2021. május 7., péntek

Gyorskeresés

Right to repair - A javítás joga

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mit is jelent a fenti mondat, miért is kell erről egyáltalán beszélni.
Ki ne hallotta volna már, hogy a ma gyártott termékek gyorsan tönkremennek, régen még volt benne "anyag" azért tartott tovább. Természetesen ez nem véletlenül van így, a technológia nem visszafelé fejlődik, csak éppen nem a tartósság szolgálatába van állítva, hanem a pontosan behatárolható élettartam támogatására. Vannak aki szeretnének ezen változtatni, például azzal, hogy a meghibásodott terméket nem eldobják és újat vesznek helyette, hanem megpróbálják javítani, javíttatni.
Míg régebben ehhez teljes leírásokat adtak a gyártók, alkatrészek specifiációjával, addig ma különböző módszerekkel igyekeznek a javításnak gátat szabni, azok megnehezítésével, megdrágításával, vagy ellehetetlenítésével. (nagyon egyszerű példaként ott vannak a kivehető akkumlátorok a nem is olyan régi mobilokban)
Folyamatosan, apró lépcsőnként haladva eljutottunk 1-2 évtized alatt oda, hogy aminek a meglépése 20 évvel ezelőtt üzleti öngyilkosság lett volna, mai nap egy kis morgáson kívül nem vált ki többet abból sem aki szembesül vele. De miről is beszélek?
Az idő előrehaladtával eljutunk oda, hogy valójában a kifizetett termékeknek nem leszünk tulajdonosai, csak valamilyen jogi termimus technikust ráaggatva magunknál tartjuk azt. Gyakori érv itt a fórumon, hogy le van írva a TOS/ÁSZF/EULA/... és elfogadod. Kényelmes megoldása azon filozófia problémának, hogy a gigacégek és menedzsereik öltetei által alkotott világban szeretnének-e élni.

De nézzünk egy konkrét példát, hogy miről beszélek (tekintsük el attól, hogy a jelen példa az appleről fog szólni, sok példa mutatja, hogyha valamit benyelnek a fogyasztók, akkor mindenki más is átveszi, ld. külön töltő):
Az apple aktívan tesz azért, hogy a termékeiket csak és kizárólag hivatalos szervíz javíthassa csak és kizárólag, ahol viszont horribilis költségekért vállalják csak a javítást, vagy nem is vállalják:
1. az (akármit) egészet ki kell cserélni (ld. hibás processzor esetén egy teljes alaplapot cserélni kell, rammal, ssd-vel..)
2. azt is ki kell cserélni, amit nem kell, így olcsóbb az új. [link]

Pontosan ennek az igénynek, hogy az emberek értelmes áron szeretnék javíttatni a termékeiket jöttek létre az ún. független szervízek. (Ismerős érzés, hogy a kocsiknál is van hasonló...nem véletlen) Itt nem egy egész alaplapot cserélnek, hanem egy kondenzátort, egy IC-t, esetleg visszatolnak egy szalagkábelt. Ez viszont elmaradt haszonnal jár, hiszen a vásárló így tovább használja a terméket. Ezért például minden alkatrészt egyedi azonosítóval látok el, így ha kicseréli valaki, egy teljesen ugyanolyanra, de nem ő az apple és szoftveresen nem tudja verifikálni a kicserélés tényét, akkor az egyszerűen nem fog működni.

A téma természetesen nem csak a számítástechnikai termékeket érinti. Kezd belopózni az élet minden területére. Lásd a módosított Tesla (egyelőre csak) jelzi, hogy te a saját autódhoz hozzá mertél nyúlni. Nem szeretném bővebbre ereszteni a témát, aki szeretné tud vele foglalkozni. Ajánlom első körben Louis Rossmann videóit.

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

A Linkek alapján neked egy gyártóval van gondod. Nem kell tőlük vásárolni semmit, ha elégedetlen vagy.

Amúgy a javíthatóság erőltetése kontraproduktív.
Nem a javíthatóságot kell számon kérni, ha nem a garancia hosszát megemeltetni.
A számítógépek javíthatóságának emelése a sebesség rovására megy, emelkedő fogyasztás mellett.
A processzor tokozás elhagyása megemeli a stabilitást, magasabb órajeleket tesz lehetővé, Ezek mellett csökkenti a gyártási költségeket. Mivel a vásárlók döntő többségének sohasem jut eszébe processzort cserélni, a többség csak az előnyét látja.Ha csak egy processzorra van felkészítve az alaplap, egyszerűbbre tervezhető. Csökken a meghibásodások lehetősége. A belépőszintű kategóriától eltekintve az eszközök cseréjére nem a meghibásodás okán kerül sor, általában.

