2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

(Ön)fenntarthatóság

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az utóbbi időben egyre többet gondolkozok azon, hogy mi lesz, ha a gyenge lábakon álló, és már most erősen ingadozó nyugati civilizáció tényleg összeomlik, és megszűnnek az egész életünkben természetesnek vett közszolgáltatások. Ez sajnos egyre inkább valós alternatíva, tehát érdemes rá legalább lélekben, de szerintem tudásban is, felkészülni.
A barátainkkal beszélgettünk róla, hogy milyen jó lenne egy önfenntartó kommunát létrehozni, ahol majdnem mindent magunknak termelnénk meg. Ezzel egyrészt kivédenénk a közszolgáltatások megszűnéséből adódó negatív hatásokat, másrészt eleve jobb lenne egy ilyen környezetben élni, mint folytatni napjaink stresszes, lélekölő, városi életformáját. Magyarán még akkor is jó alternatíva, hogyha mindenki hirtelen észhez tér, és nem vágja ki saját maga alatt a VilágFát.

Utánanéztem a témának, és találtam néhány érdekes weboldalt, amit ezúton osztok meg veletek. Elsőként talán egy blogbejegyzést, ami ugyanezt a témát foglalja össze meglepően jól (jobban mint én): A vidéki letelepedés és az alulról szerveződés perspektívái.
Az önfenntartásnak a legfontosabb aspektusa az élelemtermelés, ezért ennek néztem utána jobban. Létezik a Magyar Permakultúra Szövetség, aminek a honlapjáról le is tölthető egy könyv. A permakultúra egyébként nagyjából az önfenntartó ökogazdálkodást jelenti, nagyjából azt, amiről ez a videó is szól. Ezen a weblapon egy érdekes kertrendezési technikáról, a termőoszlopos termelésről lehet tájékozódni (könyvet és felszerelést rendelni), szintén magyarul. Szintén permakultúráról szól egy külföldi oldal, ami bár sajnos tele van mindenféle reklámmal, azért lehet találni használható infókat.

Az Elég.hu inkább társadalmi és politikai folyamatokkal foglalkozik, de a Tiki-wiki-jükön elég sok "sustainable" technológiáról szó van, érdemes szétnézni. Nagyon jó gyűjtemény, és a legtöbb hasonló weboldallal szemben itt részletes leírások is megtalálhatók. Szintén nem rossz a Self Sufficiency Guide, ami szintén külföldi, ergo szintén tele van reklámmal, de azért érdemes szétnézni rajta.

Végül a bizonyíték, hogy az open source mozgalom, ami a szoftverek területén kezdődött, tényleg megváltoztatta a világot. Létezik egy WindowFarm nevezetű projekt, aminek a lényege, hogy olyan helyen termesztenek növényeket, ahol amúgy nagyon nehéz lenne: egy lakás ablakában. Teljesen nyílt, ergo minden információ fent van róla a neten, bárki megépítheti a leírások alapján, és a közösség a projekt indulása óta rengeteg fejlesztést végzett rajta.
A másik nagyon jó weboldal, ami szintén a nyílt technológiára és az információ megosztására épít, az Open Source Ecology. Itt különféle mezőgazdasági és egyéb gépeknek a legyártásához szükséges információk találhatók. Összerakhatunk például egy traktort bárki által beszerezhető eszközökkel, és hogyha mondjuk sikerül kombinálni egy fagázturbinával, akkor a benzintől sem függünk többé, az önellátó közösségünknek pedig lesz egy mezőgazdasági munkagépe.

Távolról sem merítettem ki a témát, az iménti linkek egy fél órás utánajárás gyümölcsei. Ha valaki talál még hasonlóan jó anyagokat, ne fogjátok vissza magatokat, osszátok meg.

Hozzászólások

(#1) tobal


tobal
tag

Kíváncsi vagyok ezt a bejegyzést is letörlik-e, mert szerepel benne a politika szó, vagy mert összeesküvés-elméleteket terjesztek :D.

(#2) Mr X válasza tobal (#1) üzenetére


Mr X
veterán

Kicsit jobban kellene tagolni a szöveget, mert eléggé összefolyik. :)

PS4 Pro és Xbox Series S cserélhető Xbox Series X-re

(#3) hoffman_


hoffman_
veterán

Az önfenntartás egy veszett ügy. Az ember nem képes rá. Még akkor is, ha azt mondja, hogy igen.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#4) Crystalheart válasza hoffman_ (#3) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Egyetértek. Osszuk el Magyarország művelésre alkalmas területét a népességgel, és megkapjuk, hogy kb. 1 ha-jut egy embernek. Mondjuk egy családban tömörülnek 10-en egy régi családmodell szerint, akkor ez 10 ha. Ennyi föld nem elég egy család megélhetésének biztosításához, legalább 20-30 kellene.

