2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

Orvosi bérek - talán végre valami

Írta: | Kulcsszavak: vélemény . orvosi bérek

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A napokban jelentette be [link] a Magyar Rezidens Szövetség, hogy várhatóan tömegesen mondanak majd fel orvosok jövő év január elején, ha nem emelik meg a fizetésüket legalább háromszorosára az átlagbérnek.

Elméletben nem gondolom, hogy egy orvos órabérének alacsonyabbnak kellene lennie mint mondjuk egy ügyvéd órabérének. A gyakorlatban ezt persze sok más tényező is befolyásolja, mint például hogy az ügyvédek önmagukat foglalkoztatják legtöbbször, vállalva ennek minden kockázatát, az orvosokat pedig az állam, ami komoly bizonyosságot jelent a munkahely létét illetően, de még így is elvárhatjuk, hogy az orvosokról is el lehessen mondani: jól keresnek.
A probléma most talán az, hogy a hálapénz rendszere miatt az illetékesek úgy gondolták: az egy orvosra jutó jövedelem rendben van (vélhetően ezért nem gyakoriak az orvosok elleni vagyonosodási vizsgálatok), az eloszlással meg nem foglalkoznak.

Erkölcsi és gazdasági kötelesség viszont az, hogy ha triplázzák a béreket, akkor ezzel párhuzamosan ugyanilyen drasztikus módszerekkel feltétlenül lépjenek fel a hálapénz ellen is. Hatalmas bírságok, álbeteges ellenőrzések, vagyonosodási vizsgálatok; gyakorlatilag minden létező és jogállami keretek között alkalmazható eszköz bevetésére szükség lenne.

Ez sokakat persze igen kényelmetlenül érintene. Nyilván van egy kör az orvosokon belül, akik ezekből a törvénytelen jövedelmekből remekül megélnek, és rendkívül boldogtalanok lennének, ha erőteljesen fellépnének ellenük. Nekik azonban azt gondolom, hogy szabadon küldhető az "el lehet menni" üzenet. Valószínűleg vesztenénk pár értékes koponyát, de nem szabad elfelejteni, hogy ezzel orvosolnánk egy újabb problémát is, történetesen azt, hogy a fiatal orvosok számára saját bevallásuk szerint gyakorlatilag egyáltalán nincs előmeneteli lehetőség, kihalási illetve uram-bátyám alapon osztódnak a pozíciók. Egyértelmű, hogy így számos magas beosztású pozícióban lenne üresedés, hiszen a korábban hálapénzből élő orvosok egy része külföldre menne, a törvényes jövedelme ugyanis még a béremelést követően sem érné el a korábbi törvénytelent. Két legyet ütnénk tehát egy csapásra.

Végül pedig maradt az utolsó, de egyben talán egyik legfontosabb kérdés: miből fizessünk az orvosoknak?
Lehet olyan demagóg érveket találni, hogy ha volt pénz 500milliárdért MOL tulajdonrészt venni, akkor az orvosi béremelések éves szinten 120milliárd forintosra becsült költségét is ki tudná fizetni az állam ha akarná. Ennek azonban így nyilván nincs értelme, nem csak azért mert a MOL vásárlás egyszeri tétel az orvosok fizetése pedig folyamatos, hanem mert annyira más célokat szolgál a két dolog, hogy bármilyen összehasonlítás véleményem szerint felesleges.

Lehet azonban más forrásokat is találni. Amire én gondolok, az nem csak hogy politikailag nehezen kommunikálható, de akik nem olvassák végig az írásomat, egész biztos, hogy legalábbis meglincselnének érte: vegyük el a nyugdíjakból és a gyermeknevelési támogatásokból!

Ugyanis kik is azok, akik a legtöbb hálapénzt fizetik? A nyugdíjasok és a fiatal, gyermeket vállaló házasok. Akiknek ezután viszont nem kell majd hatalmas összegű hálapénzeket fizetniük.