A javítást nagyon megdrágítja a szakemberek és az eszközök drágasága. Negyven éve egy egyszerű forrasztókészlettel lehetett javítani. Húsz éve már speciális forrasztóállomásra volt szükség. Ma már nagyon drága forrasztó technológiát kell használni.

Én nem akarok visszamenni a negyvenéves technológiákhoz. A mai minőséghez képest katasztrófa technológia volt.

Az autók esetében a garancia elérte a szinte minden gyártónál az öt évet. Az időn kezdenek megjelenni a 10 évre vállalt garanciák. Nyomás vissza 20 évvel. Akkor egyetlen esztendő volt. Kárpótlásul olcsóbb volt a javítás, ám sokkal többször volt rá szükség. Szóval nem volt jobb.

Nekem is van egy linkem ám.
Egy kirobbanóan sikeres magyar tévé széria története. Valóban robbantak a tévék.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#2) Gdi


Gdi
senior tag

Ez szerintem két oldalú dolog.
Van amit el kell fogadni a "trendek" követésével (még ha XY-nak nem is tetszik). Pld a méretcsökkentéseknek és az olcsóbb/gyorsabb gyártásnak velejárója, hogy szorosabb integrációval kevesebb sallang kelljen.. tehát például a proci forrasztva lesz és az akku ragasztva, hogy ezzel spóroljanak helyet, a foglalatokat el lehessen hagyni.

A másik oldala a dolognak, ami miatt szerintem támogatható a kezdeményezés, az a céges pofátlan hozzáállása. A törvények és jogszabályok saját üzleti célokhoz magyarázása kamukkal és lobbizással (lefizetéssel). Ennek tényleg vesznie kellene.

Meg kellene találni az arany középutat, de amíg a pénz beszél, addig annak van szava/hatalma akinek több van.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#3) Gargouille


Gargouille
senior tag

Nagyon jó írás és fontos téma.

Az idő előrehaladtával eljutunk oda, hogy valójában a kifizetett termékeknek nem leszünk tulajdonosai, csak valamilyen jogi termimus technikust ráaggatva magunknál tartjuk azt.

Végső soron pontosan ez a lényege a dolognak. A felhős IT megoldásoktól kezdve a fizikai termékekig az igazi cél, hogy teljes mértékben kiszolgáltatott helyzetben legyen a vevő - vagy másik irányból nézve - a gyártó kontrollja alatt maradjon a termék a teljes élettartama alatt, így biztosítva, hogy ne csak egyszer fizess érte, hanem folyamatosan fejhető legyél.

(#4) tomazin válasza Hieronymus (#1) üzenetére


tomazin
veterán
LOGOUT blog

A Linkek alapján neked egy gyártóval van gondod. Nem kell tőlük vásárolni semmit, ha elégedetlen vagy.

(tekintsük el attól, hogy a jelen példa az appleről fog szólni, sok példa mutatja, hogyha valamit benyelnek a fogyasztók, akkor mindenki más is átveszi, ld. külön töltő)

Egyetlen apple termékem sincs. Úgyhogy nem, nem egy gyártóval van gondom, hanem a trenddel van a gondom.

tokozás elhagyása... csökkenti a gyártási költségeket

Hááátt öööö ezt nem tudom honnan veszed. Még az apple is tokozással rakja be a procikat, mert úgy olcsóbb, pedig ő aztán nem akarja, hogy cseréld.

A javítást nagyon megdrágítja a szakemberek és az eszközök drágasága. Negyven éve egy egyszerű forrasztókészlettel lehetett javítani. Húsz éve már speciális forrasztóállomásra volt szükség. Ma már nagyon drága forrasztó technológiát kell használni.

És ez miért is van? Mert nem jó a lágyforrasztás, amit ki tudsz bárki venni könnyen? Hát pontosan ezzel nehezítik.

Én nem akarok visszamenni a negyvenéves technológiákhoz. A mai minőséghez képest katasztrófa technológia volt.
Ez most nem is értem honnan jött. Sehol nem írtam, hogy 40éves technológiát állítsanak elő. Én is szeretem használni a mai technológiát, de ahhoz nem kell 3évente mikrót cserélni (sőt telefont se).

(#5) tomazin válasza Gdi (#2) üzenetére


tomazin
veterán
LOGOUT blog

tehát például a proci forrasztva lesz és az akku ragasztva, hogy ezzel spóroljanak helyet, a foglalatokat el lehessen hagyni.

tehát a legkisebb telefonokban nem kellett ragasztani az akksit, de most egy 3x akkorában kell?

