2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

LG G4 CM13 telepítés

Írta: | Kulcsszavak: LG G4 . CM13 . H815 . bootloader . unlock

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Biztosan sokan vívódnak azon, hogy vajon megéri-e a garanciát feláldozni a custom rom használatáért? Erre a kérdésre mindenki saját maga keresse meg a választ. Nagy mértékben függ a felhasználói szokásoktól az, hogy érdemes-e belevágni a kalandba, vagy inkább a gyári, megbízható megoldással járó nyugodt és nagyrészt gondtalan életet érdemes-e választani. Én előbbit választottam. ;)

Hogy miért? Mert számomra a plusz funkcionalitás kihasználásra kerül és nem féltem beáldozni néhány feature-t. Íme egy objektív pro/kontra érv felsorolás:

CM előnyök
- Témázhatóság
- Teljes root hozzáférés a rendszerhez
- Semmi felesleges alkalmazás
- Akkumulátor barát rom
- Nagy mértékben testreszabható
- Gyorsabb, mint a gyári
- RAM kezelés jobb (nálam általános használatnál 1 GB felett van a szabad memória)
- Szabadon állítható DPI, nem fog összeomlani az LG Quick Circle alkalmazás

CM hátrányok
- Nightly build -> lehetséges hibák és instabilitás
- Nincs FM rádió
- Kamera gyengébb (de azért nem sokkal rosszabb, a manuális mód az ami hiányzik)
- Idegesítően hangos a hangszóró telefonálás közben (ez meg lesz oldva, amint kész vagyok vele belekerül ebbe a leírásba)

A leírást azoknak készítettem, akik otthon vannak androidos berkekben, de nem szükségeltetik hozzá plusz tudás a telefon magabiztos szinten való kezelésén felül. Ahol lehet, ott példával és képpel illusztráltam a lépés részleteit, amennyiben valami nem tiszta, akkor kérem hozzászólás formájában jelezni.

A leírás felépítése:

Római számokkal jelölöm a fő szekciókat, arab számokkal a hozzájuk tartozó lépéseket. Néhány lépés opcionális, ezt külön jelöltem.
magyar menü név/angol menü név jelölést használok a telefonon található menüpontok említésére, legyen az az androidon belüli vagy TWRP menü.
kiadott parancs: így jelölöm a Windows command line-nak kiadott parancsokat.

A CM telepítéséhez szükségünk lesz néhány fájlra és programra, ezeknek az elérhetősége az áttekinthetőség miatt egy csoportba került, amire Link Gyűjtemény-ként hivatkozok. Célszerű a leírást követve visszaugrani ide és mindenből a megfelelő verziót letölteni. A leírásban szerepel, hogy miből mit érdemes/kell letölteni a sikeres telepítéshez.

Link gyűjtemény:

- ADB és Fastboot Letöltés - xda topic
- TWRP LG G4 verziója Letöltés - twrp.me
- CM13 rom Letöltés - cyanogenmod.org
- Custom kernel (opcionális) Letöltés - xda topic
- Google Apps (opcionális) Letöltés - OpenGApps

FIGYELEM: A leírás Windows 10 x64 és LG G4 H815 készülékhez készült. Mindenki csak és kizárólag a saját felelősségére használhatja! A bootloader nyitása garanciavesztéssel jár, ami nem vonható vissza semmilyen módon. A bootloader nyitása során a készülékről minden adat elveszik, előtte ajánlott biztonsági mentést készíteni!

Előfeltételek

Készülékünkön legyen fent a legújabb Marshmallow ROM, ellenkező esetben a telepítés után nem fogunk tudni PIN kódos képernyőzárat beállítani. Aki belefutna ebbe a problémába, az tegyen fel egy gyári romot (akár zip flash-sel custom recovery-ből), majd arra telepítse a CM13-at.

I. - Bootloader unlock

1. lépés - Regisztráció

Ahhoz hogy a bootloader unlockolását megkezdhessük, regisztrálni kell magunkat LG Developerként. Ezt az alábbi linken tehetjük meg:

LG Developer registration

A regisztráció a szokásos email visszaigazolásos típus. Fontos, hogy valós email címet adjunk meg, mert erre fogják elküldeni a bootloader nyitást lehetővé tevő fájlt.

2. lépés - Telefon beállítása

A telefonon engedélyezni kell az USB hibakeresés/USB Debugging módot. Ezt a Fejlesztői opciók/Developer options menüben tehetjük meg a Beállítások/Settings alkalmazásban. Amennyiben nem található ez a menüpont, akkor a Telefonról/About phone menüben a Cikkszám/Build number szekcióra párszor rányomva engedélyezni tudjuk.

