2023. február 4., szombat

Gyorskeresés

Angol tanulás kihívás

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nehezen szántam el magam arra, hogy bármilyen bejegyzést írjak, mivel sosem voltam az a nagyon közlékeny típus (legalábbis írásban). Viszont azt hiszem, hogy ez lesz a legjobb megoldás, a saját érdekemben :)

Nos, a cím adott: az a fránya angol, amit szeretnék a mostani szintről elmozdítani. Ugyanis az utóbbi években kezdek egyre inkább érezhetően visszaesni. De ez valahol törvényszerű is, mert keveset használtam a nyelvet (tudom, neten vagyunk, lehetne...de erre később kitérek). A munkahelyemen sem vagyok nagyon rászorulva, és angolul jól tudó családtagok, ismerősök sincsenek, a németesek jóval gyakoribbak. Viszont ezt az állapotot nem szeretném tűrni...még úgy sem, hogy (legalábbis most) nem életbevágó az, hogy jobb legyek. Nem kapok rá plusz pénzt, és nem lesz ezáltal több feladatom sem a cégnél.

De az elhatározást már megtettem...és a kihívás célja: a jelenlegi, valahol alap és középfok között tanyázó tudásomat felső környékére akarom húzni. Még ha nem is úgy, hogy erről papírom legyen, tehát nem feltétlenül a nyelvvizsga motivál (középfokúm már van, igaz 9 éve tettem le, tehát ha nyelvvizsga, akkor igazából csak a C1 lehetne cél). Igaz, magamat ismerve lehet eldurran az agyam, és csakazértis alapon belevágok :) Főleg az motivál, hogy a közvetlen környezetem nem nagyon támogat ebben (nem mondom, hogy lebeszélni akarnak, mert ez nem igaz, hanem kb. "miért kell az neked" módban vannak). Hát mert csak...szóval a puszta dac is játszik az esetemben, az előbb már említett "csakazértis" helyzet. Bár azt gondolom, hogy átlagon aluli érzékem van a nyelvtanuláshoz (részben egészségügyi okból), de szeretnék belevágni.

És hogy miért is írok erről...azért, mert ismerem magam, hogy alapvetően a dacosságom ellenére egy lusta disznó vagyok. Nekem kell az, hogy kapjak motivációt, támogatást, hogy legyen meg a "csináljadmán vazze" érzés :D És ebben azt gondolom, hogy ti, a PH és a Logout közössége sokat tudnátok nekem adni. Szóval ha van bárkinek jó tanácsa, tippje, segítsége, akár a kezdetekkor, akár menet közben, vagy együtt tanulásra jelentkező partner, azt nagy örömmel veszem :R Akár írásban, akár szóban, neten át beszélgetve :R

A kihívás megvalósításának céldátuma: 2015. december 31.

Hozzászólások

(#1) Traxx


Traxx
őstag

:)

"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)

(#2) kemotox


kemotox
addikt

Óóó először azt hittem, hogy arról lesz szó, hogy kéne nyelvvizsga és magadtól kéne otthon tanulni. Így könnyűűűű. Ha már egyszer sikerült letenni a nyelvvizsgát akkor hamar vissza fogsz rázódni. Nem írom azt az unalmas közhelyt, hogy "amit egyszer megtanulsz, azt nem tudják elvenni tőled", mert igen is felejt az ember, de ha már egyszer bebifláztad akkor most gyorsabban fog menni. Én is így vagyok amúgy, csak nekem mindössze 3 év az ami eltelt a nyelvvizsga óta. Baromi sok angol szöveget olvasok, azzal nincs baj, inkább a szövegelés.
Megérteni elég jól megértem, bár pl ha filmet nézek akkor zavar, hogy kis apróságokat nem értek. Ezek főleg olyan szavak amiket nem ismerek túlságosan, vagy ami a legjellemzőbb, hogy tulajdonnevek. Ki szoktam rakni feliratot is, angolul persze, na úgy már nagyon könnyű. Próbáld ki te is. Angol szöveg + angol felirat, egyszerre olvasod és hallod a dolgokat, nagyon pöpec.
Másik dolog ami személy szerint elég hiányosság nálam, és szerintem nálad is, ha nem használtad már jó ideje az angolt: a beszélgetés. Na ezt nem tudom hogyan lehetne gyakorolni. Nemtom mennyire vagy játékos, de pl a netes játékok tökéletes lehetőséget biztosítanak arra, hogy angolul beszélj másokhoz.

