2019. július 20., szombat

Gyorskeresés

A mintás-mesélő Spekulatius

Írta: | Kulcsszavak: Spekulatius

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

"Ez a középkori eredetű sütemény volt minden bizonnyal a világ első – és a jelek szerint egyetlen – pedagógiai célzatú karácsonyi édessége: a minták ugyanis a Bibliából merítették témájukat, és az egymás mellé rakott különböző Spekulatiusok korabeli képregényként mesélték el a gyermek Jézus születését meg egyéb bibliai történeteket.

A fura név eredete talán a latin speculum, azaz tükör szóból származhat, amellyel a süteményen lévő képre utalnak, ami a fába faragott minta tükörképe. De magyarázható az eredet a szintén latin speculator kifejezéssel, amely püspökre utal, márpedig a Spekulatiust rendszerint december 5-én este sütötték, azaz Szent Miklós püspök napjának előestéjén.

Ha ilyen édességet akarunk készíteni, akkor mindössze egy komoly próbát kell kiállnunk: a forma megvásárlását. Ilyesmi nálunk nemigen kapható, német nyelvterületen azonban számtalan fából faragott minta közül válogathatunk. A legtöbb német család féltve őrizgeti a megfeketedett, dédmamitól, sőt, az ükmamától örökölt Spekulatius-formákat, amelyek száz év leforgása alatt igazi családi kinccsé nemesedtek.

Maga a Spekulatius-tészta igen egyszerű: egy nagy keverőtálban alaposan gyúrjunk össze 50 dkg lisztet, 20 dkg puha vajat, egy evőkanál sütőport, egy kiskanál vaníliakivonatot vagy egy csomag vaníliás cukrot, 25 dkg barnacukrot, egy csipet sót, 2 kiskanál őrölt fahéjat, 2 kiskanál őrölt szegfűszeget, 2 kiskanál őrölt kardamomot és egy csipetnyi fehér borsot.

A tésztát fedjük le és egy éjszakán át érleljük hűvös helyen.
Másnap gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra. A formákat lisztezzük ki, nyomjuk rájuk a tésztát, aztán fordítsuk ki és óvatosan tegyük a Spekulatiusokat egy kikent sütőlapra. 180 fokos sütőben 12-14 perc alatt elkészülnek."

Ma ezt a cikket olvastam, és nagyon megtetszett a dolog. Gondoltam majd itthon szétnézek a neten, hátha találok formát. Hát találtam is de elszomorított a dolog. Ahol új állapotút lehet kapni, ott egy forma is sokba kerül, a használt pedig még drágább. :( Pedig olyan szívesen sütnék karácsonyra ilyen kis kekszeket.
Szóval, ha esetleg valakinek otthon elkallódva van ilyen formája, én szívesen átveszem. :B

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.