2023. február 9., csütörtök

Gyorskeresés

Batman - Felemelkedés

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem vagyok nagy moziba járó, de most viszonylag rövid időn belül két filmet is láttam. Mindkettő jó kritikákat kapott, bár nem ez vitt rá arra, hogy megnézzem őket moziban. Az Emlékmást Philip K. Dick rajongóként szimplán kötelező volt megnéznem, bár nem sokat vártam tőle, de azt legalább sikerült is teljesítenie. A felrántó kritikákat nem igazán értem, mert bár megvolt benne a cyberpunk pupillapornó (és ez nálam hatalmas pirospont), a sztoriban semmi újat nem tudott felmutatni, gyakorlatilag csak XIII volt cyberpunk köntösben.
A Nolan féle Batman trilógia befejező része viszont... ütött. Nagyot. Végre egy - újabb - film, ami arról szól, amiről minden karakterközpontú filmnek szólnia kellene. A felemelkedésről, a felébredésről, önmagunk legyőzéséről szól, transzcendenciáról, megvilágosodásról. Arról, hogy igazi erőt csak a hit képes adni (legyen bár a tárgya akármi). Én már ezzel önmagában is megelégedtem volna, de ezen túl a film pedzegeti a nyugati "modern" civilizáció dekadens voltának témáját is (kedvencem a filmből: - Ez az értéktőzsde, itt nem lehet pénzt lopni; - Miért, ti mégis mit csináltok?), bár az ez ellen való lázadást rossznak állítja be, ami miatt picit szívtam a fogam. Azon pedig, hogy ezek mellett még a sztori is izgalmas, már szinte meg se lepődünk. Az utóbbi idők legmeghatározóbb filmélménye.

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

A felemelkedésről, a felébredésről, önmagunk legyőzéséről szól, transzcendenciáról, megvilágosodásról. Arról, hogy igazi erőt csak...

Ühüm.. na ja, ezek voltak az unalmas részek benne..

Akkor most át is térhetünk az akciójelenetekre.. Csak úgy dörögtek a fegyverektől, meg a robbanásoktól a hangszórók..
Jeeeeeeeee.. jó film volt!

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) tobal válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


tobal
tag

Mint látható, ebben a filmben mindenki megtalálja azt, ami neki tetszik :D.

(#3) Thunderzolee válasza tobal (#2) üzenetére


Thunderzolee
addikt

:P

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#5) tobal válasza Kalandor (#4) üzenetére


tobal
tag

A második rész valóban nagyon jó volt, rám is nagy hatással volt, de ez inkább volt betudható Nolan stílusának, és Joker karaktere iránt érzett szenvedélyemnek, mint a film által közvetített mondanivalónak. A második részben nem igazán volt mondanivaló, és sajnos Joker és Batman egyedi kapcsolatát sem sikerült kifejteni, de mindazonáltal fenomenális alkotás.

(#6) Gergosz2 válasza Kalandor (#4) üzenetére


Gergosz2
veterán

azért várható volt , hogy nem tudja megütni azt a szintet, hiszen gyakorlatilag az egész Batman világ jórészt Batman és Joker harcáról szól, de közbe becsúszk egy-két másik főgonosz is.

Azért érdekes volt, hogy a rendező arra törekedett, hogy nem annyira szakadjanak el a karakterek a valóságtól, így aki olvasott pár Batman képregényt annak egy két karakter eléggé furcsa lehetett: pl: Bane
Klasszikus rajfilm figura méreggel turbózza fel magát és batárnagy állat lesz

vs a filmbeli változata aki ilyen képeségekkel nem nagyon bír:

Az első rész nálam 9/10 , a másdofik 9,5/10 a harmadik szintén 9/10.

[ Szerkesztve ]

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#7) Samus válasza Kalandor (#4) üzenetére


Samus
addikt
LOGOUT blog (1)

Sajnos egyet kell értenem veled. Mielőtt megnéztem, mindenhol agyon dicsérték, az összes kritika az egekbe magasztalta, nem meglepő, hogy csodát vártam. De az elmaradt. Az utolsó fél órára összeszedték magukat, de mégsem éreztem azt a "hűha" érzést a végén. Mellesleg megint úgy sikerült lezárni, hogy folytatásra számíthatunk (mikor a Batman-nek segítő fiatal rendőr ment átvenni a "hagyatékát"). A második rész annyira magasra tette a mércét. Nem mondom, voltak benne izgalmas jelenetet, egy-két jó elem, de nem ragadott magával. Az a baj, hogy túl sokat vártam tőle...nagyon sok filmmel jártam így. Agyon dicsérik, mégsem jött be annyira. Mondjuk a végén a kávézós jelenet tetszett, sőt, ahogy írtam, az utolsó fél óra, 40 perc, amikor beindultak az események.

Igazság szerint a folytatásban azt vártam, hogy Kétarc lesz a főgonosz, de Harvey Dent más sorsot kapott...

Viszont az emlékmás egész jól sikerült szerintem, ahhoz képest, hogy mindenhol úgy rendesen lehúzták. Bár lehet azért jött be, mert nem láttam az eredetit 1999ből.

[ Szerkesztve ]

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#8) Gergosz2 válasza Samus (#7) üzenetére


Gergosz2
veterán

Bár lehet azért jött be, mert nem láttam az eredetit 1999ből.
:Y nem láttad!?!?
Azonnal bepótolni , mert Schwarzenegger bácsi ideges lesz.

Nokia 6030 Hardcore User // I ♥ Panic Restaurant by Taito

(#9) tobal válasza Samus (#7) üzenetére


tobal
tag

Ha megkérdezhetem, mi tetszett az emlékmásban?

Bár az látszik, hogy az itt jelen lévőktől elég markánsan különbözik a film-ízlésem, úgyhogy lehet h nem fogunk egyet érteni, de nem baj ez, így fejlődik az ember :).

(#10) Thunderzolee válasza tobal (#9) üzenetére


Thunderzolee
addikt

A látvány, meg az effektek.. bumm-bumm.. dörrr.. :D

Mikor átsüvített jobbról a hátam mögül a robbanásban a kocsi az üldözős jelentnél.. waaahhhh... legszívesebben sikítottam volna, úgy szólt!

Nem muszáj ám minden filmben "jellemfejlődni". ;)

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.