2019. június 26., szerda

Gyorskeresés

Rest In Peace Staropramen

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a cikk teljes mértékben szubjektív véleményt kíván részletezni, nem muszáj vele egyetérteni. Kérlek ennek fényében olvasd tovább, köszönöm!

UPDATE: Most jöttem a SPAR-ból és ott még van prágai főzésű Staropramen, világos és barna is, szóval hajrá mindenki vegyen amíg van. Betáraztam belőlük rendesen :DDD Lehet másnak nem is jutott már, nem baj :N

A mai világban már semmi sem a régi. A mai világban a régi nagy igazságok is idejétmúltnak és elcsépeltnek tűnnek. Ám egy dolgot biztosra lehet venni: Legszebb öröm a Söröm.
Ez a nedű mondhatni egyidős az emberiséggel, és évezredek óta kedvenc italunk. Ám a mai világban már itt is utoléri az embert a sunyi, alantas és könyörtelen kapitalizmus (néha szó szerint) gyomorforgató világa. Sajnos nem újkeletű a dolog, de néha ennek ellenére annyira kinyílik a bicska az ember zsebében, hogy nem tűri szó nélkül.
Jó példa erre a következő eset.

Jómagam nagy sörivó vagyok, hála az égnek nem az a fajta, akinek az okoz örömet, hogy naponta minél többet leguríthasson a 100 Forintos sörnek nevezett mosogatólevekből. Keveset iszom, de akkor minőségit. És már sokfélével találkoztam: agyon hypeolt, világelsőnek kikiáltott sör, ami a valóságban kiábrándítóan gyenge, itthon nulla marketinggel bíró, mondhatni ismeretlen, ugyanakkor meglepően jól sikerült sörök, valamint különböző külföldi házi sörök stb.
A minőségi sörök közül jöhet bármilyen: lagerek, Bock-ok, felsőerjesztésű Ale-ek és Porterek, jobb búzasörök, de mégis ha kezem közé kerül egy igazi markáns férfias Cseh pilsner, akkor vagyok boldog igazán :K

Tehát a mai napon sokadszorra beleestem egy csapdába, amit a multik előszeretettel alkalmaznak. Egy laza kis pörköltfőzésre készülődtünk, én vállaltam az italok beszerzését. Nézelődtem erre-arra, végül egy Auchan újságban megakadt a szemem két akción: Staropramen 199 forint, Kronenbourg 189 Forint. Óóó nagyszerű gondoltam én naiv. Gyorsan a bevásárló kocsiba egy egy tálcával fajtánként, iszkiri a pénztárhoz, mert közben sietősre kellett venni a dolgot, nehogy elkéssek. Itt buktam el a dolgot. Egyrészt régóta vásárolt, bejáratott termékben megbízik az ember, nem nagyon forgatja mi, hogy merre. Ráadásul erre még rájött a sietség is, egyszóval óriásit szívtam a Staropramen...NEK nevezett förmedvénnyel.

Odaértem, szétszórtam a fejadagokat, aztán én is pattintottam a nyitófület, pohárba vele, első korty zutty le. Valami nem stimmelt. Nem jelentkezett a jellegzetes, összetéveszthetetlen Staropramen jelleg, valahogy olyan furcsa volt.
Á, nincs ezzel semmi baj, biztos azért ilyen furcsa mert előtte útközben letoltam pár banánt, és még az dominál a számban. Majd a többi korty eltakarítja a banánt. A második ugyanez. A harmadik is. És a negyedik is. Biztos én vagyok a hülye, megkérdezem már a többit nekik is problémás e. Hasonszőrű sörcimborámnak szegeztem a a kérdést, hogy neki is ilyen gány vagy csak nekem. Nála se stimmelt a dolog.
- Itt valami tényleg nem frankó - mondom neki, elkezdtem forgatni a dobozt.

És itt jött szembe velem az a sor a doboz oldalán amit senkinek se kívánok, hogy meglásson kedvenc külföldi sörének csomagolásán

Gyártja: Borsodi Sörgyár Kft., 3574 Bőcs, Rákóczi u. 81. a Staropramen Pivovary, Prague, Czech Republic licensze alapján :(((

Álltam egy helyben mint egy faszent, kezemben a félig üres sörösdobozzal és egy pár másodpercig úgy néztem rá mint a véres szarra. Majd egy laza mozdulattal a kukába hajítottam :(( Dühös is voltam, de egyben szomorú is, hogy újabb világklasszis márkát ért utol a magyar licensz főzés átka. Noha nem volt az összetevők között a honi sörpancsoló üzemek kedvenc alkotóeleme, a kukoricadara, amit költségcsökkentő okokból használnak mert nincs pénz rendes malátára.