Nah nekem ezek a tippjeim. Hev gúd fán with prektiszing inglis lengvidzs, and gúd lákk! :D

(#3) Traxx válasza kemotox (#2) üzenetére


Traxx
őstag

A magamtól kéne tanulni rész lényegében igaz. Feltétlenül viszont nem kell nyelvvizsga, igaz, a májam hízására jótékony hatással lenne, ha ezt a középfokot sikerülne überelni :D

Egyébként az a szomorú, hogy tényleg elég gyorsan felejtek. Nekem a beszélgetés talán jobban megy, bár szoktam keresni a szavakat, és az írott szöveggel sincsenek szerintem ordítóan nagy gondjaim, bár ezeken mind szókincsben, mind nyelvtanilag bőven lenne mit csiszolgatni, fejleszteni. Nekem pont az nem megy, ami nálad jobb, tehát pl. a filmnézés. Néztem a Monk sorozatból részeket, hát eléggé elszomorodtam, mert nem nagyon sikerült felvennem a tempót :( Gyakran számomra érthetetlen, vagy nehezen érthető hadarás volt.

Játék: hát, nem nagyon szoktam, a jelenlegi gépem, VGA-m nem nagyon teszi lehetővé, és az időm sem :) Meló után 5-re otthon vagyok, jönnek ilyen-olyan teendők kint-bent (falusi vagyok), és máris itt az este.Akkor meg már játszani nem igazán lenne kedvem, de angolozni akad, a Duolingót tolom egy jó ideje :D

Tenksz :R

"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)

(#4) PuMbA válasza Traxx (#3) üzenetére


PuMbA
titán

"Néztem a Monk sorozatból részeket, hát eléggé elszomorodtam, mert nem nagyon sikerült felvennem a tempót"

Én sorozatokkal, filmekkel, zenékkel, zeneszövegekkel, netes olvasgatásokkal tartom fent magam :) Van egy C kétnyelvű középfokúm 2005-ből, de nem gond ha beszélnem kell, pedig az ritka. Igaz néha keresek egy-egy kifejezést, de tök jól megy, mert nem rég voltam Olaszországban céges ügyben. Friends például nekem nagyon könnyen érthető sorozat. Régen feliratozgattam, de most már 90%-ban felirat nélkül nyomom. Ha egy szót nem értettem a felirat alapján gyorsan kikerestem. Ha érdekel a nyelv, akkor simán szerzel szókincset + baromi jó nyelvtant ezekből, én azt mondom, hogy találj valami érdekeset számodra. Iskolában mindig 3-ast kaptam angol nyelvtan dogákra... a mai napig nem tudom a nyelvtant, de a sorozatokból meg a többiek révén természetesen jön a szórend nálam. Hajrá! :)

[ Szerkesztve ]

(#5) Traxx válasza PuMbA (#4) üzenetére


Traxx
őstag

Lehet én is kipróbálom a Jóbarátokat, egyetemistaként nagyon szerettem nézni :K Ma egyébként volt sikerélményem is, külföldi fószert kapcsoltak hozzám, és nem volt gond a megértésével, válaszokkal. Igaz nagyon sokra nem ment velem, mert más téren melózok, mint amire szüksége lett volna. De sikerélménynek tökéletes volt :)

Köszönöm neked is :R

"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)

(#6) galocza


galocza
aktív tag

szerencsére mára a nyelvtanulás - főleg az angol - könnyű. bezzeg az én időmben 8).

