2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

Laktóz és glutén mentes étkezés, avagy egészséges étkezés

Írta: | Kulcsszavak: étkezés . táplálkozás . egészség . glutén . laktóz

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A korábbi tesztemből kifolyólag jutottam oda, hogy ezt is tesztelem, vagy is egy hónapig csak laktóz és glutén mentes ételeket fogyasztok.
Mint írtam, a korábbi tesztemben a helyi (értsd esetemben Németország) üzletláncok árait vetettem össze táplálálkozás terén és akkor lettem figyelmes, hogy 1-1 kaja cucc laktóz vagy épp glutén mentes volt.

Azzal tisztában voltam, hogy laktóz és glutén mentesen enni egészséges, de azzal is, hogy ami egészséges, az többe is kerül. Mennyivel, mennyit ér az egészség, érnek ezek az ételek tényleg valamit? Kérdésekre választ kerestem, meg is találtam.

Amit viszont csak úgy nem tudtam volna ellenőrizni, az, hogy ezek az ételek tényleg egészségesebbek-e, így csináltattam egy vértesztet mielőtt laktóz és glutén mentesen kezdtem volna el kajázni.

Mielőtt valaki nem lenne tisztába mi a laktóz és a glutén, azoknak ajánlom a Wikipádiát: Laktóz és glutén.

Teljesen normálisan akartam enni, mont korábban is, nem keresve a különleges recepteket, meg hozzávalókat. Hamar rájöttem, hogy ha tényleg 100%-ban laktóz és glutén mentesen akarok enni, akkor az úgy még sem fog menni.
Az első ok, hogy alapból ettem olyan kajákat, amikből nincs laktóz meg glutén mentes (alternatíva sincs).
A másik ok, hogy ezen termékek beszerzése annyira nem egyszerű, mint egy sima bevásárlás. Pl. Lidl-ben meglepő módon sok termék van, főleg felvágottak, amik megfelelnek a kritériumnak, de pl. pékárú az nincs. Nem, hogy ott, de még nem is minden pékségben van. Így aztán ez úgy néz ki, hogy x kaját itt, y kaját ott, és z kajátt amott veszel. Jó egy hét szinte napi szintű vásárlás után 3-4 helyre sűrítődött a helyek összessége, ahol be tudtam mindent szerezni és kb. 2 hét után már vágtam is, hogy miből mit kell venni, melyik gyártó körül kell keresgélni. Alpro és Alnatura kifejezetten sok terméket forgamlaz ilyen téren.

Mielőtt egyébként belekezdtem, akkor csak az járt a fejemben, hogy semmi tejtermék, semmi cukros és semmi lisztel készült terméket nem ehetek majd... ki bírom-e ezt, vagy egyáltalán megoldható-e?
Most már azt mondom, hogy sima ügy, sőt... Egy hónap után nem adtam fel, hanem még inkább kerestem az egészségesebb étkezés felé vezetőt utat.
A következő lépés az volt, hogy azon kajákat is kivettem a listából, amiben ízserkentő van, majd a tartósítóval dúsított ételeket próbáltam kiszűrni. Ez utóbbi lehetetlen... vagy is nem, de akkor termelsz minden otthon és semmi vegyszert nem használsz, állataidat is természetes, nem szennyezett, permetezett étellel eteted. Szóval rohadt kicsi az esélye, pláne egy városban.
Ennek ellenére amennyire tudtam szűrtem.

Én kevés pékterméket eszem, de még azt is lecsökkentettem, leváltottam... száműztem a napraforgóolajat (zsírt már évek óta nem használok, helyette használtam napraforgó olajat) és leváltottam természetes vajjal, vagy épp pálma, esetleg kókuszzsírral (zsírnak nevezik, de folyós) és persze olíva olaj, csak is első préselésű.

Végül az egy hónapos tesztből 2 hónap lett és jöhetett a vérteszt. Az első tesztem sem volt rossz, de 2 hónap után a doki megkérdezte, hogy mit csináltam? A koromhoz képest a helyi statiszta alapján az átlag 80-nál jobb vérképem lett.
Emellett amit észrevettem, hogy tartósabbak az ételek. Vagy is nem vagyok olyan sokszor éhes, fogytam is és a sport is jobban megy, nem fáradok annyira.

A végére jöhet, hogy az mibe fáj havi szinten. Mielőtt belevágtam azt hittem, hogy majd durván fog a cerka a hó végén, de meglepődtem.
300 € alatt voltam átlagosan egy főre. Korábban 200 € körül volt egy főre havi szinten, de ha azt nézem, hogy ténylegesen jobban érzem magam, jobb a véreredményem, tényleg tudok egészségesebben enni, akkor azt kell mondjam inkább máson spórolok, nem az egészségemen.

Köszi, hogy elolvastad, ha van véleményed ne tartsd magadban :R

Hozzászólások

(#1) total90


total90
(PH! kedvence)

Kajaaaa :B

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#2) szabonagyur


szabonagyur
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nagyon jók a tesztjeid, sajnálom én is, hogy már nem vagyok kint :(
Kéne ebből is csinálni egy itthoni tesztet, szerintem tutira kisebb a választék.

(#3) total90 válasza szabonagyur (#2) üzenetére


total90
(PH! kedvence)

Szerintem nem kisebb a valasztek, szet kell csak nezni :K

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#4) MineFox54


MineFox54
(őstag)

Gratulálok, én nem bírnám :R :C

ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#5) szabonagyur válasza total90 (#3) üzenetére


szabonagyur
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Körül nézek majd. De igen lehet rosszul fogalmaztam, a kérdés, hogy mennyivel drágábbak ezek itthon. Amikor kint voltam azért ha jót akartam enni nem került sokkal többe mint ha itthon akarok jót enni.

