2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Szabad szoftver = Szabad kultúra

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Épp most olvasom a "Szabad kultúra" c. könyvet. Előtte meg a "Hacker kiáltvány"-t fejeztem be. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de engem nagyon felbasz, amerre manapság halad a kultúrának nevezett valami. Úgy látszik, a hatalmon lévő osztálynak már nem elég, hogy a földek és gyárak felett monopóliumuk van (vagyis a földműveseket és a munkásokat kizsákmányolják)... az információból is árucikket akarnak csinálni, és afelett is monopóliumot szerezni.
Na én ezért szoktam mondani, hogy a szabad szoftver többről szól, mint a nyíltan elérhető forráskódról. A szabad szoftver a fentebb leírtak elleni harc, hogy az alkotás (mind a művészeti, mind a tudományos) ne legyen a profit lelketlen gépezetének az alárendeltje. Igen, lehet windows-t venni és használni, végülis nem is olyan rossz az, mint ahogy lehet külföldi gyümölcsöt is venni a boltban, meg nem szelektíven gyűjteni a hulladékot. A környezetünknek és saját magunknak mégis azzal teszünk jót, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, magyar termelőktől veszünk ennivalót... és szabad szoftvereket használunk.

Hozzászólások

(#1) ArchElf


ArchElf
addikt

Ezt láttad?
Nem csak tartalmilag príma de a preztentációs technika miatt is érdemes megnézni.

AE

Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

(#2) dabadab


dabadab
titán

Ahogy olvasom a bejegyzest, a Hacker kialtvanyt kar volt elolvasnod, az ilyen neomarxista bolcsesz lila kodtol jobb, ha tavol tartja magat az ember :P
Lessig meg Stallman joval erdekesebb, mert ok tudjak, hogy mirol beszelnek.

DRM is theft

(#3) tobal válasza dabadab (#2) üzenetére


tobal
tag

Sztem nincs azzal semmi baj, csak kicsit elvontabb oldaláról ragadja meg a dolgokat (bár tényleg vannak benne furcsa felhangok). Stallman-ék sokkal konkrétabb módon írnak, sokkal konkrétabb problémákról és megoldásokról, de a lényeg ugyanaz.
Azt a szót pedig, hogy (neo)marxista, nem muszáj minden esetben pejoratívan értelmezni.

(#4) nincsisbéla


nincsisbéla
aktív tag

Linuxot használok, de szerintem kicsit túl marxista amit leírsz. (nem megbántani akarlak, félre ne értsd).
Az pedig hogy marxista számomra egyértelműen negatív tartalommal bír.

Mentalita'

(#5) Psychonaut


Psychonaut
addikt

A kornyezetunknek jot teszunk azzal ha szabad szoftvert hasznalunk...ez kicsit meresz, nem? :D

(#6) ArchElf válasza Psychonaut (#5) üzenetére


ArchElf
addikt

Green Software :DDD

AE

Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

(#7) tobal válasza nincsisbéla (#4) üzenetére


tobal
tag

Tisztelem a véleményed, de továbbra is azt gondolom, hogy az, hogy marxista, még nem feltétlenül negatív. Ez egy elmélet, mint ahogy létezik sok más elmélet is, ami önmagában szerintem igenis pozitív értékeket közvetít. Az, hogy ezeket az elveket szándékosan félreértelmezik, és régebben ennek az elvnek a zászlaja alatt követték el ugyanazokat, amiket most a demokrácia zászlaja alatt követnek el, az sem a marxista, sem a demokratikus elveknek nem hibája.

(#8) dabadab válasza tobal (#3) üzenetére


dabadab
titán

A marxizmussal, mint elmélettel az a legnagyobb gond, hogy megbukott a valóság próbáján - és most nem a szocialista országokra gondolok, hanem a nyugati demokráciákra: a jövőre vonatkozó előrejelzései nem jöttek be, azt a helyzetet, meg ami tényleg kialakult, nem igazán lehet leírni a marxista gazdaságtan keretein belül.

Egyébként ez az alapvető probléma az ilyen McKenzie Wark-féle humánértelmiséggel: nem nagyon zavartatják magukat a valóságtól, elvannak a maguk kis elméleteivel arról, hogy hogyan lehetne jobbítani a világot - azt a világot, aminek a megismerésével nem is bajlódnak.

Marx ezzel szemben nem volt hülye (sőt, rengeteg jó meglátása volt), csak éppen a társadalomtudományokban akkoriban nem nagyon voltak óriások, akiknek a vállára állhatott volna.

DRM is theft

(#9) tobal válasza Psychonaut (#5) üzenetére


tobal
tag

Nem szó szerint kell értelmezni, környezet alatt nem csak magát a természetet értem, de persze mivel (bevallom, kis demagógiával élve) a környezetszennyezésért nagy részben a profitorientált nagycégek felelősek, minden, amivel a multikat gyengítjük (pl. ha szabad szoftvert használunk), azzal a természetet védjük.
Persze lehet mondani, hogy nem a multikat kéne hibáztatni, hisz maguk az emberek szennyezik a környezetet, azért szerintem nem elhanyagolható a multik hozzáállása. Azért beszélek annyira vehemensen a profitorientáltság ellen, mert mivel ma a profit a legfontosabb (a közgazdaságtan is csak ezt veszi figyelembe), a környezet kiszipolyozása a multik szemében megengedhető, ha azzal a profit növekszik. A baj csak az ezzel, hogy olyan erőforrásokat élünk fel évtizedek alatt, amelyek évmilliók alatt halmozódtak fel, közben pedig minden olyan technikai újítást elnyomnak, ami ezt a profitot veszélyeztetni. Mindezzel pedig egész egyszerűen a jövő generációit fosztják meg a túlélés esélyétől.
Visszautalva az előzőre, ezért nem értem, hogy a marxizmus (bár lehet, hogy túlságosan leegyszerűsítem), ami a profitorientáltság, és ezzel együtt a jövő elpusztítása ellen van, miért annyira negatív. Olyan rossz dolog lenne, ha nem pusztulna ki az emberiség?

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.