Ezután dugjuk rá a gépre a telefont MTP módban és oldjuk fel a képernyőzárat.

3. lépés - ADB beállítása

A linkek között megtalálható az ADB letöltési helyére mutató hivatkozás. A bejegyzés írásának pillanatában a legfrissebb verzió az 1.4.2-es. Telepítsük a letöltött állományt. Három kérdést fog feltenni:

- Do you want to install ADB and Fastboot? Természetesen Y-t adjunk meg ennél a kérdésnél.

- Do you want to install ADB system wide? Ez annyit tesz, hogy "Y"-t választva minden Windows felhasználó tudja használni az ADB-t, "N" esetén pedig csak az, aki a telepítést végzi.

- Do you want to install device drivers? "Y", mert szeretnénk a Google drivereket feltelepíteni a debughoz. (Ha már fent volt, akkor ez kihagyható)

A teszteléshez nyissunk egy új command line-t (Windows gomb + R, majd írjuk be hogy "cmd" és mehet az Enter). Ide írjuk be hogy "adb". Erre az adb program ki fogja írni, hogy milyen paraméterekkel lehet elindítani, ilyesmit kellene látni:

Katt a képhez - adb executed

Ugyanez csináljuk meg a "fastboot" paranccsal is. Amennyiben mindkét parancsra a paraméterlista jelenik meg és nem a parancs nem található hibaüzenet, akkor jöhet a következő lépés.

3. lépés - Bootloader nyitó fájl beszerzése

A bootloader nyitásához szükség lesz az LG által generált és emailben elküldött bootloader nyitó fájlra. Ennek megszerzéséhez az LG Developer oldalán belépve az alábbi űrlapot kell megfelelően kitölteni:

Kattints a kép megtekintéséhez - LG űrlap

A kék mezőbe az IMEI szám kerüljön, amit *#06# kód tárcsázóba történő beírásával tudsz megnézni. Ez telefononként egyedi kód, tehát annak a telefonnak a kódját add meg, amelyiken az unlockot el szeretnéd végezni.

A piros mezőbe lévő kódot a következő módon lehet kiolvasni. Ehhez újra kell indítani a telefont az ADB segítségével, majd a fastboot programmal kiolvasi az OEM kódot. A két műveletet gyorsan, egymás után kell elvégezni, ezért ajánlott először végig olvasni a kiadandó parancsok listáját, majd utána kiadni a parancsokat.

Indítsunk egy új command line-t (Windows gomb + R, majd "cmd" és Enter) és ide írjuk be a következő parancsokat:

adb reboot bootloader

ezután a telefon újraindul és még közben adjuk ki a következő parancsot is:

fastboot oem device-id

A bootolási folyamat során vissza fog térni a parancs egy ilyen üzenettel:

Example Device ID (PC User)$ fastboot oem device-id
(bootloader)-----------------------------------------------------------------
(bootloader) Device-ID
(bootloader) CD58B679A38D6B613ED518F37A05E013
(bootloader) F93190BD558261DBBC5584E8EF8789B1
(bootloader)-----------------------------------------------------------------

Ebből a 64 karakteres Device ID érdekel minket (ne tévesszen meg senkit, hogy két sorba van törve, ez bizony egy karaktersorozat) ennek kell kerülnie a piros téglalappal jelölt beviteli mezőbe a weboldalon.

Ha mindent jól csináltunk, akkor mehet a "Confirm" gomb az LG oldalán. Hamarosan kapunk egy emailt, amiben benne lesz az unlockhoz szükséges fájl.

4. lépés - Bootloader nyitás

Az email-ben kapott unlock.bin fájlt másoljuk egy egyszerűen elérhető helyre, például "C:\bootloader_unlock" mappába. Amennyiben nincs ilyen, akkor hozzuk létre.

Ismét szükségünk lesz egy command line-re, természetesen az előző is használható. Váltsunk át az unlock.bin fájlt tartalmazó könyvtárba a következő paranccsal:

cd C:\bootloader_unlock

Ezután újra kell indítani a telefont bootloader módban:

adb reboot bootloader

Majd a parancs lefutását követően írjuk be a következőt:

fastboot flash unlock unlock.bin

Amennyiben a parancs sikeresen lefutott, akkor készen is vagyunk a bootloader nyitásával, jöhet a dolog izgalmasabb része, a CM telepítése. :K

II. - TWRP install

1. lépés - TWRP beszerzése

A linkek gyűjteményben található linkről letölthető a készülékhez szánt TWRP. A leírásban a twrp-3.0.0-0-h815.img fájlt fogom használni. Töltsük le a fájlt egy könnyen elérhető mappába, nálam ez "C:\twrp_install" lesz.

