2022. augusztus 7., vasárnap

Gyorskeresés

TWRP recovery telepítés Redmi Note 3 készülékre könnyen, zárt bootloadernél is

Írta: | Kulcsszavak: Redmi . Note 3 . TWRP . recovery

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a cikk megpróbál segítséget nyújtani, hogy Redmi Note 3-as Pro/SE (Kenzo/Kate) telefonodra a lehető legegyszerűbb módon fel tudj tenni egy TWRP recovery-t, akár zárt bootloader esetén is.
A TWRP segítségével pedig már bármilyen gyári- vagy custom ROM-ot tehetsz a telefonodra, illetve rootolni tudod és egyéb, recovery-ből telepíthető programokat (Gapps, custom kerneleket, stb.) is telepíthetsz.
A telefon mindkét verziójához (Kenzo és Kate(B20)) kapcsolódik egy topik, és ez az eljárás mindkét altípusra alkalmazható.
Ezúton szeretném megköszönni DroiDMesternek a ZCX Recovery telepítő fájlt, és a fenti topikokban minden lelkes fórumtárs munkáját (képtelenség mindenkit felsorolni itt), akik az elmúlt egy-két évben rengeteget hozzátettek a közös tudásbázis kialakításához.
Gyorsan szeretnék minden bizonytalan érdeklődőt megnyugtatni, hogy ezzel az eljárással (sem) fogod téglázni a telefonodat, a legrosszabb ami történhet, hogy nem sikerült a MiFlash-el telepítened a recovery fájlt.
A hozzászólásokat azért kapcsoltam ki, hogy az esetleges felmerülő témák ne itt kerüljenek újra terítékre, hanem keressen rá minden új telefontulajdonos a két említett fórumban, azok összefoglalójában, illetve a fórumokban szívesen segítünk is.

A munkamenethez az alábbi 3 fájlt kell letöltened:
- MiFlash,
- EDL átbillentő (ki kell bontanod a zippet egy könnyen megtalálható könyvtárba),
- TWRP telepítő zip (nem kell kibontani a zip-et.)

MiFlash telepítése:
Telepítsd a letöltött MiFlashSetup.msi fájlt, és hagyd, hogy a végén telepítse a drivereket is. Ha ezt nem teszi meg magától, akkor a Driver/Reinstall menüpontra kattintva kézzel is megteheted.
Le tudod ellenőrizni, hogy a PC-d látja-e a telefont, vagyis sikerült-e rendesen telepíteni a drivereket.
Ha a bekapcsolt telefont csatlakoztatod a számítógépedhez egy megfelelő USB kábellel (amelynek minden ere be van kötve, nem csak buta töltőkábel), megnyitod az Eszközkezelő-t, és annak Nézet menüjében bepipálod a Rejtett eszközök megjelenítése opciót, akkor valami ilyesmit kell látnod (lásd bejelölt sor):

Ha nem látod a Qualcomm eszközt, akkor nem sikerült a driverek megfelelő telepítésre, és vélhetőleg nem fog működni a MiFlash. Nem történik semmi baj, de hibaüzenettel le fog állni.
A windows rendszeredtől függően lehet, hogy szükséged lesz az aláíratlan Windows driverek telepítésével kapcsolatos számos hack valamelyikére.

TWRP telepítés menete:
Röviden:
- telefont Fastboot/nyuszis módba billenteni (Hangerő LE- és Power),
- telefont csatlakoztatni a PC-hez,
- telefont EDL módba billenteni,
- MiFlash-el feltenni a TWRP telepítő fájlt,
- telefont lehúzni a kábelről, egyből a friss recoverybe újraindítani, beállításokat elvégezni.

Részletesebben:
1. Indítsd el a telefont Fastboot módban, vagyis "nyuszis" logóval, ahol egy usánkás nyuszi szereli a zöld robotot, a kép alatt pedig egy FASTBOOT feliratot látsz. Ehhez nyomd jó hosszan a Hangerő Le és a Bekapcsoló gombot együtt.
2. Amikor bejött a Fastboot logó, csatlakoztasd a telefont a PC-hez.
3. Kattints a kibontott fastboot_edl könyvtárban az edl.cmd nevű fájlra, ennek hatására a telefon LED-je pirosan villogni kezd, és a kijelző elsötétül.
4. Nyisd meg a MiFlash programot, győződj meg róla, hogy a telefonod csatlakoztatva van, és nyomj rá a refresh gombra. Ha minden driver rendben, akkor a device oszlopfelirat alatt COM XX-et kell látnod (ahol XX a használt COM port száma), nem valami betűkből és számokból álló karaktersort. Mindegy, hogy a programablak jobb alsó részén melyik opció van bejelölve (clean all, stb.), nincs jelentősége.
Tallózd be a TWRP telepítő .zip fájlt a MiFlash státuszsorába, és nyomj a flash gombra.
5. Amikor a MiFlash sikeresen lefutott, vedd le a kábelről és elsőként Recovery módban indítsd újra a telefont. Ehhez nyomd meg egyszerre és hosszan a hangerő Fel és Power (Bekapcsoló) gombokat, amikor megjelenik a sötét alapon fehér Mi felirat, engedd el a Power-t (különben újra és újra indul), csak a hangerő Fel gombot tartsd lenyomva addig, amíg meg nem jelenik a TWRP viccesen ijesztő felülete. Ha esetleg a TWRP kínai nyelven indul, ne ijedj meg, az ezen a képen látható pozíciójú Beállítások gombra kell kattintani, és a földgömb almenün beállítható a nyelv. Ha már itt jársz, érdemes beállítani az óra jelű almenün a telefon belső óráját - illetve annak időzónáját - is, hogy egyes GPS-t használó programok ne hülyéskedjenek.
Szintén fontos, hogy a TWRP Csatolás/Mount menüjében a legalsó sorban a pipát tedd be a Rendszerpartíció csatolása csak olvashatóként menüpontba.
Ezután indítsd újra telefonodat, majd ellenőrizd munkád eredményét azzal, hogy újra Recovery módban indítod el a telefonodat a hangerő Fel + Power gombok segítségével.

Ha rootolni is akarod a telefonodat, akkor a friss TWRP-ből már könnyedén megteheted, a TWRP Telepítés menüjéből tedd fel a Magisk fájlt, és indíts újra a készüléket. (A TWRP is tartalmaz egy SuperSU opciót az egyik almenüjében, de ez tapasztalatom szerint az új ROM-okkal már nem mindig működik, ezért javaslom a Magisk használatát.)
Kiemelném még, hogy TWRP alatt tökéletesen helyreállítható mentés is készíthető, "büntetlenül" kipróbálhatsz más ROM-okat is, mert visszaállítás után pontosan ugyanott folytathatod (minden alkalmazás és beállítás megmarad), ahol abbahagytad.

A folytatásban tervezem kitérni az elérhető illetve bevált ROM-ok telepítésére, letöltési linkekkel, apró személyes tapasztalatokkal. (Gyári, EU, Oreo, stb.)
Addig is javaslom minden érdeklődőnek az xda fórum Kenzo/Kate szekciójának lelkes böngészését.

TWRP-re fel! :)

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.