Hadd idézzek pár sort egy idevágó cikkből:

"Azért van egy nagy különbség a két sör között (bár szerintem egyik sem finom), a Gösserben nincsen kukoricadara, viszont a Dreherben van. Hogy miért írom ezt? Mert a kukoricadarának semmi keresnivalója a sörben, aki azt belerakja, az gyakorlatilag sörhamisítást követ el. A kukoricadara felelős a másnapi fejfájásért, a rossz közérzetért. És, hogy miért rakják bele? Hát mert olcsó!! Nagyon jó írás a témával kapcsolatban itt...
... A Berzsenyi Dániel Könyvtárból két könyvet emeltünk le a polcról. A sörök világa, a világ sörei című könyvben (Raaba Klett Kiadó, évszámot nem találtunk) megtaláltuk a sörfőzés technikáját, az anyagokat, a sörfajtákat és mindent, de a könyv szemérmesen hallgat a kukoricáról. A sör alapanyagainál mindössze négyet sorol fel és taglal részletesen, a malátát, a komlót, a vizet és az élesztőt.
Ezt később a búzasöröknél kiegészíti a búzával, illetve megemlíti, hogy a mexikói sörök (pl. Coronita) ízlésvilága teljesen eltér az európaitól, mivel lényegesen nagyobb arányban használnak kukoricamalátát, mint ahogy az az öreg kontinensen elfogadott. Már ahol elfogadják – teszi hozzá rejtélyesen.
Ennél valamivel bővebb információt találtunk a Magyar Sörlexikonban (Aréna Kiadó, 2004), de sokkal okosabbak ez alapján sem lettünk. Itt ez áll a kukorica szócikknél:
"Kukorica: A leggyakrabban használt és kedvelt malátapótanyag. Malátázni nem szokták, mert rossz a csírázóképessége. Sörfőzéshez csak kifogástalan minőségű, kedvező körülmények között tárolt és jól előkészített kukorica használható fel. A kukorica nagy keményítőtartalmú anyag, feldolgozása nem nehéz, egyetlen hátránya a magas olajtartalma. Ezért a kukoricából a söripari felhasználás előtt az olajat kivonják, mert az rontaná a sör ízét, illatát és habtartósságát. Egyébként is megéri a kivonás, mert a kukoricaolaj igen értékes, más célokra kiválóan használható. A kukorica sörgyári felhasználásának formái: durva kukoricadara, finom derce, pehely és keményítő. Sörlé készítésekor a kukoricakészítményt külön cefrézik, és csak utána keverik össze a malátacefrével. A kukorica adagolási arányát gazdaságossági szempontok, technológiai lehetőségek, valamint a gyártandó sör fajtája és minősége határozza meg.”
A könyvet egyébként a Borsodi Sörgyár szponzorálta."

A lényeg annyi, hogy egy iszonyatosan rossz ízű, kifejezetten savanyú utóízt hagyó, markáns alkohol ízű förmedvényt vettem Staropramen néven. Újabb sört tett tönkre a hazai söripar, szégyen és gyalázat, hogy ilyeneket megengednek. Nem tudom mit szólna a prágai sörfőzde ha vinnék egy dobozzal, hogy ugyan kóstolják már meg. Majd döbbenjenek rá, hogyan szégyenítik meg a sörüket :W
Így maradt a Kronenbourg, amit hála az égnek még a jó öreg Strassbourg-i üzemben főznek :K

Csatlakozik hát a sorba kedvenc cseh söröm is, ahol olyan nevek találhatóak mint a Gösser, Stella Artois, Steffl, Velkopopovický Kozel, Kaiser, Holsten, Amstel, Löwenbrau és még sorolhatnám. :O
Aki nem hiszi mekkora a különbség vegyen egy import és egy itthon főzött Gössert, Stellat, Staroprament akármit a fentiek közül. Nem kell nagy sörivónak leni, ahhoz, hogy észrevegye a különbséget.
A legsajnálatosabb mégis talán az, hogy ezeket úgy tálalják az emberek elé, mint prémium minőségű import sörök, holott a nagy lóf...t, ugyanolyan tucat vacak mint a Kőbányai, Dreher vagy éppen a Soproni. És még ennek tetejébe olyan áron is adják Őket mintha import lenne. Ezeken kaszálnak igazi hasznot hőn imádott sörgyáraink, hogy aztán olyan frenetikus termékekkel bombázzák az amúgy is siralmas állapotban lévő magyar sörpiacot, mint soproni zéró citrom, meggy, borsodi super dry, jeges, tüzes meg a jó édes anyjuk tudja milyen fertelmekkel rukkolnak elő. És még akkor milliókat költenek arra, hogy a Tankcsapdával reklámozzanak, fesztiválokat szponzorálnak miegymás.
Ezt a sok millió Forintot talán végre használhatnák arra is, hogy örökre eltüntessék a kukorica nevét a sörgyártásból, valamint tényleg olyan licensz söröket főzzenek (ha már megkapták az engedélyt), hogy az ember az eredeti változat után ne vágja a szemetesbe a még ki sem ürült dobozt. :((

Ezután még jobban odafigyelek mit veszek, és már oda értünk, hogy a régi, jól bejáratott terméken is meg kell lesni a gyártót és az összetevőket, mert bizony nagy meglepetés érhet minket :(

Hozzászólások

(#1) Jofi81


Jofi81
(őstag)

Szomorú vagyok, nekem is az egyik kedvenc söröm a Staropramen. Ezután nem nagyon fogok venni... :(

(#2) tixem válasza Jofi81 (#1) üzenetére


tixem
(PH! addikt)

köpni nyelni nem tudtam mikor megláttam. Rohamosan fogynak a normális sörök amik még úgy ahogy könnyen beszerezhetőek :(((

Galaxy Note 8 ||| Vivotab Note 8 W10 ||| ( •_•) ( •_•)>⌐■-■ (⌐■_■) ||| Origin / Uplay - tixem

(#3) baluka26


baluka26
(PH! nagyúr)

A barna maradt az utolsó mentsváram.

