovább használtam Core2 Quad-os 4GB RAM-os asztali gépemmel, amit akkor másodlagosnak használtam a ThinkPad T430-am mellett. Viszont az azóta eltelt időben sok minden történt. Tönkrement a 250GB-os 3,5-es 10 éves merevlemez a PC-ben, egy ideig megkapta a notebookom eredeti, 320GB-os merevlemezét, amikor SSD-re váltottam. Akkor dual boot-tal Windows 8.1-et és Ubuntu 19.04-et raktam fel rá, viszont mivel sokszor egyszerűbb volt a ThinkPad-et külső monitoron használni, és emellett erősebb is, szóval sok értelme nem volt ennek, ritkán ültem előtte, szóval nem tapasztaltam meg a 19.04-et. Végül azt a 320-as vinnyogót formáztam, és rápakoltam a fotóimat, PhotoShop, Premiere és After Effects projecteket, így a Fujitsu brand PC-m ismét használaton kívülre került. Kibeleztem, és tárolódobozt faragtam belőle, mert miért ne. A Windows 10-ből meg elegem lett, nagyon. A szerencsétlen T430 nem működik vele egyszerűen úgy, ahogy kéne, nem alszik normálisan, nem kapcsol ki, meg hasonló nyalánkságok. Persze az értesítések nem mindig jöttek meg és nagyon gyorsan merült a gép, a 8GB RAM folyamatosan 70%-ig volt, az agyam pedig 100%-ig ezekkel a hülyeségekkel, nem bírtam már. Az asztalomon végig ott pihent viszont egy 4GB-os USB stick, már nem is tudtam mi volt rajta. Bedugtam, jé, Ubuntu 19.04 64 bites telepítő. 30GB-os partíció létrehoz, gép kikapcsol, Linux feltelepít és használ. Soha egyetlen oprendszert nem imádtam annyira, mint amenyire a Disco Dingo-t imádom. Fluid működés, logikus billentyűkombinációk, normális store, gyors sebesség, nyílt forráskód, testreszabhatóság a végtelenségig, lassan merül, eszembe sem jut, hogy egy 7 éves hardveren használom. Betonstabil. Viszont, a Windows marad. A miértre a válasz 4 szó: PhotoShop, Premiere Pro és After Effects. Kellenek. Felraktam a GIMP-et ide is, nem mondom, hogy nem tudnám megszokni, szimplán csak nem akarom, mert ez így nekem egyszerűbb. De lényeg, ami lényeg: 1 hétig egy percet sem használtam Windows rendszert, nem kihívásból, hanem, mert egyszerűen nem értem, hogy eddig, hogy tudtam azt használni nap, mint nap. A mindennapi tevékenységben semmi nem hiányzik az ablakból. Semmi. Imádom az Ubuntut. Creative Cloud-ot kiadják ide, én valószínűleg soha nem fogok többet Windows-t rakni a saját gépeimre.
Nem rant, félreértés ne essék. Ez nem egy informatív cikk, nem annak írodott. Spontán keletkezett az egész.

Hozzászólások

(#1) Lalikiraly


Lalikiraly
(őstag)
LOGOUT blog

Szia!

Engem az érdekelne, hogy a Win10- hez képest mennyivel bírja tovább a gép?
Milyen hardveren fut?
Mennyi memóriát kér?

Így dióhélyban. Aztán meglátjuk a többit :)

Üdv.: Lajos

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö Nem husos fagyi vagyok.