Az elképzelést konkrét és támadhatatlanul pontos számításokkal nehezen tudom most alátámasztani, ez tény. De ha csak megnézzük azt, hogy idén 3085milliárd forintot költünk nyugdíjakra [link], és hogy ennek durván 3,89%-a az a 120milliárd, amibe az orvosok béremelése kerülne, akkor azt gondolom, hogy az összeg a hálapénzekért cserébe bőven elvonható. Az átlagnyugdíj tavaly év elején 83689 forint volt [link], ennek 3,89%-a nagyjából 3256Ft. Tegye fel a kezét az a nyugdíjas, aki nem költ el ennyit hálapénzekre!

Hozzászólások

(#1) Иван


Иван
(őstag)

A Mol megvétele más probléma természetesen :) Főként politikai játszma és megfontolás.

Az orvosok... Igen, fogas kérdés. Hát egyrészt a hálapénz ott van, de nem tudom, hogy a fizetés növelésekkel meg lehetne-e akadályozni ezt a szokást és már-már elvárást az orvosok részéről. Ez már olyan régóta gyökerezik ott... Ugyanakkor egy jó oros tényleg jó fizetést érdemelne tisztán, azzal mindenki jobban járna :K

Ok, ne menjünk.

[ Módosította: Viktor77 ]

In a coat of gold or a coat of red, a lion still has claws / and mine are long and sharp, my lord, as long and sharp as yours. / And so he spoke, and so he spoke, / that Lord of Castamere...

(#2) Lauda


Lauda
(PH! félisten)

Orvosi berek? Es a tobbi? A rendorok, tuzoltok bere, az enyem?

[ Szerkesztve ]

(#3) danih válasza Lauda (#2) üzenetére


danih
(PH! kedvence)

Versenyszférás vagy?

(#4) Lauda válasza danih (#3) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)

:N

(#5) tkazmer válasza Lauda (#2) üzenetére


tkazmer
(PH! addikt)

most komolyan az a kérdés, hogy egy orvos miért keressen többet mint egy tűzoltó? (egyébként mivel foglalkozol, ha már így szóba hoztad?)

[ Szerkesztve ]

úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő

(#6) Dany007


Dany007
(PH! kedvence)

Hogy mi lesz és mi a megoldás fogalmam sincs. Egy biztos, hogy valamit tenni kell.
Régről a köztudatban mindig az szerepelt, hogy egy orvos az milyen "elitnek" számít, és mennyire sokat keres. Ugye régen a szülők vágyai közt szerepelt, hogy a fiúk vagy ügyvéd legyen vagy orvos. És hasonlókra gondolok...
Ma meg már annyit keres, mint egy utcaseprő.
És ahogy látom a híradásokban igencsak "felébredtek". Rájöttek, hogy külföldön nem csak az átlag életszínvonal jóval magasabb, mint itthon, hanem a fizetés is sokszorosa.

A hálapénzről annyit, hogy hatvanharmadik nővérke egy deka hálapénzt nem fog kapni senkitől, pedig azért ő is tesz a betegért. Neki is van szaktudása. Nem csak az orvos / altatóorvos érdemelné meg azt a hálapénzt.

Én egyetértek az emeléssel, viszont akkor a fent leírt szabályzásokon is szigorítani kellene. Ha megkapják azt a 3x-os fizetést akkor tényleg ne legyen hálapénz, ne legyenek műhibák :U , és viselkedjenek emberibb módon a betegekkel.
Mert jelenleg sok helyen lehet tapasztalni, és mégtöbb helyről hallani, hogy az orvosok mennyire magasról leszarják a beteget.
Az elmúlt években híradóba került orvosi hibák - ami miatt meghalt valaki - szinte mind amiatt történt, hogy a kórházak szarnak az emberre magasról. Mindenkiről azt hiszik szimulál. Ezért hazaküldik borogatással a lábán a trombózisost. Vagy megfázással azt akinek egy ciszta(?) van a torkán...
Szóval legyen magas fizetés, de a bekerülésnek is legyen magasan a mércéje.

(#7) sto1911 válasza tkazmer (#5) üzenetére


sto1911
(PH! kedvence)

A kerdes inkabb az, hogy az orvos miert keressen tobbet es a tobbi miert nem? Miert kell kiemelni az orvosokat? Ebben a retek orszagban csak az orvosnak kell emelni? A tanarnak miert nem? A peknek miert nem? Az infosoknak miert nem?