írod, hogy alap-közép szinten mozogsz, ez már talán jelent akkora szókincset, hogy meglegyen a kritikus tömeg - hogy a szövegkörnyezetből érted, miről van szó, nem kell 10 szóból 9et szótárazni.
beszélt szöveg értése nekem sem erősségem, magyarul sem. a filmek/sorozatok ügyében az első lépés a +magyar felirat. ha elérsz arra a szintre, hogy idegesít a sok félrefordítás, át lehet térni az angol feliratra 8).
pont 20 éve van középfokúm (rigó u.), 13 éve szakfordítói diplomám (=felsőfok), de az talán csak az utóbbi 5-6 évben van, hogy ha nincs felirat, nekiállok anélkül nézni - nekem nagyon fárasztó. de legalább el lehet dobni a mankót, ha nagyon muszáj.
embere válogatja, de pl ha olyan szóval/kifejezéssel találkozom, amit nem ismerek, veszem a fáradságot és pause, wiktionary/wikipedia. nem az országhból kell már egyesével kivadászni, mi micsoda.
és akkor nem beszéltünk (na jó, előttem beszéltek 8) a dalszövegekről, az iszonytató mennyiségben hozzáférhető könyvekről és számítógépes játékokról.

ma már az angol tényleg nem kell, hogy véres-verejtékes küzdelem legyen.

(#7) Traxx válasza galocza (#6) üzenetére


Traxx
őstag

Igen, tudom, hogy ma már nem kell nagyon vért izzadni ahhoz, hogy nyelvtanulós (és nem csak angol) anyaghoz jusson az ember, Dunát lehet velük rekeszteni. A szókincsem azt gondolom, hogy valóban nem csapnivaló, de ebből is sok esett ki...szóval nyilván ezt is szeretném feljebb tolni. Csináltam ilyen angol nyelvű keresztrejtvényeket is, na azok tetszettek, ill. English Bookworms könyveket is lapozgatok. Tehát szerintem az olvasás, szövegértés írott formában jobban megy szerintem.

Filmet vagy sorozatot viszont (a Duolingo és olvasás mellett) szeretnék nézni :K

"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)

(#8) galocza válasza Traxx (#7) üzenetére


galocza
aktív tag

kinek mi válik be...
a könyveket csak zárójelben jegyeztem meg, nem sokan szeretnek olvasni amikor ott a sok "könnyebb" szórakozási forma, örülök, hogy te kivétel vagy. nekem nagy öröm volt pl amikor hazacipeltem első angol, csökkentett szókincsű könyvemet (asszem chandlertől a big sleep), és viszonylag izzadságszagmentesen átküzdöttem magamat rajta. aztán jött még egy (asimov - i, robot), kicsivel később meg már neki mertem állni az angol pratchetteknek - először azoknak, amiket már kívülről tudtam magyarul (ami csalás, de szókincsnek jót tesz 8), majd azoknak, amelyek magyarul meg sem jelentek. mindezt úgy, hogy 4 évig "tanítottak" nekem középiskolában angolt heti 3 órában, ez tudjuk mit jelent (aki nem tudná: semmit). a szókincs 98%a könyvekből, dalszövegekből, játékokból jött, vizsgára meg felhúztam magamat kicsit a nyelvkönyvekből és a tesztgyűjteményből.
na, a regény lényege: 5 nyelvet tanítottak nekem 20 éves koromig, abból hármat tanultam is, de abból csak abban az egyben érzem magamat otthon valamennyire, amit magamtól tanultam, és nem azért hogy tudjam, hanem mert rengeteg érdekes dolog angolul volt hozzáférhető. ebből is kikaptam egy kicsit, abból is, és ez különtanár, emelt óraszám, kéttannyelvű, 1 év ámerikában nélkül is elég volt a közép rigóhoz.
ez a "játszva tanulás", amikoris a sikerélmény/frusztráció arány kiváló, és szerintem a megszerzett tudás is tartósabb.
még két másik nyelvből lett közép rigóm (a második kb az angollal fél év különbséggel), de azokat hagyományos módon próbálták a fejembe verni, és bár el nem adnak, egyik sem erősségem. mivel annak idején "muszáj" volt őket tanulni (na nem igazán, de mégis csak órára járással, házifeladattal, dolgozattal jártak együtt), a vizsgák után hagytam őket szépen sorvadni.
szép hosszú határidőt szabtál magadnak, szerencsére nem kell megszakadni és önsanyargatni, elég, ha szórakozás közben mindig a kicsit nehezebb utat választod.