(#6) hcl válasza tomazin (#5) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

A vastagsága nincs rajta :)
Még a ragaccsal sem lenne nagy baj, csak pl. a telibe' ragasztott kijelző+ érintők, ilyesmivel.

PC alapú dolgok esetén ugye a modularitás volt annak idején az egyik fő erény, ma a telibe' integrált alaplapok pont szembe mennek ezzel. Szabványos alkatrészekből álltak a gépek, ma már nem.
Ezek tényleg bosszantó dolgok, és szándék esetén nem is lenne nehéz jobban csinálni.

(De pl. azzal senkinek nincs baja, hogy egyes objektívek frontlencséiben a tagok elválnak egymástól, nem érint ennyi embert :) )

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#7) Hieronymus válasza tomazin (#4) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"...hogyha valamit benyelnek a fogyasztók, akkor mindenki más is átveszi, ld. külön töltő)"

Ez miért baj, mármint a töltő elhagyása??
Ha kell töltő, nyugodtan jöhetsz érte, ha nem zavar, hogy vélhetően messze lakok tőled.
Van olyan is ami sohasem volt használva, de már nem is lesz. Ugyan így USB kábelre sincs szükségem, de a készülékekhez adott fülesek közül is csak egy USB-C van használatban, az is notebookhoz, mert sokkal jobb a hangja, mint bármelyik analógnak, ami eddig a notihoz került.
A feleslegesen legyártott és mellékelt eszközök teljes egészében környezetszennyezést jelentenek. De legalább megjárják a fél világot utaztatás alapú szennyezéssel.
Nyilván ezen kiegészítők elhagyása korrekték esetében az eladási árban is megjelenik. Nem azért mert az eladási árnak köze lenne bármihez. Azért, hogy a vásárló lássák a jó szándékot.

" Még az apple is tokozással rakja be a procikat, mert úgy olcsóbb, pedig ő aztán nem akarja, hogy cseréld.

Értem. Illetve nem értem.
Tehát a drága eljárás az, hogy a processzorra forrasztási érintkezőket tervezek és forrasztok a többi alkatrésszel együtt.
Az olcsó megoldás az, hogy tervezek egy közdarabot forrasztási érintkezőkkel majd felforrasztom az többi alkatrésszel együtt.
A közdarabra és a processzorra többször oldható, precíziós csatlakozást építek. És ezzel csatlakoztatom a processzort.
Jól értem?

"Mert nem jó a lágyforrasztás, amit ki tudsz bárki venni könnyen?"
SMD méretben oldalanként 40 lábbal?

"Ez most nem is értem honnan jött. Sehol nem írtam, hogy 40éves technológiát állítsanak elő. "

Gondoltam már erre, a hozzászólásom írása közben.
Te akarsz javíthatóságot. Az nem megy SMD méretben, az alkatrész alá hajtott lábakkal.
Nem javíthatók jól a mai eszközök.

"Én is szeretem használni a mai technológiát, de ahhoz nem kell 3évente mikrót cserélni (sőt telefont se)."
Szerintem sem. Mondjuk volt MS telefonom, ami nem bírt ki két évet sem. De ez nem átlagos. A mostani P20 lassan 3 éves lesz.

„Sohase hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben!”

(#8) hcl válasza tomazin (#4) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Lágyforrasztás -> BGA-ról van szó. Az nagy szívás. Én is jobban szeretnék BGA helyett tokos procikat, stb.
Sőt, jobban szeretnék cserélhető egységeket laptopokba, telefonokba is. Hangkártyát, VGA-t, hálót. RAM-ot.

Maga az SMD amúgy nem gond, ha nem ilyen 0205 méretű alkatrészek, akkor tök jól javítható. A gond inkább a BGA, meg a flexkábel.

A szoftveres avulásról meg még szót sem ejtettünk, azzal sokkal több gond van.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#9) Gdi


Gdi
senior tag

Nem az az elvárás, hogy komponensszintű javítást mindenki el tudjon végezni magától otthon a nagyapa 50es évekből visszamaradt bádogos forrasztópákájával. SMD/BGA-hoz kell felszerelés és gyakorlat. (na igen, egy bizonyos méret alatt azért jelentősen nő a difficulty :) )
A right2repair inkább azt szeretné elérni az én olvasatomban, hogy legyen elérhető kapcsrajz, alkatrész, spec diagnosztikai kellék, stb...
Ez sztem' támogatandó kezdeményezés.

''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''

(#10) hcl válasza Gdi (#9) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Meg hogy ne csak roncsolással lehessen szétszedni, és lehessen alkatrészt venni.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.