Ehelyett kis régiókban és fél-önellátóságban, a regionális elosztásban és TSZ-ekben érdemes volna gondolkodni.

(#5) hoffman_ válasza Crystalheart (#4) üzenetére


hoffman_
veterán

Na ja, és Te még csak a természeti korlátokról beszéltél. Én az emberek természetéhez kötöttem, úgyhogy rögtön 2 kizáróok. Volt már rá több profi próbálkozás is, nem volt életképes egyik se. 1-2 mikroméretű eset jegyezhető, ami működött/működik, de a modern embernek ez már nem megy.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#6) ftc válasza hoffman_ (#3) üzenetére


ftc
nagyúr

Működne csak lejjebb kellene adni az igényekből :U Illetve cserekereskedelemmel...de amint tudjuk itt az megy, hogy ha xy-nak van vmi termése akkor a z még többet akar abból amiből xy-nak van..

(#7) Crystalheart válasza hoffman_ (#5) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Amúgy nem olyan bonyolult a dolog, mint azt gondolnánk. Az üzemanyag kifogyásával a logisztika nehezedik meg, ezt kell áthidalni vagy reformálni. Több vasút, kisebb szállítási távolságok. Ezt szolgálnák a termelési régiók. Ezen kívül jóformán minden mehetne tovább ugyanúgy, bár spórolósabban (pl. LED izzók, pincék és kamrák, kevesebb fagyasztó), és nem kell lényegesen lejjebb adni az életszínvonalból. Persze ez a krízisforgatókönyv, addig még föltalálhatják a hidegfúziót, bár nincs rá sok esély. :D

ftc: A cserekereskedelem már az ókorban is problémás volt, attól, hogy nekem van szekérkerekem, nem biztos, hogy a péknek tudnék fizetni vele. :D Valami hatalmas válság esetén inkább a valutaárfolyamok befagyasztása. vagy a termékek árának céh-szerű megszabása volna reális - ideiglenesen.

[ Szerkesztve ]

(#8) hoffman_ válasza ftc (#6) üzenetére


hoffman_
veterán

Működne csak lejjebb kellene adni az igényekből

Igen, és pont ez az amire vagy nem hajlandó, vagy nem képes az ember. Persze, a szükség nagy úr, de ez akkor is áll szerintem.

Crystal:

Ha valóban ilyen egyszerű, mint ahogy írod, jaj de jó is volna :D - akkor nincs ellene kifogásom, tőlem mehet mindenhova LED égő :D

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#9) Crystalheart válasza hoffman_ (#8) üzenetére


Crystalheart
senior tag

Nem olyan egyszerű, mert addig kell LED-égőt venni, amíg van gyártás :D

Magyarán erre fel kellene készülni, amíg van rá kapacitás. Kell egy krízisterv még akkor is, ha amúgy nem következik be. Jobb úgymond félni, mint megijedni. Ezért nem volna elhanyagolható már most is elősegíteni a megújuló erőforrások kiaknázását, pl. itt nálunk a talajhő-fűtést, hogy ha beüt a gázhiány, ne lopják el az összes erdőt. Ehhez most még Németországból importálunk drágán alkatrészeket, azért kerül 3 millióba egy ilyen. Ha ott fent gondolkodnának, akkor pályázatot írnának ki és támogatást nyújtanának egy talajhőrendszerekkel foglalkozó gyár felépítéséhez.

[ Szerkesztve ]

(#10) tobal


tobal
tag

Nem értek egyet veletek. Egyik érvvel sem.
Egyrészt egy ha termőföld simán ellát egy embert, sőt, a magyar alföld nem hogy 10M, hanem 30M embert is el tudna látni élelemmel. Ehhez persze mondjuk le kéne mondani arról, hogy minden nap húst eszünk (mert annak sokkal kevésbé kifizetődő a termelése, nagyobb föld kell ugyanannyi hús előállításához), meg nem lehetne többé pizzát rendelni bármikor, amiért csak a kapuba kell kiszaladni. Viszont az így előállított élelmiszer sokkal egészségesebb és táplálóbb lenne.
Az sem igaz, hogy a mai modern ember nem tudna visszaszokni a régi életmódhoz, egyre több ilyen példát látok. Persze a bankár, aki életében még csak kapát se látott, nemhogy a kezében fogott volna, valszeg nem könnyen fog beleszokni, de ha idáig fajul a világ, akkor vagy megszokja, vagy éhen hal.

Egyáltalán, mi az hogy nem lehetséges, hogy az ember eltartsa önmagát? Eddig hogy tartottuk el magunkat? Ha ez igaz lenne, akkor nem is létezne az emberiség, nem gondoljátok? :D

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.