2020. május 28., csütörtök

Gyorskeresés

SD kártya particionálási tapasztalatok, LegacyXperia CM12 és AOSP

Írta: | Kulcsszavak: SD . partíció . AOSP . CM . XPERIA

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mint azt már többen tudhatjátok, a 2011-es Xperia sorozat összes tagjára elérhetővé vált az Android 5.0, CM12 és AOSP formájában (ez utóbbi a napokban frissülni fog 5.1-re). A munkát ezúttal is a LegacyXperia csapatnak köszönhetjük. :R
Mivel a lollipop túl sok helyet foglal, ezért az egész belső tárhely egy nagy /system partíciónak van megcsinálva, így az SD-n kell csinálnunk egy második partíciót a /data-nak. Ennek általában egy ext4 vagy f2fs partíciót ajánlanak, 2GB méretben (persze lehet több is, meg kevesebb is, de sokkal kevesebb ne legyen, mert akkor kevés hely lesz az alkalmazásainkra). Esetleg csinálhatunk egy swap partíciót is, de ez nem feltétlenül szükséges.
Erre többféle módszer is van, azonban nem biztos, hogy mindegyik úgy működik, ahogy annak kéne, meg persze lehetnek váratlan problémák is. Én összesen 4 módszert próbáltam ki sikertelenül, mire az 5. sikerült. Ennek örömére meg is írtam XDA-n a tapasztalataimat, és most itt is megosztom. Egyelőre csak bemásolom angolul, de ha lesz rá igény, le is fordítom (akár részben, akár egészben), meg persze hozzászólásban is lehet kérdezni. Szóval, tapasztalataim:

-MiniTool Partition Wizard: needs a card reader to work properly, if you use USB cable it won't make all partitions (since I have an old laptop wich doesn't recognise SD cards bigger than 4GB, I couldn't do it this way)
-Gparted: keeps hanging on "searching for dev/sda partitions. This is a known bug, it's probably because of some file systems on the laptop. So no result after 3 hours of searching.
-Partitioning using ADB: ADB works fine till I don't reboot to recovery. Then it stops. (Maybe I'm doing something wrong, couldn't figure it out).
-Partitioning from recovery: it finishes in a second but doesn't do anything. (Maybe I had to unmount SD manually before doing it? Don't know, maybe it would work.)
-Android Partition Tool (Aparted): and this method finally worked! Downloaded the app from the Play Store, then I set all the partitions. Then I went to Settings/Storage and unmounted SD card. Then back to the app, pressed menu button and selected "Apply changes" (it's translated very weirdly to some languages, like Hungarian), and it started the process. It finished in two minutes.

Most, hogy végre sikerült, amint kijön az 5.1-es verzió, máris teszem fel mini prora. :)
Köszönöm, hogy végigolvastál, szép napot és sok sikert, ha hasonlóra adnád a fejed! :)

U.i.: lehet, hogy a cím nem a legmegfelelőbb, de így éreztem jónak, mert a particionálási tapasztalatok több embernek lehetnek hasznosak.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.