(#2) TunerJoe válasza Lalikiraly (#1) üzenetére


TunerJoe
(aktív tag)

Szia
1,5 helyett 2,5 órát megy nagyjából, de ezt ne vedd készpénznek, ugyanis olyat is olvastam már hogy ugyanezen a típusú gépen 7 helyett ment 3 órát valamilyen másik disztrón. (Meg annyit hozzátennék, hogy ez a rendszer kb 1 hónapos, a jelenlegi WIndows pedig 6 hónapos, de az már új korában sem ment el annyit, mint ez most, pedig akkor még jobb állapotban is volt az aksi)
Hardver: Lenovo ThinkPad T430. Intel Core i5 3320M 2.6GHz, Turbo Boost 3,3GHz, 8GB RAM, 250 GB Samsung 860 EVO SSD, Intel HD Graphics 4000 Grafika
Jelenleg 17 Chromium Tab van megnyitva+ egy közepes méretű doksi LibreOffice-ban, most éppen 4.2GB/8GB a RAM használat, WIndowsnál ez simán lenne 6/8 is, vagy még több. (Windows-on Microsoft Edge-t használtam, annak a számait írtam most, a Chrome-nak tudtommal több a RAM igénye)

“I try already, so try yourself.”

(#3) Lalikiraly válasza TunerJoe (#2) üzenetére


Lalikiraly
(őstag)
LOGOUT blog

Azért ezek túl markáns különbségek, hogy akár egy látszólagos tesztnek is betudjuk. Túl durva különbségek.
Lehet az új gépen kipróbálom. Nem sokat vesztek vele.

Lalikirály nem szép ember, de gavallér! Uram, ön emberként van nyilvántartva? Ö Nem husos fagyi vagyok.

(#4) TunerJoe válasza Lalikiraly (#3) üzenetére


TunerJoe
(aktív tag)

Tudom, hogy az aksiidő nagyon durván több, de írtam, hogy ezen még nincs annyi szemét, mint a Windowson, mert sokkal újabb telepítés, a RAM használat úgyszint. Annyit megint hozzáteszek, hogy ezen a rendszeren még vírusírtó sincsen, meg semmi, illetve nemrég lett újraindítva, mert most volt dolgom Win alatt, ott akkor szokott ennyi lenni a RAM használat, amikor egy hete, több hete nincs kikapcsolva, az Ubuntunál viszont nem igazán változik ez a szám egy hét alatt sem ment följebb, ha ugyanazt csináltam rajta, míg a Windows-nál igen. Szerintem érdemes kipróbálni egyébként, bármilyen gép is legyen az, de amint írtam, ez akár ugyanolyan gépél is eltérő lehet, szóval ezt ne feltétlenül vedd készpénznek.

“I try already, so try yourself.”

(#5) UnA válasza TunerJoe (#4) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Ha szereted a 19.04-et, akkor az új 19.10 (Eoan) lesz ám az igazi meglepetés, mert az animációkon sokat csiszoltak az új Gnome-ban. Nálam (T420) a korábbi Ubuntu változatoknál volt ezzel probléma, de a béta upgrade óta semmi, minden hihetetlenül smooth... :)

(#6) TunerJoe válasza UnA (#5) üzenetére


TunerJoe
(aktív tag)

Az ilyesmikkel nagyon meg lehet engem venni, majd ránézek, de nem volt kedvem akkor telepítőt letölteni meg írni, ha már egyszer van egy kész. De majd fel fogom tenni egyszer valamikor a 20.04 előtt

“I try already, so try yourself.”

(#7) bookninja


bookninja
(tag)

mintet is erdemes kiprobalni. szerintem jobb, mint az ubuntu. :)

(#8) TunerJoe válasza bookninja (#7) üzenetére


TunerJoe
(aktív tag)

Pontosan miben? A motorháztető alatt tudtommal megegyeznek.

“I try already, so try yourself.”

(#9) bookninja válasza TunerJoe (#8) üzenetére


bookninja
(tag)

https://itsfoss.com/linux-mint-vs-ubuntu/

mondjuk en dummy vagyok, de ubuntut is hasznaltam 2 laptopon egy ideig, nekem ugy tunik hogy a mint takarekosabban banik az eroforrasokkal.

(#10) lev258 válasza bookninja (#9) üzenetére


lev258
(veterán)

Az inkább a grafikus felülettől függ. Abból meg van többféle az Ubuntunál is.

Ubuntu MATE 18.04, hobbi cayenne termesztő

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.