(#6) #73173120


#73173120
(törölt tag)

Engedj meg egy pici szakmai trollkodást :U

"Azzal tisztában voltam, hogy laktóz és glutén mentesen enni egészséges"

Ezt honnan veszed? Önmagában a laktóz és/vagy glutén tartalmú étel/étrend nem kevésbé egészséges, mint az azt nélkülöző. Problémát a laktózérzékenyeknél, illetve a gluténszenzitív enteropathiában szenvedőknél okoz.

"A következő lépés az volt, hogy azon kajákat is kivettem a listából, amiben ízserkentő van, majd a tartósítóval dúsított ételeket próbáltam kiszűrni ... Én kevés pékterméket eszem, de még azt is lecsökkentettem, leváltottam... száműztem a napraforgóolajat (zsírt már évek óta nem használok, helyette használtam napraforgó olajat) és leváltottam természetes vajjal, vagy épp pálma, esetleg kókuszzsírral (zsírnak nevezik, de folyós) és persze olíva olaj, csak is első préselésű."

És ezzel meg is lékelted a hipotézised hajóját, miszerint a laktóz és glutén mentes étrend miatt lett jobb a vérképed. Ha másban is módosítasz, az befolyásolja a végeredményt.

"300 € alatt voltam átlagosan egy főre. Korábban 200 € körül volt egy főre havi szinten"

Akkor kb.1,5-szer annyit költöttél élelmiszerre, és ha azt feltételezem, hogy ez a növekedés nem mennyiségi, hanem minőségi, akkor kijelenthetjük, hogy a jobb minőségű ételek, valamint a tudatosság vezetett egy általános vérkép javuláshoz? :K

Ne haragudj, egyébként szép dolog amit teszel az étkezésen keresztül az egészségedért, csak szomorú dietetikusként azt látnom, hogy az embereket megvezetik a különféle divat diéták, és egyéb térítők, amik egy-egy tápanyagot, összetevőt kiragadva hamis állításokat tesznek közre. Valószínűleg azért javult a vérképed, mert elhagytad azokat az ételeket, amik a fentebb említett összetevőket -eredendően- tartalmazzák és fogyasztásuk negatívan befolyásolják az egyén egészségét. Nyilván ha valaki előtte pl. fánkot evett, és elhagyja a glutén tartalmú ételeket, akkor a fánk összes rossz tulajdonságától is megszabadul :)

(#7) total90 válasza MineFox54 (#4) üzenetére


total90
(PH! kedvence)

Sört azért iszom :DDD

Egyébként mit nem bírnál ki? Mi az, amiből szerinted nincs alternatíva?

#5) szabonagyur

Szerintem Magyarországon is kb. ennyivel drágább, vagy is arányban kb. ott kell lennie.

(#6) juvik

Elég sok helyen olvasni és konkrétan van egy taplálkozás szekértő, akit ismerek és ő is azt állítja, hogy laktóz és glutén mentesen enni egészségesebb. Glutén termeli az éhségérzetet, laktóz hízlal... szóval tudtommal ezek nélkül előrébb vagy.

OK, kellett volna egy teszt az első hónap után is, de végül is, ami a lényeg, tetem valamit az egészségemért.

Igen, árban több, de ha elolvasod az előző linkelt tesztet, akkor láthatod, hogy jobb helyeken normális kajákat vásárolva többe jössz ki. Ennek fényében pláne nem sok.

Nem haragszom, inkább értékelem a kommented. Én amit leírtam saját tapasztalat, meg nem csináltam semmien diétát semi.
Eszem normálisan, csak ilyen összetevőlyű ételeket.

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

(#8) MineFox54 válasza total90 (#7) üzenetére


MineFox54
(őstag)

Péktermékek közül van pár, pl itthon van (kecskeméten lakok) egy bizonyos "(Kiskun)Félegyházi kifli", amire teljesen rá vagyok függve, mert sokkal jobb mint az átlag kifli (puha, külseje ropogós stb.)

Nem tom, időnként jársz-e haza, de ha van lehetőséged, akkor ezt próbáld ki (csak itt a kiskunságban kapni, legalábbis pesti rokonom azt mondja, ott nincs)

Meg van pár ilyen.

[ Szerkesztve ]

ltt van ez a napszemüveg. Ezt 2500-ért vettem. Boltban mennyi? 300, mondjuk, ezzel pont {átvertek}.

(#9) Hieronymus válasza MineFox54 (#8) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

Glutén mentes pékárú nem létezik.
Glutén nélkül nem lehet keleszteni a lisztet, hiába van élesztő vagy kovász a keverékben.

Németországban lehet kapni glutén mentes magvakból sajtolt kenyeret. Látszatra hasonlít a búza töretből készült barna kenyérre. Az íze viszont borzalmasan rossz.
Kenyér helyett legjobb pótlék a puffasztott rizs. Ennek az íze sem versenyez a valódi kenyér ízével, de elviselhető.

Nincs

(#10) total90 válasza Hieronymus (#9) üzenetére


total90
(PH! kedvence)

Hofpfistereinal van gluten mentes kenyer, nekem nagyon izlik... de egy helyi peknel is van, akik meg anizzsal izesitik. A, iszonyat jo :K Szoval ez izles kerdese.

Amugy pl. nalam a pufi rizs, ami epp kivaltotta. Reggelihez pl. tojassal tok finom ;]

Ha nincs jó, ló a szamár is. Képeim: 500px.com/abenteuR Videóim: tinyurl.com/yb2nk3e6 Instagram @abenteuerkanal

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.