They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska

(#4) Blindmouse


Blindmouse
(senior tag)

Most nézem ezek a barbárok a Leffébe és a Stella Artois-ba is kukoricát pakoltak arrafele. El akartam vinni a barátaimat sörözni egy Belga sörözőbe, de jobb lesz ha felhívom őket előtte, hogy import vagy magyar sört szolgálnak-e fel.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#5) baluka26 válasza Blindmouse (#4) üzenetére


baluka26
(PH! nagyúr)

Leffebe?! Az nem import?

They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska

(#6) Blindmouse válasza baluka26 (#5) üzenetére


Blindmouse
(senior tag)

Leffe Blonde:
Alkoholtartalom: 6,6%
Összetevők: Ivóvíz,árpamaláta, kukorica, komló

Világos apátsági sörkülönlegesség. Belgiumban a Leffe apátság szerzeteseinek eredeti receptje alapján készül, hagyományos eljárással 1240 óta. A lager típusú sörök frissítő jellegét egyesíti az apátsági sör kifinomultságával. A borostyánsárga, finom habzású sör szinte minden ételtípus kitűnő kísérője lehet: vörös húsokhoz, sonkákhoz és sajtokhoz egyaránt ajánljuk.
A legjobb fogyasztási élmény eléréséhez fogyasztását 7-8 Celsius fok között ajánljuk. Ennek elérése érdekében ne csak az üveget, de a poharat is hűtsük le a megfelelő hőmérsékletre.
[link]

Leffe Blonde

InBev ®

Abbey of Leffe blonde beer is a highly fermented beer to be savoured. The ingredients are light malt, corn, water, hops and yeast, which give it a bright golden colour with dazzling reflections. The alcohol content is 6.6 %, the ideal serving temperature 5° to 6 °C. As a bottled beer, it is to be savoured with pleasure, as a draft beer it is thirst quenching. The taste is full, sweet and fruity (with a hint of bitter orange), and the after-taste is powerful and surprising.

Hmm. most elbizonytalanodtam. Ezek szerint lehet kukoricából is remek sört csinálni.

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#7) baluka26 válasza Blindmouse (#6) üzenetére


baluka26
(PH! nagyúr)

Ugyeugye. Csak nem mindegy, hogy minden jóságot kiváltunk kukival, vagy hozzárakunk egy keveset ízesítés miatt.

They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska

(#8) BalaNce87


BalaNce87
(PH! addikt)

Az intersparba, tescoba és a többi ilyen helyen kapható staro én úgy tudom eddig is itthon készült, ahogy a többség, de mindenképp itthon forgalmazták, egy üzletről tudok ami az eredetit árulja persze nem 200Ft-os áron. Sose értettem hogy engedhetik meg maguknak a csehek hogy ezt műveljék a magyarok a sörükkel.
Itthoni
Eredeti

Nemrég meglepve hallottam hogy a leffe-t is a borsodi forgalmazza és importálja, rajta is van címkén.

[ Szerkesztve ]

One plus voucher: https://oneplus.net/hu/invite#EZBIHNX2HA7SBC7

(#9) tixem válasza BalaNce87 (#8) üzenetére


tixem
(PH! addikt)

Én eddig a cora-ban vettem (ja auchan..), ott importot árultak, mint ahogyan a cba prímában is. Körülnézek a városban hátha akad még cseh

Galaxy Note 8 ||| Vivotab Note 8 W10 ||| ( •_•) ( •_•)>⌐■-■ (⌐■_■) ||| Origin / Uplay - tixem

(#10) BalaNce87 válasza tixem (#9) üzenetére


BalaNce87
(PH! addikt)

Én múltkor vettem barna budweisert intersparba meglepő módon levitték az árát 270-ről 199-re, aztán 1 hét múlva el is tűnt a polcról sajnos, pilsner urquell-t ajánlom ő még mindig ott van a szeren, és az ára is korrekt.
Most nézem amit linkeltem, írják benne hogy áprilistól már a borsodi csinálja, szép, emlékszem anno mikor nem értettem nagyon a sörökhöz csak kb annyit hogy a cseh/német az jó, teljesen abba a tudatba voltam hogy amit itthon veszek pl kozel-t az eredeti cseh sör, és azt hittem jó sörnek számít.

[ Szerkesztve ]

One plus voucher: https://oneplus.net/hu/invite#EZBIHNX2HA7SBC7

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.