(na így is hosszú volt, úgyhogy ezt zárójelben: meglepő módon a pratchettek sok jót tettek abban, hogy bizonyos nyelvtani dolgok is rögzüljenek - ha az ember 1millió1edszerre olvassa uazt a nyelvtani struktúrát, csak megmarad vmi. 8)

[ Szerkesztve ]

(#9) galocza


galocza
aktív tag

ja, és azzal, hogy a tanulás könnyebb, nem csak a hozzáférhető anyagok irdatlan mennyiségére gondoltam, hanem az eszközökre is.
példa az emlegetett ismeretlen-szó-sorozatepizódban->irány wiktionary, de könyvolvasás során is gond nélkül alkalmazható. olvasod a könyvedet az okostelefonon/tableten, ismeretlen szó, rögtön keresheted wiktionaryn, wikipedián, sztakin, google translate-n vagy akár egy előre telepített oxford/cambridge/akármilyen dictionaryn - utóbbihoz net se kell. sokkal kevesebb tökölés és ezzel frusztráció, mint az országhot volt lapozgatni.
én öreg vagyok, lemaradtam technológiailag, egy 5 éves htc-n olvasok, amin nincs net, de én is voltam ifjú és tech-savvy (nesze egy, amit kikereshetsz, ha nem ismered, az ott 2x v nem duplav, olyan mint amit cap'n swallow mond 8), és már 20 éve is mobil eszközön olvastam a galaxis útikalauz magyarul meg nem jelent részeit - atyámtól kölcsönkapott, 10 kilós, monokróm (!) 386sx(!) lelkű laptopján 8).

és most már befejezem, tököléssel megy el a szabadság maradéka (is).

[ Szerkesztve ]

(#10) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Én már egészen azt hittem, jól tudok angolul. Komolyan, már a nyelvvizsgát fontolgattam. Aztán egyszer úgy adódott, hogy le kellett fordítanom egy Kosztolányi szöveget egy angol nyelvű irodalmi blog kommentmezőjébe, hogy demonstráljak egy gondolatot. Vért izzadtam, és megbizonyosodtam róla, hogy messze van még a felsőfokú... Több angol eredeti szépirodalmat kellene olvasnom a 0-nál.

"Az író ellensége a papirosnak, ősi, szerelmes ellensége, s állandóan viaskodik vele. Már gyermekkorában tisztelettel tekintett ijedelmes fehérségére, mikor egy dolgozatot kellett összeeszkábálnia, s míg társai [...] könnyűszerrel formásan ecsetelték a tél örömeit, egy költemény szépségeit, ő kétségbeesve érezte, hogy minden mondata volt-tal végződik, hogy amit leró, suta és buta, hogy voltaképp sohase mondja azt, amit akar, mert az ő mondanivalója már akkor is rendkívül összetett, akár az élet, sokrétű, mély és zavaros, tele termékeny homállyal. Nem is tanult meg írni azóta sem. Ha megtanult volna, akkor nem írna többé, akkor abbahagyná, akkor nem is volna író. A készség és simaság azoké, akik nem írók. Ő arra született, hogy ne tudjon írni, folyton írjon, [...] – úgy tud írni, mint senki más a világon."

Szókincs, szókincs... hiszen nem mindegy, hogy az "ősi" az ancient, primeval, vagy primordial, esetleg a maradék féltucat lehetőség.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.