Papolnak pl. arrol, hogy a tanarok tanitasi kepessege/minosege egyre rosszabb, es csak 6 orat tudnak egy nap megfelelelo minosegben leadni. Erre mit akarnak? Oraszamot emelni! Kosz, logikus, ugye?

Egyebkent meg azt latom, hogy a legtobb orvos nagy autoval jar, oriasi lakasban lakik, amikor kicsi voltam nekem volt egy kisdoboz LEGO-m, az orvos gyerekenek meg egy szekrennyi... Ez most se valtozott. Ebbol a "keves" penzbol is jobban elnek, mint legtobbunk.

(#8) McKane


McKane
(őstag)

hát igen,az örök kérdés,a pénz..

azért majd kíváncsi leszek,hogy ha megkapják a béremelésüket,kik fogják követni őket tüntetésben. mert hogy lesz,az biztos.
Mert ha az egyik fizu-emelésére van pénz,akkor az enyimre miért nincs? sokan fogják ezt feltenni maguknak.

az ellenőrzések meg kellenek,sőt,sok orvosnak illemtanórákat kellene venni.
nemegyszer láttam,magánrendelésen dokit, az állam által biztosított helységben, az állam által biztosított eszközökkel ad rendelést. gondolom ezt nem viszonozza a rendelés után az állam bácsinak. ha tévedek,elnézést.
az illemtanórákról meg annyit, hogy eddig akárhányszor kellet ügyeletre,kórházba mennem
nem vettek emberszámba,mintha valami kolonc,nemkívánatos ember lennék ott. azt a hangnemet. :((( aztán ha halkan visszaszóltam,hogy azért ilyet nem engedek meg felém, még én voltam a hülye. Vagy csak rossz kórházat választottam,rossz helyre születtem? :F

(#9) Dany007 válasza sto1911 (#7) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Mondjuk azért mert ha bármi bajunk van akkor az életünk tőlük függ.. :U
De ez annyira triviális, hogy le se kéne írni.
Igen, ugyanígy függ a tűzoltóktól, mentősöktől és a rendőröktől is.

De a péket az infos-t meg a tanárt azért ne keverjük már ide... Egy orvos napi szinten közvetlenül életekért felel. Hol van ehhez az, hogy a pék megsüti-e a kenyeret rendesen vagy sem? Ha a pék másnaposan alvás nélkül megy be dolgozni, akkor max eléget pár kenyeret, de ha az orvos hibázik akkor abban sok esetben emberek halnak bele.
Egyszóval mocskosul nem mind1 a felelősség kérdése ezeken a munkaterületeken. Mégpedig nem az anyagi, hanem a személyi felelősség. Mert ha én elcseszek valamit, abba nem hal bele senki, de ha egy orvos akkor könnyen lehet.

"a tanarok tanitasi kepessege/minosege egyre rosszabb, es csak 6 orat tudnak egy nap megfelelelo minosegben leadni. Erre mit akarnak? Oraszamot emelni! Kosz, logikus, ugye?"

Első kérdés ezzel kapcsolatban, hogy lehet, hogy az elmúlt ~ 100 évben képesek voltak a tanárok normális minőségben tanítani, sőt talán kiemelkedően is hazánkban. Mert engem, nagyszüleimet és szüleimet is rendesen tanították.
A másik - és ez a lényegesebb - szerinted ha most 6 órában nem tud megfelelő minőségben tanítani, akkor mondjuk + 10-15 ezer forintért tudna?

(#10) Algieba


Algieba
(őstag)
LOGOUT blog (1)

A hálapénz főleg sebészeknek, nőgyógyászoknak, altatóorvosoknak jár, és kisebb összegeket csúsztatnak a kedvesebb ápolónővéreknek is. Illetve a nevesebb, rákkal foglalkozó orvosokhoz való eljutásért is fizetnek az életükért küzdők.

Egyik ismerősöm életét megmentette egy tényleg jó sebész. Hálából 100,000 forintot adott neki. A sebész elismert szakember. Életeket ment, az ismerősömét is megmentette. Nem is irigylem tőle a pénzt. Hiszen az állam képtelen lenne megfizetni egy ilyen szakembert!

Nokia 2.1 és Lumia 925: egyik korszerű, a másik gyönyörű

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.