2. lépés - TWRP flash

A szokásos módon indítsunk egy parancssort. Lépjünk át a TWRP recovery image-et tartalmazó mappába.

cd C:\twrp_install

ADB-vel indítsuk újra a telefont bootloader módban.

adb reboot bootloader

A parancsot követően adjuk ki a flash-elést elvégző parancsot. (Értelemszerűen a fájl neve az általad letöltött TWRP image neve legyen, TAB-ot nyomva az aktuális mappában kiegészíti a parancsot a windows command line a mappában található fájlok nevével)

fastboot flash recovery twrp-3.0.0-0-h815.img

3. lépés - TWRP első használata

A készüléket kapcsoljuk ki teljesen, majd a hangerő fel és a bekapcsoló gombot egyszerre lenyomva és nyomva tartva kapcsoljuk be a készüléket. Amint megjelenik az LG logó, engedjük el 1 másodpercre a bekapcsoló gombot, majd ismét nyomjuk le.

Itt két kérdést fog feltenni a telefon, mindkettőre YES opciót válasszuk ki. Ezután el fog indulni a TWRP, ha mindent jól csináltunk.

III. - CM13 install

1. lépés - CM13 beszerzése

A linkek gyűjteményben van a CyanogenMod oldalára mutató link. Ezen belül a LG G4 H815 variánsához tartozó CM13-at töltsük le, nálam ez cm-13.0-20160212-NIGHTLY-h815.zip lesz. A letöltött fájlt kicsomagolás nélkül másoljuk fel a telefonra egy könnyen megjegyezhető helyre. Nálam ez a belső tárhely gyökérkönyvtára lesz.

2. lépés - Opcionális - Google Apps beszerzése

Mivel a CM alapból nem tartalmaz Google Alkalmazásokat, ezért abban az esetben ha szeretnénk használni a Google Áruházat (Google Play) akkor ezt is flashelnünk kell a CM flash után. A Google App letöltési linkje szintén a linkek gyűjteményben található. A készülékünkre a ARM64 platform 6.0 verziójú csomagja szükséges. A csomagok neve előtti latin prefixum a csomag tartalmáról árulkodik. Célszerű kisebb csomagot felrakni, ugyanis a hiányzó alkalmazásokat utólag pótolni lehet a Google Play-ről. Én a leírásban a open_gapps-arm64-6.0-nano-20160215 verziót használom.

Töltsük le a kívánt csomagot, majd másoljuk ezt is a telefonra a belső tároló könyvtárának gyökerébe.

3. lépés - Flashelés előkészítése

Indítsuk újra a telefont, majd a már ismert módszer segítségével lépjünk be a TWRP-be. Nem kell megijedni attól, hogy törölni fogja az adatainkat a belépés, ez custom recovery esetén nem fog megtörténni.

A TWRP-ben először a jelenlegi rendszer fájljait/beállításait kell törölnünk. Ezt a Wipe menüben az Advanced Wipe pontban tehetjük meg. Itt jelöljük ki az alábbiakat:

- Dalvik / ART Cache
- System
- Data
- Cache

A Micro SD és az Internal Storage pontokat ne jelöljük ki!

Kijelölés után a Swipe to Wipe csúszkát húzzuk el. Ezzel meg is vagyunk a szükséges előkészületekkel, telepíthetjük a kívánt romot a készülékre.

3. lépés - CM Flashelés

TWRP-ben navigáljunk az Install menübe. Válasszuk ki a CM13 tömörített állományát, amit korábban a telefon belső tárhelyére másoltunk. Ezután Swype to flash csúszkát elhúzva fel is kerül a telefonra a CM13.

4. lépés - Google Apps flashelése (opcionális)

Fontos, hogy még a telefon újraindítása előtt flasheljük a Google Alkalmazás-csomagot is. Amennyiben ezt nem egyszerre végezzük a rom telepítésével, úgy hibákat fog okozni a telefon működésében, ami legtöbb esetben a Google Play Services folyamatos összeomlásában nyilvánul meg.

A flashelés ugyanúgy történik, ahogy a CM13 flashelése is történt. Navigáljunk az Install menübe, itt válasszuk ki a Google Alkalmazás-csomagot (nálam open_gapps-arm64-6.0-nano-20160215.zip ), majd húzzuk el a Swype to flash csúszkát.

5. lépés - Újraindítás

A flashelés(ek) befejezésével újraindíthatjuk a telefont a TWRP Reboot menüjében a System opciót választva.

Ezzel készen is van a CM13 telepítése. :K

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.